Ingredience: | |||||
kvásek z lednice | 1 lžíce | žitná chlebová mouka | 150 g | voda | 150 ml |
Těsto: | |||||
rozkvašený kvásek (nezapomeňte lžíci oddělat a uložit zpět do lednice na další pečení) | 300 g | žitná chlebová nebo celozrnná mouka | 250 g | ovesné nebo jiné vločky | 100 g |
slunečnicová semínka | 30 g | lněná semínka | cca 20 g | voda | cca 320 - 350 ml |
med | 1 lžíce | sůl | cca 10 - 12 g | semínka | na posypání |
máslo | na vytření formy |
Můj nový kváskový favorit je žitný chléb. Dlouhou dobu jsem se mu vyhýbala. Mám raději klasické bochníky chleba s křupavou kůrkou, takže kynutí ve formě mě nijak nelákalo. Navíc mé zkušenosti v začátcích kváskového pečení mě od použití formy přímo odrazovaly. Tentokrát ale nastal ideální čas pro tuto variantu. Po delším posezení s kamarádkami u vína, bylo ráno poněkud líné a težkopádné, takže naházet suroviny do mísy, zamíchat (raději méně než více) se najednou přímo nabízelo. Dostala jsem přibližný recept na celožitný chléb a už jsem si začala dělat představu o tom, jak by měl náš nový bochník asi vypadat, vonět a hlavně chutnat. Když už žitný, tak ať je pěkně hutný, plný semínek. Bude namazaný mojí oblíbenou rybí pomazánkou a k němu si dám křupavé plátky okurky. Abych svému plánu dala konkrétnější podobu, potřebovala jsem vidět více podobných receptů, abych si z toho mohla vzít základ, na kterém můžu stavět. Nakonec mě přímo uchvátil recept na Celozrnný žitný chléb od mé oblíbené Maškrtnice, který mi byl hlavní inspirací pro tento můj recept.
Vlastně jsem ani nečekala, že se mi hned napoprvé povede tak dobrý žitný chléb, jehož recept bych si i ráda uložila, abych ho mohla zopakovat a hlavně, abych ho mohla sdílet i s vámi.
Smícháme vše dohromady a necháme přes noc (obvykle 8-12h) v míse pod igelitem kvasit.
Ráno si připravíme těsto.
Těsto:
Smícháme suroviny na těsto dohromady a opatrně promícháme lžící nebo vařečkou. Jen tak, abychom vytvořili těsto. Žitná mouka nemá ráda hnětení, proto v tomto případě méně znamená více.
Formu na chleba si vytřeme máslem a kdo chce, může i vysypat semínky. Chléb kyne jen jednou, přímo ve formě.
Necháme chléb kynout ideálně ve vypnuté troubě a občas jej pokropíme vodou, aby neokoral. Délka kynutí je individuální dle rychlosti kvásku, teplotě doma atd. ale orientačně to trvá asi 3 hodiny. Poté mi začal chléb klesat, a tak jsem musela zahájit rychlé přemístění do rozpálené trouby.
Pečeme na 250 stupňů prvních 10 minut, potom snížíme na 200-220 stupňů a pečeme dalších 20-30 minut - podle barvy kůrky. Poté chléb vyklopíme a můžeme ještě chvíli (5-10 minut) nechat dopéct. Než se do chleba pustíme, necháme ho úplně zchladnout na mřížce.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI