jméno a příjmení | Lucie Bártová |
znamení | beran |
koníčky | umění, vaření, cestování |
sny a cíle | Cílů mám hodně a sny proměňuji v realitu. |
facebook blog |
Tepla kacka www.teplakacka.cz teplakacka |
Vařím, maluji a tvořím eventy, které mě baví. Žiji v Praze, ale pracuji v Londýně jako IT Analytic. Můj život je jízda na horské dráze, což mě naplňuje, ale někdy přivádí do stresu. Proto se ve volném čase věnuji věcem, které tzv. „vypnou hlavu“. Ráda trávím čas doma u plotny, nebo u malířského stojanu.
Organizuji akci Free Art Friday, jezdím po Street Food festivalech s Teplou kačkou. Vařím převážně asijské pokrmy, proto hlavním jídlem na našem stánku Teplá kačka je Pekingská aromatická, křupavá kachnička. S tímto receptem jsem se zúčastnila vaření v pořadu Prostřeno v roce 2012.
Věřím, že se mi jednou podaří propojit moji vášeň pro jídlo s láskou k umění.
Po dlouhé době sem dávám recept. Je to takový můj únik od reality, do které jsem se dostala. Rekonstrukce bistra se už „pomalu sune rychleji“, a snad se to do září stihne. Řekla jsme si, že se nebudu stresovat, protože do té doby jsme stejně s Teplou kačkou venku na street foodech.
Navařit, vyfotit si ta jídla a pak si je sníst, je pro mě odměna, protože zapomínám jíst a tuhle krásu si dám s chutí.
Udělat si tuhle polévku je to nejlehčí a zvládne to opravdu každý. Navíc si myslím, že je v tomhle ideální pro ty, co máte nějakou tu dietu, jako třeba nízkosacharidovou, kterou se snažím dodržovat i já, ale moc mi to nejde, vlastně vůbec.
Jedna z mých oblíbených věcí poslední doby. Trvá asi 20 minut, takže nic náročného. Takže se opět budu opakovat, když řeknu, že recept je fakt jednoduchý a zvládne ho každý. Navíc kombinace slaného, sladkého a kyselého v jednom je úžasná.
Jednohubky z bůčku jsem nedávno připravovala na holčičí párty, přesto měly velký úspěch. Tahle dobrota dokáže změnit i vegetariána na masožrouta. Bůček jsem nikdy nevyhledávala, ale díky tomu ho často dělám na festivalech a je vždy pryč, začala jsem mu dávat zvláštní péči.
Květákovou rýži jsem jednou objevila v časopise, já si ji udělala podle svých chutí, které mám ráda. Doporučuji podávat s tandoori tofu, nebo kuřecím, a okurkovou rajtou. Všechny chutě pak do sebe krásně zapadají.
Arašídy v sojové omáčce jsou lahodnou přílohou. Dušená arašídová jádra jsou sladká, lepkavá, pikantní a ořechová s příjemnou žvýkací strukturou! Jde v Číně o velmi populární základní přílohu.
Věděli jste, že arašídy jsou luštěniny, ne ořechy, v botanickém slova smyslu? Fakt, že arašídy skutečně rostou pod zemí, mě před lety velmi překvapil.
Když jsem si je v Pekingu objednala, byla to pro mě další oblíbená pochoutka, která byla podávaná s pařeným špenátovým salátem. Jsou dokonalé i samotné.
Tuhle rychlovku jsem si oblíbila hned z několika důvodů. Kombinace čerstvé okurky nasáklé česnekem, chilli a zázvorem je naprosto dokonalá. Celé jídlo je ideální na přípravu uprostřed týdne, kdy není čas dlouze vyvářet.
Drcená okurka je klasická čínská příloha k jídlu. Absorbuje do sebe všechny chutě česneku, chilli a zázvoru.
Londýnské pracovní odskočení si z Prahy, bylo naplánováno nejen dle práce, ale samozřejmě dle možností skočit něco nového objevit k jídlu.
Ochutnala jsem úžasné maso z oháňky, a hned mi hlavou běžela myšlenka jak právě tuto pochoutku spojit s milovanými ingrediencemi.
Dnes je celkem chladno a tak jsem se pustila do dušené oháňky po čínsku.
Výsledek je famózní. Maso se krásně oddělí od kostí. Je to pecka.
Salát, který jsem dělala již několikrát, měl vždy dobré ohlasy, rozhodla jsem se o něj s Vámi podělit.
Masové kuličky v Ikee nemám ráda, celý ten koncept, kdy se přijedete najíst do obchodního centra, mi není blízký. Proč to zmiňuji? Často slyším, že kamarádi masové kuličky nejí, protože jim je tak trochu zošklivila Ikea.
Já si je oblíbila. V lednici jsem měla krůtí maso a tak jsme se rozhodla zaexperimentovat a dodat masu trochu té asijské chutě.
Výsledek je super. Ihned jsme svolala holky, které pracují poblíž, aby se zastavily na oběd. Moc jim chutnalo, i když jsme to podala trochu netradičně, s bramborovým pyré. Nakonec to k sobě skvěle pasovalo. Kuličky použijte jako předkrm, nebo s rýží či nudlemi, případně se zmiňovaným pyréčkem.
Tento recept dělám již několik let, a když potřebuju něco rychle uvařit, je to rozhodně tohle. Navíc pálivost kuřete, tu si každý určí sám podle počtu chilli papriček.
Vždy, když tohle kuřátko upeču, bytem se krásně provoní vůně koriandru a já se strašně těším na večeři.
Masové kuličky mě poslední dobou zaujaly hodně a musím říct, že v Praze není žádné bistro specializující se právě na ně. Věřím, že by mělo hodně zákazníků.
V Londýně jedno takové v Covent Garden existuje. Najdete tam spoustu druhů masových kuliček. Od Itálie po Mexiko i Asii a jsou úžasné. Tak třeba jsem dala někomu myšlenku do hlavy a v Praze se něco takového objeví, a když tu budu, tak rozhodně zajdu.
Dorty nepeču. Vlastně vůbec nic sladkého. Musela jsem však vzít pečení na milost, a připravila jsem dort pro první Navařeno. Příjemně mě překvapil, a tak u pečení již zůstanu.
Recept mi poradila má kamarádka z Londýna, které momentálně žije v Miami. Recept je od její vietnamské maminky. Je lehký a nepřeslazený. Rozhodně stojí za zkoušku.
Květákovou polévku jsem původně chtěla připravit na první Navařeno, ale nakonec jsem ji uvařila školákům a učitelům.
Mně osobně velmi chutnala, neboť jak jsme již několikrát zmínila, jsem polévková. Snažím se zaměřit na zeleninové krémové polévky tak, aby byli zároveň zdravé.
Tahle rozhodně patří k mým oblíbencům.
Nejsem člověk, který má v oblibě guláš se šesti, ale snažím se dělat recepty, která jsou známé, oblíbené a stylizuji je do své oblíbené Asie. Třeba jen citronová tráva a badyán dokáží udělat velké divy.
V neděli, když venku sněžilo a nebylo nic, co by mě vyhnalo do té zimy, kromě večerní jógy, jsme se rozhodla, že právě teplý guláš s chilli nás dokáže pořádně zahřát.
Je to velmi jednoduché, jen možná trvá trošku déle. Maso si na předem na hodinu naložíte.
Máte rádi květák? Tak rozhodně zkuste tento recept, který jsem si udělala v deštivém sobotním odpoledni. Květák je úžasně šťavnatý.
Dlouho jsem přemýšlela jestli se mám Lidl Food Challenge zúčastnit, neboť dezerty nejsou zrovna mou doménou. Jenže nebyla chvíle, kdybych nepřemýšlela nad tím, jak udělat něco zajímavého a tak jsem se do toho pustila.
Moje vlastnost dělat věci na poslední chvíli, mi dopomohla k tomu, že jsem den před termínem odevzdání receptu celou noc nespala. Převalovala jsem se a přemýšlela jsem jak to udělat, aby se dezert hodil i k mému stylu života. Vařím převážně asijská jídla a tak udělat najednou dezert, který má zaujmout mé myšlenky neustále směroval k Francii, kde mají dezerty takové vymazlené. Naposledy jsme dělala dezert v pořadu Prostřeno a i po týdenním maratonu trénování, nedopadl zrovna podle mých představ. Netroufala jsem si proto začít s vymýšlením dezertu dříve, než-li v den uzávěrky.
V 6 ráno mě najednou probudila myšlenka !"na terasu", kde mám bylinky. Rozmarýn, libeček, tymián, bazalku, chilli a mátu. Mátu a chilli jsem zamýšlela přidat do receptu už původně, ale nevěděla jsem jak. Najednou mě napadlo servírovat dezert v květináči. Dezert, který bude vypadat jako bylinka, ale bude vše jedlé :)
Lidl Food Challenge chce, aby každý ze soutěžících pojal recept po svém ovšem s danými ingrediencemi.
Včera večer jsme měla jako obvykle chuť na něco ostrého a thajského.
Tohle jídlo je úžasný, protože Vás krásně zahřeje v zimních dnech. Je krásně barevné, výborné a hlavně trvá asi 20 minut.
Dejte vařit rýži, která než se uvaří, Vaše kari bude hotové.
Miluju krevety. Tento recept jsem objevila náhodou, kdy jsem potřebovala udělat rychlé jídlo pro 6 lidí. Výsledek byl úžasný, dokonalý. Kuskus, bulgur a jiné s nadsázkou řečeno "moderní těstoviny" nejsou zrovna moje star, ale guinoa mě oslovila kdysi už natolik, že jsem ji zvolila i ke krevetám. Dietní krevety Vás chuťově polaskají a guinoa zasytí.
Polévky zbožňuju. V téhle zimě je to vždy, na co se těším a vařím si je často k obědu. Máma vždy říká, že jsem nejlevnější dcera, neboť mě uctí většinou vývarem z kuřecích krků. Mám je ráda už od malička a tak, když zajedu k babičce, většinou si mohu být jista, že ji tam dostanu také.
Dnes jsem však zvolila netradiční polévku a musím říct, že je opět velmi rychlá. Zahřeje, pokud si do ní přidáte chilli jako já.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI