jméno a příjmení | Pavla Rychtářová |
znamení | lev |
koníčky |
zdravé jídlo, přírodní kosmetika, „eko“, zahrádka a lustrování čehokoliv, co souvisí se zdravím :) |
sny a cíle | Po ránu napéct super muffiny, posnídat je pod kvetoucím pomerančovníkem a přitom přemýšlet, do jakého projektu se pustím tentokrát. |
blog |
dify.cz dify pavla_dify_foodnotes |
Jedna ze sester, které se jednoho dne náhodou dostaly do světa foodbloggingu. Prvotním středem našeho zájmu totiž byla aromaterapie, přírodní domácí kosmetika a superfoods. Velmi brzo jsme se ale dopracovaly k tomu, že kvalitní jídlo je základem zdraví i pohody. A poznaly jsme, co opravdu znamená delikatesa a navíc zdravá. Náš blog se tedy stal z větší části foodblogem, na kterém můžete ochutnat přetvořené tradiční i originální dobroty, všechny pokud možno jednoduché a hlavně zdravé.
Samostatnou kapitolkou jsou recepty španělské a katalánské kuchyně, které nás učí používat klasické suroviny novým způsobem a seznamují nás s dalšími zdravými ingrediencemi, a rozhodně to není jen o tapas nebo paelle :).
Kromě receptů si taky můžete počíst něco o surovinách, jejich přínosech našemu tělu a o přístupech ke zdravému stravování jako takovému. Nejsme příznivci konvenčních výživových doporučení a masově propagovaných teorií. Hledáme to, co má skutečně smysl a co důkladně odzkoušely generace před námi.
Je léto a s ním je tu spousta cuket, všude. Tahle skvělá zelenina se dá použít na tisíce způsobů a vždycky je dobrá. Doteď jsme dělaly hlavně grilovanou a opékanou na pánvi, takže přišel čas na změnu, alespoň pro jednou. Zeleninový karbanátky jsem nedělala už dost dlouho a vůbec nechápu proč. Takže cuketa šla do karbanátků a k nim jsem udělala jen super easy jogurtovou omáčku.
Teplo už pomalu odchází a s tím roste chuť na tepelně upravenou zeleninu. Aspoň u mě jo. A speciálně na pečenou. Poslední měsíce totiž objevuju další způsoby, jak pečenou zeleninu využít. Zrovna nedávno, když u nás byla Šári, jsme si dávali typickou katalánskou salsu romesco, která je vyrobená právě z pečený zeleniny. Je úžasná a skvělá, ohromně jednoduchá na přípravu a plná chuti a vitamínů. A Šári zrovna napadlo, že by byla super taky polívka v takovym provedení. Dala jsem teda dohromady ty samý suroviny a k tomu přidala dvě další typicky podzimní položky – dýni a batátu. A pak to upekla, umixovala, vyladila chuť a už jsem si jen chrochtala.
Malá poznámka k octu.. Hodně často se ve španělských receptech setkáme s produktem vinagre de Jerez neboli ocet z Jerezu. Ten se vyrábí společně s sherry v oblasti španělského Jerezu. Má svoji specifickou tmavší barvu, plnost a aroma, to vše díky procesu zrání. Použít se ale místo něj dá téměř jakýkoliv jiný ocet, byť výsledek nebude úplně stejný. Klidně i obyčejný jablečný ale skvěle poslouží.
Hustá polévka se zeleninou a čočkou, co tomu říkáte? Navíc pokud se na ni připravíte předem, bude taky mimořádně rychlá. Je přeci jen pár věcí ve skle či plechu, které můžeme mít doma pořád po ruce a použít je k rychlé přípravě zdravého jídla. Za mě to jsou určitě vařené luštěniny a nakládaná celá rajčata. Pokud si vybereme variantu bez aditiv, maximálně se solí, máme kvalitní základ pro spoustu bleskových jídel.
Tenhle víkend mi potvrdil, že tohle bude zmrzlinový léto. A na něj jsem se fakt těšila. Zmrzliny byly o víkendu dvě, obě s jogurtovym základem a obě parádní. Tahle první původně měla vypadat jinak, ale mašinka makala jak o závod a než jsem se probrala, zmrzlina byla hotová a už skoro lezla ven. Nemohla jsem teda dokončit plánovaný dílo a musela to zjednodušit. Stejně byla ale byla dost dobrá.
Spoustě lidí bere vedro chuť jíst. No mně osobně sice moc ne, ale když jsem si dávala tohle smoothie, úplně jsem si na takové letní nejedlíky vzpomněla. Naprosto ideální jsou pro ně právě smoothies. Tenhle je lehoučký jako pírko, není přeslazený, přesto nám dá ale energii, zrovna tak nějaké ty vitamíny a minerály. A je super jednoduchý a rychlý.
Nechtěla jsem provokovat se zmrzlinou moc brzo. U nás už je nějakou dobu docela teplo a tak jsem vytáhla zmrzlinovač. První zmrzlina se vůbec nepovedla, mísa nebyla nějak dostatečně nachlazená. Druhá várka už byla naprosto perfektní. Bylo to jako sedmý nebe.
Pomalu se blíží jaro a s ním konečně chuť na zdravá lehká jídla. Tento salát je perfektním spojením sladkého medu, nakyslého pomeranče a jemně hořkých vlašských oříšků, ochucený mořskou solí, balzamikem a olejem z vlašských ořechů, který má úžasně jemnou delikátní chuť.Olej z vlašských ořechů se skvěle hodí právě do salátů, kterým dodá nezaměnitelnou lehce oříškovou chuť a navíc obohatí pokrm o spoustu vitamínů a minerálů, mimo jiné také o zinek, na který je běžná strava poměrně chudá.
Tahle polévka je další ukázkou toho, jak jednoduchý to je použít mušle. Je výborná a vcelku rychlá. Jedinou speciální surovinou jsou slávky, použít se dají i mražené. Kromě toho potřebujeme cibuli a rajčata a pár dalších drobností, který vždycky najdeme ve spížce.
Zelené smoothie jsou mega hitem. Ale abych se přiznala, docela jsem se jim vyhýbala. Dneska jsem ale viděla nádherný římský salát, tak jsem si řekla, už musím nějaký zelený smoothie “prubnout”. Pro začátek je určitě lepší volit něco jednoduššího, klasičtějšího, než příliš experimentovat. Takže salát, jablko a banán. A výsledek? Paráda!
Dočista jsem zapomněla na to, jak moc dobrá věc je odkapaný jogurt. Je pěkně hustý, krémový a dost dobře se míchá na sladko i na slano. A hlavně, je to jistota, že máme kvalitní základ pro naše jídlo.
Zkoušeli jste už špenátové smoothie? Já stále ještě odolávala, do dneška. Velmi jednoduše jsem se naučila dělat zelené smoothie z římského salátu, ale ten špenát mi přišel přeci jen složitější.
Minulá vanilková zmrzlina mě nadchla. Bylo to celé totiž snazší, než jsem si myslela. Takže jsem se těšila na víkend, až zmrzlinovač znovu otestuju, tentokrát na čokoládové zmrzlině. Teď už byla tvorba receptu naprosto intuitivní, částečně jsem vycházela z toho minulého a doufala, že mě můj odhad nezklame.
Kvásek není jen na pečení, přizvat ho můžeme i k vaření – třeba kysela. Kyselo je hodně tradiční podkrkonošské jídlo, které má mnoho lehce odlišných variant a jehož podoba se typicky přizpůsobovala kapse domácnosti.
Tohle je asi ten nejmíň originální recept na blogu, mám pocit. Je to ale to nejvelikonočnější, co se v naší kuchyni urodilo.
Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že začalo období koktejlů a smoothies. A kromě banánové klasiky stojí za pozornost taky ta jahodová.
Tarta de Santiago patří mezi tradiční španělské pečené dobroty. Také se mu přezdívá mandlový piškot. Právě fakt, že je z mandlí a ne z mouky, z něj dělá perfektní bezlepkovou náhradu ke klasické buchtě či piškotu. To asi galicijští cukráři před stovkami let ani netušili.
Kozí sýr, (nejen) takový ten ve válečku, je skvělá věc. A když ho dáme dohromady s medem a ořechy…. zažijeme něco, co by se dalo označit jako dokonalost sama.
Čas od času mám vyloženě chuť na něco lehoučkého, svěžího. Přesně na takové momenty je jako dělané toto krásně zelené smoothie.
Kvalitní sůl dodá šmrnc našim pokrmům a spoustu důležitých minerálů našemu tělu. Nejlepší jsou přírodní soli, třeba himalájská nebo mořská, podmínkou je, aby nebyly čištěné. Když navíc k takové dobré soli přidáme třeba takovou citronovou kůru a chilli papričku, dostaneme perfektní instantní ochucovadlo, které užijeme třeba při přípravě salátů.
Pečení nikdy nebylo zrovna moje, ale foodblogy a výtvory na nich mě nahlodávají už pěknou dobu. Rozhodla jsem se proto zkusit to, ale zdravěji. Po projití různých receptů jsem se rozhodla, že moje muffiny musí být mrkvové. A k mrkvi jsem přidala další ingredience a vytvořila tento recept:
Španělsko má mnoho receptů, kterými se můžeme inspirovat při zdravém vaření. Třebapatatas a la riojana patří mezi recepty, které se dobře uplatní hlavně v zimě, je velmi jednoduchý a třeba v pomalém hrnci se pohodlně připraví (ale i v tom normálním :)). Jedná se o jídlo trochu podobné bramborovému guláši, základ mu ale dávají hlavně papriky. Velmi tradičně se do něj přidává i chorizo, ale to si radši odpustím, leda že by bylo pěkně “casero” (domácí) :)
Zima je obdobím polévek. U nás bývají dost často a vždycky se snažíme vymyslet něco nového. Tentokrát to bylo strouhání. Ale strouhání z kukuřičné mouky, tedy bez lepku a krásně žluťoučké. Polévce taky dodalo na sytosti, takže úplně klidně posloužila jako jediný chod.
Batáty jsou skvělou surovinou pro naše hlavně podzimní čarování. Jsou jen lehce nasládlé a perfektně jdou se slanými chutěmi. Tyto obložené pečené sladké brambory můžete použít jako pohoštění pro návštěvu nebo si je dát společně se salátem jako hlavní jídlo.
Tapiokový puding vypadá nádherně a chutná ještě líp! Tenhle je mimořádně jednoduchý, jemnou chuť si půjčí od vanilky a čerstvé ovoce s ní vytvoří zajímavý kontrast.
Mým největším cílem je přispět ke změně, která už ve společnosti tak nějak započala - směrem ke zdravějšímu životu a smysluplným hodnotám.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI