jméno a příjmení | Kateřina Cvrkalová |
znamení | býk |
koníčky | vaření, pečení, děti, rodina, psík |
sny a cíle | Svůj sen žiji. Cíl splněn. Mám dvě krásné děti a sice tvrdohlavého, ALE úžasného, hodného manžela. |
blog | cvrceknataliri.blogspot.cz |
Jsem šestatřicetiletá máma dvou kluků. Dvanáctiletého puberťáka a ročního neposedy. Miluji jídlo! Hlavně sladké, ale nepohrdnu i pořádným steakem. Vaření mě naplno pohltilo s příchodem rodiny. V našem stravování se řídím zlatou střední cestou bez jakýchkoliv extrémů, ale zároveň přemýšlím o tom, co všichni jíme. To mě z velké části naučil můj muž, vášnivý sportovec-cyklista, který sice zvládne uvařit maximálně čaj, ale co se potravin a jejich složení týče, je malá chodící encyklopedie. Tak si spokojeně žijeme a já doufám, že si budete pochutnávat spolu s námi nebo se minimálně inspirujete.
Začal podzim a s ním i sezóna červené řepy, která je u nás doma velmi oblíbená. Tyto burgery jsou takovou malou vzpomínkou na léto a grilování.
Tato bezlepková verze bábovky se v naší rodině asi natrvalo zabydlí a to nejen proto, že pohanka je výborný zdroj vitamínů skupiny B, fosforu, vápníku, železa a rutinu. Ale i pro svou lehce oříškovou chuť.
Tento chléb je moje kvásková verze Trhacího chlebíku od Pekárnománie a najdete ho i v knize Ruce v mouce, která je podle mě pekařská bible.
Po upečení trhacího chlebíku už naprosto rozumím jeho pověsti. Vůně naprosto neodolatelná a i to, že zmizel dříve, než stačil vychladnout, nikoho už asi taky nepřekvapí.
Jakékoliv tyčinky se u nás nikdy dlouho neohřejí, občas nedostanou ani šanci pořádně vychladnout. Prostě mám doma tyčinko-žrouty. Původní recept mám od své pekařské kolegyně, dnes jsem zkusila trochu pozměnit mouku a výsledek jsou tyhle úžasně nadýchané tyčky.
Vůně vanilkových rohlíčků je prostě to, co k Vánocům neodmyslitelně patří. Přiznám se, že u nás se jich sní každý rok doslova kilogramy. Pokud to máte podobně jako my, jedna dávka Vám určitě stačit nebude.
Traktor mánie našeho benjamínka se prostě musela nutně přenést i na chléb (smích).
Sezóna jahod je v plném proudu. Letos mě lákalo vyzkoušet zase něco nového mimo klasiky jako zmrzlina, marmeláda, knedlíky, ovocné letní dorty apod. Volba padla na sirup, který jsem chtěla něčím oživit. Kombinace s mátou je jasná volba, a navíc jsem si minulý týden na farmářských trzích koupila novou bylinku šalvěj ananasovou a učarovala mi nejen svojí vůní a chutí, ale i údajnými výraznými antidepresivními účinky - což mi určitě maminky puberťáků potvrdí, že to je věc v tomto období naprosto žádoucí. A tak vznikl tento lahodný sirup, pro lení dny a večery - kdy určitě vyzkouším i kombinaci s alkoholem.
A je tu zase víkend a já mám čas být v kuchyni o trochu déle, navíc si moji kluci už v týdnu přáli pizzu. Původním receptem jsem se inspirovala u skvělé pekařské kolegyně z naší místní skupiny na FB vzniklé po absolvování kurzu kváskového pečení, který tato kolegyňka zorganizovala a já ji tímto děkuji za odstartování mé kváskomanie.
Propadla jsem kouzlu jménem kvásek. Stala se z toho regulérní závislost, a proto byla jen otázka času, kdy od pečení chleba, přejdu k pečení sladkého. Tento recept vlastně vznikl počátečním omylem, kdy jsem si rozkvasila pšeničný kvásek žitnou moukou. Řešení byly dvě - upéct chleba, a nebo to risknout a zkusit kynuté buchty. Já zariskovala a vyplatilo se. Buchty jsou nádherně nadýchané a mizí z plechu kosmickou rychlostí.
A já už teď vím, že se nikdy nevrátím ke kvasnicím. Myslím, že ten, kdo peče kváskové pečivo, mě jistě pochopí.
Od té doby co jsem viděla přípravu cookies v pořadu Masterchef , věděla jsem, že je musím nutně vyzkoušet. Receptů na cookies jsem našla nekonečno, ale nebyla bych to já, kdybych si to nakonec neupekla po svém. Jestli přesně takhle mají vypadat pravé cookies netuším. jediné co vím, že jsou neskutečně dobré.
Vůně jablek, skořice a medu k pozdnímu podzimu prostě patří. Můj dnešní odpolední plán je: ukrojit si kus tohohle koláče, uvařit si kakao, zachumlat se s mým malým zlobidlem do teplé deky a koukat na pohádky.
Můj muž už dlouho toužil, od té doby co ji ochutnal u kolegy v práci, po pomazánce ze slunečnicových semínek. Nějak si ale zapomněl vzít od kolegy i recept a tak jsem to pojala trochu po svém. Vypadá trochu nevábně, ale je vynikající s lehce oříškovou chutí.
Včera jsem si přinesla z Alberta dvě nové formy na pečení. A už dlouho jsem chtěla zkusit tzv. trhací chléb a jedna forma na to byla víc než vhodná. Při hledání receptu jsem, ale narazila na sladký "trhací" recept, navíc makový a tak bylo rozhodnuto. Inspirací mi byl recept z webu www.proženy.cz .
Po velkém úspěchu u mého muže se zeleninou pečenou v krustě s ovesnými vločkami jsem zkusila podobnou přípravu i s treskou a úspěch byl snad ještě větší. Recept je už několikrát prověřený, jen dnes se mi podařilo jednu porci ukořistit, nafotit a sepsat přesný recept.
Šípky mimo to, že obsahují mnoho vitamínů, mají i léčivé účinky. Užívají se hlavně při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Plody rakytníku také obsahují velké množství vitamínů - hlavně vitamín C (pro denní doporučenou dávku vitamínu údajně stačí jen jedna bobule). Podporují imunitu, posilují činnost srdce a udržují zdravou pokožku. Máta podporuje normální činnost trávící soustavy, má příznivé účinky na dýchací systém a pomáhá i při léčbě nachlazení. Tento sirup je proto přímo vitamínovou bombou.
Jablka k podzimu prostě patří. Tento koláč jsme si doma naprosto zamilovali - původní recept je od Kluků v akci. Já si recept trochu poupravila, myslím i zjednodušila - hlavně tedy ubrala cukr a přidala skořici. Přiznám se, že nikdy nestačí ani vychladnout - vlažný je naprosto božský, což s kombinací chladnějších dnů je prostě neodolatelné.
Z cuket už jsem letos uvařila - upekla skoro vše od slaného po sladké. Když jsem přemýšlela nad úpravou další várky cuket, vzpomněla jsem si jak na mě na FB vykouklo asi před týdnem video, kde cuketu obalovali ve směsi strouhanky s kořením a smažili. A tak jsem to zkusila, jen strouhanku nahradila ovesnými vločkami a smažení nahradila pečením v troubě. Myslím, že tím vznikla celkem zdravá a chutná večeře nebo svačina k vodě.
Znáte ty dny, kdy máte chuť na něco prudce kalorického? Tak dnes ten den nastal u mě. Pár dní už na mě vyskakovali s mojí domovské FB skupiny neuvěřitelné dobroty. Hlavně kuchařská kolegyňka Terezka týrala moje chuťové buňky svými cheesecake. V tom teple se mi ale nechtělo rozpalovat kuchyň troubou, a tak jsem tuhle dobrotu pojala po svém.
Ta vůně...ta chuť.... vědět to dřív už je tento koláč dávno naší stálicí. Cibulový koláč mě lákalo vyzkoušet už dlouho dobu. Dnes, když jsem přemýšlela co k večeři, mi zrak padl na červené cibule v lednici a bylo jasno.
Flekatá kravičková bábovka - pracovní název našeho nejmenšího. Na její výrobě se více jak z poloviny podílel - odměřoval suroviny, míchal a naléval do formy. A samozřejmě pekl jak jinak než pro tatínka, který nám ráno opět zmizel závodit.
Dnes u nás vařil malý úžasný dvouletý šéfkuchař. Proto jsme zvolili tuhle rychlou a jednoduchou bublaninu. Se šlehačem si poradí už jako velký mistr a jahůdek sice více snědl, než nakonec zůstalo na těstě, ale nakonec nějaké zbyli i na bublanině. A pekl speciálně pro tatínka, který je teď jeho favorit, co se členů naší rodiny týče.
Bagel mě lákalo vyzkoušet už dlouho. Poprvé jsem tohle pečivo zaregistrovala u Lady na jejím blogu Simply food. Pak ho objevila ve své úžasné knize o pečivu. Trvalo to sice pár měsíců, než jsem sebrala odvahu se do nich pustit, ale výsledek mě mile překvapil.
Toto bílé pečivo ve tvaru kroužků bylo prý kdysi každodenním chlebem východoevropských Židů. Dnes je typické pro New York a klasickou snídani s bagely a žervé. Před pečením se bagely ponoří do vroucí vody a díky tomu jsou na povrchu pružné a pevné, měkké uvnitř.
Tohle je moje upravená verze z knihy Chléb.
Přiznám se, že cizrna nikdy nebyla moje oblíbená luštěnina. Ale postupem času a hlavně zkoušením nových receptů, jí začínám přicházet na chuť. Navíc když jsem se dočetla, že napomáhá udržet jemnou a pevnou pokožku - co víc si přát pro své stárnoucí tělo (smích).
Celer je známý jako koření, ale i léčivo. Obsahuje mnoho prospěšných látek, ale to co zaujalo mě a navíc je to momentálně téma číslo jedna v naší rodině je, že napomáhá snižovat krevní tlak. Napomáhá k uvolnění svalů kolem tepen a rozšiřuje cévy, čímž dochází k lepší cirkulaci krve. A mimo jiné se i z různých zdrojů dočtete, že napomáhá detoxikaci těla a pomáhá zhubnout. Já v jeho úpravě tentokrát vsadila na tento salát.
Přiznám se, že já této těstovině moc nepropadla - vlastně mi vůbec nechutnají. Ale jak to tak vypadá, jsem asi široko-daleko jediná, co s nimi má tento problém. Můj muž jim naopak naprosto propadl a miluje je na všechny způsoby, i když tyhle špenátové patří určitě k jeho favoritům už dlouholetým.
Den dětí se u nás doma týká i manžela. Jako snad každý chlap je to pořád velké dítě. Kluci dostali literaturu- malý pohádky o jeho oblíbených vlacích a velký graffiti omalovánky, které si přál už dlouho. Tatínkovi jsme upekli tyhle vynikající čokoládové cupcakes a oba synové mu rádi pomohli z jejich konzumací.
Když jsem dnes ráno přemýšlela, co upéct k odpolední kávě - padl můj zrak na banány, kterých je u nás doma neustála zásoba, protože je miluji. Můj muž zase miluje skořici a tak kombinace dnešního moučníku byla jasná.
Tyhle kynuté koláčky mě naučila moje starší kolegyně v práci a u nás doma se za ty roky pekli už mnohokrát. Je to super příloha k zeleninovým a luštěninovým pokrmům. Dnes jsem je zvolila jako přílohu k cizrně na paprice.
Dnešní bolestné pro tatínka, který včera při cyklo-závodu havaroval a zároveň obalovač nervů pro mě, protože je to vážně občas s těmi třemi chlapy dost náročné - což mi určitě potvrdí nejedna manželka sportovce a maminka raubířů mužského pohlaví.
Recept na těsto jsem si vypůjčila od Mámy v kuchyni a jejího úžasného špaldového koláče.
Náplní mě zase naopak inspirovali Kluci v akci.
Podobný koláč jsme si už před mnoha lety oblíbili s mým mužem v místní pekárně. Dnes jsem se ho pokusila napodobit doma a pokus vyšel víc jak na výbornou. Navíc jsem se od svých kuchařských kolegyň z naší vařící skupiny dozvěděla, že je to vlastně obdoba klasického Pražského koláče, jen u nás na Moravě se prodává pod názvem drobenkový a proto jsem ho ani pod názvem pražský doteď neznala. No je vidět, že se člověk celý život učí a poznává nové a nové věci. A o tom přece i život je, ne?
Na speciální přání mého muže dnes náš domov provoněla klasická tvarohová bábovka. Recept si opět nesu už spoustu let ve svém značně opotřebeném sešitě s recepty všeho druhu. Muž už odpoledne zakrojil, ale já se těším na snídani a výjimečně si dám snad i kakao.
Včera na mě v FB skupině Vaříme malým dětem vykoukl úžasný Míša dort od kolegyňky Mirky a vzápětí i z FB stránky Pradobrot (www.pradobroty.cz). Neodolala jsem, zvláště když se mi v noci o tom dortu i zdálo, a tak dnes na táty čekalo v lednici malé překvapení. Recept jsem si lehce poupravila a určitě se u nás doma nepekl naposledy i vzhledem k tomu že je rychlý a jednoduchý.
Venku se oteplilo a to začíná být čas studených moučníků a dezertů. Panna Cottu mě lákalo vyzkoušet už dlouho. Inspirací na tento recept mi byl recept na panna cottu ze stránek www.apetitonline.cz.
Jahodovou omáčku už dělávám dlouho na různé jiné mléčné dezerty či zmrzlinu.
Můj starší syn si v jedné malé pekárně skoro každý den kupuje slané preclíky a tak mě napadlo zkusit je napodobit doma. Recept jsem hledala různě na internetu, ale žádný mě nijak zvláště nezaujal - proto tenhle můj je kombinací asi tří různých. Asi mají u syna úspěch, protože dnes byl viděn v kuchyni podezřele často a večer už jsem našla jen prázdný talíř bez preclíků.
Víkend propršel, benjamínek se nudil- navíc sušenky a všemožné vykrajovátka miluje (je totiž po mamince) a tak jsme se pustili do pečení sušenek. Tentokrát padla volba na medové sušenky, recept na ně jsem opět objevila ve svém stoletém sešitu s recepty. Trochu si ho samozřejmě poupravila a malého pomocníka zaměstnala vykrajováním autíček.
Včera měl můj milovaný muž narozeniny a to si žádalo něco slavnostnějšího než obyčejné pečené kuře, které bylo původně v plánu. Tuhle kombinaci rajčat, česneku a oliv mě lákalo vyzkoušet už dlouho. Doplnila jsem ji o rozmarýn sice sušený, protože bylo nemožné sehnat u nás čerstvý, ale i tak vznikla lahodná kombinace vůně i chuti.
Pohanka je velice prospěšná lidskému organismu - neobsahuje lepek, zato je ale bohatá na sacharidy, bílkoviny nebo aminokyseliny. Abychom při přípravě pohanky zachovali všechny důležité léčivé látky a vitamíny, nesmíme ji vařit. Pohanku zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat.
Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu.
Babička nás neustále zásobuje nějakými zavařeninami, které je potřeba nějak dále zpracovat. A tak když se mi tu sešlo pár sklenic zavařených broskví, byl odpolední moučník skoro jasný. Jen jsem chtěla vyzkoušet něco trochu jiného než například klasickou bublaninu a proto vznikl tento obrácený koláč.
V mrazáku na mě při jeho každoměsíčním odmražování a hlavně kontrole zásob vykoukl poslední balíček nastrouhané dýně z podzimu a můj muž už ráno vyslovil přání slaného koláče k večeři. Proto byla náplň víceméně jasná a kombinace se sýrem se stala neodolatelnou i pro mě.
Netradiční beránek z kynutého těsta je naší další dlouholetou velikonoční tradicí. Ze zbytku těsta vytvoříme zajíčky, kterým bříška a hlavičky naplníme- já letos plnila povidly, ale samozřejmě druh náplně je na Vás.
U nás se každé velikonoce mimo perníčků a mazance peče i linecké. Prostě jsme rodina sladkomilů a sušenkomilů.
Recept přidávám hlavně pro inspiraci zdobení, protože každá kuchařka už má určitě svůj léty osvědčený recept na linecké.
Perníkové vejce můžete naplnit drobnými hračkami nebo sladkostmi a hned máte krásnou výslužku pro koledníky. Já už je peču na Velikonoce roky. Myslím, že ani formičky už není problém dnes kdekoliv sehnat. Zdobení je čistě na Vaší fantazii.
Asi deset let se mi doma válela kniha o pečení chleba od autorů Eric Treuille a Ursula Ferrignová. Vlastně jsem se za ty roky do ní ani jednou pořádně nezačetla. Což byla velká chyba, protože inspirace je tam víc než dost. Navíc i přehled mouky, výroba, kvásku atd. Při listování mě zaujal tento recept- Sýrový chléb z pece (Pain au fromage). A tak jsem ho musela hned vyzkoušet.
Tento sýrem vonící chléb se tradičně peče v jižní Francii v peci na vyhasínajících uhlíkách. Je to vynikající svačinka, výborná s černými olivami a sklenkou červeného vína.
Játra? Buď je milujete, nebo nesnášíte (většinou díky školním jídelnám a jejich podivných omáček z nich). Já patřím do té první kategorie, nejraději jsem je měla jen orestované se spoustou cibule. Do té doby než jsem při listování časopisem Gurmet narazila na tento recept a hned si byla jistá, že dám šanci i jiné kombinaci. Recept jsem si trochu poupravila a tady je výsledek.
Nutno podotknout, že měl velký úspěch nejen u maminky, ale i u tatínka.
Tento mazanec už je u nás každoroční tradicí, žádné Velikonoce se bez něj neobejdou. Pro mnohé z Vás asi tento recept nebude novinkou, ale pro ty, kteří ho ještě neznají - můžu jen a jen doporučit. Super rychlá verze bez kynutí těsta.
Měla jsem už dlouho chuť na medovník, zároveň se mi ale nechtělo trávit moc času jeho přípravou. A tak jsem zvolila tento medový řez s ořechovou krustou, tradiční náplň- buď pudinkovou nebo ze salka jsem nahradila odlehčeným krémem z ricotty takže se rázem stal i zákuskem lehce dietním, ale naprosto výborným.
Můj další tip na teplou večeři je tento koláč s kysaným zelím, které si poslední dobou oblíbil hlavně můj muž.
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitaminů, především vitaminu C. To je v zimě a období chřipek ideální k posílení imunity. Doplní však i hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík nebo vápník. Nejlepší je samozřejmě domácí, ale pokud nemáte možnost si ho vyrobit, sledujte aspoň složení - mělo by obsahovat jen zelí, sůl, kmín. Hlavně žádné konzervanty či jiné přidané látky. Účinné látky se ničí také pasterizací.
A teď už k samotnému receptu.
To, že je v naší rodině velká spotřeba domácích sušenek, je už všeobecně známé. Ale to jakým způsobem je nejraději konzumuje náš tatínek už asi ne - namáčí si je do tvarohu nebo jogurtu. Jako správná manželka jsem mu chtěla "práci" ulehčit (smích) a rovnou mu ty sušenky naplnila.
Bacily si u nás přeskakují sem a tam, a tam a zpět a začíná to být nekonečný příběh, jediná naděje, ke které se upínám- je jaro. Momentálně si usmysleli, že nejlíp jim bude v mém těle. A tak jsem hledala něco, čím zaplním žaludky svým chlapcům, ale zároveň nebudu muset trávit moc času v kuchyni. A zapékané věci jsou pro tyhle situace ideální řešení, navíc bulgur jsem měla v lednici už uvařený a jen čekal na zpracování. Vedle něj se krčil už skoro týden květák a tak vznikla tato kombinace, která je překvapivě chutná.
Hamburger na všechny možné způsoby je další oblíbená večeře naší rodiny. Tentokrát jsem zvolila bezmasou verzi.
Miluji zákusky, po kterých Vám není těžko, i když to s jejich konzumací a hlavně množstvím přeženete. A tento je přesně to pravé - lehký a osvěžující.
V květináči na okně mi pomalu ale jistě odcházel tymián, navíc už jsem celkem dlouho měla chuť na žampiony. A gratinované brambory byli naprosto jasná volba, protože je to oblíbená příloha celé rodiny. A tak vzniklo tohle voňavé kuře, jehož recept je inspirací z časopisu Gurmet.
Avokádo se stalo stálicí v našem jídelníčku. Hlavně díky obsahu zdravých tuků, vitamínu C a železa. Ale i dalších vitamínů a minerálů. Co mě však zaujalo a asi není moc známé je obsah persinu, který je jedovatý zejména pro ptáky. Obdobně to platí i pro psy a kočky. Nebezpečné látky by sice měli být obsaženy nejvíce v listech a jádře, ale naše labradorka je velká chodící popelnice, schopná ukořistit právě tu pecku. Proto je to pro naší rodinu celkem zásadní informace a riskovat třeba olíznutí talíře od polévky asi nebudeme.
Focaccia Farcita- plněný italský chléb z pece má jméno odvozené z latinského názvu focus, což znamená pec nebo krb. Tradičně se připravoval na uhlíkách v peci. Náplň můžeme měnit libovolně podle chuti, výborný je se sušenými rajčaty, olivami, pečenými paprikami, nivou a jinými výraznými sýry a čerstvými bylinkami. Ode dnešního dne se zařadil do seznamu nej večeří naší rodiny. Já vsadila na u nás naprosto zbožňovaný špenát a mozzarellu.
Náš benjamínek měl včera karnevalovou premiéru ve své budoucí školce a dnes u nás navíc chodí masopustní průvod. A tuhle dobu mám od raného mládí zafixovanou s touhle sladkou dobrotou, proto ani letos nemohla na našem stole chybět .
Na víkendové vaření se snažím vždy naplánovat nějaký "netradiční" oběd. Sobota a neděle jsou totiž jediné dny, kdy se naše rodina sejde u společného stolu. Při brouzdání internetem a hledáním inspirace jsem narazila na tento recept. Pár surovin jsem vyměnila, pár vynechala a tohle je výsledek.
Vzpomínka na léto plné cuket. Naše rodina hodně často večeří slané koláče. Dokonce bych řekla, že je to jedna z našich a hlavně manželových nejoblíbenějších večeří. Chutnají totiž skvěle teplé i studené.
Manžel mi asi tři dny básnil o tom, že by si dal pořádný hamburger. Jenže zároveň jako sportovec si drží štíhlou linii (smích) a tak jsem se pokusila jeho přání vyplnit v trochu odlehčené, ale zároveň stejně chutné verzi hamburgerů. Myslím, že se to povedlo.
V mrazáku mi už od podzimu "straší" přebytek dýňového pyré a vlašských ořechů. A tak mě napadlo tyhle dvě ingredience zkombinovat a v co jiného než nějaký sladký moučník. Sladké se u nás totiž mizí kosmickou rychlostí a jinak to nebylo ani u této rolády.
Na tenhle recept jsem narazila při úklidu své skříňky s recepty. A protože jsme si s mužem naplánovali večer při dobrém víně a filmu, volba byla jasná. Sotva však vychladla jedna dávka, už jsem musela jít zadělat na druhou- pustili se mi do nich oba synové, kteří milují tyčinky všeho druhu. Na druhou stranu je to ale důkaz, že jsou prudce jedlé.
Tak snad Vám taky zachutnají.
Sice by potřeboval ještě do rána odpočívat, ale je sobota- táta má "žravou"....tak aspoň budu doufat, že kousek zbude pro zítřejší návštěvu.
Recept prošel léty spoustou úprav. Cílem bylo co nejvíce ho zjednodušit, ale se stejně skvělým výsledkem.
Už dlouho mě lákalo vyzkoušet ochucený chléb, hlavně kombinace švestky a ořechy. Pár receptů na něj jsem objevila, ale ani jeden se mi nezdál to pravé "ořechové". A tak vznikl chléb, který je kombinací asi tří receptů. Výtečně chutná s kozím sýrem. Zbude-li Vám, můžete z něj připravit toasty vhodné jako příloha například k teplému salátu z ovčího sýru.
Můj starší syn má nejraději na snídani loupáčky s kakaem a máslem, takové ty křupavé s tmavší kůrkou. Tak proč je nezkusit upéct doma.
Recept jsem si kdysi opsala z úžasně inspirativní facebookové skupiny Vaříme malým dětem. Časem prošel drobnými úpravami a loupáčky se stali tradicí v mém víkendovém pečení.
Můj muž jako každý sportovec miluje ovesné vločky v jakékoliv podobě. Navíc se pravidelně vydává na cyklo-výšlapy, trvající tři a více hodin. Proto potřebuje na cestě vždy doplnit energii a nejraději má právě různé "suché" řezy. Tak jsem zkusila vyrobit ovesné řezy a asi jsou prudce jedlé, protože se cyklovýletu ani nedočkali.
Tradiční středeční sladká večeře po náročném dni pro tatínka, kdy odjíždí v šest ráno a vrací se po osmé hodině večerní a celý den je na nohách, proto večer první co potřebuje - je dodat energii.
Zároveň je to ale občas i oblíbená víkendová snídaně naší rodiny.
Každoroční problém co z bílky při pečení vánočního cukroví, je tímto receptem aspoň z části vyřešen. Navíc jako bonus získáte nový druh cukroví, který je prudce jedlý a vypadá přímo sněhově vánočně.
Původně byla v plánu Ladina falešná škvarková pomazánka z jejího blogu Simply food, pak mě napadlo zkusit "klasiku" drožďovou, ale z lahůdkového droždí, na které jsem si dnes konečně vzpomněla při nákupu ve zdravé výživě.
Prý je dokonce lepší než ta klasika, tvrdí manžel.
Sušené lahůdkové droždí se používá jako dochucovadlo - do polévek, omáček, pomazánek apod. Obsahuje mnoho důležitých živin, skládá se ze skoro 50 % bílkovin, má nízký obsah tuku a vysoký obsah vítamínů skupiny B, je bohaté na minerální látky.
nemá kvasící účinek, nenarušuje tedy střevní mikroflóru a nezpůsobuje poruchy trávení.
Už dlouho mě lákalo vyzkoušet moučník z mrkvového těsta, a když jsem na Top receptech zahlédla mrkvový koláč s tvarohem, bylo okamžitě jasné co bude naše nedělní snídaně. Recept jsem si trochu poupravila- hlavně ubrala množství cukru a polohrubou mouku vyměnila za špaldovou celozrnnou.
U nás doma nemáme moc rádi jakékoliv uzeniny, taková klobása je dokonce i tabu pro manžela sportovce. Jenže taková zelňačka bez klobásy?
Z mletou uzenou paprikou ani nepoznáte, že tam není. Já ji jednou koupila omylem,ale doma byla hned jasno co s ní.
Vždy, když navštívíme obchodní dům Ikea, musíme si dát jejich zeleninové bezmasé kuličky.
A tak jsem je zkusila vyrobit doma. Vznikli sice kuličky,které jen vzdáleně připomínají ty z Ikei, ale chuťově jsou výborné dokonce prý lepší a taky dietnější, protože se nesmaží
Vždycky jsem se odpalovaného těsta "bála". Až jsem jednou u sousedky ochutnala tuhle dobrotu a prostě musela ho zkusit. Výsledek stál za to!
Tyto šneky jsem napekla na zítřejší snídani, ale asi je budu muset schovat, protože náš táta už nekontrolovatelně testuje jeden za druhým.
Starší syn si dnes vyprosil kuřecí stripsy,tak aspoň odlehčená variace naložená v jogurtu a obalená v cornflakes. Pečeme bez tuku a připravíme si i jogurtový dresink alá tatarka. Pak že nejde pro děti vařit zdravě a chutně, co říkáte? Lepší, jak u "mekáče".
Ideální svačinka na delší tůry či výšlapy na kole, která dodá potřebnou energii.
Tento recept je inspirací z časopisu F.o.o.d ,jen z původních surovin zůstal snad jen špenát a brambory.
Recept na tento koláč jsem kdysi jako mladé 16leté děvče vyčetla u své mámy v takových těch klasických kuchařských normách.
Za ty roky samozřejmě prošel drobnějšími úpravami,ale stal se stálicí v mém pečení.
Náplň lze měnit dle chuti,už mám vyzkoušené od tvarohové,makové dokonce až po dětskou přesnídávku snad vše.
Tentokrát při pohledu na padající listí jsem za náplň zvolila domácí dýňovou marmeládu.
Pizzu snad miluje každý. Proto zkusíme novou variantu, a to jogurtové těsto, které vás velmi mile překvapí. Jako vždy doma mizí rychlosti blesku.
Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. Má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“.
Můj muž strašně miluje quiche. Receptů je na něj spousta, ale jak se liší ten můj? Množstvím špenátu. Mohl by se klidně jmenovat "špenátovník".
Není nad lepší marmeládu pro děti, kterou uvaří maminka osobně a poté nosí ze sklepa, kdykoliv dojde v kuchyni. No ne? Snad vás potěší naprosto jednoduchý recept, který je doslova pro celou rodinu.
Příprava na vánoce, začíná již v létě. Protože sama miluji jedlé dárky, ráda je i vyrábím.Tenhle recept mám prověřený už několik let a vlastně už si ani nepamatuji od které hodné kamarádky ho mám. Ovoce obměňuji podle toho co je zrovna dostupné. Fantazii se meze nekladou.
Scezený dochucený ocet můžeme používat do salátů nebo na nakládání jiné zeleniny, tak lze využít i oleje z rajčat. Nebo klidně pod maso, prostě byla by ho velká škoda!
Známka,že se už blíží podzim je,že dozrávají hrozny a s tím každoroční problém co s nimi.K nápadu na sirup mě navedl starší syn,který prostě čistou vodu pít nebude.
Bulgur díky obsahu vlákniny a minerálů je v Česku čím dál více oblíbený. Můžete ho použít na různé placičky, do omáček, salátů a třeba i na tento zdravý dezert pro děti.
Tak jsem ji zkusila a ono to opravdu vyšlo a ještě byla dobrá. Řeč je o mé roládě z řepy, kterou si jistě každý milovník zdravého jídla oblíbí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI