jméno a příjmení | Beáta Vörösová |
znamení | blíženci |
koníčky | čtení, vaření, kreslení, diy nábytek, focení, design, architektura |
facebook |
Jsem Beáta, autorka blogu Veselé Borůvky, stavař, hobby kuchařka a cukrářka a žiji v Brně. Baví mně tvořit, věnuji se všemu, co mně inspiruje. Mám ráda jazz a čokoládu. Věnuji se zdravému vaření, nejvíce si užívám pečení dortů. Píšu recepty, které pomáhají lidem s potravinovou alergií překonat začátky, a snažím se ukázat, že i zdravý jídelníček může být pestrý.
Můj sen je otevřít si cukrárnu s vlastními výtvory, s ohledem na speciální potřeby, jak jsou například bezlepkové dobroty, vařit v maďarské restauraci a obohatit českou nabídku o tradiční maďarská jídla.
Dále se ráda věnuji nábytkovému designu, sbírám starý a starožitný nábytek, který pak spravuji a snažím se vytvořit neobyčejné originální předměty. Vyhledávám hezké věci, které mají i hodnotu, ať už je to v kuchyni nebo interiéru.
Jsem věčný začátečník na lyžích a na bruslích, ale nepřestává mě to bavit.
Vedou mně moje chutě a teď jsem aktuálně zamilovaná do čerstvého kozího sýru. Je výborný zabalený do domácí šunky, pocítila jsem ale potřebu namazat si ho na něco. Už dávno koketuji s myšlenkou paleo placky, chtěla jsem vymyslet pečivo, které se připravuje jednoduše a je chuťově výborné. Něco jsem i vymyslela a konečně jsem se odhodlala péct. Musím říct, byla škoda tolik nad tím dumat. Můj vlastní recept vyšel lépe, než kterýkoliv odkoukaný paleo chleba doteď a vřele ho doporučuji všem, kteří touží po nevšedním pečivu. Kombinace ořechů, sušených rajčat, rozmarýnu a semínek byla dobrá volba.
Mám ráda zapečené jídla, protože i nejjednodušší suroviny dostanou šmrnc zapečené se sýrem.
Další houska, tentokrát dle chuti Tomáše. Díky mandlím je trochu sladší, ale v kombinaci s lněnými semínky nepřipomíná sladkou buchtu. Zevnitř křupavá, uvnitř měkká, prostě perfektní houska!
Pizza, na které si pochutnají i bezlepkáři....
Recept, který určitě najde fanoušky všude: palačinky.
Recept je šťastná jednosměrka nevydařeného pokusu na bezlepkové křupavé housky.
Miluji jednoduchost. Jako třeba tyto halušky. Cizrnová mouka se používá s oblibou v indické kuchyni, proto ji s velkou pravděpodobností naleznete v obchodech s orientálními specialitami.
Nejžádanějšími recepty jsou vždy nové nápady na chleba. Ať už je alternativ na snídani, kolik chce, chleba je prostě chleba a myslím, že se to v dalších letech v naší kuchyni moc nezmění. Snadno si představíme, čím namazat, naplnit, jen ten základ, kdyby byl dobrý a jednoduchý.
Pravděpodobně ho zná každý z nás, gyros prodávají skoro v každém druhém okénku jako fast food. Pokrm dělají na rotačním grilu, ale lze napodobit i doma bez speciálního přístroje.
Roláda se sametovým krémem a jemným těstem.
Luxusní a lahodná snídaně....
Jídelny a různé podniky nazývají "a la carbonara" snad všechno možné, hlavně ať to má smetanový základ.
Připravte si vynikající a hlavně domácí kávovou zmrzlinu, navíc bezlepkovou. Stačí dát přes noc zmrazit a druhý den můžete baštit.
Kuřecí stehna se můžou zdát příliš obyčejné, stačí ale malý trik: místo koření použijte voňavé kachní sádlo.
Jako malá jsem byla pořádný jedlík a vůbec jsem nebyla vybíravá, mně chutnalo všechno. Když bylo cukroví, ochutnala jsem od všeho, a pak jsem si dala další kolo.
Tento recept bych nazvala základním, korpus i krém je vynikající, lze dochutit dle vlastních představ a snadno se s nimi pracuje. Cituji: "toto chutná jako opravdový dort".
První recept letos, který mě moc potěšil. Je jednoduchý a rychlý, hlavní roli hrají přirozené suroviny.
Poslední dobou mám obrovskou chuť na zeleninu v jakékoliv podobě. Karbanátky (lívance) jsou rychlé a luxusní, jak na snídani, tak na večeři, samotné i jako příloha. Já je prokládám domácí uzenou slaninou :)
Co si pod tímto pojmem představíte? Já jednoznačně šťavnatý kus hovězího masa o velikosti hokejového puku s roztaveným čedarem na vrchu, obložený kolečky rajčat, okurkou a salátem, s dipem v housce.
Indický předkrm pro milovníky cibule....
Bezlepkový dort se sestavuje naprosto stejně, jako lepkový: potřebujete chutný korpus, lahodný krém a nápad, jak ho ozdobit.
Poctivá polévka, která je překvapivě jemná a zajímavá.
V prodejně Oceán 48 jsme objevila lososové odřezky, tak jsem si říkala, že udělám rybí vývar. Z kilového balení masitých rybích kousků budou 2-3 porce na polévku. Skladuji v mrazáku.
Paštika nepatří k zdravým produktům, nejhorší výrobky jsou prakticky odpadem. Přitom je to jednoduchá pomazánka z jater. Ovšem věřím, že pokud nahradíte maso a játra kůží, sádlem, vodou a moukou, musíte zapojit i sadu chemie, ať ta pasta připomíná lidský pokrm. Domácí játrovka nemá s kupovanými játrovkami nic společného, je to lahůdka první třídy!
Když se proti Vám spikne půlka světa, tak je potřeba se vyzbrojit. Nebo se na ten svět vykašlat, a udělat si radost čokoládovou dobrotou. Já vím, odevzdat se návalu chutě na čokoládu není řešením, ale občas si to naše ženská duše zaslouží.
Základní recept Atkinsovi diety, který je dalším krokem pro různorodost receptů pro celiaky.
Název Veselé Borůvky nemá žádný příběh :) Opravdu nevím, říkala jsem si, že by to mohlo být ovoce, mám ráda fialovou barvu, proto borůvky. A veselé… no jsou prostě veselé :) Ale zvláštní je, že jsou to moje iniciály VB ;)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI