jméno a příjmení | Kristýna Klejdusová |
znamení | ryby |
koníčky | pečení, zkoušení nových receptů, fotografování, zpívání a čtení |
sny a cíle | Přála bych si otevřít maličkou literární kavárnu a nabízet svým zákazníkům domácí koláče, sušenky a kokina, dobrý čaj a kávu. |
blog |
www.utytyny.cz U tytyny |
Je častým jevem, že ten, kdo teď propadl pečení, nejevil o něj dříve vůbec žádný zájem. To platí i u mě. Je to teprve nedávno, co jsem začala experimentovat v kuchyni a chytlo mě to tak, že mě to už nepustilo.
Zaměřuji se převážně na sladké recepty – koláče, sušenky, kokina a různé drobné dezerty.
Pokud se mi podaří, mít vlastní kavárničku, úplně přesně vím, jak bude vypadat – bude krásná. :) Pokud ne, nevzdám to a budu vás neustále zásobovat novými recepty.
Když zrovna nepeču, zpívám vlastní písničky, fotím, čtu nebo pletu svetry. Mám ráda, když vrzne struna u kytary, letní večery a Medvídka Pú a plno dalších drobných věcí.
A proč zrovna U Tytyny? Když jsem byla malá, říkat si Kristýna, na mě bylo příliš složité. Začala jsem si tedy říkat Tyty, později Tytynka. No a nezní pěkně kavárna U Tytyny? :)
Tento čokoládový chlebíček budete zbožňovat. Proč si to myslím?
Protože je jednoduchý, rychlý, vláčný, je v něm kapka rumu na zahřátí a spoustu čokolády pro lepší náladu. Já osobně bych ho mohla snídat, obědvat i večeřet. A je dost možné, že na tom budete podobně. Pokud by se stalo, že byste měli čokolády stále málo, můžete chlebíček polít čokoládovou polevou, případně ozdobit ovocem nebo ho nechat jen tak, záleží zcela na vás. Ať se rozhodnete jakkoli, určitě neuděláte chybu.
Mlčet jako pěna a jíst tuto čokoládovou pěnu, zatímco za oknem poletuje podzimní listí, stromy se halí do husté mlhy, u toho popíjet horký čaj a zachumlat se do teplé deky. Přesně tuto scenérii by měl zažít s čokoládovou pěnou každý! A kdybyste se náhodou báli, že tento dezert je kvůli čokoládě příliš hutný, tak nebojte. Maliny jsou na dně skleničky příjemným osvěžujícím překvapením.
Přináším vám recept na bábovku, jež splňuje všechny náležitosti, které k podzimu neodmyslitelně patří. Najdete v ní vlašské ořechy, jablíčka, špetku skořice a hrst brusinek. Také cítíte tu úžasnou vůni a představujete si, jak k ní popíjíte horký čaj, z něhož ještě stoupá pára, zachumlaní v huňatém svetru, na zápraží si užíváte poslední sluneční paprsky a venku padá barevné listí a kaštany? Jak jste z textu asi poznali, zbožňuji podzim! A vy si ho zamilujete také, a to díky této podzimní bábovce!
Slaný karamel je už fenomén. Pamatuji si však dobu, kdy se na něj lidé dívali se značnou nedůvěrou. Přitom neznám snad lepší propojení sladkého a slaného. Postupně to pochopili i ostatní v mém okolí a slaný karamel se záhy stal žádanou lahůdkou. Co si ale počít, když vám náhodou zbude na dně skleničky trochu toho karamelu? Přimíchejte ho do vloček, kokosových lupínků a mandlí, upečte, a máte naprosto božskou granolu! Dejte si ji s mlékem, tvarohem, jogurtem nebo ji mlsejte jen tak.
Moje první setkání s dýní nebylo zrovna hezké. Upřímně bylo tak hrozné, že jsem ji už nechtěla nikdy vidět! To jsem z ní tenkrát pekla dýňový koláč, který nesmí chybět snad v žádném americkém filmu, kde zrovna slaví Den díkuvzdání. Vzhled koláče byl ještě ucházející, ale ta chuť, ta byla hodně zvláštní, když to řeknu hodně jemně. Já koláč nejedla vůbec a zbytek rodiny ho jedl jenom proto, abych měla radost.
To však bylo před mnoha a mnoha lety a já se teď rozhodla dát dýni ještě jednu šanci. Tentokrát naše shledání proběhlo nad očekávání dobře a výsledkem jsou nadýchané dýňové cupcakes s pekanovým praliné a mascarpone krémem.
Limetkový cheesecake ve skleničce je vlastně recyklací jednoho mého staršího receptu.
Dříve jsem ho dělala klasicky do formy, nechala zatuhnout, následně jsem ho musela z formy vypreparovat a nakrájet... no zkrátka a dobře ve skleničce je to mnohem praktičtější a řekla bych, že i efektnější. Navíc skleničku můžete zašroubovat a vzít si cheesecake s sebou třeba na piknik nebo jako moc dobrou svačinku do práce.
Když jsem pekla svoje první madlenky a nebyla v tom pečení ještě tak zběhlá, byla jsem strašně nervózní, když se mi na nich udělaly pupíky a vůbec nebyly pěkně rovné a souměrné!
To bylo něco na mě! Madlenky jsem fotila pupíkama dolů, aby nebyly vidět.
Teď už ale vím, že právě to dělá madlenku madlenkou, a tak tu máte poctivé pupíkaté madlenky plněné lískooříškovým praliné.
Spojíme-li brownies s tradičním receptem na cookies, vznikne nám jediné... BROOKIES.
Kombinace vláčného čokoládového těsta a křupavé sušenky se hodí jako svačinka, snídaně nebo něco dobrého na výlet či na piknik.
Upozorňuji, že tento malý koláček je velmi sytý. Pokud se do něj ale už jednou zakousnete, budete kousat až do konce.
Jestli už vás nebaví brambůrky a podobné slané pochutiny z obchodů, tento recept je pro vás ten pravý. O Vánocích jsem je zkoušela poprvé. Vzpomínám si, jak jsem kvůli němu šla do voňavého obchůdku s kořením, jak jsem oříšky pekla, jak voněly a jak všem chutnaly. Vánoce jsou sice pryč, ale oříšky chutnají dál.
Pokud právě dumáte nad tím, jak vtěsnat dokonalost do jedné malé misky, mám pro vás řešení. Stačí si připravit toto vylepšené créme brulée. A čím je tak výjimečné? Obsahuje smetanu, vanilku, kávu a whiskey. To vše je korunováno karamelovou krustou. No... prostě dokonalost.
Myslím, že nastal čas přidat nějaký ten vánoční recept. Advent za dveřmi, vánoční trhy na mnoha místech spuštěny, pečení na Vánoce se kvapem blíží. Vyzkoušejte proto tyto zimní sušenky - třeba je zařadíte i mezi tradiční cukroví. Skrývají v sobě skořici, muškátový oříšek, zázvor, a také poměrně velké množství rumu.
Jak jeden nepovedený recept může způsobit hotovou katastrofu, o tom jsem se přesvědčila před dvěma roky. Rozhodla jsem se, že upeču klasický dýňový koláč, který jsem znala z amerických filmů. No... nebudu dlouho napínat. Já ho nejedla vůbec a ostatní ho jedli jenom proto, aby mi udělali radost. O den později ale nelítostně zamířil do koše. "Odborně" jsem naznala, že to bude prostě tou dýní, a celé dva roky jsem o ní nechtěla ani slyšet. Jakou chybu jsem to dělala! Po dvou letech jsem se rozhodla, že to s ní přeci jenom ještě zkusím. A vyplatilo se! Krásně nadýchané dýňové těsto jsem naplnila praliné z pekanových ořechů a ozdobila krémem z mascarpone. Myslím, že výsledek stojí za to!
"To není možné, z čeho všeho ty pečeš!" Peču ze všeho. Hledám nové a neokoukané příchutě a vyloženě si v tom libuji. Mnozí čtenáři už vědí, že holduji květinovým příchutím. Fialkové a růžové dezerty jsou pro mě něčím naprosto božským. Nyní přišel na řadu ibišek.
Pocházím z města meruněk, a tak by byla asi ostuda, kdybych nepřidala aspoň jeden meruňkový recept. Na upečení tohoto koláče jsem se chystala tak dlouho, až bylo málem po meruňkách. Honem, honem jsme z našich dvou stromů posbírali zapomenuté ovoce a už se těšili na omamnou vůni pistácií, mandlí a meruněk.
Křehké sušenky s mandlemi, parmazánem, rozmarýnem a mořskou solí. Peču je už poměrně dlouho, ale až teď se mi podařilo pár kousků zachránit a vyfotit je. Uvidíte, že jedna dávka bude málo!
Tyto sušenky vznikly na přání mé maminky.
Strašně dlouho mluvila o tom, jak by byly dobré nějaké sušenky s náplní, které by křupaly a uvnitř se skrývala dobrá čokoláda.
Prostě něco jako Disco, ale milionkrát lepší a chutnější.
Tento recept má hned tři plus.
A sice: je to využití slaného karamelu, který jste si oblíbili na Restaurant day. Dále je to třeba výborný jedlý dárek. A hlavně je to tuze dobré!
Až zaboříte lžičku do této čokoládové pěny, budete muset uznat, že lepší jste v životě nejedli. Je tak nadýchaná, tak čokoládová a jenom se rozplývá na jazyku. Doporučuji podávat s ovocem - jahody, maliny, borůvky...Udělejte si ji! Nebudete litovat.
Začal nám pravý sychravý podzim.
Listí se pomalu barví, tlusté svetry jsou povoleny, pijeme čaj a je to nádhera.
Z obchodů na nás pomrkávají Santové, adventní věnce a čokoládoví čerti.
A tak jsem se rozhodla, že to ještě víc zamotám a přidám sem recept na kokosové sušenky s levandulí, které vyloženě dýchají létem.
Pokud během roku stejně jako já chodíte a sbíráte a sušíte všechno, co najdete, jistě máte ve skříni sušenou levanduli ze zahrádky.
Pokud ne, dá se sehnat v obchodě s bylinkami.
Sušenky s čím?
Tonka fazolka je semínko vysokého stromu Silovoň obecný, který roste v Jižní Americe.
V kuchyni lze fazolku tonka využítk dochucování dezertů, zmrzliny, čokolády...
Vůně připomíná sladkou vanilku, hořké mandle, skořici i muškátový oříšek zároveň.
Pokud v ní naleznete oblibu, získáte dezerty s nádechem exotiky,a je dost možné, že ji začnete přidávat do všeho.
Zase uplynulo čtvrt roku a byl tu další Restaurant day v Piknik boxu. Vždycky se snažím přijít s něčím novým, zajímavým a netradičním.
Kdo se stavil, mohl u mě ochutnat třeba cupcaky s fialkovým krémem, s malinou a tymiánem, sušenky s růžovou vodou nebo tonka fazolkou... Nebo třeba brookies = brownies + cookies.
Je sice velmi syté, ale když už se zakousnete, musíte kousat až do konce.
Je tu jaro! Napadá mě tolik krásných jarních, osvěžujících receptů, o které bych se s vámi ráda podělila.
Nejlépe bych vám je prozradila všechny a hned, ale to nejde, a tak se prozatím budete muset smířit s tímto úžasným limetkovým dortem.
Pozor na želé, které je na dortu! Rádo při servírování padá
Dnes se objevilo na novinových stáncích dubnové číslo časopisu F.O.O.D.
Významný to den pro Tytynu. Proč? V tomto čísle s ní naleznete rozhovor, ale především recept na úžasně jarní tartaletky. Pro ty co by si jej nestihli pořídit, dávám recept i sem.
Jelikož se už nějaký ten pátek pohybuji ve světě dobrot, nemohla jsem si nevšimnout receptů, ve kterých se vyskytuje slaný karamel. Zpočátku jsem k němu byla značně nedůvěřivá. Slané je slané a sladké je sladké! Tak jaképak copak?!
Rozhodla jsem se, že tento měsíc bude patřit kávě. I když kávu jako nápoj nevyhledávám, její vůně a chuť patří mezi mé nejmilejší. A jelikož jsem se v minulých receptech rozvášnila a bylo to samé "vraždotoho", zmírnila jsem a připravila něco velmi zdravého. Ovšem také velmi dobrého.
Ano! Je tu opět sladké ... ALE s mořskou solí! Musím říct, že jsem do nedávné doby byla přesvědčena, že Nutella je nejlepší se lžičkou. Omyl! Nutella je nejlepší v této kombinaci!
Samoas nebo také Caramel de - Lites. Základem je máslové těsto, které voní po vanilce a je namočené v čokoládě. Na sušence najdete směs karamelu a praženého kokosu. Vše vrcholí opět čokoládou. Nádhera co? A Tytyna má pro vás na tuto dobrotu recept!
To mi takhle zbyla mátová ganache z dortu. A jelikož mi bylo líto, že je něco tak dobrého zcela bez využití, rozhodla jsem se k experimentu. Z výsledku jsem nebyla překvapená .... byla jsem v šoku!!! Nejlepší horká čokoláda, co jsem kdy pila!
Druhý peprmintový recept - čokoládové cupcakes s mátou. Hutné čokoládové těsto se naprosto dokonale doplňuje s lehkým chladivým krémem. Cupcake je velmi sytý. Doporučuji kombinaci 1 káva: 1 cupcake. :)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI