jméno a příjmení | Míša Lentesová z blogu Miška Kulička |
znamení | váhy |
koníčky |
Na prvním místě mé dcerky, se kterými trávím nejvíce času. Potom je to právě můj blog, kde se spojuje několik mých zájmů (vaření, cukrařina, kreativita, komunikace s lidmi). |
sny a cíle | Být hrdou majitelkou prosperující cukrárny a vydat vlastní kuchařku. |
Blog |
... Vaření a pečení je mou vášní, ale nerada trávím v kuchyni mnoho času se složitými recepty. Snažím se vařit zdravě, chutně a s rozumem. Největší odměnou jsou pro mě prázdné talíře a spokojená bříška mých 4 princezen ...
Svačinka do ruky, u které víte, co obsahuje. A jsou to samé dobré věci. Já je musím schovávat i před tátou.
Uzený losos a špenát zabalený do chutné rolády. Ideální pro předkrm nebo jako svačina pro mlsné jazýčky.
Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale v domácím provedení to není tak zlé. Když to rozpočítáme na porce, vyjde vám pak, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. No a pokud místo žloutku použijete Šmakoun, tak vám to žaludek určitě neprovrtá.
Miluji zeleninové krémy, ale smetana v nich není zrovna to, co bych vyhledávala, a tak jsem místo smetany použila cottage sýr a smetanu pouze na dozdobení.
Já i moje mamka jsme na ředkvičkách závislé, ale chroupat je pořád jen tak časem omrzí. Tak jsem jednoho večera připravila tento salátek a od té doby na něm ujíždíme, protože nemá chybu.
Poslední dobou mám ze Šmakouna samé rychlovky, já vím. Ale přece v kuchyni nemusíme trávit několik hodin, abychom na stůl servírovali chutné a kvalitní jídlo. Nejraději mám ty rychlé improvizace ze surovin, které máte doma a potřebujete je spotřebovat. Mně ležela ve špajzu mrkev a v lednici mexický Šmakoun. Na okně začala chřadnout petrželka. Tak šup do mísy a mrkvové karbanátky se Šmakounem jsou tu.
Maminka měla narozeniny. Jelikož miluje červenou barvu, odhodlala jsem se, že právě pro ni upeču slavný red velvet dort. Tento světově známý moučník má lehkou chuť čokolády, nádhernou červenou barvu a perfektně ladí s krémem ze smetanového sýra. Červený nádech těsta má způsobit chemická reakce mezi vinným octem, podmáslím a kakaovým práškem. Nicméně v dnešní době se používá červené barvivo, jelikož chemická reakce se málokomu povede.
Tento recept je snadný, vláčný a na korpus není třeba mixéru. Vyzkoušejte a nebudete litovat.
Ovocné knedlíky jsou klasika našich babiček a neznám nikoho, kdo by si je někdy nedal. Ať už jsou to knedlíky z tvarohového, bramborového nebo kynutého těsta plněné jahodami, meruňkami, borůvkami či švestky a jablky. Já vždy měla ráda tvarohové s jahodami, ale nikdy mě nebavilo patlat těsto a plnit ho. Jahody jsou už bohužel pryč, tak jsem pro dnešní recept zvolila lesní ovoce a plnění jsem se vyhnula.
Šmakoun je surovina, která se umí nenápadně převlékat do opravdu rozmanitých kabátků ve světě jídla....měli jsme z něho krtkův dort, různé dezerty, saláty, omáčky a nyní si můžeme pochutnat na těchto roztomilých kuličkách, které si doslova velebí v rajčatovém dipu....dá je jíst nejen zdravě, ale i chutně!
Základem poctivého chutného hamburgeru je hamburgerová bulka. Taková, která voní a je krásně nažloutlá po vajíčkách, má lesklou vábivou kůrku a je štědře posypaná sezamem, ale zároveň nám nenacpe bříška tolik, že půlku bulky vyhodíme, abychom měli místo na kousek masa.
Nad mrkví mnoho lidí ohrnuje nos, protože v ní vidí jídlo pro děti. Každý si hned vybaví mixované dětské příkrmy, kašičky a polívčičky, přece nic pro dospělého. Ale to je omyl. Nedávno jsem si řekla, že odhodím předsudky a vrhla se na mrkvový krém. Aby to nebylo jako kašička pro dětičky, přidala jsem koření a místo smetany použila kokosové mléko. Hotový krém je zkrátka úžasný.
Jen těžko si můžeme představit kapra či řízek bez salátu. Já osobně ho mám moc ráda, a tak ho připravuji nejen na Vánoce, ale i několikrát do roka, proto samozřejmě preferuji zdravější a lehčí variantu. Základem jsou samozřejmě brambory a nepostradatelnou součástí je majonéza, kterou jsem nahradila tofunézou.
Takové malé okouzlující cukroví ze Šmakouna, které potěší za přítomnosti bezlepkových piškotů i celiaky. Komu se tento recept líbí, má jedno zdravé vánoční cukroví do pořadníku.
Už delší dobu pokukuji po nějakém tom zdravém lehkém dortíku, který by byl super do horkého léta. V obchodě jsem narazila na banány v akci, tak jsem se rozhodla experimentovat a trochu si zalaškovat s raw stravou.
Další z úžasných receptů se šmakounem s příchutí hlívy ústřičné. Pokud jste šmakounovi, ještě nepřišli na chuť, zkuste s ním uvařit nějaký hlavní chod či dokonce dezert. Uvidíte, že se s ním dá doslova kouzlit. Nebojte se prostě experimentovat.
Kuřecí prsíčka s nádivkou a máslovými bramborami je super oběd nejen pro dospělé, ale i pro vaše děti. Pažitka dodá bramborám samozřejmě šmrnc, jak chuťově, tak i barvou.
Poslední dobou jsem často v obchodě narážela do kouzelné krabičky na Krtkův dort. Tak jsem utřela sliny a to by v tom byl čert, abych si doma neudělal lepší a zdravější.
Štíhlé nudle otevírají možnost použití Šmakouna jako přílohové potraviny. Najdou uplatnění jako klasické „těstoviny“ například v oblíbené italské kuchyni (jako špagety s různými omáčkami, zapékané se sýrem apod.) i v „těstovinových“ salátech v kombinaci se zeleninou, sýrem....
Trapí vás linie a dali byste si halušky? Není problém....
Ne každý den si mohu dovolit stát dlouho v kuchyni a mazlit se s potravinami. Ačkoliv mě to velmi baví, občas prostě musím sáhnout po nějaké té rychlovce, ale ne na úkor chuti a kvality.
Naprosto úžasný dortík. Rychlý, jednoduchý, žádné pečení. Přes léto naprosto báječný na oslavy místo klasického těžkého piškotového těsta proloženého krémem.
„Maminko, maminko, já chci pitíčko, prosííím.” Jistě to, stejně jako já, zná většina maminek při procházení obchodu. Jakmile se blížíme k sekci s vodou, limonádami, džusíkama apod., obě dcerky pokaždé aktivovaly radar a hledají malou flaštičku se zelenou etiketou a medvídkem.
Letní grilování a venkovní párty jsou v plném proudu. Po receptu na domácí grahamburgerové housky přichází receptík pro nás lidičky, kteří nemají možnost grilovat a rádi by si vychutnali šťavnatý domácí hamburger.
Pokud máte doma chlapa, který potřebuje pořádný kus masa, tak určitě neváhejte vyzkoušet tento recept.
Rakušané dělají bramborový salát kyselejší a obvykle do něj nedávají majonézu. Vím, vím, k salátu prostě patří řízek, ale přítel si dupnul, že chce rybku a já tu mám receptů s rybičkami zoufale málo.
V obchodech se zdravou výživou jste mohli narazit na krabičku s názvem „Zeleninové špaldoto” (nebo i houbové), ale upřímně mě to nijak nenadchlo. Tak jsem si koupila špaldové kroupy a doma trochu vyexperimentovala vegetariánské jídlo, které zasytí, ale nezatíží a skvěle chutná.
Mraky – dezert z nadýchaného odpalovaného těsta plněného lahodným pudinkovým krémem, který je nebezpečně návykový!
Díky ricottě jsou tyto uzlíky nesmírně vláčné a chutné. Nejlepší jsou ještě vlažné, protože se krásně rozvine chuť oregana.
Potřebujete připravit rychlé a teplé jídlo? Pak je řešením bramborová polévka, který tyto požadavky hravě splní. Jednoduché základní suroviny, kdy se dají zpracovat i přebytky z ledničky.
Hodně lidí mozzarellu podceňuje kvůli své nevýrazné chuti, ale není divu, když jen málokdo ochutná Mozzarellu s velkým M (alias buvolí).
Mám ráda jednoduchost, složité a pracné pokrmy mě moc nefascinují. Líbí se mi staročeská jídla našich babiček – škubánky, omáčky, lepenice, ale přeci jen si je raději poupravuji do lehčí a zdravější podoby.
Jako malá jsem nikdy neměla ráda houby. Ačkoliv jsme s taťkou často chodili do lesa je sbírat, do pusy jsem je nikdy vzít nechtěla.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI