Kristýna Klejdusová z blogu U Tytyny

Kristýna Klejdusová z blogu U Tytyny zpět

jméno a příjmení Kristýna Klejdusová
znamení    ryby
koníčky pečení, zkoušení nových receptů, fotografování, zpívání a čtení
sny a cíle Přála bych si otevřít maličkou literární kavárnu a nabízet svým zákazníkům domácí koláče, sušenky a kokina, dobrý čaj a kávu. 
blog
facebook   
www.utytyny.cz
U tytyny

Je častým jevem, že ten, kdo teď propadl pečení, nejevil o něj dříve vůbec žádný zájem. To platí i u mě. Je to teprve nedávno, co jsem začala experimentovat v kuchyni a chytlo mě to tak, že mě to už nepustilo. 
Zaměřuji se převážně na sladké recepty – koláče, sušenky, kokina a různé drobné dezerty. 
Pokud se mi podaří, mít vlastní kavárničku, úplně přesně vím, jak bude vypadat – bude krásná. :) Pokud ne, nevzdám to a budu vás neustále zásobovat novými recepty.
Když zrovna nepeču, zpívám vlastní písničky, fotím, čtu nebo pletu svetry. Mám ráda, když vrzne struna u kytary, letní večery a Medvídka Pú a plno dalších drobných věcí.
A proč zrovna U Tytyny? Když jsem byla malá, říkat si Kristýna, na mě bylo příliš složité. Začala jsem si tedy říkat Tyty, později Tytynka. No a nezní pěkně kavárna U Tytyny? :)

Fotogalerie
Recepty kuchaře
Čokoládový chlebíček

Čokoládový chlebíček

Tento čokoládový chlebíček budete zbožňovat. Proč si to myslím?

Protože je jednoduchý, rychlý, vláčný, je v něm kapka rumu na zahřátí a spoustu čokolády pro lepší náladu. Já osobně bych ho mohla snídat, obědvat i večeřet. A je dost možné, že na tom budete podobně. Pokud by se stalo, že byste měli čokolády stále málo, můžete chlebíček polít čokoládovou polevou, případně ozdobit ovocem nebo ho nechat jen tak, záleží zcela na vás. Ať se rozhodnete jakkoli, určitě neuděláte chybu.

13.11.2019 Doba přípravy: 90 min více info
Čokoládová pěna s malinami

Čokoládová pěna s malinami

Mlčet jako pěna a jíst tuto čokoládovou pěnu, zatímco za oknem poletuje podzimní listí, stromy se halí do husté mlhy, u toho popíjet horký čaj a zachumlat se do teplé deky. Přesně tuto scenérii by měl zažít s čokoládovou pěnou každý! A kdybyste se náhodou báli, že tento dezert je kvůli čokoládě příliš hutný, tak nebojte. Maliny jsou na dně skleničky příjemným osvěžujícím překvapením.

8.11.2019 Doba přípravy: 30 min více info
Podzimní bábovka s ořechy

Podzimní bábovka s ořechy

Přináším vám recept na bábovku, jež splňuje všechny náležitosti, které k podzimu neodmyslitelně patří. Najdete v ní vlašské ořechy, jablíčka, špetku skořice a hrst brusinek. Také cítíte tu úžasnou vůni a představujete si, jak k ní popíjíte horký čaj, z něhož ještě stoupá pára, zachumlaní v huňatém svetru, na zápraží si užíváte poslední sluneční paprsky a venku padá barevné listí a kaštany?  Jak jste z textu asi poznali, zbožňuji podzim! A vy si ho zamilujete také, a to díky této podzimní bábovce! 

3.10.2019 Doba přípravy: 45 min více info
Granola se slaným karamelem

Granola se slaným karamelem

Slaný karamel je už fenomén. Pamatuji si však dobu, kdy se na něj lidé dívali se značnou nedůvěrou. Přitom neznám snad lepší propojení sladkého a slaného. Postupně to pochopili i ostatní v mém okolí a slaný karamel se záhy stal žádanou lahůdkou. Co si ale počít, když vám náhodou zbude na dně skleničky trochu toho karamelu? Přimíchejte ho do vloček, kokosových lupínků a mandlí, upečte, a máte naprosto božskou granolu! Dejte si ji s mlékem, tvarohem, jogurtem nebo ji mlsejte jen tak.

16.9.2019 Doba přípravy: 90 min více info
Dýňové cupcakes s pekanovým praliné

Dýňové cupcakes s pekanovým praliné

Moje první setkání s dýní nebylo zrovna hezké. Upřímně bylo tak hrozné, že jsem ji už nechtěla nikdy vidět! To jsem z ní tenkrát pekla dýňový koláč, který nesmí chybět snad v žádném americkém filmu, kde zrovna slaví Den díkuvzdání. Vzhled koláče byl ještě ucházející, ale ta chuť, ta byla hodně zvláštní, když to řeknu hodně jemně. Já koláč nejedla vůbec a zbytek rodiny ho jedl jenom proto, abych měla radost.

To však bylo před mnoha a mnoha lety a já se teď rozhodla dát dýni ještě jednu šanci. Tentokrát naše shledání proběhlo nad očekávání dobře a výsledkem jsou nadýchané dýňové cupcakes s pekanovým praliné a mascarpone krémem.

16.9.2019 Doba přípravy: 60 min více info
Limetkový cheesecake

Limetkový cheesecake

Limetkový cheesecake ve skleničce je vlastně recyklací jednoho mého staršího receptu. 

Dříve jsem ho dělala klasicky do formy, nechala zatuhnout, následně jsem ho musela z formy vypreparovat a nakrájet... no zkrátka a dobře ve skleničce je to mnohem praktičtější a řekla bych, že i efektnější. Navíc skleničku můžete zašroubovat a vzít si cheesecake s sebou třeba na piknik nebo jako moc dobrou svačinku do práce.

4.10.2018 Doba přípravy: 20 min více info
Madlenky s lískooříškovým praliné

Madlenky s lískooříškovým praliné

Když jsem pekla svoje první madlenky a nebyla v tom pečení ještě tak zběhlá, byla jsem strašně nervózní, když se mi na nich udělaly pupíky a vůbec nebyly pěkně rovné a souměrné! 

To bylo něco na mě! Madlenky jsem fotila pupíkama dolů, aby nebyly vidět.

Teď už ale vím, že právě to dělá madlenku madlenkou, a tak tu máte poctivé pupíkaté madlenky plněné lískooříškovým praliné.

4.10.2018 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Brookies

Brookies

Spojíme-li brownies s tradičním receptem na cookies, vznikne nám jediné... BROOKIES.

Kombinace vláčného čokoládového těsta a křupavé sušenky se hodí jako svačinka, snídaně nebo něco dobrého na výlet či na piknik. 

Upozorňuji, že tento malý koláček je velmi sytý. Pokud se do něj ale už jednou zakousnete, budete kousat až do konce.

15.6.2018 Doba přípravy: 30 min více info
Pikantní oříšky

Pikantní oříšky

Jestli už vás nebaví brambůrky a podobné slané pochutiny z obchodů, tento recept je pro vás ten pravý. O Vánocích jsem je zkoušela poprvé. Vzpomínám si, jak jsem kvůli němu šla do voňavého obchůdku s kořením, jak jsem oříšky pekla, jak voněly a jak všem chutnaly. Vánoce jsou sice pryč, ale oříšky chutnají dál.

8.3.2018 Doba přípravy: 15 min více info
Créme Brulée - Irská káva

Créme Brulée - Irská káva

Pokud právě dumáte nad tím, jak vtěsnat dokonalost do jedné malé misky, mám pro vás řešení. Stačí si připravit toto vylepšené créme brulée. A čím je tak výjimečné? Obsahuje smetanu, vanilku, kávu a whiskey. To vše je korunováno karamelovou krustou. No... prostě dokonalost.

8.3.2018 Doba přípravy: 60 min více info
Zimní sušenky

Zimní sušenky

Myslím, že nastal čas přidat nějaký ten vánoční recept. Advent za dveřmi, vánoční trhy na mnoha místech spuštěny, pečení na Vánoce se kvapem blíží. Vyzkoušejte proto tyto zimní sušenky - třeba je zařadíte i mezi tradiční cukroví. Skrývají v sobě skořici, muškátový oříšek, zázvor, a také poměrně velké množství rumu.

28.11.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Dýňové cupcakes s pekanovým praliné

Dýňové cupcakes s pekanovým praliné

Jak jeden nepovedený recept může způsobit hotovou katastrofu, o tom jsem se přesvědčila před dvěma roky. Rozhodla jsem se, že upeču klasický dýňový koláč, který jsem znala z amerických filmů. No... nebudu dlouho napínat. Já ho nejedla vůbec a ostatní ho jedli jenom proto, aby mi udělali radost. O den později ale nelítostně zamířil do koše. "Odborně" jsem naznala, že to bude prostě tou dýní, a celé dva roky jsem o ní nechtěla ani slyšet. Jakou chybu jsem to dělala! Po dvou letech jsem se rozhodla, že to s ní přeci jenom ještě zkusím. A vyplatilo se! Krásně nadýchané dýňové těsto jsem naplnila praliné z pekanových ořechů a ozdobila krémem z mascarpone. Myslím, že výsledek stojí za to!

9.11.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Ibiškové cupcakes

Ibiškové cupcakes

"To není možné, z čeho všeho ty pečeš!" Peču ze všeho. Hledám nové a neokoukané příchutě a vyloženě si v tom libuji. Mnozí čtenáři už vědí, že holduji květinovým příchutím. Fialkové a růžové dezerty jsou pro mě něčím naprosto božským. Nyní přišel na řadu ibišek.

5.10.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Pistáciový koláč s meruňkami

Pistáciový koláč s meruňkami

Pocházím z města meruněk, a tak by byla asi ostuda, kdybych nepřidala aspoň jeden meruňkový recept. Na upečení tohoto koláče jsem se chystala tak dlouho, až bylo málem po meruňkách. Honem, honem jsme z našich dvou stromů posbírali zapomenuté ovoce a už se těšili na omamnou vůni pistácií, mandlí a meruněk. 

13.9.2017 Doba přípravy: 90 min více info
Parmazánové sušenky s rozmarýnem

Parmazánové sušenky s rozmarýnem

Křehké sušenky s mandlemi, parmazánem, rozmarýnem a mořskou solí. Peču je už poměrně dlouho, ale až teď se mi podařilo pár kousků zachránit a vyfotit je. Uvidíte, že jedna dávka bude málo!

12.7.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Vanilkové sušenky s nugátovou náplní

Vanilkové sušenky s nugátovou náplní

Tyto sušenky vznikly na přání mé maminky.
Strašně dlouho mluvila o tom, jak by byly dobré nějaké sušenky s náplní, které by křupaly a uvnitř se skrývala dobrá čokoláda.
Prostě něco jako Disco, ale milionkrát lepší a chutnější.

4.5.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Granola se slaným karamelem

Granola se slaným karamelem

Tento recept má hned tři plus.

A sice: je to využití slaného karamelu, který jste si oblíbili na Restaurant day. Dále je to třeba výborný jedlý dárek. A hlavně je to tuze dobré!

8.3.2017 Doba přípravy: 90 min více info
Čokoládová pěna / Mousse au chocolat

Čokoládová pěna / Mousse au chocolat

Až zaboříte lžičku do této čokoládové pěny, budete muset uznat, že lepší jste v životě nejedli. Je tak nadýchaná, tak čokoládová a jenom se rozplývá na jazyku. Doporučuji podávat s ovocem - jahody, maliny, borůvky...Udělejte si ji! Nebudete litovat.

18.1.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Kokosové sušenky s levandulí

Kokosové sušenky s levandulí

Začal nám pravý sychravý podzim. 

Listí se pomalu barví, tlusté svetry jsou povoleny, pijeme čaj a je to nádhera.

Z obchodů na nás pomrkávají Santové, adventní věnce a čokoládoví čerti.

A tak jsem se rozhodla, že to ještě víc zamotám a přidám sem recept na kokosové sušenky s levandulí, které vyloženě dýchají létem.

Pokud během roku stejně jako já chodíte a sbíráte a sušíte všechno, co najdete, jistě máte ve skříni sušenou levanduli ze zahrádky. 

Pokud ne, dá se sehnat v obchodě s bylinkami.

30.11.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Sušenky s tonka fazolkou a makadamovými ořechy

Sušenky s tonka fazolkou a makadamovými ořechy

Sušenky s čím? 

Tonka fazolka je semínko vysokého stromu Silovoň obecný, který roste v Jižní Americe. 

V kuchyni lze fazolku tonka využítk dochucování dezertů, zmrzliny, čokolády...

Vůně připomíná sladkou vanilku, hořké mandle, skořici i muškátový oříšek zároveň.

Pokud v ní naleznete oblibu, získáte dezerty s nádechem exotiky,a je dost možné, že ji začnete přidávat do všeho.

14.10.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Brookies

Brookies

Zase uplynulo čtvrt roku a byl tu další Restaurant day v Piknik boxu. Vždycky se snažím přijít s něčím novým, zajímavým a netradičním. 

Kdo se stavil, mohl u mě ochutnat třeba cupcaky s fialkovým krémem, s malinou a tymiánem, sušenky s růžovou vodou nebo tonka fazolkou... Nebo třeba brookies = brownies + cookies. 

Je sice velmi syté, ale když už se zakousnete, musíte kousat až do konce. 

16.6.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Limetkový dort

Limetkový dort

Je tu jaro! Napadá mě tolik krásných jarních, osvěžujících receptů, o které bych se s vámi ráda podělila.

Nejlépe bych vám je prozradila všechny a hned, ale to nejde, a tak se prozatím budete muset smířit s tímto úžasným limetkovým dortem.

Pozor na želé, které je na dortu! Rádo při servírování padá

21.4.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Raffaello cupcakes

Raffaello cupcakes

Tyto cupcaky vznikly na základně pocitů, které jsem měla po jedné kavárenské návštěvě Brna. To jsem zjistila, že každý cukrář má u cupcaků trochu jiný standart. Je asi hrozné se mnou někam chodit, ale mně suché těsto a krém bez chuti prostě nestačí. A tak tu máte vláčné kokosové, marmeládou plněné cupcaky s lehkým krémem.
7.1.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

Podzim patří k mým oblíbeným ročním obdobím. Ten pocit, když je venku zataženo, prší, je zima a doma teplo, hrnek čaje a z trouby voní mrkvové rohlíčky, je prostě k nezaplacení. Ochutnala jsem je úplnou náhodou, a hned jsem si vyžádala recept. A teď se o něj podělím i s vámi. 
12.11.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Oreo brownies

Oreo brownies

Brownies je rychlé, dobré, čokoládové.
Když do něj navíc přidáte něco, co máte rádi, je z něj dokonalý moučník.
Teď jsem recept vylepšila o mé oblíbené Oreo sušenky. 
Myslím, že nic dokonalejšího být ani nemůže
16.10.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Chléb pumpernickel

Chléb pumpernickel

Tento tmavý chlebíček vás okouzlí svou chutí. Je v ní něco nevšedního ... možná je to tmavá melasa, rozpustná káva nebo kakao. Možná všechno dohromady...
Úplně nejlepší je plátek chleba s cottage sýrem a čerstvou bazalkou. Doporučuji také kombinaci másla a uzeného lososa.
25.8.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Malinové brownies

Malinové brownies

Na Apetit pikniku toto brownies sklidilo nevídaný úspěch. Krabičky s touto čokoládovou lahůdkou se prodaly, ani jsem nestačila mrknout okem. Jelikož u každé dobrůtky byla i ochutnávka, v očekávání jsem pozorovala, jaké reakce brownies vyvolá. 
Mnozí se nejdřív hrozně soustředili, skoro až mračili, pak ale řekli: "Jéžišmarjá, to je výborný! Dvakrát!"
 
Recept jsem slíbila, a omlouvám se, že mi to trvalo tak dlouho. Měla jsem zkouškové a těžký test z hudební výchovy. Vše dopadlo dobře, a tak možná recept o brownies i zhudebním. 
 
Často se mi také stává, že než se odhodlám nějaký recept zveřejnit,  v různých variantách se objeví na různých internetových stránkách či v časopisech.  Jsem si jistá, že jsou všechny tyto varianty výtečné, ale ta moj .. !! Upečte a posuďte sami. 
22.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Pistáciové tartaletky

Pistáciové tartaletky

Dnes se objevilo na novinových stáncích dubnové číslo časopisu F.O.O.D.
Významný to den pro Tytynu. Proč? V tomto čísle s ní naleznete rozhovor, ale především recept na úžasně jarní tartaletky. Pro ty co by si jej nestihli pořídit, dávám recept i sem.

15.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Koblížky s kávovým krémem

Koblížky s kávovým krémem

Tytyna tě koblížku, nesmažila pro lišku! 
Koblížky jsou sice spojovány nejvíce s masopustem, ale když se udělají kdykoli během roku, nedá se tím vůbec nic pokazit. 
I když se smaží v oleji, potírají máslem a obalují v cukru, krém je lehký a těžko po nich rozhodně není. :)
2.4.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Čokoládové cupcakes se slaným karamelem

Čokoládové cupcakes se slaným karamelem

Jelikož se už nějaký ten pátek pohybuji ve světě dobrot, nemohla jsem si nevšimnout receptů, ve kterých se vyskytuje slaný karamel. Zpočátku jsem k němu byla značně nedůvěřivá. Slané je slané a sladké je sladké! Tak jaképak copak?!

10.2.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Kávové scones

Kávové scones

Rozhodla jsem se, že tento měsíc bude patřit kávě. I když kávu jako nápoj nevyhledávám, její vůně a chuť patří mezi mé nejmilejší. A jelikož jsem se v minulých receptech rozvášnila a bylo to samé "vraždotoho", zmírnila jsem a připravila něco velmi zdravého. Ovšem také velmi dobrého. 

4.2.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Fondán z Nutelly s mořskou solí

Fondán z Nutelly s mořskou solí

Ano! Je tu opět sladké ... ALE s mořskou solí! Musím říct, že jsem do nedávné doby byla přesvědčena, že Nutella je nejlepší se lžičkou. Omyl! Nutella je nejlepší v této kombinaci!

30.1.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Samoas sušenky

Samoas sušenky

Samoas nebo také Caramel de - Lites. Základem je máslové těsto, které voní po vanilce a je namočené v čokoládě. Na sušence najdete směs karamelu a praženého kokosu. Vše vrcholí opět čokoládou. Nádhera co? A Tytyna má pro vás na tuto dobrotu recept!

21.1.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Horká mátová čokoláda

Horká mátová čokoláda

To mi takhle zbyla mátová ganache z dortu. A jelikož mi bylo líto, že je něco tak dobrého zcela bez využití, rozhodla jsem se k experimentu. Z výsledku jsem nebyla překvapená .... byla jsem v šoku!!! Nejlepší horká čokoláda, co jsem kdy pila!

15.1.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Čokoládové cupcakes s mátou

Čokoládové cupcakes s mátou

Druhý peprmintový recept - čokoládové cupcakes s mátou. Hutné čokoládové těsto se naprosto dokonale doplňuje s lehkým chladivým krémem. Cupcake je velmi sytý. Doporučuji kombinaci 1 káva: 1 cupcake. :)

15.1.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Domácí peprmintky

Domácí peprmintky

Další neodolatelná kombinace ( alespoň pro mě ) - peprmint + čokoláda. 
Jak jsem na začátku roku slíbila, čekají vás každý měsíc recepty na nějaké téma. Leden je ve znamení peprmintu. A toto je první ze tří receptů. Nejvíc se mi na něm líbí to, jak je úžasně jednoduchý.
12.1.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Banica

Banica

Nebojte, Tytyna nezanevřela na sladké. Jen je třeba ty cukry něčím vyvážit. A takový závin, který je nacpaný slaným balkánským sýrem, je to pravé. V Bulharsku je to Banica a v Řecku zase Tiropita. Ať tak nebo tak, je to moc dobré a výživné.
12.1.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Zázvorové bonbony

Zázvorové bonbony

Jsou zázvorové, zdravé, ale jen pro odvážné! Neznám nic lepšího než čaj s čerstvým zázvorem. Krásně voní a ještě líp chutná! Proto mě příprava domácích zázvorových bonbonů nadchla. A musela jsem je hned vyzkoušet. Upozorňuji však, že jsou opravdu silné! 
12.1.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Sacher dort

Sacher dort

Tentokrát to byla opravdu výzva s velkým "Vé".  Sacher dort mě nikdy nebral. Považovala jsem to za jakési suché cosi s marmeládou. Nic moc... Po říjnové výzvě jsem svůj názor přehodnotila. Je úžasný! Nicméně průběh přípravy byl HODNĚ dramatický.
12.1.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Karamelový likér

Karamelový likér

Rozhodla jsem se pro další podkapitolku u receptů - JEDLÉ DÁRKY. 
Jako první bych vám představila karamelový likér. Úžasný je na Vánoce, ale pokud na něj dostanete chuť i přes rok, nic vám nebrání si ho udělat. Je jednoduchý a rychlý a moc dobrý
12.1.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Malinové truffels

Malinové truffels

Povím vám pohádku o tom, jak jsem potřebovala zpracovat malinové pyré, kterému měla již brzy skončit spotřební lhůta. Tak tiše seďte a dobře čtěte.
12.1.2015 Doba přípravy: 30 min více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI