jméno a příjmení | Pavlína Stachová |
znamení | panna |
koníčky | fotografování - nejen jídla, ale hlavně přírody a to hodně zblízka, vaření, pečení, kreslení, zahradničení, houbaření, hudba, akvárium, . . a můj blog. |
blog youtube |
www.bistro32.cz Bistro32.cz bistro32 |
Založit si blog byl jeden z mých snů. Ze začátku měl fungovat hlavně jako kuchařka pro mě a moje kamarády, kde bude všechno pěkně pohromadě sepsáno a nafoceno. Do té doby to totiž vypadalo asi takhle: jeden sešit se spoustou heslovitě popsaných papírků a v počítači stovky fotek různých jídel, která jsem kdy uvařila.
Blog jsem si založila na jaře 2014. Protože jsem si ho celý dělala úplně sama, nejvíc času mi zabralo logo, vzhled a hlavně celé nastavení, aby všechno fungovalo a blog vypadal alespoň trochu podle mých představ. Na to ale bylo málo času.
Loni na začátku července jsem se ze dne na den ocitla po úraze s nohou v ortéze doma na gauči. A najednou bylo času spousta. Můžu potvrdit, že opravdu platí "všechno zlé je pro něco dobré". Pustila jsem se do toho a vytvořila blog, který už není jenom mojí „kuchařkou“, ale místem kam chodí hledat kuchařskou inspiraci čím dál víc lidí... Z toho mám velkou radost, a když vidím, jak ostatním chutná a líbí se jim fotky mých výtvorů, můj blog mě baví čím dál víc.
Tahle pomazánka mě kdysi nadchla u mé kolegyně. Já ji ještě trochu vylepšila černou solí, cibulkou a pažitkou.
Když jsem jí poprvé dala ochutnat Zdendovi, namazanou na čerstvém, křupavém chlebu, obloženou rukolou a ředkvičkami a zeptala jsem se ho, co si myslí, že to je?
Odpověděl, že něco z vajíček...asi vajíčka a cottage.
Zkoušela jsem i variantu s cizrnou. Jednoduše místo tofu dáte stejné množství cizrny. Tofu mi přijde zajímavější.
Černá sůl / kala namak
Je to nerafinovaná vulkanická sůl. Má růžovo šedou barvu. Její zvláštností je to, že je výrazně cítit po vajíčkách. Suchá ani tak ne, ale jakmile ji navlhčíte - stačí už jen nasypat na vlhké tofu a docela dost zasmradí celou kuchyň.
Díky tomu dá pomazánce vajíčkové aroma, a když jsem si hledala, co to vlastně ta černá sůl je, našla jsem zajímavé články.
Černá sůl je podle nich opakem klasické soli. Prý pomáhá při pálení žáhy, při trávení, pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku - neobsahuje tolik sodíku a tak nezvyšuje jeho obsah v krvi a dokonce prý zlepšuje zrak.
Kdyby tak nesmrděla, nepoužívám snad žádnou jinou. Ale její odér je opravdu výrazný, zatím si ji neumím představit v jiném jídle než v téhle pomazánce.
Orientální směs z pečených lilků ochucená česnekem, koriandrem a voňavým zátarem. Semínka granátového jablíčka křupnou a svojí sladkokyselostí osvěží a dodají další chuť. S domácími pita chleby je to skvělá večeře nebo občerstvení pro přátele.
Tabouleh je salát pocházející z libanonské a syrské kuchyně. Díky mátě a citrónové šťávě je krásně svěží. Podávat ho můžete na listu salátu, jako přílohu ke grilovanému masu nebo rybě a nakonec i jen tak, v misce, třeba jako výbornou večeři.
Tabouleh by měl být na pohled zelený salát. Použila jsem všechnu petrželku, co jsem měla, ale i tak je tabouleh na fotce míň zelený než bych chtěla. Bývává zelenější. Takže se toho nebojte a pořádně mu petrželku naložte!
Recept vzniknul z toho "co dům dal", ale fakt nám tak chutnaly, že si ho sem musím uložit a co nejdřív je zase upéct, protože já letos snad nevypěstuju malou cuketu! To je pořád samý květ a nic a najednou kolos.
Jsou super k snídani, ale i jen tak na večer, třeba na návštěvu, k vínu nebo pivu.
Fazolky zase trochu jinak než jen na kyselo.
Pokud trváte na mase, můžete ho přidat. Já do nich jednou dala na nudličky nakrájenou krkovičku, marinovanou v česneku, která nám zbyla z grilování.
Ale shitake je hodně pevná a přesně podle svého jména houževnatá houba a konzistencí a svojí výraznou chutí maso skvěle zastoupí.
Variace na tradiční švédské skořicové rolky, ale bez polevy a navíc s jablky a vlašskými ořechy. Takže pokud chcete zkusit tradiční švédský recept, tady ho nenajdete.
Na zahradě jsem sebrala pár spadlých jablek, vylouskala hrst loňských ořechů a zadělala těsto.
Mimochodem, myslím, že kdybych měla vybrat koření, které v naší kuchyni mizí nejrychleji, bude to určitě skořice!
...vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo…
Taky se Vám občas stane, že vaše oblíbené jídlo začnete vařit jinak? Mně se přesně tohle stalo s dýňovým rizotem. A ta změna (hlavně v chuti) je tak velká, že jsem se rozhodla starý recept smazat a nahradit ho tímhle novým.
Tipy najdete dole pod receptem. Nemáte pancettu nebo výhonky? Chcete si tohle rizoto udělat vegetariánské? Mrkněte dolů.
Další z našich prázdninových jídel z jednoho hrnce. Z výborných domácích buřtů. Vychutnali jsme si je venku na zahradě s místním chlebem, zapili pivem a bylo nám skvěle. Já navíc měla "profi ochutnávače buřtů", kamaráda Mílu, který jich za život snědl už asi docela dost. Kdežto tohle jsou asi vážně moje první buřty. Společně jsme to vyladili a vy teď můžete taky zkusit náš recept.
Neznám nikoho, kdo by neměl rád bábovku. Je dost slavnostní, ale zároveň i klasická a na starý stůl na chalupě zapadne líp než kdejaká makronka.
A když je léto, proč do ní nepřidat několik hrstí borůvek.
Dneska jsme si k obědu dali letní chalupářskou klasiku. Fazolky na smetaně na kyselo. Jak na chalupě nemám žádné speciální koření ani ochucovadla, vařím tady úplně jednoduchá jídla. Navíc mám spoustu zeleniny ze zahrádky, domácí vajíčka od sousedů, co si víc přát.
Koprovku dělám na dva způsoby. Ten první je s masem a zeleninou, pěkně pomalu pečeným a taky s knedlíkem. To je Zdendova koprovka. Tu ale dělám na podzim nebo v zimě. V létě dělám tuhle rychlou verzi. Ta je zase moje oblíbená.
Nezapomeňte do omáčky při vaření přidat stonky kopru. Většina lidí je vyhazuje, ale koprovce dodají fakt pořádně koprovou chuť a vůni. Vyhodit je by byla hrozná škoda!
Vajíčka máme čerstvá, od sousedů. Kdo někdy loupal skořápku z čerstvých vajec ví, že to moc dobře nejde. Ale ta chuť! (tímto omluvte vzhled vajíček na fotce :))
Jelikož má na chuť koprovky každý vlastní názor, na konci receptu je psáno doladění octem, cukrem nebo solí. Recept jsem ale napsala tak, jak ho dělám já. To znamená 1 lžíce octa bez cukru.
Jsem strašná konzerva. Bábovku pořád peču podle receptu od babičky Marušky, ale tentokrát jsem měla v lednici tvaroh a tak jsem vytáhla sešítek po babičce Evičce a našla tenhle parádní recept na tvarohovou bábovku, který jsem ještě vylepšila malinami. Maliny už dozrávají a k tvarohu se skvěle hodí. Díky tvarohu je těsto vláčné a vůbec ne suché.
Recept z kategorie rychlovka do krabičky do práce, hotová za 15 minut. Pokud koupíte čerstvé, už hotové špecle.
TIP: Na podzim vyměňte žampiony za čerstvé lesní houby a ani nemusíte přidávat kuře
Polévka a hlavní jídlo v jednom.
Rychle hotové a lehké jídlo, přesně dělané do teplého počasí. Kombinace kuřecího masa s křupavou zeleninou ve vývaru, kterému ten správný šmrnc dodá citrónová šťáva je prostě boží.
Kdo by neměl rád recepty z jednoho pekáče! Já dávám zelí pod kuře i víc než uvádím v receptu, protože zbylé zelí je úplně super do slaného štrůdlu.
Tohle je můj oblíbený recept na kuře už od dětství. U nás doma se dělalo i na čerstvém zelí, ale když my teď nakládáme každý podzim plný zelňák, tak používám jen kysané. Mimochodem, náš zelňák už je prázdný! Fakt jsme za zimu snědli asi 30 litrů zelí.
Malinový ocet se hodí do salátů. Zvlášť dobrý je v kombinaci salátu a kozího sýra. Může to být i pěkný letní jedlý dárek.
Nedělám ho do zásoby na zimu, ale radši čerstvý, protože je tak snadný, že není problém ho vyrobit i v zimě ze zamražených malin (i bez tymiánu).
Člověk dělá o dovolený různý blbosti...třeba domácí vanilkové nanuky! Vždy jsem zkoušela nanuky ovocné nebo tvarohové s ovocem, prostě zdravé. Tentokrát mne zaujaly vanilkové nanuky v Apetitu a hned jsem je musela zkusit.
Řeknu vám, že lepší domácí nanuk jsem ještě nejedla. Sice to vůbec není zdravé nebo spíš dietní, je to samá smetana a salko, ale je to tááák dobrý. Já jsem je navíc ještě oproti Apetitu vylepšila o mletou vanilku a víc extrakt aby byly opravdu vanilkové a vážně to nemá chybu.
Další z receptů, kde využijete přerostlou cuketu a navíc za ní i budete děkovat. Nejvíc mi tenhle koláč asi připomíná velikonoční nádivku. Teď jak to píšu, úplně se těším, až zase na záhonku najdu nějakého zapomenutého giganta. Půjde do koláče.
Mimochodem, koupila jsem si na chalupu Remosku. Komu by se v těch letošních vedrech chtělo roztápět kamna, že? A musím říct, že jsem nadšená. Na tyhle letní jídla je dokonalá. Takže tady zakládám další kategorii a to je "remoska".
Recept z kategorie rychlovka do krabičky do práce, hotová za 15 minut. Pokud koupíte čerstvé, už hotové špecle.
TIP: Na podzim vyměňte žampiony za čerstvé lesní houby a ani nemusíte přidávat kuře.
Perfektní věc jako příloha k masu při grilování a taky skvělá večeře. Venku hodím všechnu zeleninu na gril, ale když dělám salát doma, ogriluju všechno na pánvi (nebo třeba v kontaktním grilu).
Do salátu schováte kdejakou zeleninu podle chuti a sezóny. Jediné, co doporučuji nevynechat, jsou pečené (spálené) papriky marinované v balzamiku.
Pokud vám nějaký salát zbude, je skvělý i druhý den, zapečený na chlebu a posypaný sýrem a trochou chilli.
Japchae je jednoduché korejské jídlo. Naschvál píšu jednoduché, protože se tak možná na první pohled nezná. Ale připravte si všechno podle receptu do mističek a půjde to jako po másle.
Nudle Hosaku ze sladkých brabor jsem koupila v Sapě.
Originální Japchae je přímo z nich. Pokud je nemůžete sehnat, jsou podobné skleněným tenkým nudlím :)
Hovězí maso musí být vhodné na rychlou přípravu. Většinou je problém koupit tak malé množství vyzrálého masa, nejvíc se mi na tyhle případy osvědčilo koupit jeden balený vakuovaný steak (myslím, že teď už je seženete skoro v každém supermarketu, určitě je má Lidl i Billa:).
Mám ráda asi všechno, v čem je červená řepa. Těstovinový salát s červenou řepou si občas kupujeme v práci k obědu, tak proč ho nezkusit udělat i doma.
Množství salátu uvádím na dvě porce, ale opravdu pořádné porce, které vydají za hlavní chod. Salát můžete jíst buď vychlazený, ale já ho mám radši vlažný. Ne teplý, ale už vůbec ne studený z lednice.
Pokud ve vás tahle pomazánka vyvolává nějaké špatné vzpomínky, třeba na školní jídelnu, zkuste dát šanci ještě téhle, která je plná čerstvých pečených kapií. Je docela zdravá a hrozně moc dobrá, což je kombinace, kterou mám úplně nejradši.
Chili sin carne je tak dobré, že si na maso nikdo ani nevzpomene! Navíc je jeho příprava extra rychlá. Nakonec je nejlepší posypat jídlo strouhaným cheddarem, plátky avokáda a koriandrem. Určitě tuhle tečku nakonec nevynechejte!
Chili sin carne je super jako jídlo do krabičky s sebou do práce. Kvůli tomu používám fazole i kukuřici z plechovky a mix koření, vařím ho většinou večer po práci a tak je to rychlovka se vším všudy. V chili mám ráda výraznou chuť římského kmínu a ještě trochu ho přidávám, ale není to nutné.
Čokoláda se sice u chili často uvádí jako speciální či tajná ingredience, ale myslím, že vůbec není tajná a prostě tam patří. Dodá jídlu nejen barvu, ale i konzistenci a skvělou chuť. Důležité je, použít minimálně 70% čokoládu.
Od souseda jsme dostali škvarky. Co s nimi uděláme, bylo hned jasné. Neměla jsem chuť nějak experimentovat a tak tady vidíte úplně obyčejnou škvarkovou pomazánku. Myslím, že zrovna u škvarkové pomazánky je tradiční chuť ta nejlepší.
Škvarky byly dost mastné - málo vypečené. Pokud budete mít hodně vypečené, křupavé škvarky, možná by se k nim hodilo přidat trochu sádla. Ale to sami uvidíte na konzistenci rozemletých škvarků. Konzistence musí být dobře mazací.
Tohle bylo naše jídlo letošního podzimu! Obří svazek kadeřávku jsem každou sobotu za pár korun koupila na trhu.
Pokud by vám v tomhle jídle třeba chybělo na první pohled maso (to vím z komentářů, když jsem brambory s kadeřávkem často jedla v práci k obědu), tak vás můžu ujistit, že vůbec nechybí.
No a já už mám koupená semínka a na jaře se pustím do pěstování.
Recept na tyhle loupáčky jsem našla u babičky v sešitu. Po prvním upečení jsem byla doslova v šoku. Nevím proč, ale nečekala jsem, že to na chuť budou úplně přesný loupáčky. Akorát tak čerstvé je nikde neseženete.
Taky vám občas na míse zhnědnou banány a nevíte co s nimi? Kvůli banánovému chlebíčku je budete nechávat hnědnout naschvál.
Banánový chléb je tradiční americký moučník. V Americe má dokonce 23. února svůj National Banana Bread day.
Zkuste moji verzi, vylepšenou českým zákysem.
O zelnici mluvil Zdenda už tak dlouho, že se po několika letech rozhodl donést mi recept, jen abych ji uvařila. Takže jsem si při letošním nakládání zelí část vzala a konečně Zdendovi uvařila jeho vysněnou polívku. Recept by měl být přímo z Budějovic, ale já myslím, že podobnou nám vařila babička na Vysočině, akorát jsme ji jedli s bramborama na loupačku. V Budějicích se prý zásadně jí se šťouchanýma bramborama s cibulkou. Můžete si vybrat (já hlasuju pro brambory na loupačku, zvyk je zvyk.
Když nastane podzim, začneme snídat kaše. Jeden by řekl, že v létě je přece spousta ovoce a tak si tu kaši uděláte lepší. Ale nám v létě nejedou. Tohle je naše nejoblíbenější. S obyčejnými jablky.Podzimní i zimní.
Na Štědrý večer musí být na stole kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Kapr a salát je klasika, na tom není nic moc zajímavého, ale rybí polévku dělá každý trochu jinak.
Ta naše vznikla různým experimentováním, kdy jsem vlastně smíchala různé recepty na různé rybí polévky. A všichni si ji zamilovali, takže je s experimentováním konec.
V celé polévce je jenom jedna lžíce mouky na zaprášení zeleniny, ale pokud mouku nemůžete, stačí použít například kukuřičnou nebo ji úplně vynechat.
Polévka je totiž zahuštěná hlavně zeleninou a tak nehrozí, že se po štědrovečerní večeři budete cítit jako pumlíč. A bude i místo na cukroví.
Krutony do vánoční polévky dělám z toustového, a protože chci, aby to všechno o Štědrém večeru bylo co nejvíc slavnostní a hezké, vždy formičkou na cukroví vykrajuji tvary. Třeba hvězdičky nebo rybičky. Je to taková drobnost, ale každého to potěší.
Nezapomeňte si dát pod talíř šupiny pro štěstí, tady je můj vlastní recept na vánoční polévku:
Máte rádi pečené kaštany? My je milujeme! Vlastně vždycky, když jdeme v zimě na trh, tak hledáme pečené kaštany, a když je mají, hned si je koupíme.
Doma je většinou pečeme jen tak samotné, ale v Apetitu mě zaujal recept na tyhle kořeněné. Zkusili jsme je a fakt jsou skvělé!
Taky si celé léto přejete, ať se dýní urodí co nejvíc, radujete se z každé, kterou na záhonku nově objevíte a pak už nevíte co s nimi?
Já je tentokrát dala do podzimních báboviček, ale samozřejmě můžete z těsta udělat i muffiny.
Jestli máte rádi holanďák i syrečky, určitě vám bude chutnat i loštický řízek. Jenom pozor na to, že při smažení se z pánve line typická vůně.
Řecká pomazánka z lilků. Jako se všemi recepty na pomazánky, i tady platí, že co recept, to originál. I proto nenajdete pečenou papriku v každé pomazánce, ale já ji tam mám moc ráda. Nevýraznému lilku dodá šmrnc a pěkné kouřové aroma. Nejlepší je namazaná na čerstvé křupavé bagetě, opečené bagetě nebo topince.
Když jsem fotku halušek dala na Instagram, přišlo mi několik zpráv, ať je určitě dám na blog. Původně jsem to v plánu neměla, protože halušky dělám podle receptu, za který mě možná Slováci uškrtili. Je v něm totiž vajíčko! A do pravých slovenských halušek prý nepatří. Ale zase se mi tyhle halušky daří a nikdy se mi nestalo, že by se nepovedly, nebo byly tvrdé, takže to risknu a tady je ten, podle mne, nejlepší recept na halušky.
Tuhle pomazánku miluju. Můžu ji jíst k snídani, svačině i večeři a pořád mi bude chutnat.
Nejlepší je, když Zdenda přinese od kolegyně z práce velkou kouli brynzy a já pak můžu udělat halušky, tuhle pomazánku nebo si samotnou brynzu namazat jen tak na chleba.
Taky často sáhnete po osvědčeném receptu a jenom ho něčím vylepšíte, něčím pozměníte? Já jsem tohle udělala s osvědčeným receptem na babiččinu bábovku. Vytáhla jsem obří litinovou bábovku, umíchala dvojité množství těsta, přidala ovoce posbírané na zahrádce a navrch přidala i citronovou polevu.
Z těsta můžete upéct rohlíky i housky. A je to tak snadné, že je to snad snazší, než dojít koupit pečivo do obchodu.
Pomazánky jsou super a je dobrý mít nějakou v lednici. Na snídani, na svačinu nebo na večeři, hodí se vždycky.
Tahle je (samozřejmě) rychlá a snadná, ale hlavně moc dobrá. Pokud máte rádi rybí pomazánky, určitě ji zkuste, protože je to zase něco jiného než ty tuňákové a sardinkové pořád dokola.
To kyselo je málo kyselý! To je první věc, která se mi vždycky vybaví. Možná kvůli tomu do kysela přidávám i lžíci octa, která tam asi úplně nepatří, ale za to může Trautenberk.
Pokud doma kvásek máte, namnožíte ho denním dokrmováním směsí vody a žitné mouky. Pokud nemáte, seženete ho v pekařství (vím, že ho v Praze mají třeba v pekárně na Strossmayerově náměstí).
Bylinky nebo koření si můžete do těsta přidat podle chuti, stejně tak místo soli můžete krekry posypat třeba mákem. Tady je jednoduchý základní recept s trochou parmazánu.
Tenhle perník je úplně jiný a je boží. Vlastně jsem ten klasický český už asi rok nepekla, peču teď tenhle. Je medový, lahodný, mandlový...zkuste ho. Já jsem fakt zvědavá, jak vám zachutná.
P.S. Ano, je nízký. Nesnažte se ho péct vyšší z dvojité dávky, protože by se vám kvůli medu v těstě nejspíš připálil.
Tvarem připomíná pečivo typu housky, ale chutí spíš chleba. Prvně se vaří, pak se peče. Má tužší konzistenci, ale potřený lučinou a naplněný uzeným lososem a rukolou je skvělý. Stejně tak i se šunkou a sýrem nebo nějakou dobrou pomazánkou. Akorát se připravte, že tohle pečivo se musí kousat.
Schválně jsem hledala, co je ten bagel zač. Nejspíše židovská specialita, hodně známá a oblíbená v Americe, tradičně ve tvaru prstence.
Nemáte nápad na rychlý a přitom skvělý oběd? Zkuste si udělat fish and chips.
Není to jen recept jak osmažit rybu a dát k ní hranolky s majonézou.
Tresku jsme si obalili v super křupavé panko strouhance. To je speciální japonská strouhanka, neseženete ji běžně v obchodě, ale jen v asijských specialitách.
Ryba bude křupavější i díky tomu, že panko strouhanka nasákne míň tuku než ta běžná.
Pokud panko neseženete, vemte čerstvý toustový chleba, okrájejte z něj okraje a střídku rozmixujte na hrubší strouhanku, je to asi nejpodobnější.
A protože k fish and chips patří majonéza, připravili jsme si svěží citrónovou, která se k rybě perfektně hodí.
A kterou rybu koupit? Čerstvá treska je pro nás na tohle jídlo klasika! A pokud budete pokukovat po jiné rybě, rozhodně vyberte nějakou, která má málo tučné, světlé a pevné maso.
Celý týden vaříme lehčí jídla, buď úplně bez masa, nebo jenom s malým kouskem masa. Potom, když jedem na chalupu, tak naopak často vařím nebo peču maso. A Zdenda už si jenom přeje, na co má chuť. Třeba uzený jazyk s křenovou omáčkou je na chalupu super. Když roztopíte kachlová kamna, stačí už jenom postavit na plotnu hrnec a maso se může pěkně pomaličku táhnout, až se úplně rozplývá na jazyku.
Jak si doma vyrobit čerstvé kokosové mléko? Možná už to znáte, protože kokos takhle používám a už ani nevím, jak dlouho.
Kokos, myslím tím ten hnědý-zralý, často kupujete o Vánocích, dáte ho na mísu s ovocem a potom ho v lepším případě rozbijete a sníte? Často slýchám, že spousta lidí vůbec neví, co s ním má nakonec dělat. A to je škoda. Já miluju kokos, kokosovou chuť i vůni a ráda si dám vydlabaný kokos jen tak samotný. Ale v kokosu je ho celkem dost. Tak proč nezkusit tohle jednoduché kokosové mléko. Využijete ho do kari, polévky, do kaše... a když zbude, tak je super i o smoothie!
Na přípravu jednoduché placky se hodí hlavně jako příloh k indickým jídlům, dobré jsou i ke guacamole a nakonec není vůbec špatné je naplnit zeleninou, šunkou se sýrem, srolovat a vzít si je na svačinu.
Na začátek musím říct, že karbanátky nebyly jediné jídlo, které při tomhle vaření vzniklo. Koupila jsem uzený vepřový ocásek. Ten jsem s kořením a zeleninou (nové koření, bobkový list, cibule, mrkev...) uvařila doměkka. Vývar byl super na zelňačku a obrané maso taky. A těch 150g jsem použila na karbanátky.
Jste-li milovníci asijských polévek, tahle vám určitě zachutná. V receptu je varianta s kuřecím masem i ta s krevetami, můžete si vybrat. A nenechte se odradit na první pohled větším množstvím ingrediencí. Stojí to za to.
Experiment, který dokonale vyšel. To je domácí šunka zauzená v hrnci na jablečných udících pilinách Původně jsem to chtěla udělat na chalupě venku na plynové bombě a ve starém hrnci. Ale zvědavost byla silnější a tak když už jsem si koupila piliny, hned jsem se na to vrhla. Doma, pod digestoří.
Šunku jsem udělala podle mého tradičního receptu, akorát tentokrát z krůtího masa.
Francouzské tousty můžete udělat buď z toustového chleba, nebo z vánočky (mazance). A protože z vánočky je to vždycky lepší než z tousťáku, dělám tak semlbábu i tyhle tousty. Jako třeba pár týdnů zpátky, kdy jsme přijeli na chalupu a z mrazáku vylovili zbytek od Vánoc.
Na Velikonoce u nás doma nikdy nesmí chybět nádivka s kopřivami neboli hlavička.
Variant této nádivky je strašně moc. Místo uzeného můžete použít i kuřecí nebo třeba králičí maso, a pokud najdete málo kopřiv, můžete je půl napůl doplnit čerstvým baby špenátem. Já se ale vždycky snažím aspoň dvě hrsti kopřiv vyšťourat ze země. Bez nich by totiž nádivka nebyla ta pravá Velikonoční!
Tohle je dokonalý vietnamský guláš. Lehčí než česká klasika se šesti a myslím, že je to perfektní jídlo, pokud někdo chce tuhle kuchyni zkusit, ale nemusí pálivé a hodně kořeněné jídlo. Poprvé jsme ho měli v bistru NGON, kam si určitě zajděte, jestli ho chcete ochutnat. Myslím, že tenhle recept jsme doma vyladili skoro přesně tak, jak ho tam ochutnáte.
Tohle jídlo znám od taťky. Na první pohled je to divočina a ten druhej taky. Ale zvlášť teď, když máme spoustu vlastního zelí, vítám každý zelný recept.
Naše oblíbené jídlo už hodně dlouhou dobu. Poprvé jsem ho uvařila myslím podle Apetitu. A pamatuji si dodnes, že dávku uvedenou pro 4 jsme ve dvou jedli snad 5 dnů. Přesto jsme se ho nepřejedli. Je to totiž kombinace naší oblíbené pohanky společně s uzeným masem a celé je to ochucené česnekem a voňavé po majoránce, nakonec zapečené se sýrem. Na talíř si k tomu vždy přidáme hromádku syrového kysaného zelí. Kdo by odolal? V receptu tady už je množství upravené pro 4, které ale bohatě stačí.
Dnes mám pro vás recept na snadný a rychlý salát. Díky cizrně je dost sytý, a proto ho dělám jako salát - jídlo. Třeba k večeři. Když použijete už konzervovanou cizrnu, je to rychlovka, kterou uděláte za pár minut po příchodu z práce, jako já.
Šakšuka se dnes snídá nejen v Izraeli a Africe, místě svého původu, ale i tady. V sedm ráno bych si jí nedala. je to super snídaně pro víkendová pozdní rána, kdy se kolem desáté pomalu došoupete do kuchyně. Tohle jídlo vám nezabere o moc víc času než udělat čaj a kafe. Pokud to na vás je ráno i tak moc velká divočina, zkuste si ji připravit k obědu nebo večeři.
A jestli ji chcete mít víc českou a výrazný římský kmín a koriandr nemáte rádi, vyměňte římský kmín za ten obyčejný drcený a koriandr za petrželku. Nebo jenom přidejte víc jarní cibulky a místo chilli dejte mletý pepř.
Když postavíte doprostřed stolu bábovku, musíte uznat, že i když se bábovka zdá jako obyčejný moučník, působí slavnostně a krásně. Tahle je díky jablíčkům vláčná a plná ořechů a čokolády.
To jsme takhle nedávno měli 2 kuřecí prsa v lednici a nechtělo se mi z nich dělat řízky. Křupavé kuřecí kousky obalené pikantní omáčkou byly lepší.
Polévky doma občas vaříme i v létě, natož teď v zimě. Dáváme si je k večeři a takové husté jako ta následující vystačí i jako oběd. Padla mi do oka a musela jsem ji hned zkusit. Recept je podle listopadového Apetitu s drobnými úpravami.
Dokonalý, čokoládový a vláčný koláč podle Itala Emanuela. Ozdobený ovocem, které se mi k čokoládovým dezertům vždycky hodí, je úplně neodolatelný. A nakonec, vůbec není pracný. Tak to taky zkuste.
Ty nejjednodušší věci jsou nejlepší. Vyráběla jsem už několik chilli past a omáček. Nakonec se mi nejvíc osvědčila ta úplně nejjednodušší. Je perfektní při dochucování guláše, na nakládaný hermelín, do číny, na hummus... Jenom musíte při dochucování jídla počítat s tím, že je pasta slaná a tak celkově míň osolit a nakonec to dotáhnout až pastou.
Išelské dortíčky podle našeho rodinného receptu. Doma se pekly každý rok a já je teď peču taky moc ráda. Ozdobit je můžete oříškem, mandlí, cukrovým sypáním nebo jako já - ozdobou vyrobenou z marcipánu.
I když recept přidávám až teď, pokud chcete ještě dortíčky upéct, nemusíte se bát, že vám nezměknou. Já je také právě před chvílí dokončila. Zvlášť u receptů s krémem mi pečení a zdobení "na poslední chvíli" přijde jako výhoda. Přece jenom, v krému je spousta másla a tak je lepší cukroví čerstvé.
Na zelené kari najdete spoustu receptů. Já jsem tentokrát zvolila docela jednoduchou variantu, která bude, doufám, dostupná pro všechny, kdo mají rádi trochu ostřejší jídlo.
Moje thajská bazalka se v tom českém podzimu odebrala do věčných lovišť. Nakonec jsem do kari posekala hrst koriandru. A není to vůbec špatné. A teď už recept na extra snadné zelené kari, které ráda vařím do krabičky do práce (i proto ta snadná verze).
Snadná, zdravá, rychlá a hlavně skvělá večeře. Množství je na 2 velké saláty. Prostě porce místo hlavního jídla.
Vím, že spousta lidí nejí rukolu, že jim přijde hořká. Já osobně hořkou chuť ráda nemám, ale rukolu zbožňuju a hořká mi vůbec nepřijde. Pokud nemáte rukolu rádi, určitě ji v salátu můžete nahradit polníčkem, ledovým salátem... Prostě tím, co vám nejvíc chutná. Tenhle salát bych mohla jíst denně.
Určitě to taky znáte. Když rozkrojíte dýni a připravíte z ní jídlo, vždycky ještě půlka zbude. Dýňových receptů prostě není nikdy dost. Už léta pěstuju různé druhy dýní. A i když jsou často nádherné a obrovské, minulý rok jsem se definitivně rozhodla, že moje nejoblíbenější dýně je Hokkaido.
V sobotu jsme vyrazili na trh. Protože jsme k večeři měli v plánu mušle, oběd jsme chtěli vyřešit nějakou rychlovkou. Čerstvé těstoviny a k nim doma vypěstovaná rajčata, česnek a chilli papričky, to je to pravé, když chcete uvařit skvělý oběd do patnácti minut.
Tenhle koláč je ta nejdokonalejší řecká sladkost, co existuje. Dobře, Řekové do něj dávají až dvakrát tolik cukru co já, ale to je popsáno v postupu, kdy ochutnat a kdyžtak i přisladit.
Jak galatopita chutná? Připomíná mi něco mezi vanilkovým pudinkem a krupicovou kaší. A je naprosto boží. Zkuste a uvidíte.
Galatopita je dobrá jen tak, ale zkuste ji i s ovocem nebo čokoládovou zmrzkou.
Rychlá polévka z běžných, dostupných a levných ingrediencí, která vás nadchne svojí chutí.
To je polévka z červené řepy. Pokud teda milujete řepu a kopr stejně jako já, určitě si na ní pochutnáte.
Nedávno jsem přemýšlela, co uvařit do krabiček do práce. A inspiroval mě časopis Albert. Recept jsem si přizpůsobila podle momentálních domácích zásob a nakonec z toho vzniknul perfektní oběd.
Tahle omeleta se skládá jenom ze tří hlavních ingrediencí, vajíček, líhovce neboli shimeji (ano, to je ta houba) a medvědího česneku. Vše jsem koupila na Kulaťáku.
Je to rychlá a spontánní věc tahle omeleta. Prostě jsem na trhu koupila první svazek krásně zeleného medvědího česneku, vajíčka a trs hub, které mi padly do oka. Často vůbec netuším, co uvařím. Ale myslím, že když nakoupíte krásné a čerstvé ingredience, jde to potom už všechno samo.
Nedávno jsem o víkendu měla pocit, že doma nic není, ale chci z toho uvařit oběd.
Nastal tedy čas zašátrat v mrazáku a vylovit pečlivě nasyslené zásoby z léta.
Nakonec z toho byl dokonalý oběd.
Borůvkové knedlíky z bramborového těsta sypané cukrem a praženou strouhankou.
Smetanová lososová polévka s koprem v poslední době kouká z každého časopisu. Tahle verze je z Apetitu a kombinace lososa, kopru a brambor je podle mé chuti neodolatelná.
Navíc je to takové na první pohled luxusní jídlo a přitom vám na něj stačí jeden vařič.
Ideální třeba na víkendové vaření na chalupě.
Doma mám pojídače "červených" špaget. Mohl by je jíst snad od rána do večera a celý rok. Já mám zase v poslední době radši špagety se zeleninou. Tyhle špenátové máme rádi oba. Asi je to právě tím, že je neděláme moc často. Navíc špenát, ten prostě můžu vždycky.
Jsou skvělé i do krabičky. A to se nám, co si do práce nosíme vlastní jídlo, vždycky hodí.
Perníkové moučníky jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Díky jablku je krásně vláčný a navíc kombinace perníku, jablka a ořechů vám doma navodí vánoční atmosféru a to skoro bez námahy. Je tak snadný, že ho stihnete upéct i večer po práci.
Mám ráda víkendová rána a snídaně, když jsme doma a nikam nemusíme. Bohužel to tak není každý víkend, ale zase si potom ty rána o to víc užíváme. Zůstaneme v pyžamu a uděláme si dobrou snídani, třeba lívanečky. Občas na ně dávám zkaramelizovaná jablíčka se skořicí, tentokrát jsem je udělala jen se skořicovým máslem a medem.
Upéct chleba bez mouky? Jde to. A je to snadné, vlastně na tom nemůžete nic pokazit, nemůže se totiž stát, že nevykyne.
Je hodně sytý a poprvé mě překvapila jeho konzistence. Čekala jsem, že se bude rozpadat nebo hodně drobit. Ale vločky a psyllium udělají hmotu kolem semínek a tak chleba krásně drží pohromadě.
Vločky použijte jemné (jemně mleté) a druh je jenom na vás. Já použila pohankové a tak je chleba bezlepkový. Ale klidně použijte i špaldové nebo běžné jemné vločky. Ghí nebo kokosový olej? Opět to, co máte doma. Po ghí bude chleba máslový a po kokosovém oleji bude mít lehkou kokosovou vůni. Ořechy. V originálním receptu TADY jsou lískové oříšky. Já mám ale nejradši vlašské. A v chlebu zvlášť. Ale spousta lidí na ně má bohužel alergie, takže i ořechy vybírejte podle toho.
Doufám, že vás semínkový chleba taky tak nadchne. Nejen tou jednoduchostí při přípravě, ale hlavně svojí chutí.
Mangold je zelenina podobná špenátu, ale příbuzná červené řepě. Zatímco listy vypadají jako špenát s červeným žilkováním, výborné řapíky jsou chuťově podobné chřestu. Snadno si ho můžete vypěstovat na zahrádce, vybírat můžete z několika barevných variací mangoldu. Vypěstovat můžete zelený, zelený s červeným žilkováním (právě tahle dvojice je běžná na farmářských trzích), ale i žlutý nebo celý purpurový. A jak už jsem psala, běžně ho seženete na trzích, ale musíte si pospíšit, na Farmářských trzích na Kulaťáku bývá hned pryč.
Nakonec jako velká milovnice špenátu musím uznat, že v polévce ho mangold poráží 1:0.
Už jsme se nemohli dočkat, až bude všude spousta čerstvé zeleniny. Jedno z našich domácích nejoblíbenějších zeleninových jídel (i filmů :)) je ratatouille. Směs pečené zeleniny, která se ve Francii tradičně jí samostatně s bagetou, ale my jí máme rádi i jako přílohu k masu. Způsobů přípravy je několik. Já jsem si oblíbila právě tento a v létě, když jsou dobrá česká rajčata, nejenom ta ze skleníku, používám místo konzervovaných čerstvá. Bylinky použijte podle chuti, co máte rádi. Bazalku, tymián, rozmarýn, bobkový list, můžete zkusit třeba majoránku. Myslím, že je tolik verzí ratatouille, že si je každý může přizpůsobit přesně podle své chuti.
Základním pravidlem je, že by zelenina měla být přibližně v poměru 1:1:1:1 (lilek, cuketa, paprika a rajčata).
Sladké, nepečené, docela rychlé a z čokolády. Prostě samé plus.
Tentokrát jsem použila mléčnou belgickou čokoládu Callebaut, která se úplně perfektně rozpouští, ale pěna je výborná i z hořké čokolády. Je to jen na vás.
Díky sněhu z bílků je nadýchaná, jenom pozor na vajíčka. Stejně jako třeba u tataráku je potřeba mít ověřený zdroj vajec a hlavně čerstvá vejce. Hotovou pěnu neskladujte v lednici, ale radši ji pěkně čerstvou snězte.
Smrž je výborná jarní houba. Najdete ho většinou od konce března do května. Atlas hub místo výskytu uvádí nejčastěji kolem cest, na okrajích lesů, na loukách a v parcích. Já jsem ale smrže nejčastěji našla na zahradě na mulčovací kůře. Většinou na čerstvé, na podzim nasypané. I když tahle houba vypadá na první pohled dost zvláštně - zvlášť pro ty, co jsou zvyklí sbírat jenom hříbky, rozhodně se jí nebojte. Byla by to totiž hrozná škoda. Smrž je výrazná, voňavá houba. Hodí se k masu, do omáček nebo právě do rizota a všemu dodá silnou, houbovou chuť.
Miso polévku děláme často. Je jednoduchá a není to jen tak obyčejný vývar. V misce je spousta masa, nudlí a zeleniny, stačí k večeři nebo k obědu. Navíc je přesně podle našich chutí a je rychle hotová :) Takže jestli máte taky v oblibě Asii a mořské řasy, zkuste moji další variantu. Jo, tohle už je třetí verze, kterou dávám, na blog. Ale už XY verze, kterou dělám doma. Tahle polévka má totiž tolik možností. A vím, podle ohlasů, že vás baví. Tak tady máte dubnovou miso a určitě zase nějakou pro inspiraci přidám.
Sous vide kuřecího prsa se nelekejte. Je to moje nejoblíbenější příprava kuřecího prsa, které je jinak takové suché (pokud ho nenaložíte), ale do polévky ho připravte svým oblíbeným způsobem.
Dostala jsem spoustu medvědího česneku. Zrovna, když jsem přemýšlela, co s takovým množstvím udělat (kromě tradičního pesta - recept), padl mi do rukou Apetit a v něm recept na medvědí bochánky. Hned ten večer jsem je upekla.
Víte, že medvědí česnek si můžete zasadit na zahrádce? Já už ho tam mám třetím rokem. Zasazený je pod jabloní, ve stínu až polostínu. Už vystrkuje první lístky a každým rokem se víc a víc rozrůstá.
Galetky z pohankové mouky jsme si doma hodně oblíbili. Jsou totiž skvělé. S jejich náplněmi můžete experimentovat a galetku můžete obložit čímkoli podle vaší chuti. I když je dělám docela často, nestane se, že by se nám přejedly.
Nedávno jsem do těsta rozmixovala i lístky špenátu. Špenát zmírnil výraznější chuť pohankové mouky a tak bych galetku doporučila i těm, kdo pohankové mouce příliš na chuť nepřišli, ale chtějí jí používat. Třeba z toho důvodu, že je bez lepku.
Smoothie pro milovníky citrusů.
Opět vám bude stačit jenom pár ingrediencí na plný džbán osvěžujícího nápoje plného vitamínů.
Právě dnes tohle smoothie společně s manželem snídáme. I když ne tak úplně společně. Bereme si ho totiž každý ve své lahvičce do práce. Akorát pomelo si loupu už večer a nechám ho v misce v lednici připravené na ráno. Přeci jen to není otázka několika vteřin a ráno, kdy jde o každou minutu, se už oloupané pomelo hodí.
Můj taťka měl narozeniny. A kromě dalších dobrot jsem mu na oslavu připravila i tuhle paštiku. A co na ní říkal? Že je děsně žrací.
Měla jsem radost, že mu chutnala.
I když do paštiky dávám vždy hodně bylinek, tentokrát jsem nechala jenom játra, zjemněná máslem a smetanou a jediná výrazná chuť byl Grand Marnier. A želé navrch.
Připravte ji den předem. Pěkně se uleží a navíc nebudete mít nervy, že vám paštika i želé nestačí ztuhnout.
Místo likéru Grand Marnier určitě můžete použít Sherry nebo portské nebo zkuste experimentovat.
...opět co dům dal. Ale tak nám zachutnala, že už jsme si ji dělali několikrát. Zbytek dýně mám teď v lednici skoro pořád. A pokud ji k večeři neupeču, třeba s další zeleninou, udělám tuhle podzimní omeletu.
BBQ - barbecue omáčka je nepostradatelná při grilování.
Používá se na hovězí, vepřové i kuřecí maso. Největší klasika jsou grilovaná barbecue žebra. Receptů jsou desítky nebo stovky, prostě strašně moc. Základ je vždy rajčatový. Použít se dají rajčata, passata, protlak nebo kečup. Sladí se cukrem, melasou nebo medem a přidává se do ní uzená paprika nebo uzená, kouřová sůl.
Doma se nemůžeme dohodnout. Je lepší Gravad lax marinovaný s citrusovou kůrou nebo s bylinkami a červenou řepou? Jestli se také nemůžete rozhodnout, tak ten s citrusovou kůrou se mi zdá trochu vánoční. Asi to dělají nejen pomeranče, ale i koření. A losos s červenou řepou je jarní a letní. S čerstvým koprem a estragonem. Lahůdka!
Tak jsem z komory vytáhla naší poslední hokkaidó dýni. A s pomocí posledního zbytku z poslední dýně jsem upekla burgerové bulky. Nejen, že jsou výborné na chuť, ale hlavně jsou po dýni žluté a tak krásné i na pohled.
Protože jsem u minulého receptu na jehněčí kari měla spousty ingrediencí, které nemá možnost sehnat úplně každý nebo to může dát dost práce je všechny sehnat, rozhodla jsem se tentokrát uvařit úplně snadné kari, jenom z pár ingrediencí, které jsem nakoupila v obyčejném obchodě.
U nás doma je nejvíc nejoblíbenější moučník jablečný štrúdl. Když jsem poprvé upekla tento jablečný koláč, okamžitě se oblíbeností zařadil vedle štrúdlu :-)
Tyhle lívanečky jsem chtěla dát na blog už dlouho. Ale chyběly mi fotky..To jsem o víkendu napravila a tak konečně můžu přidat lívanečky extra jednoduché, dobré (podle manžela dokonce luxusní), zdravé a navíc bez mouky, takže bezlepkové. Základní recept na lívanečky jsem ještě vylepšila kokosem a omáčkou z lesních plodů...
Máte rádi drožďovou pomazánku? Tohle je prostě naše oblíbená drožďová podle receptu od babičky. Nejvíc nám chutná na čerstvě pečeném chlebu, obložená kyselými okurkami a posypaná jarní cibulkou. Zkuste!
Česká klasika, na kterou má každý svůj recept. Kdo by neměl rás kulajdu. Nemáte recept? Tady je ten můj...
U nás doma bezkonkurenčně nejoblíbenější úprava lososa. Filet před marinováním stáhnu z kůže (i když ta se může ponechat a odstranit až před krájením) a zkontroluju, jestli v sobě nemá kosti. Pokud ano, je potřeba je vytáhnout pinzetou.
Plněné žampiony speciálně pro mojí sestřenici Gabču. Nedávno jsme si na nich spolu pochutnaly. Recept je taková rychlovka, vhodná třeba k večeři. Tak jestli si taky chcete pochutnat, zkuste je. Žampiony Portobello jsou velké žampiony, které se dají skvěle použít na grilování nebo právě na plnění. Na chuť jsou stejné jako obyčejné malé žampiony (ale plnit kuskus do malých žampionů by byla hrozná práce.
Všechny ingredience, co jsem použila jsem si odvážila, ale záleží na tom, jak velké žampiony seženete. Já jsem měla přibližně 10cm klobouky.
Jednoduchý a skvělý dezert. Všechny ingredience máte většinou doma a když vás honí mlsná, ale nechce se vám nic péct, kroužky máte za pár minut hotové.
I když si smoothie dělám k snídani docela často a už dlouho, tak recepty sem nedávám (zatím tady mám jen jeden). Dnešní mě ale tak nadchlo, že se o něj musím hned podělit. V zimě většinou do smoothie dávám mražené ovoce, ale dnes ráno, při zkoumání obsahu lednice a hledání, co by se dalo rozmixovat, mi padly do oka mandarinky.
Galetka (Galette) je typická francouzská palačinka. Bretaňská galetka je z pohankové mouky. Plní se naslano i nasladko. Protože jsem galetku ochutnala několikrát v restauraci a opravdu mi chutnala, hned jsem se rozhodla, že ji musím zkusit i doma.
Všechny ingredience pěkně pohromadě v jednom hrnci. Povidla a švestky dodaly omáčce krásnou barvu a dokonalou chuť. Můj spontánní nápad a náš nedělní oběd.
Je tatarák vaše oblíbené jídlo? Tak určitě zkuste i ten belgický, v cizině známý jako Filet Américain. I když doma máme klasický tatarák hodně rádi, belgický pro nás byl skvělá změna a určitě jsme ho nedělali naposledy.
Recept na tradiční Milánské rizoto jsme odkoukali od Itala. V pořadu Romana Vaňka "Peklo na talíři" ho kdysi vařil italský kuchař Riccardo Lucque. Když jsme rizoto viděli, dostali jsme na něj chuť. Video jsme si ještě párkrát pustili a šli vařit.
Z jehněčího masa jsou na grilování asi nejdostupnější kotletky. Já jsem použila jehněčí hřbet, který jsem vykostila a vznikly tak krásné medailonky. Porcí bylo pět, na váhu přibližně kilo. Pokud použijete kotletky s kostí, tak na pět porcí samozřejmě musíte mít masa na váhu trochu víc. Bylinky můžete použít podle chuti a možností Vaší bylinkové zahrádky, ale rozmarýn s tymiánem se na jehněčí maso hodí vždycky.
Taky máte tak rádi asijskou kuchyni? Tak zkuste tyhle malé plněné knedlíčky vařené v páře.
Zdá se mi to teď pro spoustu lidí jako velký objev, že se vajíčka barví i něčím jiným, než barvami na vajíčka v pytlíčku.
Přitom u nás doma se myslím klasické OVO barvy nikdy nepoužívaly. Nic proti nim nemám, ale od mala jsem zvyklá barvit vajíčka cibulí. Vždycky jsem hledala ty nejstřapatější lístky, aby na vajíčkách krásně vynikly. A tak jsem ani nikdy nezkoušela vajíčka nabarvit jinak.
Přírodních možností, jak vajíčka obarvit, je totiž docela dost. Teď vám ukážu ty nejhezčí.
Těstoviny jsou na chuť úplně perfektní, určitě i proto, že recept je podle Jamieho Olivera.
Akorát musím hned na úvod napsat, že tak jako každé bezlepkové těstoviny, tak i tyto mají tendenci se trhat. Pokud budete dělat tagliatelle nebo špagety, je lepší nevyvalovat těsto úplně do tenka, ale nechat ho třeba na "dvojku" silnější.
Různé menší tvary těstovin jsou naprosto bez problémů a časem je určitě budu přidávat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI