Věnečky s vanilkovým pudinkem a lesním ovocem zpět

Věnečky:
mléko100 mlvoda100 mlmáslo80 g
hladká mouka120 gcukr krupice10 gsůl špetka
vejce4 ks
Pudink:
vanilkový lusk1 ksmléko400 mlžloutky4 ks
cukr krupice80 gkukuřičný škrob30 gvysokoprocentní smetana ke šlehání125 ml
Ozdobení:
maliny dle chutiborůvky dle chuti
Dále se bude hodit:
70% čokoláda200 gvysokoprocentní smetana100 mlmoučkový cukr dle chuti
mléko 100 ml, voda 100 ml, máslo 80 g, hladká mouka 120 g, cukr krupice 10 g, sůl špetka, vejce 4 ks, vanilkový lusk 1 ks, mléko 400 ml, žloutky 4 ks, cukr krupice 80 g, kukuřičný škrob 30 g, vysokoprocentní smetana ke šlehání 125 ml, maliny dle chuti, borůvky dle chuti, 70% čokoláda 200 g, vysokoprocentní smetana 100 ml, moučkový cukr dle chuti

Příprava

Odpalované těsto! Miluju! Zní to jako oříšek, ale vlastně to nakonec ani není tak složité. Těsto máte za pár minut a jediné, co je třeba dobře pohlídat, je teplota a čas. Každá trouba peče jinak, proto nezoufejte, když nebudou hned napoprvé dokonalé.

Recept, který teď posílám dál, mám od šikovné blogerky Tytyny. V jejím originále (nebo originále od Ladureé) je recept na vanilkové éclairs.  Já se z Francie trošku vrátila do Česka a upekla téměř tradiční věnečky, ale po mém.

1. V hrnci rozpusťte máslo spolu s mlékem a vodou, poté přiveďte k varu. 

2. Mouku, cukr a sůl přidejte do mléčné směsi a míchejte tak dlouho, dokud se z těsta nevytvoří koule a neodlepuje se od stran.

3. Již mimo plotnu do těsta postupně vmíchejte vejce.

4. Zdobícím sáčkem s ozdobnou špičkou vytvářejte kruhy - věnečky na plech vyložený pečícím papírem.

5. Pečte na 200°C po dobu cca 12 minut, poté snižte na 180°C a pečte dalších cca 15 - 17 minut (troubu neotvírejte!).

6. Na pudink si nejprve připravte směs z vyšlehaných žloutků, cukru a škrobu. 

7. Vanilkový lusk rozpulte, vyškrabte černá semínka, která spolu s mlékem i vanilkovým luskem přiveďte k varu. Poté sceďte.

8. Vanilkové mléko vraťte na plotnu. Na mírném až středním ohni postupně ručně všlehávejte žloutkovou směs. Míchejte, dokud pudink nezhoustne (jde to poměrně rychle).

9. Pudink nechte vychladnout. Během chladnutí jej občas promíchejte. 

10. Poté ušlehejte smetanu na šlehačku, kterou po lžících vmíchejte do pudinku (krém nesmí být příliš tekutý - šlehačky tedy dejte raději méně).

11. Vychladlé věnečky rozřízněte napůl a cukrářským sáčkem naneste krém na vrchní část spodního dílu. Ozdobte lesním ovocem, opět naneste malé množství krému a přiložte vrchní část věnečku. 

12. Věnečky můžete pocukrovat nebo polít čokoládovou polevou (200 g 70% čokolády vmíchejte do 100 ml vysokoprocentní smetany přivedené k varu).

TIP: Každá trouba peče jinak, roto se můj postup liší od původního receptu. Mým doporučením je troubu nikdy neotevírat během pečení - věnečky mi poté spadly nebo byly uvnitř syrové. To stejné platí o délce pečení - nechávám odpalované těsto péct déle - opět mám zkušenost s nedopečením. Doporučuji tedy vyzkoušet a přizpůsobit délku i teplotu vaší troubě.

2018-02-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI