jméno a příjmení | Martina Kunstovná |
znamení zvěrokruhu | štír |
koníčky | cestování, jídlo, objevování něčeho nového |
motto | Nikdy neříkej, nikdy. A také tím, že vím, že Nemůžu žít věčně. Je toho opravdu hodně co chci stihnout… |
blog |
bistrosezona.blogspot.cz Bistrosezona |
Jmenuji se Martina Kunstovná a blog, o který se starám, se jmenuje Bistro Sezóna. Je to tak trošku rodinný poklad, na kterém se podílí i má dcera Bára.
Bistro nabízí to co správné bistro nabízet má. Sladké, slané, kyselé, teplé i studené. Blog je milé místo kde čtenáři najdou vyzkoušené recepty a pohodu. Hledám a zkouším recepty z domova a ze světa. Zacíleno mám na franouzské a italské recepty. Ráda jím, ochutnávám, cestuji, nakupuji, objevuji nové podniky a hodnotím. V receptech se snažím o jednoduchost. Kontakt se čtenáři udržuji svojí pravidelnou přítomností na venkovních food akcích jakými jsou např. Knihex, Vyšehrátky nebo Restaurant Day. Základy vaření mi předala už v dětství moje babička. Z jejích rad čerpám prakticky každý den.
Tyhle vrásčité, popraskané sušenky opravdu voní vánocemi. Mají jemnou chuť kokosu a pomeranče. Pokud máte tuto kombinaci rádi, budete nadšeni.
Francouzský recept na jemné mandlové cukroví Vám zpestří Vaši letošní sadu cukroví a navíc vypadá skvěle a ještě lépe chutná.
Mezi typické pokrmy kreolské kuchyně patří rozhodně Jambalaya (nebo také yambalaya), pokrm z rýže, masa a zeleniny. S kreolskou kuchyní se setkáte především v americké Louisianě a v New Orleans.
Jídlo připravíte v jednom hrnci nebo ve velké hluboké pánvi a je velice podobné španělské paelle.
Jak to okořenit.... není na to žádný univerzální recept, nachází se zde tedy velký prostor pro Vaši fantazii a experimentování.
Kuřecí maso můžete vynechat, vyzkoušeli jsme to. Ovšem recept Vám zde předkládáme je kompletní, tak jak to má být. Bezmasý pokrm je vhodný pro letní měsíce, kdy obvykle připravujeme lehce stravitelná jídla.
Minulý víkend jsme strávili krásné chvíle na pikniku s přáteli v Riegrových sadech. Na piknik se hodí všechno, co máte doma: sýry, uzeniny, zelenina, ovoce, pečivo, sladkosti a nejrůznější nápoje ale i pomazánky které vlastnoručně vyrobíte sami doma. Já jsem donesla pomazánku Liptauer podle receptu šéfkuchaře Romana Dolejše z francouzské restaurace La Gare. Protože všem chutnala, bude recept právě na tuto pomazánku ode dneška na blogu Bistro Sezóna a od teď si ji můžete připravit doma i Vy.
Italská polévka s kroupami je naprosto ideální pokrm pro chladné zimní a podzimní dny.
Perfektně zasytí a zahřeje. Navíc je zdravá, rychlá na přípravu, lehká a plná vlákniny.
Je Vám zima ? Zahřejte se ostře kořeněným Curry Madrás. Pokrm to je velice chutný a jednoduchý na přípravu.
Domácí gnocchi jsou v Itálii tradičním pokrmem na nedělní oběd, jen v okolí Říma jsou gnocchi klasickým čtvrtečním pokrmem. Klasické gnocchi se připravují z bramborového těsta. My máme pro Vás zajímavou obměnu, recept na lahodné gnocchi z ricotty. Jsou mimořádně jemné. Osmažené na másle a ponořené do rajčatové omáčky s kapkou čerstvého bazalkového pesta jsou delikátním pokrmem. Příprava je rychlá a jednoduchá.
Mezi naše nejoblíbenější jarní recepty patří špenátový koláč. Je v něm vše co máme rádi a skvěle se hodí jako lehká večeře se zeleninovým salátem. Těsto si můžete udělat sami nebo koupit hotové ať už listové nebo křehké těsto na koláče nebo přímo těsto na quiche.
Letní italský předkrm tím přesně je Bruschetta. Typická bruschetta je vždy s rajčaty, česnekem a bazalkou. V Ligurii jsme ochutnali její vylepšenou verzi a tu vám chceme dnes představit. Postup snad ani nelze nazvat receptem, přípravu zvládne dítko školou povinné. Spíše Vám chceme nabídnout tip na jednoduchý a rychlý předkrm.
Základem je bílý chléb. Lze zakoupit přímo chléb na bruschettu ale můžete použít i toustový chléb nebo jiný bílý chléb nakrájený na tenké plátky. Italové opékají celé krajíce ale samozřejmě záleží na vás. My jsme opékali polovinu krajíců bílého chleba.
Oukotě - to je zvláštní název staročeského závinu. Po významu jeho názvu pátráme ale zatím bezvýsledně. Slovo připomíná "loukotě" což by podle tvaru dlouhého závinu mohlo být slovo příbuzné. Jasno v tom nemáme, pokud znáte původ a historii tohoto skvělého moučníku, napište nám. Každopádně jasno máme v tom, že je to vynikající závin, který chutná jako perník s povidly a oříšky.
Tyhle malé dortíčky si zamilujete, jsou vláčné a rychlé. Je to snoubení dvou receptů ze kterých vyšla tahle dobrota, která je hotová za malou chvilku. Vím, že sehnat pistácie není lehké a navíc jsou dost drahé. Přesto pečení nezdávejte a nahraďte pistácie třeba piniovými oříšky nebo na hrubo sekanými lískovými oříšky.
Posledním receptem tohoto měsíce je recept na marocký telecí tajine. Tajine je druh kameninového hrnce, ve kterém se vaří nad uhlíky. Skládá se ze dvou částí: základní jednotka, která je plochá a kruhová s nízkou stranou a velkým kuželem, kterým se základní část zakrývá.
Linecký koláč, Crostata marmelatta, Tarte de Linz........ zná snad úplně každý.milovník sladkostí. Receptů na ten "zaručeně pravý" je mnoho. Vyzkoušely jsme jich opravdu hodně a vítězem se stal recept voňavý po skořici a mandlích.
Nevím jak Vy, ale já si v těch báječných italských bistrech ráda kupuji bílý chléb s pevnou kůrkou, drobivý a měkký. Nikdy ho nesníme celý a chléb doma tvrdne. Nám to ale nevadí a ze zbylého chleba uvaříme báječnou italskou rajčatovou polévku. Je velmi krémová a zasytí.
Tenhle koláč má trochu mírný nádech podzimu ale péct ho můžete kdykoli máte po ruce čerstvé švestky nebo blumy. Recept je velmi jednoduchý ale výsledek famózní.
Hummus je studený pokrm (kaše) z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.
Recept na teplý květákový salát z kuchařky Jezte česky rok v naší kuchyni....
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI