Martina Khatib (Izrael) z blogu Green almonds

Martina Khatib (Izrael) z blogu Green almonds zpět

jméno a příjmení Martina Khatib
znamení panna   
koníčky vaření, poezie, české filmy
sny a cíle         spatřit úsvit nad Mekkou, být jedním z věřících, kteří zde svou tvář sklání k zemi, navštívit Kubu, ochutnat velbloudí maso a vidět z blízka největšího z rejnoků - mantu obrovskou
blog      

http://aishacooks.blogspot.co.il/
http://green-almonds.weebly.com/

Představovat se asi nijak zvlášť nemusím. Kdo navštěvuje pažitku.cz, zná mě jako Aishu, která se motá především kolem arabské kuchyně kdesi na Blízkém východě. Ale (homo putat, Deus mutat) přišla změna. Před nějakým časem jsem se čistě náhodou přichomýtla k primal/paleo životnímu stylu, který sází více na přírodu a její bohatství, a od té doby žiju trochu jinak. Rozdíl spočívá především ve způsobu stravování, ze kterého jsem zcela vyloučila veškeré obiloviny, cukry a luštěniny. Místo nich jsem do jídelníčku zařadila více "živých" potravin, které mají přirozenou životnost a nejsou nijak chemicky upraveny nebo modifikovány. Obecně se jedná o maso, vejce, ovoce a zeleninu, ořechy a zdravé tuky. 

Prostřednictvím tohoto blogu bych vám ráda přiblížila tento styl, samozřejmě od plotny, takže se budu snažit přidávat některé vybrané recepty a články. Tentokrát jako Martina..těším se na vás!

Recepty kuchaře
Borůvkový chlebíček s citronem

Borůvkový chlebíček s citronem

paleo

Něco sladkého na zub? Třeba ke kávičce...

11.3.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Vaječná omeleta po arabsku

Vaječná omeleta po arabsku

paleo, whole30

Pokud Arabové snídají, rozhodně se neodbývají. Jelikož je u nás zvykem, že se oběd podává až v pozdních odpoledních hodinách, kdy už slunce tolik nepálí, snídaně musí být vydatná a pestrá. Důležitou roli při takové snídani hrají bylinky a koření. Při přípravě čaje se nejvíce používá yzop, šalvěj a máta. U kávy bezesporu kardamom. Pozadu nezůstává ani samotné jídlo, do kterého se často přidává za'atar (směs sušeného tymiánu, oregána, koření sumah a pražených sezamových semínek), římský kmín, hladkolistá petržel nebo čerstvý koriandr. Vše je doplněno čerstvou a nakládanou zeleninou. 

Místní Arabové tak obvykle snídají labaneh (čerstvý jogurtový sýr) posypaný za'atarem, avokádo, cizrnovou pomazánku hummus, pomazánku z pečeného lilku nebo vejce na různé způsoby. Omeleta je jednou z možností...

11.3.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Masový vývar se zeleninou a vaječnými nudlemi

Masový vývar se zeleninou a vaječnými nudlemi

paleo, whole30

Masové vývary mám hodně v oblibě. Často a ráda kombinuji různé druhy masa, nejraději hovězí oháňku, kližku, jehněčí a kuřecí maso. Dlouhým a pomalým varem získá polévka silnou chuť, která spolu se zeleninou chutná báječně. Dnes jsem přidala i vaječné nudle.

16.10.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Nepečený tvarohový cheesecake s banány a ořechy

Nepečený tvarohový cheesecake s banány a ořechy

primal

Teplé a slunečné počasí svádí k lenošení. Perfektní příležitost pro lehký cheesecake. Dortík je nepečený, odpadá tak čas strávený u rozpálené trouby. Navíc je chlazený, takže příjemně osvěží...

14.8.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Krevety na kari

Krevety na kari

primal

V tomto receptu najdete úplně to nejlepší, co můžete ke krevetám přidat. Samá ingredience, která vás svými chutěmi úplně pohltí. Jdeme na to, život je krátký, tak ať stojí za to, no ne?

22.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Banánová pěna s mangem a karamelizovanými mandlemi

Banánová pěna s mangem a karamelizovanými mandlemi

paleo

Bohužel jsem předčasně ukončila program whole30. Důvod? Svátky (i když ty letošní byly v hodně smutném a nejistém duchu) a početná rodina. Tyto dvě věci k whole30 zkrátka nepasují. Zkuste si rodinným příslušníkům vysvětlit, že i v období oslav jíte striktně dle předepsaných pravidel. A co teprve vysvětlit to arabské rodince, šance zcela nemožná! Je úplně jedno, na kterou stranu se otočíte, všude číhá plno nástrah. Největším problémem pro mě bylo udržet si tři předepsaná jídla denně a oběd u tchýně (hovězí v jogurtu s oříškovou rýží). Tak jsem se rozhodla sklopit uši a program dobrovolně ukončit s tím, že si brzy dám repete. 

Přerušení programu mi dalo volnější ruku při experimentování u plotny, tak hned přidávám jednu sladkou rychlovku. Kupodivu mi tyto věci chyběly podstatně víc než třeba sýry a mléčné výrobky. 

3.7.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Bylinkový kuřecí kebab

Bylinkový kuřecí kebab

primal

Bylinky jsou v plné síle, je nutno je postupně zpracovávat, aby mi příliš nepřerostly přes hlavu. Skvěle se hodí k masu, u kuřecího krásně vyniknou také vizuálně. Maso pak není potřeba nějakým razantním způsobem dochucovat, snad jen jemně podpořit, aby vynikla právě kombinace čerstvých bylinek. Stálicemi mé kuchyně jsou hlavně hladkolistá petržel a koriandr. Ani v tomto receptu jsem je neopomenula, a navíc přidala i trochu máty, aby kofty více nabraly blízkovýchodní směr. 

26.6.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Jablkové řezy s ořechovou drobenkou

Jablkové řezy s ořechovou drobenkou

paleo

Hříšně dobré!!! Tedy alespoň já to tak mám, protože kombinace jablek, ořechů a skořice mě nikdy nepřestala bavit a považuji ji za jednu z nejdokonalejších. 

Neodmítám sice ani dortové varianty různých krémových dezertů, ale klasická buchta na plechu u mě vítězí na plné čáře...navíc když to není žádná dusivka, ale pořádně vláčná záležitost, tak není co řešit!

10.6.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Pečené jehněčí kolínko na zelenině, mladém česneku a olivách

Pečené jehněčí kolínko na zelenině, mladém česneku a olivách

paleo, whole30

Takovou "jeskynní" dietu si určitě oblíbíte. Paleo není však dieta, ale styl života a stravování. Hlavní myšlenkou je, konzumovat co nejmenší množství škodlivých potravin a to se nám přece všem líbí, no ne?

19.5.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Masové kuličky s kardamomem v orientální rajčatové omáčce

Masové kuličky s kardamomem v orientální rajčatové omáčce

paleo, whole30

Představte si, že jdete po ulici, někdo k vám přiskočí a čistě hypoteticky se zeptá, zda jste tu někde neviděli pobíhat páva. Taková čistě možná otázka, při které si patrně budete ťukat prstem na čelo a volat psychiatrickou léčebnu, zda jim neschází pacient. Pokud se vás ovšem na stejnou otázku zeptá více lidí, začíná to být podezřelé a vy začnete sami pátrat po tom, co se děje. A tak se pátrací akce zúčastnilo téměř celé město.

9.4.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Jemná kuřecí sekaná pečeně

Jemná kuřecí sekaná pečeně

primal

Tak trochu kompromis chutí. Trocha z arabského světa, špetka českých vůní a v rámci primal pravidel..

13.3.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Citronový olivový olej

Citronový olivový olej

paleo, whole30

Při brouzdání internetem jsem narazila na článek o přidání citronové kůry do olivového oleje a možnosti zpestřit si tak nejeden pokrm. Jelikož obě suroviny téměř denně používám, hlavně ve spojení se zeleninovými saláty, přišlo mi to jako celkem dobrý nápad. 

11.12.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Hovězí na paprikách

Hovězí na paprikách

paleo, whole30

Zase ta kližka..můj asi nejoblíbenější kousek hovězího svalstva. Dá se vařit, péct i dusit a vždycky chutná dobře, šťavnatá v každém kousku. Přitom si i delším varem zachová svou strukturu a nerozvaří se na vlákna. Skvěle si rozumí s každou zeleninou, bylinkami i kořením. A taky je fotogenická, na talíři vždycky vypadá přesvědčivě. 

11.12.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Masový vývar s pečenou zeleninou

Masový vývar s pečenou zeleninou

paleo, whole30

Jestli někdo na světě dělá výborné polévky, tak moje babička. S přípravou si dokáže neuvěřitelně vyhrát, takže celková doba vaření se ve finále protáhne klidně i na pár hodin. Ovšem výsledek za to stojí! Někdy ani hrnec nestačí, a to nejsem příliš polévkový nadšenec. A jak říká moje babi, dobrá polévka je základ!! Takže když už, tak pěkně vývarovou z masa, se spoustou zeleniny a bylinek.

11.12.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Květákový "kuskus" s pečenou dýní a šalvějovým máslem

Květákový "kuskus" s pečenou dýní a šalvějovým máslem

paleo, whole30

Dostala jsem dárek, moment překvapení a ohromná radost..nic jiného jsem si nemohla přát. Je to asi dost vidět na fotografiích, ta velká změna. Zatím se s přístrojem spíše seznamuji a snažím se ho pokořit. Dost možná by se hodilo i pár hodin odborného školení, tolik čudlíků a funkcí...

19.9.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Pečený orientální gulášek

Pečený orientální gulášek

paleo, whole30

Některá jídla prostě neomrzí! Ba naopak. Řadou gulášových příznivců rozrůstající se už i o arabské občany, dávají najevo svou nesmrtelnost. Hospodská klasika je holt základ.

19.9.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Květáková rýže a sicilská caponata

Květáková rýže a sicilská caponata

paleo, whole30

Ciao amici! Dnes trocha italské kuchyně podle Jamieho Olivera. Recept na jeho sicilskou caponatu je naprosto dokonalý. Voní a chutná báječně..a aby taky ne, Jamie je profík každým coulem, ten by naučil vařit snad i koně. 

15.8.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Pikantní lilkové kari

Pikantní lilkové kari

paleo, whole30

Kdo z vás holduje lilku ve velkém, ruce nahoru. A kdo netradičním a pikantním kombinacím, ruce ještě výš.

10.6.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Pečená cherry rajčata

Pečená cherry rajčata

Pečená rajčata jsou super dobrotou s všestranným použitím. Kdo neochutnal, neuvěří! Hodí se do salátů, pomazánek, zeleninových i masových pokrmů. Ovšem stejně dobře chutnají i jen tak na vidličku.

27.5.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kuře na cibuli

Kuře na cibuli

Tak jo, přiznám to hned na začátku. Za dámu dnes rozhodně nebudu. Tohle jídlo ve mně probouzí nejhlubší zvířecí pudy, kdy se s obrovskou chutí na všechno vrhám rukama a jako barbar hltám sousta téměř bez žvýkání. 

27.5.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka je v podstatě něco jako arabská verze leča. Připravuje se na více způsobů, s menšími rozdíly. Základ je však všude stejný - měkká, hodně zralá rajčata a několik vajec.

27.5.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Shawarma z pánve

Shawarma z pánve

Shawarma je maso připravované na velkém rotačním grilu. V arabském světě velmi populární součást rychlého občerstvení. Stejně tak oblíbená je i u nás doma, i když se musím spokojit s její skromnější verzí, ukuchtěnou na pánvi.

27.5.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Salát s mandlemi a melasou z granátového jablka

Salát s mandlemi a melasou z granátového jablka

vegetariánský recept

Zelené mandle jsou plody mandlovníku, které se před dozráním sklízí. Mají příjemně oříškovou vůni, měkkou, jedlou pecku a jemné chloupky na povrchu. Chuťově připomínají nezralé třešně.

9.4.2014 Doba přípravy: 10 min více info
Brokolice s bylinkovou omáčkou (Fatafeat)

Brokolice s bylinkovou omáčkou (Fatafeat)

Fatafeat, neboli drobečky, je prvním televizním free-to-air kanálem, který se 24/7 věnuje gastronomii a vše s ní spojené - recepty ze všech koutů světa, světoví šéfkuchaři, kulinární cestování, zdravý životní styl.

9.4.2014 Doba přípravy: 30 min více info
zpět na home stranu
Články
Primal/paleo jako životní styl

Primal/paleo jako životní styl

Již z názvu je trochu patrné, o čem dnes bude řeč. Primal znamená prvotní, tedy něco, co tu bylo již od pradávna, dalo základ mnoha věcem, ale vlivem člověka se mnohé z toho přetvářelo a měnilo. 

1.7.2014 více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI