Jana Florentýna Zatloukalová z blogu Kuchařka pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová z blogu Kuchařka pro dceru zpět

jméno a příjmení Jana Florentýna Zatloukalová
znamení váhy
koníčky děti, psaní knih, fotografování, vaření, pečení
sny a cíle

Pevně věřím tomu, že každá žena bez výjimky se může naučit vařit skvěle a s láskou -- i ta, která si myslí, že se vůbec nenarodila proto, aby strávila kus svého života v kuchyni. Člověk totiž dokáže mít rád jen to, čemu rozumí. Proto bych byla ráda průvodcem v kuchyni těm, které v ní zatím bezradně bloudí a hledají vysvětlení a pochopení. Ukážu jim, že se do vaření nakonec mohou bezmezně a bezhlavě zamilovat. Sama jsem toho důkazem.

blog
facebook
youtube
www.kucharkaprodceru.cz
Kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová

AHOJ! JSEM JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ

a jsem matka čtyř dětí a pěti kuchařských knih. Vítám vás na svém autorském blogu.

Jsem tu od toho, abych vám ukázala, že každá se může naučit vařit dobře a ráda.

Věřte mi, výjimky neexistují. Zvládnou to i ty, které si zatím myslí, že se nenarodily proto, aby strávily kus života v kuchyni.

Vím to, sama jsem si tím prošla a chápu, jaké zoufalství a jaká beznaděj číhá v každém receptu nebo za každou domácí večeří.

Naštěstí jste mě našli, takže s tím můžeme něco udělat.

Ale nejdřív se podívejte, co říkají ti, kteří už to se mnou zkusili.

Nejednou jsem dostala e-mail, že jsem zachránila manželství, srovnala vztahy s tchýní a naučila děti jíst nemyslitelné věci. I vy můžete jednoho dne milovat vaření tak moc, že se kuchyně stane srdcem vašeho domova. I u vás doma může platit, že láska prochází žaludkem.

JAK JSEM SE DOSTALA K VAŘENÍ

Ani já jsem se v mámině kuchyni vařit nenaučila. Jednoho dne jsem se odstěhovala a ocitla ve své vlastní kuchyni, aniž bych věděla, jak se v ní vaří. Upřímně řečeno, nevěděla jsem ani, jak se vaří v jakékoli jiné kuchyni. Jenže s rostoucím hladem svého muže a přibývajícím počtem dětí se potřeba dostavit se občas do kuchyně hlásila čím dál častěji.

Než abych svůj rodinný kuchařský život protrpěla, rozhodla jsem se přijít vaření na kloub. Postupem takřka detektivním jsem prozkoumala a zaznamenala všechno, co s přípravou dobrého jídla souvisí, a co přitom kuchařské knížky tak rády začátečnicím tají: jak horká je středně rozpálená trouba, jak dlouho se maso dusí doměkka, čemu se podobá barva jídla upečeného dozlatova, na co vzít teflonovou pánev a kdy se jí velkým obloukem vyhnout.

Pak jsem všechny svoje poznatky dala dohromady a vznikla z toho knížka (a pak ještě další čtyři). Všechno, co teď o vaření vím, se v nich snažím srozumitelným a pochopitelným způsobem předávat dál. Totéž dělám zde, na svém blogu. Čtěte si tu, zkoumejte, vařte, bavte se, a hlavně se přihlaste do E-mailového klubu Kuchařky pro dceru, ať vám už nic nového neuteče.

CO JSEM NAPSALA?

Můj první kuchařský návod, který pomůže všem dívkám začít vařit, jsem vydala jako knížku nazvanou Kuchařka pro dceru. Ono to vlastně bylo trochu složitější, knížku jsem rozepsala, když mi vážně onemocněla malá dcera, a dopsala jsem ji, když pak najednou nebylo komu zpívat ukolébavky.

Kuchařka pro dceru se prodává bez přerušení celých deset let. Stala se tak populární, že nyní koupíte už páté vydání.

Další knížky, které jsme pak napsala, pomáhají překonat nové kuchařské výzvy:

Vánoční kuchařka pro dceru je návod, jak zvládnout první samostatné Vánoce ve vlastní kuchyni.

Hovory s řezníkem (Kuchařka pro dceru z masa a kostí) si bere jako téma všechno o nakupování masa a jeho vaření, abyste se raději nestali vegetariány, než překonali obavy z masa.

Snídaně u Florentýny (Dopolední kuchařka pro dceru) je knížka o tom, co jíst a vařit celé dopoledne, abyste se cítili dobře, vyhnuli se zbytečným kaloriím, měli inspiraci na svačiny i obědy do krabičky a přitom si zbytečně nepřidělávali práci v kuchyni.

Večeře u Florentýny (Odpolední kuchařka pro dceru) navazuje na předchozí knížku tam, kde skončila, a dá vám recepty na celé odpoledne. Především pak ale na rychlé, snadné a zdravé večeře, které jsou do 30 minut hotové, respektují sezónu a obsahují vždy spoustu zeleniny.

Všechny knihy se hned staly kuchařskými bestsellery a najdete je v každém knihkupectví, případně se slevou taky u mě v eshopu.


KAM JEŠTĚ PÍŠU

Možná mne znáte nejen díky knihám, ale potkali jste mne v nějakém rozhovoru. Mohli jste mne zahlédnout na ČT1 a ČT24, slyšet mnohokrát v rozhlase, vidět v časopisech jako je Apetit, Gurmet, FOOD, Marianne, Žena a život, Blesk pro ženy nebo třeba Maminka, číst mé recepty v magazínu Českých drah či v Zahrádkáři, potkat mne u některé z báječných českých foodblogerek na jejím webu.

Nedokážu vyjmenovat všechno, ale tady jste u mne doma. Nechte si chutnat a vítejte.

PS. Nezapomeňte si říct o pravidelnou čtvrteční zásilku do vašeho e-mailu. Najdete v ní kuchařskou lásku i pochopení, zajímavé rady a nápady, humor i ponaučení. Pokud jen trochu chcete něco udělat se svým vařením, ráda s tím pomůžu. Přidejte se do klubu dívek, které se v mámině kuchyni nenaučily vařit a nestydí se za to

Recepty kuchaře
Grilované mojito

Grilované mojito

A pokud jste nyní připraveni na extra vychytávku, zde je ještě můj letošní recept na grilované mojito. Odladila a připravila jsem ho poprvé pro foodblogerský piknik, který pořádala Jana z webu popecenicko.cz. Oficiálně ho nyní zařazuju mezi rodinné poklady a nezbytnost každého léta. Vy můžete taky.

18.3.2021 Doba přípravy: 15 min více info
Ruské pirohy podle Flo

Ruské pirohy podle Flo

Ruské pirohy se u nás doma staly hitem, aniž bychom měli cokoli společného s ruskými předky nebo s rodinným ruským receptem. Protože se tak událo na základě návštěvy Varšavy, což je pořád do Ruska ještě trochu z ruky, zkrátím to a omezím se na konstatování, že jsme si je zamilovali na první ochutnání a že vy můžete prožívat úplně stejné emoce. Stačí vám k tomu pouhý recept.

Chvíli jsem sice přemýšlela o tom, proč vlastně jsou pirohy tak přitažlivé, ale velmi rychle jsem uzavřela konstatování tím, že za Á každé plněné pečivo je velmi jedlé, za Bé se dají jíst v jakémkoli stupni chladnutí a za Cé jsou nesmírně praktické.

Pirohy se mohou vydávat za večeři, svačinu do školy i lehký oběd do práce. Ani při jedné ze zmiňovaných příležitostí si člověk neušpiní prsty, nanejevýš hrozí, že si dočasně vyřadí z provozu čtečku otisků prstů, pokud bude z plechu vykrádat ještě horké kousky.

18.3.2021 Doba přípravy: 90 min více info
Risotto s medvědím česnekem

Risotto s medvědím česnekem

vegetariánský recept

Příprava pravého italského risotta sice znamená, že se dvacet minut skoro nehnete od vařiče a nepustíte z ruky vařečku, tím ale veškeré vaření končí a začíná opravdová krémová rýžová slast.

6.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Chřest s holandskou omáčkou, steakem a opékanými bramborami

Chřest s holandskou omáčkou, steakem a opékanými bramborami

Dvě chřestové kombinace zcela jistě patří ke klasickým: vařený chřest s máslem a opraženou strouhankou, anebo chřest s holandskou omáčkou. 

17.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Míchaná vajíčka

Míchaná vajíčka

Kdybych ze všech doporučení, kterak připravit měkká, nadýchaná, krémová míchaná vajíčka, měla vybrat jedno nejdůležitější, mám jasno – zkraťte jim pobyt na pánvi na absolutní minimum.

17.10.2014 Doba přípravy: 10 min více info
Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka

Přestože silná a lahodná, je v podstatě připravená z nepotřebných věcí. Až na dva nebo tři výhonky chřestu na ni víc potřebovat nebudete, o zbytek chuti se postará vývar z blanšírování. 

17.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Guláš podle Kuchařky pro dceru

Guláš podle Kuchařky pro dceru

Mnoho lidí přísahá na holý vystrčený pupek, že skvělou chuť guláše dělá velké množství cibule. Všemožná doporučení se točí kolem jistého poměru: dva díly masa na jeden díl cibule.

17.10.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Rebarborový krambl s jahodami

Rebarborový krambl s jahodami

Můj muž tvrdí, že horkého kramblu není nikdy dost. Naprosto s ním souhlasím - a obávám se, že i vy se přidáte do stejného tábora, až zaboříte lžičku do téhle voňavé nádhery. 

17.10.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Cibulový koláč na plech

Cibulový koláč na plech

Receptů na slané koláče najdete celou řadu, obvykle počítají s velkorysou dávkou smetany a vajec. Když tuhle náplň nepřepečete, což by vedlo ke sražení vaječných bílkovin, bude vám výsledkem jemný krémový koláč. 

17.10.2014 Doba přípravy: 45 min více info
zpět na home stranu
Články
Jana Florentýna Zatloukalová - Nevinně o víně

Jana Florentýna Zatloukalová - Nevinně o víně

Víno k jídlu patří, a tak jsem si dnes usmyslela, že vám o víně něco povím. O tom, jak ho nakupovat a jak si ho vychutnat. Na úvod bych určitě měla předeslat, že chovám k vínu velmi vřelý vztah.

18.3.2021 více info
Sám sobě barmanem: Takhle se dělá dobré mojito

Sám sobě barmanem: Takhle se dělá dobré mojito

Asi znáte ty letní večerní chvilky, kdy si sednete na terasu, na balkon nebo aspoň otevřete všechna okna, odhodíte mikiny a svetry, nohy umístíte do zvýšené polohy, chytnete za ruku osobu vám blízkou a sborově si řeknete, že by to chtělo něco chladivého do sklenky. Srkání brčkem nikdy nezní tak dobře, jako při pohledu na řvoucí západ slunce (ok, možná ještě v Karibiku u bazénu, jehož zadní stěna plynule splývá s mořem). A když konečně padne rozhodnutí, že hlasování vyhrálo mojito, neboť suroviny na přípravu má v létě každý doma po ruce, na zahradě a v příručním baru, zbývá vyřešit zdánlivě snadnou otázku, jak z těch čtyř požadovaných surovin vytřískat co nejlepší nápoj. Čili, jak vlastně zní recept na dobré mojito.

18.3.2021 více info
Hummus a kouzla s ním podle Flo

Hummus a kouzla s ním podle Flo

Hummus se díky velké vlně zájmu o luštěniny a vegetariánská jídla stal dostatečně populárním jídlem i v tuzemských gastronomických vodách, abych ho mohla bez nějakého velkého naparování publikovat i na těchto stránkách.

Pokud jste slovo hummus nikdy neslyšeli a nevíte, o co jde, představte si ho jako skvěle ochucenou pomazánku z rozmixované vařené cizrny. Hummus se však nemaže na chleba, ale spíš se v něm kousky pečiva typu pita chleba namáčejí, případně se v něm dají skvěle koupat kousky čerstvé zeleniny.

Kromě chuti a snadné přípravy je na hummusu obzvlášť chvályhodné, že jak pečivu, tak i zelenině při namáčení několikanásobně zvyšuje výživovou hodnotu a vcelku uspokojivě uspokojuje hlad.

Když si koupíte konzervovanou cizrnu, za pět minut nemáte v kuchyni co dělat (a za dalších pět minut nemáte co dělat ani u stolu, ale to už je ta část příběhu, o které se ve slušně vychované společnosti a na slušném blogu obvykle mlčí).

Ale jak asi tušíte, i docela obyčejná jídla se dají vylepšit nevídaným způsobem, když si o nich člověk něco zjistí a trochu upraví postup přípravy. Takže tady je pár postřehů z kuchařského života horních deseti procent lidí, kteří si vaří nejlíp.

18.3.2021 více info
Recept na kuskus podle Flo, díky kterému už nikdy nebudete vařit jiný

Recept na kuskus podle Flo, díky kterému už nikdy nebudete vařit jiný

Pokud hledáte ten nejlepší recept na kuskus, už dál nehledejte. Zde najdete všechno – krok za krokem vysvětlený postup základní přípravy, vypilovaný k dokonalosti, a nakonec přidám i spoustu inspirace, kam a jak kuskus použít.

Kdo mě už nějakou dobu sledujete, moc dobře znáte mé tajné těstovinové úterky. A kdo nevíte, shrnu vám to do jedné věty: každé úterý vařím k večeři těstoviny v jakékoli z jejich tisíce podob. Vzhledem k neomezeným možnostem si u nás doma nikdo ničeho podezřelého nebo systematického na talíři nevšiml, dokud jsem se sama nenapráskala. Následnou vzpouru jsem zvládla se ctí a velkou, výhružně vztyčenou vařečkou, takže na těstovinové úterky se u nás doma zase rychle zapomnělo. Tedy – zapomněli všichni, kromě mě!

Snadným řešením mých těstovinových úterků je kuskus. Když obzvlášť nestíhám, mám díky němu uvařeno za deset minut, ať za okny zuří zimní vichřice nebo se roztéká asfalt (mohu-li tedy mluvit obecně, protože naše lesní – polní – luční cesta se asfaltu jen tak nedočká). Každopádně čím víc se počasí dá nazvat jako letní, tím častěji zařazuji kuskus na jídelníček i mimo své vyhrazené úterky.

18.3.2021 více info
Rychlý knedlík z mikrovlnky neboli desetiminutový vyprošťovák podle Flo

Rychlý knedlík z mikrovlnky neboli desetiminutový vyprošťovák podle Flo

Pokud je pro vás pomyšlení na domácí knedlík žánrem z kategorie hororů, thrillerů, sci-fi nebo utopistických románů, pevně věřím, že vám tento recept ukáže cestu zpátky do pohádky. Naučím vás vyprošťovací hrníčkový knedlík z mikrovlnky.

Vzniknul tak, že jsem recept na knedlík tak dlouho minimalizovala a upravovala a zjednodušovala, až z něj vzniklo něco zcela bezpečného, rychlého a spolehlivého. Umí dokonce vytrhnout trn z paty.

Poradíte si s ním, i když máte za deset minut podávat večeři. Jeho příprava je rychlejší než cesta do obchodu, byť by vám před domem poblikávala vietnamská večerka.

18.3.2021 více info
Jíška - všechno, co jste o ní chtěli vědět, ale báli jste se zeptat

Jíška - všechno, co jste o ní chtěli vědět, ale báli jste se zeptat

Jíška vypadá jako kuchařský úkrok stranou. Když chcete něco zahustit jíškou, musíte vytáhnout čistý kastrůlek, nechat do něj vklouznout trochu másla, zpěnit v něm mouku a teprve když vznikne jíška, můžete ji použít do vaší hlavní kuchařské tvorby.

Takže se logicky nabízí otázka, jestli by to nešlo nějak jednodušeji. Bez míchání, hlídání, zašpiněného kastrůlku a metličky.

Už se objevilo mnoho zlepšováků, jak dostat mouku do jídla jinak. Jenomže všechny tyhle zlepšováky jídlo spíš kazí a následně vyvolávají dojem, že zahuštění moukou je něco nedobrého, špuntózního, nežádoucího a nedietního.

Dnes vám proto řeknu úplně všechno, co o jíšce vím, a věřím, že ji nejenže vezmete na milost, ale dokonce se před ní začnete sklánět v hluboké kuchařské úctě. Jíška totiž opravdu není bezduché přidávání kalorií, tuku a bílé mouky do jídla.

Jíška posune vaše vaření na úroveň, kdy budete vědět, že to, co dáváte na talíř, je dokonalé a žádá si velmi hlasitou pochvalu.

18.3.2021 více info
bazalkové pesto, které neztrácí zelenou barvu

bazalkové pesto, které neztrácí zelenou barvu

Sklizeň bazalky právě začíná. A tedy i sezóna pesta. Vím, že receptů na bazalkové pesto se potuluje po světě celá tlupa a že některý z nich se už určitě ukázal i u vás. Neškodí však mít po ruce spolehlivé poměry surovin a k tomu pár rad, jak to udělat, aby pesto zůstalo zelené a nešedlo skladováním. Případně, jak ho uskladnit pro zimní měsíce.

18.3.2021 více info
Jak dochutit jídlo a neuchýlit se k chemickým podpásovkám?

Jak dochutit jídlo a neuchýlit se k chemickým podpásovkám?

Co myslíte, jsou bujony v kostce, vegeta, kunovjanka, vorčestr a grilovací koření opravdu v kuchyni potřeba?

31.10.2014 více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI