jméno a příjmení | Ivana Chlumáková |
znamení | "tvrdohlavý" býk |
koníčky | umění, móda, cestování, focení, vaření, pečení |
sny a cíle | Být spokojená sama se sebou a šťastná, ať už to bude znamenat cokoliv. |
blog |
cupcakesandcity Cupcakes and City |
Miluji vaření, pečení a vůbec vše, co se mihlo kolem jídla. A právě z lásky ke všemu jedlému vznikají příspěvky na Cupcakes and City, jejichž prostřednictvím se vám snažím pravidelně představovat své dortíkové kreace a občas i něco navíc.
Inspiraci pro nové recepty na cupcakes hledám všude kolem sebe. Nejvděčnější jsou ale bezesporu ověřené chutě, které mají rádi všichni (nebo minimálně skoro všichni). Tentokrát jsem se rozhodla vytvořit dortíky, které by chutnaly jako tyčinka Mars. Ta se skládá z čokolády, karamelu a nugátu - nebezpečně dobrá kombinace! Recept tentokrát vyžaduje trochu více času, protože budeme připravovat hned dvě polevy, které jsou mimochodem v rámci dezertů všestranně využitelné - třeba na zmrzlinu by to byla hooodně velká bomba. Pokud ale čas přípravě těchto dortíků věnujete, nebudete ho po ochutnání litovat!
Podzim není tak úplně moje nejoblíbenější roční období. Snažím se sice říkat si, že je super, že provětrám odvrácenou tvář svého šatníku, která už půl roku ležela ladem, a nebo že bude bezva zase si dát v Brně dýňové latte, které mě loni inspirovalo k upečení mých prvních dýňových cupcakes. Pravdou však zůstává, že náladu mi zaručeně zvednou jen dvě myšlenky: 1. Pomyšlení na blížící se Vánoce (vím, že nás milovníků Vánoc moc není, tak se neděste, jinak jsem celkem normální). 2. Fakt, že přes podzim a zimu moje produktivita v oblasti pečení letí prudce nahoru! A moje náladu úderem prvního záříjového dne kolísá přímo úměrně s tím, kolik toho upeču. Pro tento recept jsem našla inspiraci na blogu Chez Lucie, která ho převzala z Joy of Baking Je super, že se takhle vzájemně inspirujeme! Recept jsem si po svém upravila a doufám, že Vás bude bavit jako mě!
Kilovku bezlepkové mouky Jizerka jsem kupovala, abych mohla dortíky upéct i pro jednu svou fajn kolegyni. Protože na jedny dortíky stačí jen desetina pytlíku, mám mouky doma ještě na pár várek. Rozhodla jsem se proto, že by bylo fajn sepsat nějaký recept bez lepku na svůj blog. A tady je!
Moc mě baví experimentovat, a když v obchodě trefím na něco, co neznám, dost často se stává, že to skončí v mém nákupním košíku. Obdobně tomu tak bylo i u kaštanového krému od Bonne Maman, který mi padl do oka v jednom z vídeňských supermarketů - koupit se dá ale i u nás, a to minimálně na netu. No a když jsem pak v Normě pod budějovickým Dvořákem trefila na jedlé kaštany, bylo rozhodnuto, co se bude dít! Pokud máte také tak rádi zvuk praskajících ořechů, jejich vůni a lehce sladkou chuť, tyto cupcakes Vás zaručeně osloví!
Perníčky už mám pár týdnů hotové. Protože mi ale chyběla ta úžasná vůně, která se prožene bytem, když je právě vytáhnu z trouby... vrhla jsem se na pečení perníčkových cupcakes, vyrobených z toho nejjednoduššího a nejnadýchanějšího těsta, které jsem letos na podzim objevila. Upečené dortíky jsem doplnila skořicovým krémem ze šlehačky a mascarpone - Vánoce můžou začít. PS: Vlevo na obrázku vidíte v pozadí můj podruhé ozdobený vánoční stromeček. Po prvním nazdobení se nám maličko sesunul k zemi. To ani 20 rozbitých ozdob mi ale adventní náladu nepokazí.
Potom, co se mi konečně povedlo vyladit vanilkové těsto, říkala jsem si, že by bylo fajn ho přetransformovat na čokoládové. Vrhla jsem se tedy na to a níže Vám přináším recept na nadýchané čokoládové obláčky s krémem ochuceným datlovým sirupem, který je skvělou alternativou pro oslazení a navíc krému dodá jemný červeno-hnědý nádech.
Do konce roku budu střídavě pracovat v Budějovicích a Brně. Brno je super, skvělé, úžasné. Má ale jednu nevýhodu - v hotelech nemají troubu. Mají jiné věci - třeba privátní wellness, ve kterém jsem se minule válela přes hodinu, ale trouba je trouba. Při relaxu ve vířivce se mi hlavou stejně honily plány, co upeču, až dorazím domů. Přitom mě napadlo, že vlastně nechápu, jak je možné, že jsem doposud nesepsala recept na vanilkové cupcakes s vanilkovým krémem, které jsou prostě nesmrtelná klasika. Jejich nespornou výhodou navíc je, že se jimi zavděčíte naprosto každému. A když do těsta přidáte místo mléka tvaroh, jako jsem to udělala já, docílíte tím vláčného dortíku, který si zamilujete nejen vy.
Pokud jste i vy milovníky kávy a zároveň vám chutnají i obláčkově nadýchané marshmallows, pak je tento recept pro vás jako stvořený. Jeho obrovskou výhodou je, že ho zvládne naprosto každý a jeho základem jsou pouhé tři suroviny - cukr, želatina a káva. A pokud má zrovna někdo ve vašem okolí narozeniny, svátek nebo mu jen chcete udělat radost - zkuste mu jednou darovat něco originálního a navíc vlastnoručně vyrobeného...
Cheesecaky mě fascinují už pěkně dlouho, k jejich vytvoření jsem se ale pořád nějak nemohla dostat. Díky dnešnímu volnému zasněženému Velikonočnímu pondělí však byl volného času na experimenty nadbytek. No a výsledek? Pečený cheesecake z karamelových sušenek s banánovo-borůvkovým tvarohem doplněný pařížskou šlehačkou.
Po cibulovém koláči, který peču pořád dokola, jsem se v neděli rozhodla, že zkusím cuketový. Ani po tom, co jsem ho snědla půlku, nevím, zda lépe vypadá nebo chutná. Třeba to při konzumaci druhé poloviny konečně rozseknu... Teď vám ale představím recept, který v nadcházející cuketové sezóně určitě využijete. Vegetariáni jistě zajásají, neobsahuje totiž žádné maso. Pokud ale mezi vege-lid nepatříte, vůbec se toho nebojte a přidejte kousky šunky nebo slaninky!
Dovolené jsou pro mě nejen dobou relaxu, ale také tím správným časem pro zkoušení nových jídel. Do Chorvatska jezdíme každý rok alespoň na pár dnů a vždycky si schválně rezervujeme ubytování s kuchyňkou, abychom mohli přepadnout místní trh a z nakoupených dobrot ukuchtit něco dobrého. Letos jsme poprvé koupili i fíky, o kterých jsem několikrát četla, že chutnají skvěle se sýrem a doplnili je pár dalšími surovinami, které chutnají nám, a rychlý oběd byl na světě!
Neznám jiné jídlo, než je cibulový koláč, které bych si s chutí dala k snídani, svačině, obědu i večeři aniž by mi to přišlo divné! Tenhle je navíc z křehkého sezamového těsta, pokrytého zkaramelizovanou červenou cibulkou, zasypanou ementálem - prostě grandiózní kombinace. A pokud se Vám zdá, že ta fotka není úplně nic moc - tak mi věřte, že u takto dokonalé záležitosti mě lepší food styling prostě nenapadl, chuť zakousnout se do něj naprosto ochromila mé fotografické schopnosti!
Co se stane, když rádi pečete a Vaše drahá polovička sladké třeba tak úplně nemusí? V mém případě se sem tam snažím vymyslet něco, co by udělalo radost nám oběma. Nedávno jsem zkoušela nivové cupcakes s jarní cibulkou a po jejich úspěchu jsem dne napekla špenátové cupcaky s česnekem, slaninkou a krémem z čerstvého sýru. No a co je jejich výhoda? Můžete je naprosto v pohodě servírovat k večeři nebo ke sváče a všem budou moooc chutnat!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI