Lucie Bártová z blogu Teplá Kačka

Lucie Bártová z blogu Teplá Kačka zpět

jméno a příjmení Lucie Bártová
znamení beran
koníčky umění, vaření, cestování
sny a cíle Cílů mám hodně a sny proměňuji v realitu.
facebook
blog
instagram
Tepla kacka
www.teplakacka.cz
teplakacka

Vařím, maluji a tvořím eventy, které mě baví. Žiji v Praze, ale pracuji v Londýně jako IT Analytic. Můj život je jízda na horské dráze, což mě naplňuje, ale někdy přivádí do stresu. Proto se ve volném čase věnuji věcem, které tzv. „vypnou hlavu“. Ráda trávím čas doma u plotny, nebo u malířského stojanu.
Organizuji akci Free Art Friday, jezdím po Street Food festivalech s Teplou kačkou. Vařím převážně asijské pokrmy, proto hlavním jídlem na našem stánku Teplá kačka je Pekingská aromatická, křupavá kachnička. S tímto receptem jsem se zúčastnila vaření v pořadu Prostřeno v roce 2012.
Věřím, že se mi jednou podaří propojit moji vášeň pro jídlo s láskou k umění.

Fotogalerie
Recepty kuchaře
Okurkové gazpacho s wasabi

Okurkové gazpacho s wasabi

Po dlouhé době sem dávám recept. Je to takový můj únik od reality, do které jsem se dostala. Rekonstrukce bistra se už „pomalu sune rychleji“, a snad se to do září stihne. Řekla jsme si, že se nebudu stresovat, protože do té doby jsme stejně s Teplou kačkou venku na street foodech.

Navařit, vyfotit si ta jídla a pak si je sníst, je pro mě odměna, protože zapomínám jíst a tuhle krásu si dám s chutí.

Udělat si tuhle polévku je to nejlehčí a zvládne to opravdu každý. Navíc si myslím, že je v tomhle ideální pro ty, co máte nějakou tu dietu, jako třeba nízkosacharidovou, kterou se snažím dodržovat i já, ale moc mi to nejde, vlastně vůbec. 

25.6.2019 Doba přípravy: 10 min více info
Hovězí s thajskou bazalkou

Hovězí s thajskou bazalkou

Jedna z mých oblíbených věcí poslední doby. Trvá asi 20 minut, takže nic náročného. Takže se opět budu opakovat, když řeknu, že recept je fakt jednoduchý a zvládne ho každý. Navíc kombinace slaného, sladkého a kyselého v jednom je úžasná.

10.10.2018 Doba přípravy: 20 min více info
Jednohubky s bůčkem a sezamovou okurkou

Jednohubky s bůčkem a sezamovou okurkou

Jednohubky z bůčku jsem nedávno připravovala na holčičí párty, přesto měly velký úspěch. Tahle dobrota dokáže změnit i vegetariána na masožrouta. Bůček jsem nikdy nevyhledávala, ale díky tomu ho často dělám na festivalech a je vždy pryč, začala jsem mu dávat zvláštní péči.

14.3.2018 Doba přípravy: 90 min více info
Rýže z květáku

Rýže z květáku

Květákovou rýži jsem jednou objevila v časopise, já si ji udělala podle svých chutí, které mám ráda. Doporučuji podávat s tandoori tofu, nebo kuřecím, a okurkovou rajtou. Všechny chutě pak do sebe krásně zapadají. 

14.3.2018 Doba přípravy: 15 min více info
Arašídy v sojové omáčce

Arašídy v sojové omáčce

Arašídy v sojové omáčce jsou lahodnou přílohou. Dušená arašídová jádra jsou sladká, lepkavá, pikantní a ořechová s příjemnou žvýkací strukturou! Jde v Číně o velmi populární základní přílohu. 

Věděli jste, že arašídy jsou luštěniny, ne ořechy, v botanickém slova smyslu? Fakt, že arašídy skutečně rostou pod zemí, mě před lety velmi překvapil.

Když jsem si je v Pekingu objednala, byla to pro mě další oblíbená pochoutka, která byla podávaná s pařeným špenátovým salátem. Jsou dokonalé i samotné.

31.1.2018 Doba přípravy: 30 min více info
Sečuánské vepřové s drcenou okurkou

Sečuánské vepřové s drcenou okurkou

Tuhle rychlovku jsem si oblíbila hned z několika důvodů. Kombinace čerstvé okurky nasáklé česnekem, chilli a zázvorem je naprosto dokonalá. Celé jídlo je ideální na přípravu uprostřed týdne, kdy není čas dlouze vyvářet.

Drcená okurka je klasická čínská příloha k jídlu.  Absorbuje do sebe všechny chutě česneku, chilli a zázvoru.

21.9.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Dušená oháňka po čínsku

Dušená oháňka po čínsku

Londýnské pracovní odskočení si z Prahy, bylo naplánováno nejen dle práce, ale samozřejmě dle možností skočit něco nového objevit k jídlu.

Ochutnala jsem úžasné maso z oháňky, a hned mi hlavou běžela myšlenka jak právě tuto pochoutku spojit s milovanými ingrediencemi. 

Dnes je celkem chladno a tak jsem se pustila do dušené oháňky po čínsku. 

Výsledek je famózní. Maso se krásně oddělí od kostí. Je to pecka. 

4.11.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Thajské chilli batáty s chilli mango dipem

Thajské chilli batáty s chilli mango dipem

vegetariánský recept

Salát, který jsem dělala již několikrát, měl vždy dobré ohlasy, rozhodla jsem se o něj s Vámi podělit.  

29.9.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Krůtí masové kuličky s citronovou trávou a kokosovým mlékem

Krůtí masové kuličky s citronovou trávou a kokosovým mlékem

Masové kuličky v Ikee nemám ráda, celý ten koncept, kdy se přijedete najíst do obchodního centra, mi není blízký. Proč to zmiňuji? Často slyším, že kamarádi masové kuličky nejí, protože jim je tak trochu zošklivila Ikea. 

Já si je oblíbila. V lednici jsem měla krůtí maso a tak jsme se rozhodla zaexperimentovat a dodat masu trochu té asijské chutě. 

Výsledek je super. Ihned jsme svolala holky, které pracují poblíž, aby se zastavily na oběd. Moc jim chutnalo, i když jsme to podala trochu netradičně, s bramborovým pyré. Nakonec to k sobě skvěle pasovalo.  Kuličky použijte jako předkrm, nebo s rýží či nudlemi, případně se zmiňovaným pyréčkem.

2.9.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Japonská cibulačka

Japonská cibulačka

Nemohu si pomoci, ale čistě průhledně polévky u mě vyhrávají. Včerejší ukojená chuť na pořádný vývar skončila v Pho na Letné, ale udělat si polévku doma, je vždy to nejlepší. Ještě lepší pocit mám, když udělám novou jednoduchou, která je navíc výborná. 
Když se mě někdo zeptá, co snídám, tak mohu říci, že právě polévky bývají moji snídaní. 
Hledala jsem dnes rychlou a hlavně s chutí Asie, tentokrát Japonska.
26.5.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Křupavé kuře s pomerančí, koriandrem, chilli a skořicí

Křupavé kuře s pomerančí, koriandrem, chilli a skořicí

Tento recept dělám již několik let, a když potřebuju něco rychle uvařit, je to rozhodně tohle. Navíc pálivost kuřete, tu si každý určí sám podle počtu chilli papriček. 

Vždy, když tohle kuřátko upeču, bytem se krásně provoní vůně koriandru a já se strašně těším na večeři. 

24.3.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Masové párty kuličky

Masové párty kuličky

Masové kuličky mě poslední dobou zaujaly hodně a musím říct, že v Praze není žádné bistro specializující se právě na ně. Věřím, že by mělo hodně zákazníků.

V Londýně jedno takové v Covent Garden existuje. Najdete tam spoustu druhů masových kuliček. Od Itálie po Mexiko i Asii a jsou úžasné.  Tak třeba jsem dala někomu myšlenku do hlavy a v Praze se něco takového objeví, a když tu budu, tak rozhodně zajdu.

8.3.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Párty miso polévka

Párty miso polévka

Miso polevka je moji  další srdcovkou. Když běhám v deštivém Londýně, kelímek miso s tofu a mořskou řasou mě rozhodně zahřeje. Jiní pobíhají s čajem nebo kávou a já s miso polévkou. Rozhodně při návštěvě Londýna, zajděte do Wasabi. Je to moje jistota, přesto že je v Londýně více lepších míst, které Vám určitě budou jiný doporučovat, není nic horšího někde dlouho hledat, a za velké peníze se blbě najíst. 
 
Moje Miso party polévka je úžasná v tom, že si do mističek přidáte věci, které máte rádi, a ty do polévky nakonec sami přidáte. Opražená sezamová semínka, chilli, orestovaná tykvová semínka.
Já jsem přidala navíc tofu, pečené tofu, hlívu ústřičnou, mořskou řasu, jarní cibulku, soba nudle.
4.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Vietnamský banánový dort s rumovým pyré

Vietnamský banánový dort s rumovým pyré

Dorty nepeču. Vlastně vůbec nic sladkého. Musela jsem však vzít pečení na milost, a připravila jsem dort pro první Navařeno. Příjemně mě překvapil, a tak u pečení již zůstanu.

Recept mi poradila má kamarádka z Londýna, které momentálně žije v Miami. Recept je od její vietnamské maminky. Je lehký a nepřeslazený.  Rozhodně stojí za zkoušku.

26.1.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Thajská květáková polévka

Thajská květáková polévka

Květákovou polévku jsem původně chtěla připravit na první Navařeno, ale nakonec jsem ji uvařila školákům a učitelům.

Mně osobně velmi chutnala, neboť jak jsme již několikrát zmínila, jsem polévková. Snažím se zaměřit na zeleninové krémové polévky tak, aby byli zároveň zdravé. 

Tahle rozhodně patří k mým oblíbencům.

21.1.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Pečený vietnamský guláš

Pečený vietnamský guláš

Nejsem člověk, který má v oblibě guláš se šesti, ale snažím se dělat recepty, která jsou známé, oblíbené a stylizuji je do své oblíbené Asie. Třeba jen citronová tráva a badyán dokáží udělat velké divy.
V neděli, když venku sněžilo a nebylo nic, co by mě vyhnalo do té zimy, kromě večerní jógy, jsme se rozhodla, že právě teplý guláš s chilli nás dokáže pořádně zahřát.

Je to velmi jednoduché, jen možná trvá trošku déle. Maso si na předem na hodinu naložíte.

20.1.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Japonské mochi

Japonské mochi

V Londýně jsem se stala závislou na sushi. Take Away Sushi Wasabi mám téměř pod schody kanceláře. Mix Nigiri, Hosomaki, Miso polévka, Edameme fazolky a Mochi - japonský rýžový dortíček se staly denní součástí mého jídelníčku, aniž bych se přejedla. Mochi je velmi jednoduché, ideální právě v období kolem Nového roku. Doba přípravy je pouhých 20 minut. 
30.11.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Šťavnatý květák na sezamovém oleji

Šťavnatý květák na sezamovém oleji

vegetariánský recept

Máte rádi květák? Tak rozhodně zkuste tento recept, který jsem si udělala v deštivém sobotním odpoledni. Květák je úžasně šťavnatý.

30.11.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Lidl Food Challenge - Třešnová a čokoládovo mátová pěna v květináči

Lidl Food Challenge - Třešnová a čokoládovo mátová pěna v květináči

Dlouho jsem přemýšlela jestli se mám Lidl Food Challenge zúčastnit, neboť dezerty nejsou zrovna mou doménou. Jenže nebyla chvíle, kdybych nepřemýšlela nad tím, jak udělat něco zajímavého a tak jsem se do toho pustila.
Moje vlastnost dělat věci na poslední chvíli, mi dopomohla k tomu, že jsem den před termínem odevzdání receptu celou noc nespala. Převalovala jsem se a přemýšlela jsem jak to udělat, aby se dezert hodil i k mému stylu života. Vařím převážně asijská jídla a tak udělat najednou dezert, který má zaujmout mé myšlenky neustále směroval k Francii, kde mají dezerty takové vymazlené. Naposledy jsme dělala dezert v pořadu Prostřeno a i po týdenním maratonu trénování, nedopadl zrovna podle mých představ. Netroufala jsem si proto začít s vymýšlením dezertu dříve, než-li v den uzávěrky.
V 6 ráno mě najednou probudila myšlenka !"na terasu", kde mám bylinky. Rozmarýn, libeček, tymián, bazalku, chilli a mátu. Mátu a chilli jsem zamýšlela přidat do receptu už původně, ale nevěděla jsem jak. Najednou mě napadlo servírovat dezert v květináči. Dezert, který bude vypadat jako bylinka, ale bude vše jedlé :)
Lidl Food Challenge chce, aby každý ze soutěžících pojal recept po svém ovšem s danými ingrediencemi.

30.11.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Thajské červené kari do 20 minut

Thajské červené kari do 20 minut

Včera večer jsme měla jako obvykle chuť na něco ostrého a thajského. 

Tohle jídlo je úžasný, protože Vás krásně zahřeje v zimních dnech. Je krásně barevné, výborné a hlavně  trvá asi  20 minut.

Dejte vařit rýži, která než se uvaří, Vaše kari bude hotové.  

27.11.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Krevety na česnekovém másle a quinoa

Krevety na česnekovém másle a quinoa

Miluju krevety. Tento recept jsem objevila náhodou, kdy jsem potřebovala udělat rychlé jídlo pro 6 lidí. Výsledek byl úžasný, dokonalý.  Kuskus, bulgur a jiné s nadsázkou řečeno "moderní těstoviny" nejsou zrovna moje star, ale guinoa mě oslovila kdysi už natolik, že jsem ji zvolila i ke krevetám. Dietní krevety Vás chuťově polaskají a guinoa zasytí. 

27.11.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Kokosová polévka

Kokosová polévka

Polévky zbožňuju. V téhle zimě je to vždy, na co se těším a vařím si je často k obědu. Máma vždy říká, že jsem nejlevnější dcera, neboť mě uctí většinou vývarem z kuřecích krků. Mám je ráda už od malička a tak,  když zajedu k babičce, většinou si mohu být jista, že ji tam dostanu také.
Dnes jsem však zvolila netradiční polévku a musím říct, že je opět velmi rychlá. Zahřeje, pokud si do ní přidáte chilli jako já.

27.11.2015 Doba přípravy: 30 min více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI