Ingredience: | |||||
sušené datle | 200 g | strouhaný kokos | 100 g | raw kakao | 20 g |
Pokud datle namáčíte: | |||||
kokosového oleje | 1 lžíce |
Znáte raw energy tyčinky? Syn je miluje. Ale jejich cena minimálně 25 Kč za tyčinku není zrovna příznivá, že ano.
Tak jsem se konečně odhodlala zkusit je vyrobit doma. Zatím je verze kokos a kakao, naše nejoblíbenější. Není to úplně raw, protože nepoužívám striktně raw datle, ale je to dobrý krok ke zdravému mlsání, které vás určitě energeticky "nakopne".
Po zveřejnění a mé občasné distribuci tyčinek svým přátelům můžu myslím říci, že se tento recept stal bestsellerem všech mých receptů. Pokusy o vlastní výrobu z řad mých přátel se ale setkaly s jistými překážkami, a to zejména problémy s mixováním datlí, které, pokud není děláno s opatrností, může skončit až zničeným mixérem. Nic se ale nebojte, protože díky zpětným reakcím mám pro vás update postupu v receptu a to včetně fotek, abych ušetřila vaše nervy i mixér. Musím ještě upozornit (jak jsem už psala u jiných svých receptů), že sama mám obyčejný mixér z Lídlu za 500 Kč, takže žádné nezranitelné dělo to není.
Ještě bych ráda podotkla, že právě kvůli slabšímu mixéru upřednostňuji měkčí datle, které se lépe zpracovávají. Každý si bude ty své muset najít. Já jsem našla ideální v jedné brněnské zdravé výživě, kde mají vážené Country life datle. Pozor, nejsou stejné jako ty balené. Dobře se mi ale také pracovalo s datlemi s DMka, které ovšem nejsou moc příznivé cenově, zvlášť pokud se hodláte tyčinky vyrábět a konzumovat v takovém množství jako to děláme doma ;-)
Někteří si asi řeknou, že je přece jednodušší datle namočit a pak se nemusím o výsledek obávat. Ano, je možné to udělat i takto, ale pak je potřeba recept upravit přidáním kokosového oleje nebo lépe kakaového másla a je nutné je před krájením řádně vychladit, aby držely tvar. Navíc jsou pak tyčinky náchylné na teplotu, je třeba je tedy skladovat v lednici a namočením datlí se pravděpodobně snižuje i jejich trvanlivost. Mým úmyslem ale bylo vytvořit tyčinky maximálně chuťově i trvanlivostí a skladováním podobné jako ty kupované, a to z naprosto jednoduchého důvodu. Abych je mohla brát bez obav na cesty jako rychlý a zdravý přísun energie. Tyto tyčinky určitě vydrží minimálně měsíc, ale i déle - pokud je teda někdo nesní.
Já jsem již nastínila, tak ačkoli je recept velice jednoduchý, vyžaduje tedy dodržení jistého postupu, aby vaše počínání vedlo ke kýženému výsledku. Pojďme si ho teď ukázat.
1. Pro úspěšné mixování je dobré si datle nejdříve rozkrájet na malé kousky. Já obvykle krájím podélně napůl a pote na kostičky. Tím svému mixéru ulehčím práci. Takto připravené datle dám do mixéru a mixuji asi minutu na menší výkon. Mixuji je jen tolik, aby byly lesklé a lepkavé. Stále mají ale tvar kostiček.
2. V této fázi přidávám asi půl množství kokosu a celé množství kakaa a pokračuji v mixování, až vidím pouze malé kousky. V mém mixéru to trvá asi 2-3 minuty na střední výkon. Směs by měla být poddajná a když ji vezmete mezi prsty a stlačíte, měla by držet pohromadě.
3. Nyní můžeme přidat zbytek kokosu a jen krátce rozmixujeme jen aby se směs promíchala. Poté vyndáme z mixéru nůž a začneme tvarovat směs rukama v hmotu.
4. Jakmile hmota drží pohromadě, vyndávám ji dále s ní pracuji na prkýnku a pokračuji v hnětení až je z hmoty těsto držící pohromadě.
5. Teď už jen dáme těsto do vybrané formy. Mně se osvědčila miska na obědy obdélníkového tvaru. A rozprostru hmotu v rovnoměrně v misce. Pak rovnou opatrně vyklopím na prkýnko a dám do misky s pečícím papírem a do lednice ideálně přes noc (minimálně na hodinu).
6. Když je těsto vychlazené, nakrájíme ho na tyčinky. Z tohoto množství mám vždy 6 tyčinek cca po 50g.
7. Hotové tyčinky lze zabalit každou zvlášť a používat na cesty jako zdravou a trvanlivou alternativu svačinky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI