jméno a příjmení | Radka Šofrlová |
znamení | panna |
koníčky | vaření, pečení, focení, hudba, četba, háčkování a rodina |
sny a cíle | Pro někoho možná obyčejné, ale pro mě úplně nejvíc znamená mít zdravou a šťastnou rodinu, a pokud budou děti jednou pyšný, jakou měly mámu, budu si říkat: „Tak přesně za tohle to stálo.“ |
blog | Kouzlo mého domova |
Jmenuji se Radka a jsem mámou na plný úvazek - již osmým rokem se starám o mou rodinu. Mám dvě krásné děti - téměř osmiletou dceru Lucinku a pětiletého syna Pepánka. A velmi pracovně vytíženého manžela ♥.
Miluji vše krásné, sladěné nejlépe do posledního detailu, jsem citlivá, upovídaná a většinou připravená druhým pomoci. Někdy příliš velký perfekcionista, jindy flink. Ale když už něco dělám, tak většinou tak, aby to za to stálo!
Kuchařkou jsem nenarodila, ani nevyučila. Dokonce ani v dospívání jsem k vaření netíhla. Jak říká můj manžel, vařit jsem se naučila, až po svatbě. Miluji blogy o jídle, krásné fotky, které v člověku probudí hned několik smyslů najednou - zrak, chuť a čich. Mám ráda ten proces práce, kdy se vám z jednotlivých surovin podaří to, v co jste třeba ze začátku ani nedoufali. A pak ta radost: mami, bylo to výborný a tohle se ti fakt povedlo!
Už nějakou dobu mám v hlavě jeden recept a právě dnes uzrál ten pravý čas, abych ho realizovala.
Dnes mám pro vás recept na bulgurové rizoto. Tentokrát jsem si vařila pouze pro sebe, protože děti mám ještě na prázdninách, ale myslím, že tahle varianta rizota by chutnala i jim.
Konečně došlo i na kokosové mléko v kombinaci s cizrnou, na kterou se chystám už určitě rok. A opět jsem využila i vynikající paraořechový olej. Takže pokud máte chuť, můžete tento recept vyzkoušet. Za mě tomuto pokrmu dávám 1*.
Včera jsem dostala chuť na olomoucké syrečky.
Když jsem byla na nákupu a přemýšlela, co nakoupit k večeři, vzpomněla jsem si právě na ně a řekla si, že zkusím pomazánku, o které mi povídala kolegyně.
Je vynikající, takže pokud jste i vy milovníci syrečků, určitě ji zkuste!
Existuje několik pokrmů, které lze připravit relativně rychle, a přesto uspokojí dokonale vaše chutě.
Já osobně bych mohla existovat bez masa, ale pokud už si mám maso dát, většinou je to bílé maso. A k tomu hromadu zeleniny a jsem spokojená.
Tyhle špagety mají proto v sobě to, co mám ráda. Bílé maso, zeleninu, česnek a nádech jihu - kapary a sušená rajčata.
Ještě když jsme šli do obchodu, nevěděla jsem, co si dnes uvaříme za polévku. Prostě jsem byla bez nápadu.
Takže jsem plánovala, že se půjdeme podívat na zeleninu, a že mě třeba něco napadne.
Vystavené měli různé dýně, ale jelikož jsme dýňovou měli nedávno a navíc mám doma dýně od mamky, nebylo to to pravé ořechové.
Pak jsem ale přišla ke květáku a bylo rozhodnuto. Dnes bude květáková polévka s tymiánovo-česnekovými krutony.
Dnešní sladký dezert je jako na míru šitý nebo lépe řečeno pečený naší Lucince.
Tak jako se mění chutě mně, nebo třeba vám, stejně na tom je i Lucinka. Poslední dobou má ráda sladké s příchutí čokolády. Ať je to zmrzlina, hořické trubičky s čokoládovou náplní nebo třeba horká čokoláda.
Proto už mě asi 14 dní přemlouvá, abych upekla něco s čokoládou, třeba bábovku.
Vždy jsme pekli buď mramorovou, nebo citronovou, takže je na čase splnit přání.
A když jsem viděla, kolik druhů bábovek je na stránkách Maminčiny recepty, bylo jasné, že tady si musí vybrat snad úplně každý. Takže pokud jste také milovníci bábovek a rádi byste vyzkoušeli nějakou novou, stačí mrknout sem.
Máte občas pocit, že by vaše tělo uvítalo změnu? Nebo že máte chuť vyzkoušet to, co jste si doma ještě nepřipravili? Quinou už nějaký ten pátek doma mám koupenou. Ochutnala jsem ji už několikrát - chutná mi. Ale pořád na ni ne a ne dojít u nás doma v kuchyni. Až konečně dnes uzrála ta pravá chvíle a já ji připravila k obědu. A ještě jeden poklad jsem na přípravu tohoto pokrmu použila. Olej z para ořechů.
Poprvé jsem o tomto oleji slyšela, když mne oslovili ze společnosti Seaneergy, která tento olej do České republiky dováží, zda bych neměla zájem tento malý zázrak vyzkoušet. A protože určitě stojí za to se o tomto oleji dozvědět malinko více, připravím pro vás příště článek právě o tomto oleji.
Je to pár dní, kdy jsem vám zde dala tip na rychlou večeři v podobě zapékaných bagetek. A protože nás tento týden čekají tropické teploty a trávit čas u sporáku není zrovna dobrý nápad, přináším další tip na rychlou večeři.
V lednici mi zbyl ještě řapíkatý celer a protože ho v polévkách máme moc rádi, uvařila jsem dneska další krémovou polévku - tentokrát z červené čočky.
Máte chuť na maso, ale nechcete mít pocit, že jste snědli půl prasátka? Proto tento jednoduchý recept na krůtí steaky v doprovodu voňavého salátu s netradiční zálivkou.
Dezert po kterém nebudete rozhodně mít chuť na sladké, možná se budete poohlížet po pánvičce, jestli ještě nějaký ten nok nezbyl.
Také tak milujete čerstvé křupavé pečivo? Musím se přiznat, že já ano. Buď jen tak, nebo namazané máslem. Nebudu tady psát, že denně si rohlíky a housky pečeme, ale tu a tam děti dostanou chuť na domácí houstičky a já jim je tedy jednou za čas ráda upeču. Zrovna nedávno si na ně Lucinka zase vzpomněla :-)
Loupáčky mám spojené s dětstvím. Loupáčky a kakao patřily k sobě a hodně často jsme je mívali ke svačině ve školce. Dneska se tomu snad už ani loupáčky neříká, setkala jsem se v obchodech s názvem makovky. Pro mě to ale naždy budou jen a pouze loupáčky. Naše děti mají dost často chuť na něco sladkého, ale suchého. No a loupáčky jsou přesně tím pravým. Takže pokud i vy chcete zavzpomínat na dětství a loupáčky si zrovna jako já s dětstvím spojujete, zde vám nabízím recept, který jsem našla na stránkách Moniky Brýdové.
Jak jsem tak koukala na blog, recepty sice dávám, ale krom sladkého strááášně málo, takže je čas to malinko napravit. Dnes jsem připravila mleté masové kuličky zapékané s brambory a zeleninou. Typ jídla vše do jednoho pekáčku mám strašně ráda. A to hned z několika důvodů.
Prázdniny jsou v plném proudu, polovina za námi a my se zase na několik dní vrátili domů. A hned měly děti chuť na něco sladkého. Nejdříve jsem neměla momentální nápad, ale pak jsem je naladila závinem, a aby to nebyl jen tak obyčejný závin, rozhodla jsem se, že upečeme hruškovo-jablečný závin.
Nedávno jsme vás s dětmi zavedli do historické cukrárny. Sice to není tak dlouho, ale už i já vzpomínám, co vše se za mého dětství jedlo a co už třeba není k sehnání nyní, nebo jsem se s tím alespoň v obchodě nesetkala.
Dneska jsem měla chuť na nějakou omáčku. A protože tuhle mám moc ráda, bylo rozhodnuto.
Dnes mám pro vás další recept ze "šuplíku". Závitky milujeme a tohle je výborná varianta. Takže pokud máte rádi krůtí maso, zde je recept.
Včera jsem si přivezla od mojí babičky dýni a od mojí mamky zase recept na polévku. Před chvilinkou jsem polévku dodělala a hurá! První dýňová polévka, kterou jedí i naše děti a dokonce si přidaly.
Minulý týden jsem si lámala hlavu s tím, jakou dobrotu připravit dětem ke dni dětí. V pátek jsme si s Pepánkem zašli do Tchiba na kafíčko a Pepánek si dal jahodový koláč a to mne inspirovalo, řekla jsem si, to bude to pravé :-)
V posledním dílu časopisu Apetit jsem nalezla několik receptů na masové koule, takže mne úplně začala honit mlsná. Připravila jsem tedy masové koule podle mého gusta se smetanovou omáčkou a zde vám nabízím recept.
V poslední době se na blogu nepohybuji tak často, takže se omlouvám, že i odpovědi na Vaše vzkazy trvají déle. Přesto jsem si dnes pro vás připravila další příspěvek. Zítra slaví naše Lucinka 8. narozeniny.
Fialová. To je barva levandule. Fialovou barvu, jako takovou moc nemusím. Ale levanduli miluji! Miluji její omamnou vůni, její barvu, miluji pohled na levandulová pole a mám ráda hemžení čmeláků na rozkvetlých keříčkách! Když jsme dnes šli pro Lucinku do školy, pochválila jsem paní sousedce její nádhernou levanduli.
Sušenky mě v poslední době začaly dost bavit. Jsou rychlé, jsou dobré a rychle zmizí. Takže víte, že máte vždy čerstvé po ruce.
Léto začalo, prázdniny jsou tu a s nimi i období meruněk.
Včera přijela na návštěvu moje mamka. Přivezla jako vždy nějaké dobrůtky a něco ze zahrádky. Přivezla také rebarboru, po které jsem hned skočila.
Dnes mám pro vás jeden recept z "šuplíku". Z šuplíku proto, že patří k našim oblíbeným, ale nepřipravovala jsem ho aktuálně dneska. Ale protože jsem koukala, že jsem vás s recepty teď nějak šidila, "vyhrabala" jsem dnes právě tento recept.
Až se nás zima zeptá, co jsme dělali na jaře, můžeme už částečně s klidem říci, že jsme nezaháleli :-) Nevím jak u vás, ale u nás už kvete černý bez. Chtěla jsem připravit šťávu, ale vzhledem k tomu, že jsme doma neměli kyselinu citronovou, objevila jsem, že je možné připravit z květů i výborný med. Takže šťávu si necháme na jindy a včera jsme se pustili do medu.
Dobré ráno! Dnes pro vás píšu článek v netradiční čas. Je ráno, venku už zpívají ptáčci a sluníčko už také vstalo. Již pár dní se budím dříve, než mi zazvoní budík. Děti budou ještě půlhodinu spát.
Krémové polévky u nás doma můžeme - hlavně ty zelené. Mimochodem, možná i proto, že zelená je oblíbená barva mého syna :-) Od minule, kdy jsem připravovala fasoladu, mi tu zbyl skoro celý řapíkatý celer, tak mne napadlo, že by nebyla marná krémová polévka z řapíkatého celeru a jak mě napadlo, tak jsem udělala a výsledek mého snažení je zde.
Pamatujete si, když jste byly malé a bylo léto? Jaká byla vaše nejoblíbenější zmrzlina nebo nanuk? Já měla samozřejmě ráda jahodovou zmrzlinu i dřeň, potom jednu dobu se dělaly italské, krásně barevné a lepkavé točené zmrzliny a ještě jedna klasika - nanuk Míša!
Dnes vás v kuchyni zavedu ještě jednou na jih, tentokrát do Řecka. Fasolada je řecká fazolová polévka a protože je velmi hutná, podává se v Řecku jako hlavní chod. Je výborná, a pokud máte rádi polévky z luštěnin, vřele doporučuji.
Musím se přiznat, že než jsem se odhodlala připravit tento italský dezert, uběhla poměrně dlouhá doba. Nejsem totiž přivržencem vanilkové ani smetanové chuti - nemám ráda ani vanilkovou ani samotnou smetanovou zmrzlinu. Nakonec mě zlákal vzhled tohoto dezertu - vypadá totiž božsky!
Když jsem na tento recept nedávno narazila v časopise Apetit, hned jsem věděla, že ho v nejbližší době musím realizovat. Kombinace bílého vína, hořčice a smetany slibovala totiž lahodnou chuť omáčky. A nemýlila jsem se, výsledek byl vynikající, proto bych se s ním teď s vámi ráda podělila.
Venku nám svítí sluníčko, rtuť teploměru leze směrem vzhůru a v takovém krásném počasí si to nedovedu představit bez zmrzliny. Dnes vám přináším recept na jednu z nich.
Blíží se léto. Kdy jindy než v tomto období máme příležitost odlehčit svůj jídelníček. Alespoň mně přes léto stačí nějaký salát na oběd. Cizrnu jsem poprvé ochutnala teprve nedávno, ale moc mi zachutnala.
Dnes jsem měla ve městě nějaké zařizování, budu dělat doma až večeři, takže co sobě k obědu? Musí to být nějaká rychlovka, ale jako na potvoru jsem si zapomněla koupit zeleninu a doma jen okurky. Tak co s tím?
Máme tu zelený čtvrtek, tak co vymyslet za pokrm, aby v něm bylo něco zeleného? Jasně, špenát.
Recept mě nadchl nejen pro vynikající výsledek svěží citronové chuti, ale i pro jeho rychlost a jednoduchost.
Neboli širší nudle s houbami a citronem. Nedávno jsem si koupila v obchodě tento typ těstovin a protože jsem chtěla vyzkoušet něco nového, hledala jsem, co by šlo připravit.
Jidáše patří k tradičnímu kynutému velikonočnímu pečivu a dříve se pekly na Zelený čtvrtek.
V létě máme rádi koláče s ovocem, tvarohem a žmolenkou a tento recept jsem dostala od mojí maminky. Je krásně vláčný a díky ovoci a tvarohu šťavnatý.
Bramborové knedlíky a zelí - kdo by neměl rád tuto kombinaci.
Jednou ze sladkých chutí, kterou miluji, je karamel. A když se řekne slovo karamel, vybavím si buď karamelový pohár, nebo větrníky. Odpalovaného těsta jsem se vždycky bála, ale na internetu jsem posbírala několik tipů a receptů, dala jsem si je dohromady a tady je ten pravý, který chutná nám.
Koblížky jsou věčná klasika, a protože milujeme chuť a vůni skořice, koblížky ve skořicovém cukru jsou pro nás jasnou volbou a málokdy nějaký koblížek zůstane. Když jsem hledala recept na základní těsto, našla jsem jeden v Apetitu, kde o nich píší, že jsou to ty nejlepší koblihy a je to skutečně tak.
Brokolice patří k naší oblíbené zelenině - hlavně ne v té příliš surové formě a tenhle nákyp je prostě vynikající a vždycky se po něm zapráší. Poprvé jsem ho jela u mojí mamky a od té doby patří do našeho jídelníčku.
Naše děti milují krémové polévky všeobecně - hlavně ty zelené. A tohle je jedna varianta z nich.
Když jsem byla malá, vždy se u nás barvila vajíčka nejen v barvách, ale i ve slupkách od cibule.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI