jméno a příjmení | Mona Jaoua |
znamení | váhy |
koníčky | Vaření, vaření, vaře…. foodstyling, focení a nekonečně vtipný debaty s mámou |
sny a cíle | Vařit tak, aby to lidi bavilo a rádi se na můj blog vraceli. A taky to svý jídlo dostat mezi lidi, nejen elektronicky, na čemž teď pracuju jak divá! |
blog |
www.monovareni.cz Monovaření |
Jmenuju se Mona Jaoua a můžou za to moji rodiče.
Odjakživa MILUJU jídlo! Jako malá jsem trefila z Malý Strany k dědečkovi k Prašný bráně jedině podle stánků a okýnek se žrádlem, který byly cestou… jinak jsem se tam prej nebyla schopná dostat.
Vařím od 20ti let, od 25ti se z koníčka stala moje největší vášeň! Svou práci vážně miluju, ale když na sebe hodim kuchyňskou zástěru, je to jak jinej svět. Vařím všechno možný a ráda zkouším nový věci. Kdykoliv mám možnost přichomejtnout se k plotně nějaký restaurace jako výpomoc, nebo jít na stáž, už oblíkám zástěru a běžím! „Hospodskej“ provoz je ta nejlepší škola a já se toho chci ještě moc naučit. Nedávno jsem se, se svým receptem na hamburger, dostala do finále jedný soutěže. Ty domácí housky s parmazánem, který mě tam posunuly, musíte nutně vyzkoušet!
Tak hurá do zástěr a plotně zdar!
Moně se podařila super věc! Vyšel ji recept na stránkcáh blesk.cz. Na recept se můžete kouknout ZDE.
U takových receptů restuju cibuli klidně hodinu, aby byl základ dokonalý. Na taková jídla je pro mě nejdůležitější maso. Já třeba odmítám vařit dobrý omáčky z hovězího zadního. Má někdo podobnou "úchylku", jako já? Za guláš ze zadního, bych byla schopná i mučit!
Dokonalá paštika z kuřecích jater, bez "hořkýho" ocásku. Hotová je za půl hoďky a my už doma nechceme jinou! Nechte ji pořádně vychladit a podávejte s křupavým čerstvým pečivem.
Dobrý vývar je výborný nejen na rýmičku a podobný neduhy, ale pečenej je ze všech nejlepší! Tak jdeme na něj a nic není třeba uspěchat.
No nic. Rambajs v kuchyni pro dobrou polévku musí být! Už před lety jsem přebrala štafetu od mé prababičky Bedřišky a nyní ji připravuji já. Jakou polévku děláte na štědrý večer vy?
A je po ježíšku! Co se jí na Boží hod u vás? U nás je to svíčková s karlovarským knedlíkem. Mimochodem je to jedno z jídel, které vůbec nejím, ale vařím nejraději. Takhle mě to naučila moje maminka a pan Roman Vaněk.
Pokud chcete dip k masu nebo jen tak na chroupání k zelenině, nic rychlejšího a lepšího snad, ani neznám. Proužky zeleniny můžou být odlehčenou variantou k pivku či vínku. Nebo i pro děti. Ty sýrové dipy milují.
Tuto pomazánku ráda chystám na Silvestra nebo prostě jen tak, když přijde návštěva a chci nabídnout něco k pivu či vínu. Je rychlá a chutná. Sami uvidíte. Jsou sice "ohraný", ale u nás oblíbený.
Tak tyto houstičky jsem pekla na druhý den k snídani. Už teď vím, že mi asi moc dlouho nevydržej. Jsou vynikající!
Vypadá skoro jako pravý, že? Pamatuji si, že to byl hit 90 let! Vlastně můžete udělat všechno, co děláte při výrobě domácího tataráku, jen místo svíčkové dáte obyčejný brambor. Ano, pro masožravce je tento komentář výsměch, ale zkuste si ho. Mně moc chutnal!
Dáme si ho ještě v poslední variantě, a pak už s medvědím česnekem dám pokoj, slibuju.
Dokonalý čerstvý těstoviny tagliatelle můžete připravit na mnoho způsobů, my si dneska ukážeme super rychlej recept na ty s pestem z medvědího česneku, posypaný parmezánem a praženýma piniovýma oříškama! Celý to trvá 7 minut i s nandáním na talíř a žrádlo je to neskutečný.
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, tak jsem z něj hned uvařila tři jídla. Pesto už jste viděli a dneska to bude výborný bramborový krém s medvědím česnekem a krutonama. Sranda hotová do půl hoďky a taková dobrota! Jdeme na to...
Dneska jsem se vydala pročistit si hlavu na farmářskej trh na Náplavku. Bylo nádherně, taky mraky lidí, ale já tam pokoupila naprostý skvosty. Dva svazky medvědího česnek, moravský frgále, čerstvý těstoviny, psovi dva buřty a překrásný mističky od Lucie z Čajové Bytosti!
Přijdu domů, dám psovi buřta a šup do zástěry, na božský Pesto z medvědího česneku.
Já většinou radši vařím složitější jídla a nevadí mi trávit hodně času u plotny. No ale jsou dny, kdy to nejde, že jo. Už asi dva roky mám doma kuchařku Snadno & Rychle, od Roman Vaněk, kde je 111 receptů, zvládnutelných svou přípravou do 30 minut. A tak přišla řada na první z nich! Upečeme si Kuřátko v aromatický strouhance s citronovou omáčkou. Krásný, voňavý a výborný jídlo, který je fakt hrozně jednoduchý.
Babka! I když jsem pečící břídil, tuhle nádhernou buchtu jsem prostě musela zkusit upéct! Celej proces se samozřejmě neobešel bez pár zaškobrtnutí, ale výsledek je dokonalej! Těsto podobný Trdelníku, spousta čokolády, ořechů, másla… a když to zvládnu já, tak vy stopro.
Natočila jsem i celej postup, kde mimojiný uvidíte i ta moje klopýtnutí. Přesto se Babka povedla a chutná dokonale
Gulášová polévka - moje nejoblíbenější! I když, já to říkám asi o každý, protože polívky miluju. Ale tuhle teda zvlášť. No a jak uvařit poctivou gulášovku, si teď ukážem, jo?
Tak ještě jednou slavný Grusetky z Paleosnadno. Nudle bez mouky a lepku, tentokrát i s videopostupem ZDE, abyste viděli, že to není žádná věda.
Na instagramu jsem včera natočila video, jak upéct bezlepkový chléb bez mouky a lepku. Postup najdete ve stories v profilu s názvem "Bez mouky". Budu ráda za to, pokud mě na instagramu budete sledovat taky. Vaše Mona!
Abyste neřekli, že vařím jenom samý "prasárny", nesu vám i něco lehčího. Tenhle salát miluju ze všech nejvíc, protože je prostě skvělej! A ti, co znají červenou řepu jenom jako kyselou "oblohu" ke školnímu rizotu, se do týhle pečený, jistojistě zamilujou!
Já nějak nic nestíhám! 11 dní prakticky bez volna a teď zas začínám s přípravami na narozeninovou oslavu, která se bude konat v neděli! No a co teda s páteční véčou, když máte minimum času i sil?! Špízy z kuřecích jatýrek! To je vono.
Kuřecí maso pro mě bylo vždycky trochu nudný. Ne, že bych ho nemilovala pečený, na paprice atd., ale představa, že mám doma strávníky, co jedí jenom kuřecí, mě děsí! Po týdnu bych nevěděla, co vařit.
A pak sem zalistovala kuchařkou Romana Vaňka, Jednoduše a dokonale - KUŘE. Takovejch jídel, kde hraje kuřecí hlavní roli a přesto to není žádná nuda! Hm... přehodnocuju svůj názor a chystám se další recepty vyzkoušet. Dneska došlo na první z nich, a jelikož miluju Indickou kuchyni, volba padla na Kuře Madras! Dokonalá kombinace chutí a vůní orientu. Indii sem nikdy nevařila, ale podle tohodle receptu to svede každej! Jdeme na to.
Tak už nosím zimní kabát. Nejenom, že to značí příchod mýho nejoblíbenějšího období v roce, (no jo, já s tím ještě chvíli dám pokoj, nebojte!), ale hlavně je venku pěkná kosa!
Správnej čas na všechny možný polívky! Dneska si uvaříme bezvadnou hráškovou, kterou jen tak mimochodem, spousta lidí připravuje právě ke Štědrovečernímu stolu / nemůžu si pomoct!!
Že mě bolej záda už jsem vám psala… zejtra mě čeká sedmá injekce a konečně to vypadá, že jako dobrý. Sice jsem si, po těch všech svatbách říkala, že si dám od vaření na chvíli pohov, ale takhle jsem to zase úplně nemyslela. Odtržení vod plotny je pro mě horší, než bych čekala… A jelikož jsem poslušná rad doktora = jsem v teple, netahám těžký věci a odpočívám, udělala jsem - v naprostým teple - aspoň báječnej těstovinovej salát! Rychlá, nenáročná véča a hlavně je to po dlouhý době žrádlo, který mi při focení nevystydlo!
Hele, já nevím… dva měsíce umíráme vedrem, ještě včera se pomalu nedalo dejchat a najednou lup… 17 stupňů! Co s tím… můžu pustit topení, anebo… si uvařím parádní Chilli con carne! A to nejlepší se musí vařit s čokoládou, pomalu a dlouho. Ale nebojte, nemusíte u něj stát věčnost, jako u guláše… tohle je vlastně na přípravu úplná sranda.
Tenhle recept se ke mně dostal před pár lety a je od maminky jednoho Itala, žijícího v Praze.
Vždycky, když Parmigianu jím, říkám si, že vlastně není vůbec špatný bejt vegetarián.
Pokud milujete lilky, parmezán, dobrej olivovej olej a mozzarellu, tohle bude Vaše jídlo!
Jíte perník? Někdo ho nemá rád, protože je prý moc suchý a dusí. Já kdysi našla na internetu recept na ten nejvláčnější perník na světě a jinej už doma neděláme. Zkuste ho taky, hotovo máte za pár minut.
Domácí nudle! Spousta lidí nemusí "šunkofleky", páč se k nim váže nemilá vzpomínka na školní jídelnu. Jenže když je neošidíte a místo kupovanejch flíčků si uděláte svoje vlastní, zjistíte, že není nic lepšího! Doma je děláme vždycky s uzeným masem z žeber, vysoký tak akorát, aby pěkně křupaly! Tentokrát jsem ulovila u "Cibulky", mimochodem v nejlepším uzenářství v Praze, kam chodila nakupovat už moje prababička, tu jejich fantastickou královskou slaninu! Taky pár škvarečků a kam se hrabe uzený.
Asi stárnu! Dospat Štědrýho dne jsem nemohla nikdy, ale abych vstávala v pět ráno, to tu ještě nebylo. Se psama ven, tam mě utěšily 4 rozsvícený okna v celý ulici, nejsem teda jedinej blázen! No a šup, připravit věci na obalování řízků, zkusit usmažit pár cvičnejch – jako jestli nejsou zkažený, nachystat chlebíčky a udělat fantastickej vaječnej koňak, páč ten, co jsem dostala od Kami, jsem si chytře nechala v práci.
Moje strašně oblíbený, vláčný pracny s citronovou kůrou! Co jsem živá, vždycky jsem někde ochutnala pracny, co byly tvrdý jak kamen a hořký, páč byly kakaový. A najednou tenhle zázrak, který mě naučila moje kolegyně Kamča. Navíc je to tak rychlý a já myslela, bůhví jaká je s nimi práce.
Šárka: "Hele, mám takovou tradici...před Vánocema ňákej víkend peču a ZDOBIM perníčky...nechceš se mnou?"
Já: ".....Šárko..?! Já nenakreslím ani pejska, aby to někdo poznal!"
Šárka: "Si blbá."
A tak jsme pekly, (já nadávala), ZDOBILY!! (já hodně nadávala), a nakonec se nám povedly fakt vynikající perníčky, co voněj máslem, medem a rumem! U druhýho zvonečku jsem s tím chtěla fláknout. "Dělej!", zařvalo monstrum naproti mně, který zdobilo už asi dvacátej perníček krásně úhledně. Tak jsem dělala... ty lehčí tvary. Výsledek je myslím uspokojivej a ten teror jí odpouštím za ty perníčkový nože, co mi vytvořila.
Maminka měla včera svátek. Jelikož jede furt tu dělenou stravu a řezaných kytek je jí líto, dostala místo kytky jmelí a upekla jsem jí olivový houstičky Aby nezůstaly suchý, vymyslela jsem jí ještě úplně bezvadnou zeleninovou pomazánku z pečený červený cibule, cukety a cizrny. Hele, fakt je to dobrý, normálně čučím!
Pekla jsem jehněčí... poprvé v životě! Prošpikovala jsem ho česnekem a rozmarýnem, k tomu udělala smetanovej špenát na šalotce, bramborovo-celerovou kaši a bylo to neskutečný žrádlo!!! Pro příště vím, že tu kost před pečením vytáhnu, páč se to pak líp krájí, žejo.
Tohle je přesně počasí na nějakou skvělou vařící polívku, kterou zelňačka určitě je. Ta nejlepší je z uzených žeber, s trochou smetany na zjemnění. Žádná věda, jdeme na to!
Děsnou dobu mám chuť na zelný placky! Dneska na ně došlo. Pěkně se škvarkama, pečený na sádle... hotová podzimní pohádka. No co, viď... když je těch 13 kilo dole.
Na rohlik.cz, kde ráda nakupuju, jsem nedávno objevila úplně dokonalej tapiokovej puding s mangem! Tapioka obsahuje spoustu vitamínů, nízký obsah cholesterolu a navíc je BEZ LEPKU! Celý je to tak strašně dobrý, že když dojíte tu malinkatou skleničku, chcete jich sníst dalších pět. Tak jsem si řekla, že to přeci nemůže bejt nijak těžký připravit doma a...a neni, no.
Po dlouhý době mě trefil nějakej recept tak, že jsem ho musela hned vyzkoušet! Kombinace hrušek, gorgonzoly a vlašských ořechů v parmazánovém těstě je prostě zázrak! Upečeno máte za půl hoďky, pod rukama vám zmizí prakticky okamžitě. Díky, Kačko!
Tak si představte, že mě po tom celým pracovním, svatebním a narozeninovým maratonu skolila viróza. Pár dní dovolený teda strávím v posteli. Celá já. Na rýmičku a podobný neduhy je nejlepší poctivej silnej vývar! A ten "pečenej" je ze všech nejlepší! Jdeme na to.
Obrovská dávka vitamínu A a C, obsah železa i vápníku... to vše se skrývá v čínském zelí, zvaném Pak Choi. Vynikající je dušený, do různých asijských směsí a nebo čerstvý do salátů.
Pak Choi seženete na farmářských trzích nebo ve vietnamských tržnicích. V Praze je to Sapa, v Ostravě třeba Little Hanoi...
Kombinaci zeleniny s ovocem v salátech miluju. Tenhle vznikl vlastně náhodou, když bylo potřeba zlikvidovat zásoby v lednici před odjezdem na dovolenou. A je skvělej!
Celej příští tejden nás čeká děsnej hic! Nejvyšší čas připravit si záchranu, v podobě naší nejoblíbenější zmrzliny se slaným karamelem a pekanama! Věřte mi, že na týhle dobrotě nebudou závislý jenom děti.
Super rychlá véča z moře! Ideální pro partu přátel nebo jako těžkou romantiku. Slávky nejsou finančně nijak zvlášť náročný, já je teď na rohlik.cz koupila za 90,- kaček/1kg!
Jo a sežraly jsme je s mojí rotwicí Zuzkou. Bez bagetky, samozřejmě, protože hubnem, žejo!
Jako malá jsem vyndávala nádivku z kuřete a chtěla jíst jen to maso. A pak moje maminka vymyslela tuhle geniální kombinaci na plech, kterou miluju a vařím dodnes.
Syn mojí báječný kamarádky Brigi, kterej mimojiný miluje zelňačku k snídani, je taky závislej na rohlících s lučinou a šunkou. A já vám dneska ukážu, jak si za 10 minut uděláte svojí dokonalou lučinu doma, za pár kaček!
A je to, mám tu pro vás první sladkou dobrotu!
Doufám, že i fotka projde u "pani domácí" a nedostanu černej puntík!
Miluju čokoládu...děsně! Tenhle čokoládovej zázrak navíc obsahuje pistácie, a když k nim přidáte vlašský + pekanový ořechy a mletý mandle, to je pak to pravý ořechový!
Velikonoce na krku a bezlepkáři zas budou po návštěvách smutně koukat na pečený beránky, mazance a jiný mňamky, který si k tomu kafi nesměj dát. Buďte od tý dobroty a upečte jim vynikajícího beránka bez lepku, kterej je vláčnej, božsky voní máslem a rozinkama v rumu! Ať jim to není líto.
Ptáte se mě na bezlepkový dobroty! S tímhle typem pečení mám nulový zkušenosti, a tak bylo na čase to změnit. Mrkla jsem, co trh nabízí a na doporučení kamarádky Katky, která má doma bezlepkáře, jsem vybrala produkty od NOMINAL zdravá výživa. Na jejich webu jsem si vyhlídla rovnou i recept, trochu ho upravila, a tak vznikla moje první fantasticky vláčná a voňavá.
Taky si pamatujete, že bábovka od babičky chutnala vždycky tak nějak líp? Myslím, že tuším, v čem tkví ten zázrak ..... MÁSLO! Už asi půl roku se chystám udělat bábovku podle receptu skvělýho kuchaře, baviče a kamaráda Josefa, kterej ji peče z celý kostky másla! Dneska na ni konečně došlo a je víc než jasný, že jinou už dělat nebudu. Bábovka je vláčná, teče z ní máslo a je přesně jako od babičky.
Sobotní snídaně pro hosta ve francouzském stylu! Přesně to je tzv. Pain Perdu, čili francouzský toust s karamelizovanýma jablkama a hruškou! Tahle sníďa může ale bejt i trošku na slano, pojďte mrknout, jak na to!
Lidi, co řikáte anglický kuchyni? Já myslim, že doby, kdy se o ní říkalo, že je mdlá či nudná, jsou dávno ty tam a Briti nám neustále svými recepty dokazujou, s jak rozmanitýma chutěma si uměj parádně pohrát. Je to asi 7 let, co mi moje zbožňovaná kamarádka Brigita přinesla ochutnat Steak and Guinness Cheddar Pie a já padla do mdlob! Tenhle koláč s ragů z hovězího masa, zeleniny a irskýho piva zkrátka nemá chybu a vy ho chcete jíst pořád a pořád dokola! A hádejte co? Upéct ho je sranda…tak šup do zástěr a jdem na to.
Co takhle upéct báječnej Quiche? Slanej koláč, co je pořád celkem trendy. Různý druhy najdete skoro v každým bistru, kavárně či pekárně. S kamarádkou Zuzkou jsme jeden pekly zrovna včera a byl dokonalej!
Když si jeden den vyhodíte z kopejtka s tatarákem ze svíčkový, ten další se zase uskromníte. Věřte mi, že knedlíky s vajíčkem na stole, nemusej nutně způsobit obrácení očí v sloup všech členů domácnosti. Udělejte je prostě trochu líp!
Když jsem kdysi dostala ochutnat tatarák poprvé, s brekem jsem se ptala mámy, jestli jsme tak chudý, že musíme jíst syrový maso. Netušila jsem, že nic dražšího prakticky neexistuje. Hovězí svíčková ale nemusí nutně stát bambilión. Stačí navštívit parádní řeznictví v Braníku , a pořádnej tatarák vás vyjde asi na stovku. Já ty kluky branický mám moc ráda. Můžete bejt úplnej lajk a oni vám spolehlivě doporučí a poradí to nejlepší, stačí se svěřit, co se chystáte uvařit. Maso mají z českých farem, čerstvost na vás křičí z pultu a je vidět, že se o svůj kumšt skvěle starají! Jo a úsměv? Ten je u nich samozřejmostí!
Furt musíte vymejšlet na víkend něco ke kávičce, že jo? Já jak moc nepeču, tak ale dělám báááječný sušenky a řikám jim Muffkies, protože jsou to cookies upečený ve formičkách na muffiny. Tušíte správně, že tenhle nápad vznikl leností, když jsem vzdala snahu o parádní tvary sušenek. Muffkies jsou měkkoučký, voněj máslem a vy je prostě musíte udělat k tomu nedělnímu kafi.
Poslyšte, ono to zase není bůhvíjak těžký udělat dobrej roastbeef. Letos jsem se do něj pustila s chutí, a když dodržíte pár základních postupů, musí se vám podařit stejná dobrota jako mně! Tak šup zástěru a jdeme na to.
Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby byly korunky, a taky vepřový maso pro štěstí. Máma mě naučila péct ten nejkřupavější bůček na světě, maso je jako dort a je to tak hrozně snadný, že to zvládne i úplnej amatér.
Dneska toho na stole zase bude habaděj, co? Jestli si navíc nechcete bříško zatěžovat mastnýma chipsama, ale přesto chcete u televize něco zobat, vyzkoušejte výbornej nivovej dip, do kterýho si můžete namáčet tyčinky z mrkve, řapíkatýho celeru, okurky nebo papriky! Budete se divit, je to taky silně návykový.
Tak ještě jedna chlebíčkovka do placu, když máme zejtra ten žrací den zase. Tahle je za 5 minut hotová a jsou v ní vlašáky, mňam!
Nejlepší dorty jsou jednoznačně ty šlehačkový!!! A tak doma vždycky debatujeme kde je koupit, až ho jdu nakonec péct sama. Není na něm dvakrát nic těžkýho, ale já jsem spíš kuchař, než cukrář a na ruce – co se tvoření týče – jsem úplně levá! Nejvíc na palici je samotnej závěr…potáhnout ho! Já třeba umím báječně táhnout domů z práce nebo z večírku, ale na potahování dortů marcipánem, by mělo existovat nějaký ZAKLÍNADLO!! Po hodince práce je ten náš – s pařížskou i normální šlehačkou, ořechama, banánem a marcipánem hotovej, a já taky. Fakt, že vypadá jak stolek se zmačkaným ubrusem, zapomínáme hned s prvním soustem. Zkusíte ho taky a líp?
Řízky, salát, cukroví...to všechno patří k Vánocům stejně, jako u nás "humrový" chlebíčky. Ty nejlepší dělají v Lahůdky Zlatý Kříž v Jungmannově ulici, v Praze! Říkají jim "krabí", stejně jako té pomazánce, kterou si tam můžete taky koupit. No a jelikož se vždycky, když mi něco moc chutná, snažim trefit doma tu stejnou chuť, povedlo se mi úspěšně napodobit i tuhle oblíbenou chlebíčkovku. Budete se divit, jak je to snadný! Jaký chlebíčky děláte vy?
Doprčic, jak já tohle miluju!!! Ráno vstávačka, dodělat náš tradiční vánoční dort s pekanama, pařížskou šlehačkou a marcipánem, máma obaluje řízky v sýru, já dělám humrovou pomazánku na chlebíčky, balim dárky a chodim si na balkón pro jedno...no...maximálně dvě vosí hnízda na posilněnou. Jo a taky užírat...teda kontrolovat bramborovej salát, jestli je jako dost slanej a tak. Všude světýlka, pohádky a nádherná nálada! A na ten salát vám dam recept, jo?
A je to tu...od rána pohádky, koledy a šrumec v kuchyni! Bramborovej salát hotovej, řízky naklepaný, nasolený, pokapaný olejem, odpočívající v lednici! No a vůně rybí polévky s máslovou zeleninou a jíškou už prostoupila taky celej byt! Přesně tak, jak jí dělávala moje prababička z Malý Strany.
Další dávka vitamínů, tentokrát v podobě vynikajícího salátu, kterej doma děláme vždycky, když je chuť na kombinaci ovoce se zeleninou. Jablkovej salát s listovým špenátem a gorgonzolou si rozhodně nenechte ujít!
Podzim v plným proudu = nejvyšší čas posílit imunitu!
Dneska za váma jdu s 3 tipama na vynikající zdravý smoothies, který si zamilujete a připravíte během pár minut.
Máte v mrazáku zásoby hub nebo patříte mezi šťastlivce, kteří ještě o víkendu donesli poslední houbovou nadílku z lesa domů? Ať tak či tak, všem vám závidím, páč já mám zase prdlačku. Farmářský trhy nebo Makro to jistí, a tak hurá na mojí milovanou kulajdu tak, jak ji po desetiletí děláme u nás doma.
Nemám moc ráda oranžovou barvu, ale tu dýňovou zbožňuju. Nejradši mám dýni pečenou na másle, třeba jako přílohu k masu, ale v tomhle počasí je asi nejlepší polívka z pečený dýně, pěkně na zahřátí.
Oranžová barva pořád vévodí trhům i obchodům se zeleninou. Jestli už jste přejedený polívek, nádivek a všemožných úprav dýně na slano, rozhodně se pusťte do přípravy dýňovýho koláče s pekanovejma ořechama! Takovej výbuch chutí a jemnosti v jednom prostě musíte ochutnat
Řekněte mi, kde dělaj nejlepší horkou čokoládu? Já jí miluju pěkně hustou a vařící, ale ve většině podniků jsem se setkala s ohřátým kakaem. Udělejte si tu nejlepší krémovou horkou čokošku na světě za pár minut, už nikdy nebudete chtít jinou.
Miluju kuskus! Asi to bude tim, odkud pochází půlka mojí rodiny. V Tunisu je kuskus národním jídlem a já vám teď předvedu, že se nemusí konzumovat jen s červenou pálivou omáčkou!
Udělejte si můj kuskusovej salát s cizrnou, sušenýma rajčatama a bazalkovým pestem, třeba jako prima lehkou večeři pro Vás a vaše přátele.
Já ten podzim miluju. Zaprvý má nádherný barvy, a za druhý se dycky z venku děsně těším domů, do tepla. Dřív stačilo odemknout dveře bytu a hned mě do nosu trefila vůně nějaký silný polívky, kterou vařila máma. No a teď tu vůni zařizuju já. Uvařte si taky vylepšenou čočkovku, jak jí děláme u nás doma.
Vůbec nevim, proč jsem si na tenhle báječnej italskej dezert tak dlouho netroufala. Příprava je přitom snadná a výsledek fantastickej! Navíc, když trefíte v Lidl Česká republika na italský tejdny a mascarpone pořídíte skoro za pusinku, není co řešit.
Počasí, že by psa nevyhnal, co? Asi jsem blázen, ale tyhle šedivý dny mám moc ráda. Když jsem v práci, nemusí mi bejt líto, že nemůžu ven, a když mám volno, jako právě dneska, zůstávám v pyžamu třeba celej den, zachumlaná pod dekou anebo nahodim teplý ponožky, zapálím voňavou svíčku a jdu udělat úplně báječnou polívku, hodící se přesně do týhletý psoty. Tak nesmutněte, že není sluníčko a zaplňte domov vůní hub, česneku a majoránky.
Dýně, dýně, dýně!! Všichni teď nějakou dobu z týhle plodiny pojedeme polívky, pyré i jiný přílohy. Zkuste si udělat fantastický dýňový máslo se slaným karamelem, který se báječně hodí třeba jako pomazánka na teplý toasty, do rolád, na lívance, ke slepování cukroví nebo prostě na prasáka jen tak lžičkou, jak ho rádi ujídáme u nás doma. Je to velká dobrota!
Tenhle koláč byl původně tvarohovej. Jenže když jsme si jednou udělali k sváče česnekovou pomazánku a mámě tvaroh sežrali, zaimprovizovala a vzniknul ten nejlepší jablečnej koláč, jakej jsem kdy jedla. Je vláčnej, celej voní máslem a navíc je strašně jednoduchej na přípravu. Napíšu vám i tu tvarohovou variantu pro případ, že bydlíte se slušnýma lidma.
A takhle krásně má bejt prej eště tejden!!! Venku léto, takže žádný dlouhý stání u plotny. Udělejte si parádní míchanej salát s fíkama a mangem a na gril hoďte kus masa nebo švestky namočený v portským víně, obalený ve slanině! Je to bájo.
Cukeťák…takhle říká moje kamarádka Simona fantastický směsi cukety, sýru, uzeniny a vajec, kterou máte do hodinky upečenou, na stole a už se stačí jen přemluvit, abyste ten plech nesež….celej ještě za tepla. Cuket je pořád habaděj, takže jestli nevíte co s nima, určitě si upečte Simonin Cukeťák!!
Sobotní ráno jak malovaný, úplně vybízí k přípravě další skvělý snídaně...kdybych ovšem nebyla už od 7 ráno v práci. A tak se naprosto úúúžasný Lívanečky s ricottou a citrónovou kůrou dělaly včera k večeři. Ricotta se spotřební lhůtou dnešního data a chuť na palačinky mě přiměly zagůglit, a najednou čtu recept Jarky z blogu Chutě světa a přesně vím, že to je ono!! Lívanečky jsou nadejchaný jak nebe samo, chuť citronu je osvěžující, jako byste jedli nějakej citronovej dortík a s javorovým sirupem jsou teda vůbec nejlepčejší! A až se budete ládovat tou dobrotou, rozhodně si projděte i další Jarčiny recepty, u týhle holky určitě nejsem pro inspiraci naposled!
Krevety....mořský potvůrky, ideální v létě na gril.
Kupuju je čerstvý, nejčastějc v Makru, pražský Sapě anebo pak ty předvařený v Tescu, u pultovýho prodeje. Když se rozhodnete si tyhle mořský potvory připravit, určitě investujte do koupě těch větších, alespoň 41/50 nebo ještě líp, 31/40….ty čísla znamenaj počet krevet v kile. Čím menší číslo, tím větší kreveta. Ve větších obchodech narazíte na krevety v mrazících boxech…předvařený, vyloupaný. Ty jsem se naučila nekupovat, protože jsou napuštěný vodou a chutnaj jak umělá hmota… Vážně. Kdo jednou ochutnal krevetu čerstvou, ví přesně, o čem mluvím.
Avokáda v lednici už asi dva dny křičej moje jméno, tak jsem si na ně konečně udělala čas a nesu vám recept na báječně voňavou sníďu nebo svačinu.
Já nejim maliny...Nevim proč, ta chuť mě nějak nebaví. Ondra je ale zbožňuje, takže když nám jeho táta přivezl malin plnej kufr od auta, plán byl jasnej. Jde se zavařovat, péct a...tuhle zmrzku podle francouzskýho receptu od Julie Child, musíte taky vyzkoušet!
Všude mraky českejch jahod, třešní a vlastně veškerýho ovoce. Většinu sníte jen tak a z toho, co vám zbyde, můžete udělat parádní bublaninu! Třeba tu mojí – z hrušek, třešní a limetový kůry.
Je pátek, víkend nebo klíďo všední den a vy se chystáte grilovat, protože sezóna prostě jede.
Krkovice na česneku je už ohraná deska, tak vymejšlíte, co na ten voheň hodit a já vám poradím úžasnou záležitost. Udělejte si pořádný špízy!
Když je takový vedro, jako poslední dny, člověku se nechce ani dejchat, natož jíst teplý, tučný jídla. Saláty jsou v takovým počasí to nejlepší, čim osvěžit organismus a naštěstí existuje milión kombinací ovoce i zeleniny, takže váš salát nikdy nemusí bejt nudnej.
Vyzkoušejte můj včerejší výmysl se zálivkou s dijonský hořčice s vlašskýma ořechama, kterou jsem objevila v Lidlu a která je neuvěřitelně dobrá!
Zatím nejlepší housky na hamburgery, co jsem pekla, byly ty parmazánový.
Vlastně jsou to nejlepší housky, co jsem pekla, vůbec. Báječný třeba k polívce, obložený nebo zkrátka samotný.
Není cibulačka, jako cibulačka. Ta francouzská, s bílým vínem, bylinkama, koňakem a sýrem, je ze všech nejlepší!
Pevně danej recept na ní není, co kuchař, to jinej postup i ingredience. Jediný, co se ovšem musí zachovat, je správně zkaramelizovaná cíba!
U nás doma je tahle polívka děsně oblíbená, a tak vznikl i můj unikátní recepis s Metaxou, protože jinej vhodnej alkohol po ruce nebyl. A víte co? Ta chuť nemá chybu! Pojďte mrknout, jak na to.
Když peču, nejčastějc jsou to vynikající cookies s blanšírovanejma lískovejma oříškama. Patří do nich, mimojiný, i vanilkovej lusk anebo 2 lžičky vanilkovýho extraktu, kterej se trochu hůř shání.
No a proč si neudělat vlastní vanilkovej extrakt a nemít ho tak pořád po ruce?
Někdy máme nedělní oběd míň sváteční. Tenhle recept zabere minimum času a výsledná chuť je fantastická! Mrkněte na mou verzi guláše z hlívy, s UZENOU PAPRIKOU, která udělá s vomáčkou hotovej zázrak, fakt!
Kdo z vás nezbožňuje míchaný vajíčka k snídani? My teda moc a už léta slýchám, jak skvělý jsou připravený ve vodní lázni, se smetanou. Kuchařka slavné Julie Child v knihovně mi nedala spát a tenhle francouzskej recept jsem musela vyzkoušet. Resumé: pokud to čas dovolí, na pánvi už se vejce připravovat nebudou. Jemnost, krémovost a lahodnost vaječinky je neskutečná, vůně omamující a prostě…taky to honem zkuste!!
Na včerejší den jsem naplánovala grilovací minipárty. Jelikož se ale venku daly najednou servírovat jen kroupy, milá společnost se sešla u nás doma.
Z Pohlreichovy kuchařky "Grilování", jsem si vybrala dva recepty a k večeři se tak podávala VEPŘOVÁ PANENKA, plněná pomerančovou pastou s mandlemi, HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ v kávový marinádě a k tomu domácí rozmarýno-parmazánový briošky! Grilsezóna začala, tyhle dobroty by na vašem grilu rozhodně neměly chybět.
Pro milovníky dobré kávy, skvělého masa a grilování, je tu přesně tenhle recept, kterým se blejsknete při každý grilovačce.
Rychlá, nenáročná příprava a bezvadná chuť je výsledkem.
Vaření miluju fakt moc, a tak jsem se „vnutila“ do cateringový kuchyně Ambiente, kde občas, ve svým volnu, pomáhám s přípravama na různý akce, rauty, atd. Hned poprvé jsem chystala chipsy z prosciutta, na studenou Cantaloupe polívku.
„Jak se dělá?!“, ptám se a hurááá, dostává se mi odpovědi. Mám recept na fantasticky svěží, letní polívku!
Miluju nakládaný artyčoky. Kolem těch čerstvých léta jen chodím a až letos jsem si troufla je připravit! No a jelikož jsem zrovna dostala kuchařku od Julie Child, plnou francouzských delikates i základních receptů, artyčoková premiéra byla o to snazší. A víte co? Není to zase taková věda a výsledek stojí za tu trochu námahy. Získáte tak naprosto skvělej předkrm nebo lehkou večeři a blejsknete se i před návštěvou.
Já ke svýmu vaření nutně potřebuju čerstvý, voňavý, sezónní i nesezónní suroviny. Co si budem povídat, supermarkety povětšinou nenabízej to nejlepší zboží, co se ovoce a zeleniny týče. A tak často courám po trzích, všechno beru do rukou, očuchávám a kochám se tou krásou, kterou nám farmáři předkládají.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI