jméno a příjmení | Romana Böhmová |
znamení | váhy |
koníčky | Už od mala patřilo vaření k mým největším koníčkům a láska k jídlu a vaření se u mne neustále prohlubuje. Ve volném čase ráda objevuji nové chutě tím, že navštěvuji zajímavé restaurace a foodfestivaly. Mým velkým koníčkem je ale i má práce a cestování. |
sny a cíle | Mým největším snem je mít velkou a fungující rodinu, které budu moci vařit svá oblíbená jídla. Z profesního hlediska je to vydání mé vlastní kuchařky a hlavně získání nových zkušeností v oblasti gastronomie. |
blog youtube |
www.naskokvkuchyni.cz Na skok v kuchyni Na skok v kuchyni naskokvkuchyni |
Můj život byl ze začátku jako každý jiný, dětství jsem prožila v kruhu skvělých lidí a ráda na něj vzpomínám. Díky mé rodině jsem velmi brzy dospěla a stala se ze mne cílevědomá a pracující osoba. První moje úspěšná zkušenost s vařením byla přibližně ve 12 letech, kdy jsem vyzkoušela, pro mě v tu dobu, nové možnosti kuchyně a upekla první domácí pizzu. Pozitivní ohlasy z mé premiéry a z dalších mých experimentů v průběhu následujících let mě posouvaly dál a zvyšovaly ve mně touhu zkoušet nové a zajímavější recepty, než jsem doposud znala. Začala jsem hledat inspiraci v netradičních kuchařkách, časopisech o jídle, českých i zahraničních foodblogách, foodfestivalech, českých i zahraničních restauracích. Své nápady a oblíbené recepty jsem zprvu servírovala na rodinných akcích, kde jsem díky početné rodině mohla mít objektivní názor na výsledky mého snažení. Vždy jsem dostala kladnou zpětnou vazbu a nebylo tomu jinak ani na oslavách mých přátel, kteří ocenili nejen mou improvizaci, ale také nečekané chutě mých pokrmů. Mnoho z jídel jsem zrealizovala po mých cestách (např. jihovýchodní Asie), na nichž jsem sama zažívala pocity slasti v podobě vynikajících a netradičních jídel. V té době jsem vaření přestávala brát jako cestu k nasycení, ale jako vášeň a vnitřní uspokojení. Hlavou mi poletovala myšlenka založit si vlastní blog a nabídnout tak své recepty ostatním nadšencům a milovníkům vaření.
Netrvalo dlouho a vznikl foodblog na stránkách Facebooku a brzy nato blog naskokvkuchyni.cz na webových stránkách. Tato práce mě začala natolik bavit, že jsem jídlo a vaření pojala i z jiné stránky – chtěla jsem ukázat jejich krásu a umění zvnějšku. Jelikož velmi často, jak se říká, „jíme očima“, rozhodla jsem se svá jídla prezentovat ve formě uměleckých fotografií, a proto mám v plánu se přihlásit na kurz foodstylingu. Další mojí aktivitou mimo vaření je ochutnávání jídel z vyhlášených restaurací s originální nabídkou, na které bych ráda psala recenze. Největším mým dosavadním úspěchem byla účast v rádiu Impuls, kde jsem měla příležitost představit mé recepty, a jeden z nich dokonce zazněl z mých úst. Veškeré moje poslání vidím v zajímavé práci, která mě naplňuje a neskutečně baví. A navíc dělám to, co každému člověku na světě může přinést lásku, protože jak všichni víme, „láska prochází žaludkem“. Nemusíte trávit hodiny v kuchyni, abyste ji někomu předali, stačí jen přijít na chuť dobrému vaření a pravá láska může být na světě. Podívejte se na některé z mých receptů a třeba si je zamilujete. A kdo ví, možná se díky nim zamiluje někdo do vás (smích).
Na tuto skořicovou panna cottu jsem opravdu pyšná. Přemýšlela jsem fakt dlouho, čím ji doplnit, a kombinace s jablky a oříšky mi stejně přišla nejlepší. Karamelová omáčka s orestovanými jablíčky na másle a pekanovými oříšky je prostě skvělá.
Na cheesecake s bílou čokoládou jsem se chystala už hodně dlouho. Když jsem ale v knize Sladké od mého oblíbence Yotama Ottolenghiho uviděla tento recept, řekla jsem si, že ho musím zkusit hned. Recept je hodně upravený a zdobení je úplně jiné, ale musím říci, že ten recept je fakt skvělý.
Miluji rychlá jídla, miluji, když jsou plná zeleniny a ještě, když jsou trošku „šmrncnutá“ Asií, vždy je to u mě zárukou úspěchu. Tento recept vznikl ke 125. výročí značky Borges, jejichž oleje používám nejen na vaření, ale i na pečení. Užijte si i vy doma tento rychlý oběd.
Když se řekne lokše, představím si je s povidly a zasypané hromadou máku. Tyto tenké bramborové placky jdou ale připravovat i na slano, úžasné jsou třeba s kysaným zelím a trochou opečené slaniny nebo jako příloha k pečené huse. Vy si na ně nezapomeňte nakoupit moučné brambory (typu C) od českých zemědělců a pak si je potřete rozpuštěným máslem. Já osobně miluji přesně taková jednoduchá jídla z několika surovin, která udělají velkou parádu.
Brambory nejsou jen skvělá příloha, ale já je miluji i v krémových polévkách. I z toho důvodu, že máme v rodině dva celiaky, snažíme se pomocí brambor vše zahušťovat. Ať už je to klasická česká bramboračka, česnečka, krkonošské kyselo nebo jakákoli krémová polévka, brambory poslouží krásně jako zahušťovadlo. Pro tentokrát jsem pro vás ale připravila fenyklový krém s oříškovou granolou, protože v polévce ten křupavý prvek dělá divy.
Většina z nás má ráda rychlé a jednoduché recepty. Tento hráškový krém je jedním z nich. Máte ho hotový do třiceti minut a uvidíte, jak se budou všichni olizovat až za ušima. K němu si už stačí jen ukrojit chleba nebo opéct bagetku.
Nejen proto, že jsem „naskokvkuchyni“, ale i proto, že raději čas trávím s rodinou, jsem začala více využívat pomalý hrnec. A tento vývar z kostí je opravdový životabudič. V pomalém hrnci se připraví téměř sám a navíc v něm najdete spoustu síly. Můžete ho pít jako lék samotný nebo z něj připravit skvělou polévku.
V tomto počasí je důležité tělo nečím pořádně prohřát. Proto mám v podzimním období nejraději husté polévky, které mě skvěle zasytí a taky pěkně zahřejí. Navíc špenát obsahuje velké množství vitamínu a má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu – pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu, což ve stresovém období před Vánoci potřebuje asi každý.
Jak už název mého blogu napovídá, nerada v kuchyni trávím dlouhé hodiny a upřednostňuji rychlé recepty. Myslím, že je nás tu takových víc. Mám tu pro vás další rychlovku, kterou můžete připravit nejen na grilu, ale snadno i doma na pánvi, když budete potřebovat připravit něco rychlého k večeři.
Když máme k dispozici rané brambory, je pro mě tato večeře jednou z nejoblíbenějších. Navíc mi to připomíná mé mládí, kdy mi babička přesně takové brambory připravovala. Kombinace raných brambor, tvarohu, másla a pažitky je prostě skvělá. Navíc ráda podporuji české zemědělce, takže vždycky v obchodě sáhnu po bramborách z české produkce.
Jestli milujete hummus, tento vylepšený hummus budete milovat ještě víc. Já jsem jeho milovnicí, ale občas je na mě trošku těžký. Díky tomu, že do něj ale přidáte rozmixovanou pečenou mrkev, vznikne z něj něco neskutečného. Můžete ho pak použít jako pomazánku na chleba nebo jako dip ke crudites (nakrájené zelenině).
Chcete zkusit zdravé a rychlé jídlo? Tyto pečené barevné mrkve s bylinkovým dipem a oříškovou granolou jsou naprosto skvělé. Navíc si k nim můžete připravit i masové kuličky a máte z toho hned hlavní jídlo. Tento recept jsem připravila ke 125. výročí značky Borges, jejichž olivové oleje používám ve své kuchyni denně.
Kombinace koprové zálivky, lososa obaleného v sezamu a jarního salátu je neskutečně osvěžující. Příprava jídla vám netrvá déle jak 30 minut, ale výsledná chuť je dokonalá.
Zelená čočka je pro mě v poslední době surovina, kterou se snažím minimálně jednou týdně zařadit do svého jídelníčku. Nejčastěji ji připravuji v kombinaci se salátem nebo jako přílohu k rybě nebo masu.
V červenci jsme s manželem dostali pozvání do restaurace Gourmet Pauza, která se nachází v Lidické ulici na Andělu. Vzhledem k tomu, že to máme z domova kousek a ještě jsme tuto krásnou restauraci nenavštívili, jedné červencové neděle jsme se vydali ochutnat jejich speciality. Po dlouhé době jsme objevili restauraci, ve které jsme si skvěle pochutnali na všech chodech, dali si k tomu kvalitní víno a poseděli v příjemném prostředí. K jednomu z chodů byla i koriandrová majonéza, která byla dle našeho názoru geniální, proto jsem poprosila majitelku Zuzku o jejich tajný recept.
Máme před sebou spoustu nejen svátečních dnů, tak jsem pro vás vymyslela i jeden sváteční recept. Neznamená to ale, že v kuchyni strávíte spoustu času. Naopak, tento recept je hotový za chvilku a myslím, že s ním určitě všechny překvapíte. Ať už si ho připravíte jako předkrm na Vánoce, nebo jako pohoštění na Silvestra, uvidíte, že budete nadšení.
Opět vám na blog chci přidávat více zdravých jídel, které stihnete do 30 minut. A tyto špenátové palačinky jsou neskutečné. Já si je připravuji i k obědu do práce, takže se skvěle hodí i do krabičky na cesty. Stačí je jen zarolovat.
Tato jednoduchá pomazánka je zvláštní díky koriandru a kurkumě, které jsou v receptu použity. Tyto ingredience jí dodají ten správný šmrnc a navíc jí máte hotovou opravdu za pár minut.
Od krájení masa k plnění sklenic sice uběhne několik hodin, ale výsledek pak stojí za to. Rillettes (čti rijet) jsou francouzskou specialitou, kterou můžete věnovat jako dárek nebo uschovat v lednici, kde vám maso vydrží několik týdnů. Já je miluji v kombinaci s čerstvým chlebem a kyselou okurkou či okurkovým relishem.
Člověk by ani neřekl, že tato pomazánka je pouze z několika surovin. Je totiž naprosto skvělá. Ať už si ji připravíte k večeři nebo pro návštěvu, budete z ní nadšení.
Na tuto bábovku jsem použila formu o velikosti cca 1,4 l. Pokud máte formu na velkou bábovku, doporučuji množství surovin zdvojnásobit.
Tato jednoduchá pomazánka je zvláštní díky koriandru a kurkumě, které jsou v receptu použity. Tyto ingredience jí dodají ten správný šmrnc a navíc jí máte hotovou opravdu za pár minut.
Tato skvělá záležitost vás potěší nejen ke snídani, ale třeba i jako dezert. Místo jablek můžete použít jakékoli vaše oblíbené ovoce a klidně si k těmto francouzským toastům udělejte nějaký lahodný krém nebo domácí šlehačku.
Zelená čočka je pro mě v poslední době surovina, kterou se snažím minimálně jednou týdně zařadit do svého jídelníčku. Nejčastěji ji připravuji v kombinaci se salátem nebo jako přílohu k rybě nebo masu.
Pokud ráno nestíháte a potřebujete mít snídaní během několika minut hotovou, udělejte si do zásoby tuto granolu. Tu stačí nasypat na jogurt a máte hned vynikající snídani.
Tento recept jsem se naučila na kurzu vaření v Café Buddha pod vedením úžasné šéfkuchařky Sofia Smith a mám obrovskou radost, že mi dovolila ho zveřejnit na mém blogu. Já jsem totiž snad ještě lepší lívance nejedla. Tradičně se prý na malajských trzích podávají s opraženými arašídy, můžete ale naplnit i čokoládou, kondenzovaným mlékem nebo nakrájenými banány.
Tento dort patří aktuálně mezi mé nejoblíbenější. Mrkvový korpus je plný oříšků a nádherně si rozumí s tvarohovým krémem. A nemusíte se nechat inspirovat pouze námi a můžete navrch dortu použít nejen jahody, ale třeba i maliny nebo višně. S višněmi nám dort chutnal snad úplně nejvíce.
Sezóna jahod je v červnu na vrcholu, takže tento dort bude plný té nejlepší chuti právě teď. Je to taková klasika, která nás ale ještě neomrzela.
Hořká chuť je má oblíbená. V této dokonalé marmeládě se snoubí hořkost, sladkost i kyselost a já si ji nejraději mažu na čerstvý chléb s máslem. Vynikající je ale i do různých dezertů nebo na vaše oblíbené palačinky.
Tato příloha, která je opravdu jednoduchá na přípravu, je mojí stálicí již delší dobu. Brambory jsou mé oblíbené a jejich obrovskou výhodou je, že se dají připravit na milion způsobů. Jedním z nich jsou i tzv. smashed potatoes neboli rozbité brambory. Brambory si dopředu uvaříte, poté je jednoduše “rozbijete” a dáte péct. Více vám ale už neprozradím, protože vše důležité najdete v receptu.
Hráškový krém není nic neobvyklého, jedl ho jistě každý z vás. Když se ale k jemné chuti hrášku přidá výrazný fenykl, který polévku provoní a svou specifickou chutí obohatí, vznikne něco zcela nového a opravdu jedinečného. Vyzkoušejte si hráškovo-fenyklový krém podle tohoto receptu, bude vám chutnat.
Vámi snad nejvíce poptávaný recept je konečně na blogu. Máte je hotové za chvilku a budete se olizovat až za ušima. Teda aspoň můj manžel tyto brownies naprosto miluje. Můžete k nim udělat malinový rozvar nebo přidat kopeček kvalitní zmrzliny a hned máte nový dezert. Dejte mi určitě vědět, jestli vám chutnaly. A nezapomeňte použít kvalitní čokoládu.
Pokud milujete čokoládu a vše, co je s ní spojené, tyto cupcakes se možná stanou vaším prototypem čokoládového dezertu a možná i dezertu celkově. Kakaovo-kávový základ pomazaný slaným karamelem, který je ozdobený krémem z tmavé čokolády a navrchu posypaný oříšky má “ve světě sladkých jídel”, podle mého, jen malou konkurenci.
Od nového roku jsem celkem radikálně změnila životní styl, tedy alespoň pro mě je ta změna veliká. Vím, že novoroční předsevzetí jsou tak trochu klišé, já ale asi nějaký odrazový můstek potřebuji. Nevydala jsem se žádnou extrémní cestou, jen jsem do svého jídelníčku přidala spoustu zeleniny, hodně omezila rafinovaný cukr a pečivo a přidala minimálně pětkrát v týdnu cvičení. Už po třech týdnech se cítím mnohem lépe. Recept na tuto úžasnou granolu jsem připravovala již loni, takže v něm najdete sladký karamel. Já si ji ale připravuji stále, jen vynechávám karamel. S bílým jogurtem je to pro mě skvělá svačina.
Vůně skořice a hřebíčku neodmyslitelně patří k zimnímu období. V tomto zimním punči je této překrásné vůně plno. Můžete zkusit variantu i bez cukru, která vám určitě také zachutná.
Žemlovku miluji už od mého raného dětství. Tuto verzi jsem testovala tak dlouho, až jsem ji dovedla k mojí naprosté spokojenosti. Spojení vlašských oříšků, tvarohu a Grand Marnier pozvedlo obyčejné jídlo na delikatesu. Pekla jsem ji v moji oblíbené Remosce, která ji krásně propekla ze všech stran.
Chuť vanilkového pudinku mi připomíná dětství, tu bezstarostnost každého dne. Dnes, když už jsem o něco větší, si ho doma připravuji sama. Dělám tento domácí vanilkový pudink, který má opravdu skvělou chuť a já doufám, že si ho jednou bude připomínat náš Vojta.
Poslední říjnový den patří Halloweenu. Připravte dětem do školy nebo manželovi do práce překvapení, upečte jim tyto pavučinou zdobené cupcakes, ať si užijí halloweenský den ve všech směrech.
Tento dort je můj oblíbený především díky tomu, jak je nádherně vláčný. Korpus je plný strouhané mrkve a krásně chuťově ladí k těmto podzimním dnům. Krém můžete použít jakýkoli. Já jsem zvolila tento jednoduchý tvarohový, vy ale klidně použijte svého favorita. Já bych k tomuto korpusu klidně použila třeba krém ze slaného karamelu.
Neobvyklé mrkvové těsto udělá z obyčejných koláčků opravdovou delikatesu. Náplň můžete obměňovat podle své fantazie a díky tomu okouzlit nejen nečekanou návštěvu, ale i vaše děti, když jim budete připravovat svačinu do školy.
Jednoduchý dezert nebo svačinka, kterou si můžete dozdobit podle své chuti. Myslím si, že tato rýže potěší nejen milovníky kokosu. Pokud nemáte v oblibě fíky, doporučuji je nahradit mangem, ke kterému skvěle pasuje černý sezam.
Masové koule s brusinkovou omáčkou, to je kombinace slané a sladké chuti v jednom soustu. Hodí se skvěle jako předkrm nebo jako "chuťovka" při různých oslavách. Servírovat je ale můžete i jako hlavní chod.
Ze všech druhů dýní asi nejvíce v kuchyni používám Hokaido. Dá se z ní připravit tento krásně jemný krém s nádechem exotiky, kterému dodává správný šmrnc pečená mrkev.
Pokud hledáte zdravější alternativu k tradičním cuketovým placičkám, tyto jsou výbornou variantou. Quinoa jim dodá novou netradiční chuť a cuketa lehkost. Pokud chcete bezlepkovou variantu, stačí nahradit hladkou mouku moukou bezlepkovou.
Jestli chcete překvapit své nejbližší a upéct jim, třeba k narozeninám nebo jen tak od srdce, výtečný dort, který navíc luxusně vypadá, vyzkoušejte tento tříbarevný Triple chocolate cake. Jsem přesvědčená, že budou nadšení a vy rozhodně taky.
Ať to jsou knedlíky s jahodami, meruňkami nebo švestkami, vždycky je připravuji z tohoto tvarohovo-bramborového těsta. Jediné borůvkové u nás frčí kynuté. A kombinace švestek a máku je pro mě prostě nadčasová.
Pokud milujete grilované pokrmy stejně jako já a nemáte zrovna chuť na maso, rozhodně si udělejte tento hermelín s vlašskými ořechy a brusinkami. Kombinace téměř všech chutí udělá z obyčejného hermelínu naprosto neobyčejnou delikatesu.
Lahodná a sytá varianta snídaně, ale třeba i dopolední či odpolední svačiny. Mléčnou rýži s mangem si klidně můžete připravit den předem například do práce, do školy nebo na cesty.
Tento rybízový koláč má pro mě výjimečnou chuť, chuť dětství. A možná i proto ho tak ráda jím. Možná vás nedostane v myšlenkách zpět do dětství tak jako mě, ale rozhodně vás dostane.
Mango je jedním z mých nejoblíbenějších druhů ovoce. A i když tu málokdy seženu tak hezky zralé a jemno jako v Thajsku, přeci jen si ho kupuji dost často. Moc ráda ho jím jen tak samotné, někdy ho přidávám do jogurtu s granolou nebo do smoothie. Smoothie sice není žádná věda, ale určitě vyzkoušejte tuto kombinaci, protože stojí za ochutnání.
Vychytaný recept mojí mamky na meruňkové knedlíky je už stálicí v naší rodinné kuchařce. My je tentokrát ještě vylepšily o lahodný tvaroh a mátový cukr, který dodá knedlíkům novou zajímavou chuť.
Čokoláda je pokušením snad pro každého, však v kombinaci se sladkokyselými višněmi je podle mě její úroveň chutě srovnatelná s vrcholem blaha. Vyzkoušejte tento jednoduchý dezert, kterým uděláte lepší den každému, kdo se do něj zakousne.
Tak a máme tu další ovocné muffiny, tentokrát s borůvkami a malinami. Jsou krásně nadýchané a voní létem. Jejich příprava je neskutečně jednoduchá a rychlá.
Green bowl, miska až po okraj naplněná tím největším bohatstvím, které nám příroda nabízí - vitamíny, minerály, vlákninou, přírodními barvivy apod. Přípravou tohoto výživově hodnotného jídla pojede vaše tělo na plné obrátky.
Kombinace koprové zálivky, lososa obaleného v sezamu a jarního salátu je neskutečně osvěžující. Příprava jídla vám netrvá déle jak 30 minut, ale výsledná chuť je dokonalá.
Můj manžel cereálie Nesquik miluje. Proto když jsem dostala nabídku vytvořit recept z těchto čokoládových kuliček, neváhala jsem ani chvilku.
Když se zamyslím nad tím, jaký význam má pro mě termín "mít blaho v hubě", tak je to přesně tohle. Sladkost pusinek ve spojení s kyselými višněmi je totiž něco neskutečného.
Když se mi naskytla příležitost vytvořit recept pro Granko, které mi neskutečně připomíná mé dětství, neváhala jsem ani vteřinu. To, že se můj recept objeví na krabičce Granko Exclusive nejen v ČR, ale i na Slovensku, byla pro mě velká čest. Zvolila jsem svou oblíbenou kombinaci tmavého korpusu a lahodného krému z mascarpone s čerstvým ovocem a mátou.
Dokonalý čokoládový cupcake s lahodným mascarpone krémem rozdráždí vaše chuťové buňky. S tímto dezertem se blýsknete nejen před nečekanou návštěvou, ale i před svou drahou polovičkou.
Miluji vůni a chuť oříškového másla. Je ještě mnohem chutnější než máslo přepuštěné. A když ho ještě použijete do korpusu, poznáte úplně nový rozměr chuti.
Když jsme byla malá, palačinky byly moje oblíbené sladké jídlo. Zůstalo mi to i v dospělosti Nikdy jsem ale nezkusila palačinky čokoládové. Nejen, že krásně vypadají, ale také výborně chutnají.
Receptů na cheesecake najdete na internetu nespočet. Já jsem ale vyzkoušela nové netradiční spojení chutí. Zázvorová příchuť dodá jemnému krému zajímavý šmrnc a v kombinaci s karamelovými sušenkami mu jen tak někdo neodolá.
Pokud použijete bezlepkové ovesné vločky, máte skvělé a zdravé vafle i pro ty, kteří trpí celiakií. Nejen, že si díky nim můžete vykouzlit úžasnou snídani, ale můžete s nimi překvapit i svoji návštěvu, která dorazila na odpolední kávu.
Tento recept jsem si oblíbila již před rokem a crinkles peču i během roku. Jsou opravdu rychlé a u nás doma se po nich vždy jen zapráší. Určitě je vyzkoušejte.
Každý rok peču klasické vánoční perníčky, které se většinou nestihnou ani nazdobit a polovina z nich je už snědená Na tyto rychlé perníkové kuličky si ale hned hromádku perníčků schovejte, jsou totiž neskutečně dobré.
Podle tohoto receptu dělám kuličky Raffaello již několikátým rokem. Jsou jednoduché, velmi rychlé a hlavně u nás hodně oblíbené. Výhodou je, že je můžete udělat na poslední chvíli a nezabere vám to moc času.
Na Vánoce vždy připravuji nejen klasické vánoční cukroví, ale i to nepečené. Vzhledem k tomu, že nám letos na Vánoce do domácnosti přibyl jeden člen rodiny, nebude asi tolik času, a proto připravím na poslední chvíli tyto jednoduché datlové kuličky. Výraznou chuť tohoto bezlepkového cukroví si určitě zamilujete.
Perníčky jsou u mě stálice na každé Vánoce. Pečení s nimi vždy začínám, takže první týden v prosinci u nás vždy krásně provoní celý byt. Letos tomu doufám nebude jinak.
Každý rok se snažím připravit nějaké nové druhy cukroví. Moje mamka vždy peče klasiku, kterou máme všichni moc rádi a já ji stejně neumím tak dobře jako ona. Proto se snažím vždy přijít s něčím novým. Letos jsem chtěla mít alespoň jeden druh bezlepkový a myslím, že tyto hvězdičky se opravdu povedly.
Každý má určitě svůj vlastní recept na domácí jablečný štrúdl, ale třeba vám zrovna ten můj bude také chutnat. Já ho připravuji z kupovaného těsta a do náplně dávám spoustu mandlí, ovesných vloček a rozinek.
Recept na toto cukroví už znám snad nazpaměť. U nás se totiž peče od mého raného dětství. Jeho výhodou je rozhodně to, že si upečete celý plech cukroví, který pak pouze nakrájíte a máte spoustu kousků. Takže vzhůru do toho, protože ho máte za chvilku hotový.
Recept na šlehačkové těsto na rohlíčky patří mezi naše rodinné recepty již po dlouhou řádku let. Můžete si do nich zvolit náplň podle svého gusta, nejvíce chutná sváteční ořechová, ale makovo-povidlová nás moc mile překvapila.
Hrozně ráda dávám svým kamarádům, známým nebo rodině jedlé dárky. Jedním z nich může být i tento bylinkový olivový olej.
I když to vypadá, že se na perníku nedá vůbec nic zkazit, není to pravda. Často bývá perník vysušený nebo naopak hodně hutný. Tento je ale krásně vláčný a díky perníkovému koření i krásně voňavý.
Můžete ho upéct klasicky na plech a třeba polít čokoládovou polevou nebo můžete zkusit moji verzi a upéct perník v muffinové formě.
Dýně Hokkaido je pro nás v kuchyni v posledních letech stejně běžná jako jiné druhy zeleniny. Dá se z ní připravit spousta pokrmů. Já miluji hlavně dýňovou polévku a především tuto rychlovku, kterou především na podzim připravuji hodně často.
Nejoblíbenější dezert mho muže je určitě tento. Recept na čokoládovou pěnu jsem vyzkoušela už opravdu velké množství, ale tento u mě i manžela vítězí. Za mě je to právě kvůli tomu, že recept je opravdu rychlý a za něj že je lehký.
Pokud máte rádi lehké a zdravé večeře, zkuste variantu salátu s kozím sýrem, ke kterému se skvěle hodí krusta s ořechy.
Dlouhou dobu mě lákalo tento recept vyzkoušet. V situaci, kdy mě zdravotní důvody donutily omezit bílou mouku, přišel jeho čas. A když jsem ho poprvé upekla, věděla jsem, že si ho budu ráda péct znovu a znovu.
V momentě, kdy jsem dala fotku tohoto semínkového zázraku na Instagram, ozvalo se mi mnoho z vás a chtěli jste po mně recept. Těsto receptů je na internetu spousta, ale každý si vždy přizpůsobí množství jednotlivých semínek a oříšků podle své chuti. I já jsem ho zkoušela ve více variantách a vždy se povedl. Určitě budu ráda, když mi dáte vědět, jak vám tato moje kombinace chutnala.
I když teď nesmím sladké, na tohle se po porodu opravdu těším. Svařené víno totiž miluji. Především tedy to po domácku udělané. Takže první, co asi po porodu udělám je, že si půjdu dát svařák a trdelník, ten mě totiž teď straší i ve snech. Výhodou tohoto receptu je, že si karamelový základ můžete připravit předem a nechat v lednici připravený k použití. Uleželý získá ještě lepší chuť a vůni.
Nikdy by mě nenapadlo, že polévka ze zelených fazolek bude taková dobrota. Aktuálně jsem ji zařadila mezi moje TOP 3 nejoblíbenější krémové polévky. Ještě k tomu se jedná o bezlepkovou variantu. Pokud chcete, aby byla polévka opravdu dietní, nedávejte do ní na konci smetanu ke šlehání.
Start do náročného dne bude s touto snídaní příjemnější. Dodá vám energii a zasytí až do oběda. Navíc se dá připravit dopředu a je velmi snadná.
Jednoduchá, rychlá a bezlepková. Pokud nemusíte řešit bezlepkovou dietu, je to pro vás pouze ukázka toho, jakou kombinaci surovin můžete poskládat na klasické těsto na pizzu. Já si ale oblíbila i tuto bezlepkovou verzi.
Klasický kečup doma v kuchyni moc nevyužívám. Tohle je ale úplně jiná liga. Můžete ho použít jako základ na domácí pizzu nebo do těstovin, které s touto pochoutkou povýšíte na delikatesu.
Díky ricottě, která je nedílnou součástí receptu, je koláč nádherně vláčný. Pokud vám zrovna na zahradě nerostou ostružiny, můžete je nahradit malinami, švestkami nebo borůvkami.
Klasický kuskus doma připravuji velmi často. Ke květákovému jsem se poprvé dostala až teď a musím říci, že ho určitě zařadím mezi stálice v mém jídelníčku. Poslouží totiž skvěle jako příloha k jakémukoli masu.
Rychlé, jednoduché a neskutečně dobré. Takové recepty mám nejradši. Navíc vepřová panenka potřebuje pouze minutkovou úpravu, takže nemusíte trávit u grilu nebo v kuchyni dlouhé hodiny. Základem úspěchu jsou jednoznačně čerstvé bylinky, které dodají tomuto pokrmu tu správnou svěžest.
V červenci jsme s manželem dostali pozvání do restaurace Gourmet Pauza, která se nachází v Lidické ulici na Andělu. Vzhledem k tomu, že to máme z domova kousek a ještě jsme tuto krásnou restauraci nenavštívili, jedné červencové neděle jsme se vydali ochutnat jejich speciality. Po dlouhé době jsme objevili restauraci, ve které jsme si skvěle pochutnali na všech chodech, dali si k tomu kvalitní víno a poseděli v příjemném prostředí. K jednomu z chodů byla i koriandrová majonéza, která byla dle našeho názoru geniální, proto jsem poprosila majitelku Zuzku o jejich tajný recept.
V období dozrávání broskví již několikátý rok s mamkou připravujeme vynikající broskvový džem. Spolu s nevařeným džemem z černého rybízu je v naší rodině nejoblíbenější.
Na světě asi není jednoduššího receptu. Základem této úžasně krémové zmrzliny jsou zralé až přezrálé banány. Pak už můžete jen přidávat různé druhy ovoce a udělat si svou vlastní kombinaci. A víte, co je na této zmrzlině úplně nejlepší? Neobsahuje ani smetanu, ani tuk nebo lepek, takže si ji můžeme dopřát bez větších výčitek.
Avokádový dip využijete nejen jako přílohu k masu, hodí se také skvěle i na opečené bagetky nebo do tortill.
I bez mouky se dají upéct úžasné vafle, které jsou ještě zdokonalené díky přidanému namletému kokosu.
Vychytaný recept mojí mamky na meruňkové knedlíky je už stálicí v naší rodinné kuchařce. My je tentokrát ještě vylepšili o lahodný tvaroh a mátový cukr, který dodá knedlíkům novou zajímavou chuť.
Nejen, že těmito višněmi můžete polít vanilkovou zmrzlinu nebo je použít třeba do čokoládového dortu, ony jsou vynikající i samotné. Dejte si jen pozor na to, abyste ihned po požití necestovali autem, protože jsem množstvím Grand Marnier opravdu nešetřila.
Granola cups jsou ideální ke snídani, když je naplníte řeckým jogurtem, nebo jako dezert, do kterého můžete použít vyšlehané mascarpone se šlehačkou.
Kokosový chia pudink je skvělým startem vašeho dne. Když se k tomu přidá ještě mátový cukr, budete mít energii na celé dopoledne.
Tuto neskutečnou dobrotu jsem poprvé ochutnala v Signature Restaurant, která se nachází nedaleko Brna. Od té doby jsem na clafoutis neustále myslela a nakonec jsem se ho odvážila upéct i doma. A věřte, že na tom není vůbec nic složitého.
Neskutečná vůně, jednoduchá a rychlá příprava, to vše je levandulový sirup. Levandule právě krásně kvete, a proto ani vy neváhejte a vyrobte si z ní domácí sirup. Nejen, že tím překvapíte návštěvu, ale v dárkovém balení ho můžete věnovat i jako dárek.
Základem je kynuté těsto, ze kterého běžně dělám vánočky nebo mazance. Jeho použití je ale velice univerzální. Tentokrát jsem z něj vytvořila skořicové šneky, které ocení především vaše děti. Podávat je můžete ještě vlažné, ale chutnají skvěle i za studena.
Bábovka není dezert, který bych dělala nějak často. Vždycky jsem měla pocit, že je to trochu taková "nudná" klasika. Když se mi ale do rukou dostaly formičky na mini bábovky, rozhodla jsem se tradiční dezert trochu povýšit. Myslím, že tyto mini bábovky rozhodně žádná nuda nejsou a určitě zaujmou i vaše blízké, pokud jim je doma o víkendu upečete.
Brownies jsou naprosto jedinečná záležitost. Když jsou k tomu ještě bezlepkové, o to je moje radost z tohoto receptu ještě větší. Na zdobení můžete použít naprosto cokoli. Já k čokoládovým dezertům ráda páruji maliny, protože jejich kyselost se krásně snoubí s chutí sladké čokolády.
Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas. Když už tu máme v květnu ten svátek zamilovaných, mám pro vás recept na rychlý dezert, do kterého se zamilujete stoprocentně.
Pokud chcete udělat radost svým dětem, určitě vyzkoušejte tyto hravé sušenky s lentilkami.
Fenykl je v obchodech již běžně k dostání, ale v našich kuchyních se používá zřídka. Já ho miluji jak do salátů, tak do krémových polévek. Fenykl má řadu pozitivních účinků. Například podporuje správnou funkci střev a působí proti nadýmání. Polévka z fenyklu je naprostý zázrak.
Tento klasický italský dezert má mnoho podob. Já jsem si oblíbila tuto základní verzi, která je opravdu božská.
Díky ricottě jsou tyto lívance krásně nadýchané a jako bonus je v nich minimum mouky. Já na ně použila svařené borůvky a zakysanou smetanu, vy si ale můžete zvolit svoji oblíbenou kombinaci.
Tento jednoduchý a velmi efektní dezert můžete připravit den dopředu a pak už stačí ho jen naservírovat. I když třeba nejste úplně v pečení zdatní, díky krátkému videu, které jsme pro vás k tomuto receptu natočily, ho zvládnete hravě.
Chcete připravit pro návštěvu něco opravdu lahodného, rychlého a přitom zdravého? Tyto slané tartaletky jsou k tomu jako stvořené. Základem je mrkvové těsto, které můžete naplnit vaší oblíbenou směsí surovin.
Tento rychlý a velmi lahodný dezert ve vás vyvolá vzpomínky na pozdní léto, kdy si můžete nasbírat čerstvé švestky přímo ze stromu. Vy ale nemusíte čekat až do léta a švestkový crumble si můžete vychutnat hned.
Mám ráda rychlé večeře a vzhledem k tomu, že se v posledních měsících snažím jíst zdravě, je pro mě nejjednodušší si připravit zdravý salát. Když k tomu přidáte pekanové ořechy a kroupy, budete se oblizovat blahem.
Tartaletky jsou naprosto úžasný dezert. Můžete je totiž naplnit jakýmkoli vaším oblíbeným krémem a máte hotovo. Korpusy si klidně můžete udělat den dopředu a v den vaší návštěvy máte hotovo během několika minut. Tartaletky můžete zdobit oblíbeným ovocem, jedlými květy nebo nasekanými pistáciemi.
Já osobně nutellu nejím vůbec, ale manžel je na ní tak trochu závislý. Když se ale teď pustil do zdravého stravování, snažila jsem se vymyslet variantu, aby se nutelly nemusel úplně vzdát. Vyzkoušela jsem tuto variantu a sklidila pochvalu.
Protože se pomalu ale jistě blíží Valentýn, mám tu pro vás tip na čokoládovou pěnu. Nezapomeňte ale dávat svoji lásku najevo svým blízkým každý den, proto nemusíte čekat na 14. února a můžete si udělat tuto dobrotu již dnes.
Pomerančová sůl se hodí nejen k rybám a mořským plodům, ale i na dochucení salátů a steaků. Vhodná je i jako jedlý dárek pro vaše blízké. Její chuť a vůně vás prostě a jednoduše nadchne.
Quinou jsem doposud používala jen pufovanou. Když jsem ale zjistila, že ji mohu využít nejen jako přílohu k masu, ale i jako vynikající základ dne, zařadila jsem ji do svého jídelníčku nastálo.
Recept na klasickou tvarohovou bábovku nesmí na blogu chybět. Tento jsem dostala od kamarádky z Tábora a bábovka je opravdu krásně vláčná. Příště ji zkusím udělat z klasického másla a špaldové mouky. Uvidíme, zda bude recept fungovat i tak.
Spotřeba tyčinek Bounty u nás v posledních měsících nějak vzrostla. Můj manžel je vyměnil za sušenky Knoppers, proto jsem se rozhodla, že mu je udělám v domácí variantě.
Lednové číslo magazínu Na skok v kuchyni je plné rad, jak se vypořádat s kily navíc. Zde mám pro vás vynikající dietní jídlo, které si můžete bez výčitek dopřát.
Když už je leden plný zdravých jídel a hubnutí, chtěla bych vám představit večeři, která je v mém jídelníčku jedna z mých nejoblíbenějších.
Pokud jste na Vánoce hřešili, je správný čas do sebe dostat pořádnou dávku vitamínů. Toto je moje nejoblíbenější kombinace ovoce ve smoothie. Pokud máte rádi chia semínka nebo třeba goji, určitě můžete do smoothie také přidat.
Když se mi poprvé do ruky dostaly lyofilizované maliny, přemýšlela jsem, jaký recept s nimi vymyslím. V tomto vánočním období, kdy se v každé rodině peče cukroví, mě napadlo v rozdrcených malinách obalit čokoládové truffles. Spojení hořké čokolády a kyselých malin je úžasné.
Když jsem si poprvé doma udělala tyto špenátové palačinky, byla jsem úplně nadšená. Nejen, že krásně vypadají, ale jejich chuť je hrozně zajímavá. Náplň si můžete udělat podle vlastní chuti, já do tohoto receptu zvolila kombinaci špenátu a lososa.
Letos se mi podařilo dostat se do zdravého režimu již před koncem roku. Slíbila jsem si, že si nedám žádná novoroční předsevzetí a vrhla jsem se na to již v říjnu. Určitě nedržím žádné diety, ale snažím se najet na zdravější životní styl, ke kterému jsem přidala cvičení s Jillian Michaels. Tyto banánové tyčinky si můžete udělat a máte na několik dní perfektní svačiny.
Tentokrát jsem pro Lidl vytvořila recept na sv. Martina. Zvolila jsem neobvyklou kombinaci kakaa, brusinek a máku.
Avokádo mám tak ráda, že bych si ho nejraději dala do každého jídla. Do každého se ale nehodí, tak jsem ho použila alespoň do těstovin.
Potřebujete chutné jídlo na nedělní oběd? Mám tu pro vás recept na kuře na pomerančích, u kterého nestrávíte dlouhé hodiny v kuchyni.
Díky tomu, že můj synovec má bezlepkovou dietu, snažím se co nejvíce se zajímat o nové bezlepkové produkty. Když jsem od firmy Nutrifree dostala několik bezlepkových výrobků na vyzkoušení, neváhala jsem a zkusila upéct jednoduchý koláč.
Často se potýkám s problémem, že nevím, co manželovi uvařit do práce. Jelikož si jídlo nemůže nikde ohřát, je to těžký úkol vymyslet pokrm, aby chutnal dobře i studený. Bulgur je pro to ale jako stvořený.
Když nevím, čím bych ozdobila jednoduchý dort a nemám zrovna při ruce čerstvé ovoce, připravím si sněhové pusinky. Můžete na ně použít i gelové barvivo a upéct si je ve své oblíbené barvě.
Před nedávnem jsem navštívila kurz grilování se značkou Weber, kde nás šéfkuchař naučil právě tento koláč. Já jsem si recept trochu upravila a sepsala ho pro vás.
Tuňákovou pomazánku jsme doma dělali už v době, když jsem byla úplně malá. Od té doby, co jsem se odstěhovala od rodičů, ji téměř nedělám, protože můj manžel ji nenávidí. Když jsem ale jako dárek dostala obrovské balení tuňáka v konzervě, rozhodla jsem se zase vzpomínky na dětství obnovit.
Sezóna dýní je v plném proudu. U nás teď frčí nejvíce odrůda Hokkaido. Jakou máte nejraději vy?
Jak jsem vám slíbila, zaměřím se teď na blogu více na bezlepkové recepty a recepty pro děti. Tento recept spojuje obojí. Z vlastní zkušenosti vím, že se s bezlepkovou moukou bývá problém. Proto jsem pro vás vyzkoušela bezlepkovou směs na pizzu od značky Nutrifree a musím říci, že s těstem se velmi dobře pracovalo a i výborně chutnalo. Já jsem připravila základní variantu pizzy, ale vy si doma můžete udělat pizzu podle vlastní fantazie.
Díky letošní hojné úrodě švestek jsem vyhrabala ve staré kuchařce tradiční recept na domácí švestková povidla podle mojí babičky.
Nový školní rok je za dveřmi a já jsem pro vás připravila tip na školní svačinu, ze které budou vaše děti nadšené. Jedná se o tortilly, které připravíte za necelých 10 minut.
V srpnovém čísle časopisu Cosmopolitan můžete najít můj recept na domácí mangovou zmrzlinu. K receptu vám přináším i video, podle kterého se vám zmrzlina bude připravovat ještě jednodušeji. Velké poděkování patří Kubovi z Tartaletka, který video natočil a zpracoval. Pokud ještě neznáte jejich blog, určitě se mrkněte a můžete si u nich objednat nějaký z jejich neskutečně dobrých koláčů.
Když jsem si poprvé vyzkoušela blender Keenwood, byla jsem nadšená. Od té doby ho používám téměř každý den. Je to takový můj pomocník pro všechno. A protože mám ještě nějakou tu zásobu borůvek, vyzkoušela jsem pro vás udělat smoothie bowl. Ideální je ke snídani nebo k dopolední svačině.
Mám tu pro vás aktualizovaný recept na foccaciu, který jsem doplnila o variantu se sušenými rajčaty a rozmarýnem. Pokud jednou focacciu zkusíte, budete si ji pak připravovat pořád. A jako překvapení mám pro vás video, které vám určitě vaření usnadní.
Ve třetím díle Letního vaření s Barčou a Romčou pro Fagor jsem si pro vás připravila letní dezert Mini Pavlova. Jako ozdobu můžete použít cokoli vás napadne. Já jsem pro tentokrát zvolila můj oblíbený citronový krém – Lemon Curd, domácí šlehačku a čerstvé ovoce.
Venku je nádherné počasí a proto jsem si pro vás připravila zmrzlinový sandwich. Jeho výhodou je rozhodně to, že si ho můžete naplnit svou oblíbenou příchutí zmrzliny.
Dnes jsem si pro vás připravila starý rodinný recept na ořechové rohlíčky, které podle něj děláme již mnoho let. Je u nás stejně oblíbený jako medové řezy a rohlíčky můžete využít i jako vánoční cukroví.
Když se řekne léto, vybaví se mi lehké letní jídlo v podobě salátu s mořskými plody. Tentokrát jsem pro vás zvolila neobvyklou kombinaci krevet a granátového jablka, které je zásobárnou antioxidantů.
Když se řekne Španělsko, okamžitě se mi vybaví tapas. Mám totiž moc ráda tento způsob stravování, když se všichni sejdete u stolu a každý si může vzít, na co má chuť. Jedná je o tzv. jednohubky. A čím jednodušší, tím oblíbenější. Mezi nejznámější patří například sýr manchego, kvalitní zelené a černé olivy, pražené mandle, pečené papriky nebo ančovičky. Samozřejmě nesmí chybět ani španělská šunka jamón nebo pálivé chorizo. Mezi tapas, které jsou náročnější na přípravu, patří třeba krevety na česneku, smažené kalamáry, tradiční španělská tortilla, či škeble na víně. Já jsem si pro vás připravila několik druhů tapas, které patří mezi mé nejoblíbenější. A protože právě v Lidlu probíhá Španělský týden, máte dobrou příležitost si doma udělat tapas podle vaší chuti.
Mám tu pro vás první díl ze seriálu Vaříme se Santini Garden. Dostala jsem totiž tu možnost si jeden den vyzkoušet vařit s profesionálem v úžasné restauraci Santini Garden, kterou najdete nedaleko Pražského hradu. Dnes si podle šéfkuchaře připravíme můj oblíbený dezert – čokoládový fondant.
Jednoduché, rychlé, zdravé a hlavně neskutečně dobré smoothie. Využijte právě probíhající sezóny borůvek a dodejte tělu denní dávku vitamínu C.
S kamarádkou Barčou z blogu Detox chutně jsme dostaly příležitost vymyslet letní vaření se spotřebiči Fagor. Jedná se o čtyřdílný seriál, který bude zakončený společným grilováním. Já jsem si pro vás v těchto parných dnech připravila osvěžující melounovou limonádu. A pokud si chcete z limonády udělat letní drink, stačí do něj přidat trochu bílého rumu.
Když si vzpomenu na loňskou dovolenou v řeckém městečku Parga, vždy se mi vybaví řecký salát. I když má Řecko spoustu vynikajících jídel, tento jednoduchý salát je pro mě jedničkou.
Tento dezert si musí zamilovat snad každý. Kombinace smetanového dezertu s karamelovými sušenkami a borůvkami je naprosto skvělá.
Borůvky jsou teď všude kolem nás. Proč je nezkusit právě do lívanců?
Léto nám právě začíná a já tu mám pro vás domácí kokosovou zmrzlinu. Nejen, že je strašně jednoduchá, ale je i neskutečně dobrá. Na fotce můžete vidět i domácí mangovou zmrzlinu, na kterou bude brzy také recept.
Pokud nemáte při ruce jahody nebo rebarboru, galetka se dá upéct naprosto se vším. Můžete použít třeba borůvky, maliny, povidla, jablka nebo třeba meruňky. Moje nejoblíbenější kombinace jsou ale sladké jahody a kyselá rebarbora. No a mátový cukr tomu všemu dodá šmrnc.
Mezi další výzvu portálu Blogerky.cz, kde jsem se mimochodem stala objevem měsíce června, patří výzva společnosti Adriana. Před několika dny jsem obdržela balíček těstovin a měla za úkol vymyslet letní recept s těstovinami. A to bych nebyla já, kdybych do něj nezakomponovala moje milované krevety.
Sice mi chvíli trvalo, než jsem se po svatbě dostala do běžného režimu, ale jsem zpět. A rozhodně vás nemohu ochudit o recept na svatební koláčky, které se nám opravdu povedly. Jsou i po několika dnech vláčné a chutnají opravdu skvěle. Připravila jsem pro vás i recept na všechny náplně, které jsme do nich dělaly. Speciální dík patří mé mamce, která náplně vyladila do posledního detailu a ségře Martě a kamarádce Elišce, které je s námi do noci pekly.
Sezóna bezu je právě v plném proudu. Už jste zkoušeli domácí bezový sirup? Pokud ne, vyzkoušejte můj rychlý recept. Hotový sirup pak stačí zalít perlivou vodou, zasypat kostkami ledu a osvěžující letní drink je na světě.
To se vám všechno tak nějak seběhne těsně před svatbou. Když mě při plánování svatby všichni odrazovali od toho, abych si dort pekla sama, dala jsem jim za pravdu. Nakonec to dopadlo tak, že mi paní na poslední chvíli ze zdravotních důvodů pečení dortu odřekla. Tak jsem to svedla na osud a dort je nakonec stejně v naší režii. Naštěstí jsme měli ještě dostatek času na to si ho alespoň jednou vyzkoušet. To bylo ale dohadů. Jednopatrový, dvoupatrový, třípatrový. S čokoládovým nebo světlým krémem. Nakonec jsme zvolili variantu čokoládového korpusu se světlým krémem. Ale nebojte, ten by pro všechny hosty nestačil, takže budeme nakonec dělat ty dorty tři. Jeden bezlepkový mandlový korpus s čokoládovým krémem, druhý čokoládový korpus se světlým krémem a třetí čokoládový korpus s čokoládovým krémem. Každý bude jinak ozdobený.
Dnes tu mám pro vás recept na ten základní se světlým krémem, který už si můžete dozdobit podle svých představ. My vyzkoušeli jednu variantu s maceškami a druhou s čerstvým ovocem a mátou.
Byla jsem vybrána do další výzvy z portálu Blogerky.cz. Tentokrát bylo za úkol vymyslet recept s použitím balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou. Zhruba před 14 dny mi přišel balíček, ve kterém byly dva balzamikové krémy – BBQ a Chili. Dlouho jsem nad receptem přemýšlela a snažila se vymyslet něco, co by si doma mohl udělat naprosto každý. V tu chvíli mne napadla má oblíbená příloha – cibulová marmeláda. Používám ji například do burgerů, jako přílohu ke grilovanému masu, nejlepší je ale v kombinaci s kvalitními sýry.
Asi každý má večer u televize chuť na něco dobrého. Vždy to nemusí být ale slané bramborové chipsy. Dá se zobat i zdravě. Připravte si podle mého receptu chipsy z červené řepy a už nemusíte mít výčitky, že večer hřešíte něčím nezdravým.
Teploměry konečně ukazují vyšší teploty a sluneční paprsky se nám objevují stále častěji. Začíná nám čas domácích grilovaček a pikniků. A k tomu je zapotřebí i dobré domácí limonády.
Asi před týdnem mi přišel od společnosti Alpro balíček se čtyřmi druhy nápojů. Jednalo se o výzvu, kterou společnost Alpro zadalo blogerkám, aby vymyslely co nejlepší smoothie. Balíček obsahoval kokosový, mandlový, mandlový neslazený a ovesný nápoj. A protože moje nejoblíbenější kuchyně je asijská, volba byla jasná – kokosový nápoj. Snažila jsem se vymyslet smoothie, které bude obsahovat jak ovoce, tak i zeleninu. Dlouho jsem přemýšlela nad správnou kombinací chutí a po několika smoothie, které jsem vyzkoušela, mi jako vítězná vyšla tato kombinace.
Máte rádi fingerfood? Pokud ano, připravila jsem pro vás recept na Ravioly z červené řepy s kozím sýrem.
Přísun vitamínů je nutný každý den. Já vitamíny nejraději do těla dostávám pomocí smoothie, ať už ke snídani nebo ke svačině.
Tato zdravá snídaně vám nastartuje metabolismus a vy budete mít energie na rozdávání. Důležité ale je si snídani vychutnat v klidu a soustředit se pouze na jídlo. Udělejte si na snídani alespoň 15 minut a uvidíte, že pak bude váš den o něco příjemnější.
Poslední dobou nejraději připravuji fingerfood. Udělám vždy několik druhů a návštěva si může ochutnat, na co má zrovna chuť. Jedná se o velmi jednoduchý recept, který máte připravený během deseti minut.
Když je o víkendu čas, ráda si přivstanu a svému příteli připravím palačinky. A protože jsem doma měla zrovna jahody a maliny, pustila jsem se do moji nejoblíbenější verze – palačinek s čerstvým ovocem. Základní těsto dělám podle mého oblíbence Donala Skehana. Vyzkoušela jsem již několik receptů na palačinková těsta, tohle je ale prostě nejlepší.
Taky máte občas chuť si večer k televizi vzít nějaké zobání? Pokud ano, určitě vyzkoušejte pečenou cizrnu. Můžete si ji připravit naslano nebo nasladko. Variací je neskutečné množství. Já jsem pro vás připravila recept na pečenou cizrnu s javorovým sirupem.
Jako vánoční dárek jsem od kamarádů dostala krásný embosovaný váleček. K jeho vyzkoušení jsem se ale dostala až v únoru. To je pěkná ostuda. Ale jak se říká, lepší někdy, než nikdy. A tak jsem se pustila do domácích máslových sušenek, které potěší nejen vaše blízké, ale i nečekanou návštěvu.
V poslední době mi spousta lidí říká, že je pro ně vaření jen povinností. Prý mě obdivují za to, že dokážu stát za plotnou i několik hodin. Jenže to je také tím, že já vařit nemusím, proto vařím s radostí. A nemyslete si, také jsou dny, kdy se mi do toho vůbec nechce. Dnes tu mám pro vás jednu rychlovku. Jedná se o úplně obyčejné jídlo, ale myslím si, že mnohým z vás bude chutnat.
Od krájení masa k plnění sklenic sice uběhne několik hodin, ale výsledek pak stojí za to. Rillettes (čti rijet) jsou francouzskou specialitou, kterou můžete věnovat jako dárek nebo uschovat v lednici, kde vám maso vydrží několik týdnů.
Máme tu další z receptů mexické kuchyně. Tentokrát to jsou tacos. Můžete je připravit s hovězím trhaným masem nebo jednoduše s kuřecím. Kdo má rád pálivější jídla, doporučuji přidat ještě mexickou pálivou salsu.
Pokud máte mlsný jazyk a nevadí vám trocha pálivého jídla, Enchiladas je tou správnou volbou. Díky Martinu Polačkovi jsem měla tu možnost si přímo v Mexicali Mercado vyzkoušet několik mexických jídel. Tato kuchyně je neskutečně barevná a chuťově zajímavá. A tuto pochoutku máte hotovou do půl hodiny. Všechny suroviny můžete sehnat přímo v Mexicali Mercado.
Další z vánočních receptů je tady. Truffles můžete využít jako vánoční cukroví nebo jako jedlý dárek pro své přátele. Stačí je jen hezky zabalit do krabičky. Ten, kdo miluje čokoládu, se do těchto kuliček zamiluje. Nemusíte je obalovat pouze v kakau. Zde můžete využít svoji fantazii a můžete obalovat v tom, co máte rádi. Vynikající jsou například nasekané pistácie.
Tento neskutečně dobrý krém se hodí do mnoha pokrmů. Nejčastěji je používán do palačinek, makronek, koláčů, dortů, ale také do vánočního cukroví. Pokud se vám nechce trávit čas v kuchyni, můžete ho dnes již v mnoha obchodech zakoupit. Jeho příprava je ale tak jednoduchá, že vám nezabere ani půl hodiny. Krém pak můžete uchovávat ještě dlouho v lednici.
V tomto počasí je důležité tělo něčím pořádně prohřát. Proto mám v zimním období nejraději husté polévky, které mě skvěle zasytí a taky pěkně zahřejí. Navíc špenát obsahuje velké množství vitamínu a má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu – pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu, což ve stresovém období před Vánoci potřebuje teď asi každý.
Poslední dobou nemám moc času na přidávání nových receptů (to se ale budu snažit během příštích týdnů napravit). Připravujeme se totiž na Gastrofest v Českých Budějovicích, který mne momentálně ještě s mou prací zaměstnává na 200 %. Mám tu ale v zásobě jednoduchý recept na lehkou večeři. A když si ještě řepu uvaříte den dopředu, máte večeři během pěti minut hotovou. A co je důležité, řepa je neskutečně zdravá.
Protože je poslední dny neustále pod mrakem, musíme do těla dostat vitamín D jiným způsobem než pomocí sluníčka. A ryby jsou jeho velmi dobrým zdrojem.
Konečně je tu slibovaný recept na bulgur a já jsem z něho naprosto unešená. Je to lehké jídlo, které si můžete dát klidně i studené. Kombinace fenyklu a avokáda je skvělá a granátové jablíčko dodá pokrmu na svěžesti. Tak vzhůru do vaření.
Je právě sezóna hrášku a proto jsme si připravily tuto osvěžující lehkou (bezlepkovou) polévku. Samozřejmě je možné použít i mražený hrášek a výsledek bude stejně dobrý. Důležité je ale mít kvalitní slaninu, ta polévce dodá ten správný šmrnc.
Vynikající předkrm, který zcela jistě nadchne vaši druhou polovičku nebo návštěvu. Důležité je mít hlavně kvalitní maso. Maso doporučuji zakoupit v Naše Maso nebo u pana Kšány na Břevnově.
Za chvíli nám začne sezóna dýní Hokkaido, a tak tu máme s předstihem jeden recept na nejjednodušší přípravu dýně. A protože v jednoduchosti je krása, doplnila jsem pečenou dýni jednoduchým dipem s bazalkou.
Grilovací sezóna už dávno začala a já přicházím s receptem na vynikající špízy se šafránem, které zcela jistě rozšíří váš grilovací seznam receptů.
Jakákoli naše rodinná oslava se u nás neobejde bez proslulých medových řezů mojí sestry Martiny. Je to už prostě taková tradice.
Skvělý a rychlý recept, ke kterému mne inspiroval můj oblíbený foodblogger Donal Skehan.
Zázračná quinoa, pseudoobilnina plná přírodní síly, představuje novou generaci zdravé kuchyně. Své kořeny zapustila v jihoamerických Andách, odkud se dostala až k nám a stala se součástí našeho jídelníčku. Stejně jako staří Inkové, i my využíváme její blahodárné účinky a rozplýváme se nad její chutí.
Používáte v kuchyni růžovou himalájskou sůl? Pokud ne, běžte co nejdříve na internet nebo do specializované prodejny a kupujte, protože cena se pohybuje již od 60 Kč/půl kila a její příznivé účinky jsou k nezaplacení.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI