Ahoj všichni, kdo právě čtete můj profil. Jmenuji se Štěpánka a jsem čerstvou studentkou vysoké školy. Již od mala jsem milovala vaření, pečení, flambování, grilování...za půl hodiny...zavařování, mixování, sušení, macerování, krájení, míchání a vůbec všechno, co je nějakým způsobem spojené s dobrým jídlem. Přítel mě stále miluje, podporuje a chválí a tak na babiččině oblíbeném přísloví: "Láska prochází žaludkem," opravdu něco musí být. Při vymýšlení názvu svého blogu jsem se inspirovala latinským názvem pro mlže srdcovku. Přeci jen, co jiného je vaření, než má srdeční záležitost. Nebojím se experimentovat (což je vidět třeba na muffinech z kyselého zelí), ráda zkouším nové chutě, oživuji staré recepty a pouštím se do nových. Snažím se žít a jíst zdravě, jakkoli to zní nudně. Nedávno jsem se rozhodla začít s vegetariánstvím, což bude doufám ta správná cesta. Snad Vám má jídla budou chutnat a přeji mnoho úspěchů v kuchyni! Š
Dnes si vytvoříme jednoduchý salát z malých brambor. Hodí se například k večeři a nebo po vynechání vajec jako příloha k masu.
Mám pro Vás tip na polévku, kterou zvládne každý začátečník. Je velice jednoduchá na přípravu a moc dobrá.
Taky máte rádi asijská pálivá jídla? A co jiného doma vaříte s kokosovým mlékem?
Z mexických placek tortill si doma můžeme vytvářet neuvěřitelnou škálu jídel! V jejich názvech by se člověk bez Googlu lehce spletl. Tak například: tacos, nachos, fajita, enchilada, chimichanga, arepa, cachapa a nebo třeba quesadila (ta je po burritos má druhá nejoblíbenější ale i tak si na název nikdy nemůžu vzpomenout)! Doufám, že jednou budu moct všechny ochutnat přímo v Mexiku, ale do té doby mě čeká spoustu experimentování s náplněmi pěkně doma. Přineste si na svůj domácí stůl trochu exotiky s dnešním receptem.
Zdravím vás u dnešního receptu na výživnou snídani! Nejlepší je trochu si přivstat a ještě horkou granolu si v misce s jogurtem posypat buď mraženým, nebo čerstvým ovocem ze zahrádky a lesa. Doufám, že se do ní zamilujete tak, jako my!
Právě přišla správná doba na zdravou předělávku notorické známé ořechové pomazánky Nutelly. Připravte si mixéry, nažhavte troubu, protože tohle prostě musí zkusit.
Hodí se do kaše, na pečivo a ovoce + jde o přirozeně bezlepkový pokrm. A můj malý TIP od chudé studentky - ořechy nakupuji jednou za čas ve velkém.
Burger je pro mě synonymem oslavy úspěchu nebo události. Burgráren už jsme navštívili desítky a z každé jsem si něco ukradla do vlastní variace. Dělám je ráda, poslední dobou celkem často a pokaždé se povedou!
Tentokrát jsem se do nich pustila na oslavu zdolané zkoušky z Toxikologie a pokusila je posunout zase o kus dál. Poprvé jsem současně pekla domácí žemle se sezamovými semínky i si ochucovala hovězí maso. Pokud vy nebudete mít tolik volného času (a to je pochopitelné), doporučuji koupit pečené bulky v Albertu (ne ty z plastu). Chuti domácích se ale rozhodně nevyrovnají. Jak tedy chutná náš hovězí burger?
Dostala jsem chuť na večeři plnou vitamínů. Rozhodla jsem se vyzkoušet kombinaci luštěnin a červené řepy. Tenhle fialový zázrak zbožňuji třeba s kozím sýrem, roketou a balzamikovým octem a objevuje se v mém jídelníčku poměrně často. Určitě byste ji měli dát šanci i vy. Obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na cévy, játra a údajně způsobuje i dobrou náladu. Takž až se příště vrátíte utahaní a mrzutí z práce, už víte, co podávat k večeři!
Na instagramu jsem sdílela v instastories kousek upečeného snídaňového "bloodie" a spousta z Vás se mi ozvalo s prosbou o recept. Rozhodla jsem se ho tedy sdílej podrobněji i na mém blogu. Doufá, že bude koláč chutnat všem! Je vláčný, hutný a plný proteinu.
Zdravím vás u dnešního článku! Hlavně mezi muži jsou milovníci vyzrálých aromatických sýrů a výrazných chutí. Není na škodu vyměnit na oslavě klasickou bonboniéru za chlapáckou sklenici. Nakládaným hermelínem určitě potěšíte třeba tatínka k narozeninám, strýčka, dědečka, tchána nebo přítele. Jde o klasiku českých hospod ale správná sklenice, vaše námaha a olivový olej ji posunou na úplně jinou úroveň.
Nefiltrované pivečko, žitný chléb a dobrou chuť přeji.
Zdravím vás u dnešního receptu, který se nese v duchu mých novoročních předsevzetí. Jednak je o bílkovinami nabitý chlebíček, jednak o veganský recept bez živočišných přísad. Hotový je za chviličku a chuť luštěnin v něm není vůbec cítit. Potřebujete pouze pár základních přísad, dobrý mixér a pak se o vše postará trouba. Tento týden jsem upekla nejprve sladkou variantu k snídani, kterou doporučuji nakrájet na malé obdélníčky, překrojit vejpůl, potřít vrstvou ořechového másla (použila jsem domácí mandlové s medem), poklást banány a lesními plody, nebo potřít domácí marmeládou. Výborná je i slaná alternativa celozrnných trvanlivých chlebíčků s tymiánem.
Po hodně dlouhé době jsem se pustila do pečení klasického receptu bez ovesných vloček a přízviska zdravé. Když se má hřešit, tak pořádně! Upečte si se mnou dnešní tvarohový koláč dvou barev a potěšte i vy své chuťové pohárky.
Představte si zimní ráno, zasněženou příchodovou cestu k domu a praskající dřevo v krbu. Je neděle dopoledne a čeká vás po dlouhé době volný den, kdy nemusíte nikam spěchat. Připravíte si horký čaj a z trouby vytáhnete čerstvě udělaný banánový chlebíček s karamelovou krustou na povrchu. Vláčný je tak akorát, příjemně voní skořicí a karamelem. Překvapivě není vůbec složitý a pracný! Jste zvědaví, jak na něj?
Dnes mám pro vás recept z kategorie "One Pot Meal"! Je extrémně snadný a připravíte ho do dvaceti minut v jediném hrnci.
Nevaříme si ho každý den, protože je kvůli smetanové omáčce celkem těžký na trávení. Jinak ale rozhodně vévodí mezi oblíbenci. Doufám, že bude chutnat i vám.
Protože se tento mrkvový kavalír těšil na Instagramu velké slávě, nemůžu vás recept zatajit. Jde o velmi jednoduchý a výživný dezert, ve kterém jsem použila čokoládový protein, ale stejně dobře bude fungovat i příchuť karamelu nebo arašídů. Záleží jen na vás, jaký mu dodáte "šmrnc"!
Chcete poctivý burger snadno a rychle? Máte dvě možnosti:
1. Zajděte do jedné z mnoha dobře hodnocených "burgráren"! Osobně Vám moc ráda doporučím hned dvě. Protože s přítelem hamburgery s oblibou zkoušíme nejen doma, ochutnala jsem už mnoho vzorků po celé ČR. Z vlastní zkušenosti Vám tedy doporučuji Burger Club v Lednici na Moravě. Jestli to máte blíže do jižních Čech, určitě zajděte v Českých Budějovicích do Pizza & Burger Big Poppa - nejlépe na Poppa burger se švestkovou omáčkou! Jestli tyto podniky znáte, určitě napište vlastní dojmy nebo přidejte tip na další!
2. Druhá možnost jak přijít k výbornému burgeru snadno a rychle je oslovit někoho, kdo ho za vás podle následujícího receptu připraví. Jinak to nepůjde.
Tak jde se na to? Můj San Francisco se skládá z přísad, které máme na tomto jídle nejraději: kvalitní hovězí maso, zelenina a medová cibulka. Opečená slanina je už jen bonusovou třešničkou na dortu, když chci svého chlapa potěšit ještě o něco víc. Jaký český muž nemá rád slaninu? No vidíte.
Vyzkoušejte si se mnou slanou variantu oblíbené snídaně!
Slyšeli jste už někdy o fazolkách adzuki? Jsou to malé fialové sestřenky fazolek mungo a používají se ve své domovině hlavně na sladký způsob. Vyrábí se z nich zmrzliny, náplně do rýžových knedlíčků a buchty. Jindy například právě dnešní rajčatová polévka, kterou jsem si hodně upravila. Pustila jsem uzdu fantazii a poevropštila si polévku o parmazán. Snad vám bude chutnat stejně jako nám!
Vláčný čokoládový moučník z červených fazolí, který je bohatý na stopové prvky, vlákninu a bílkoviny. Ideální ke kávě i ke snídani. Velmi zdravý a bez lepku.
Ačkoli já se do tohoto receptu zamilovala, citlivějším jedincům nemusí chutnat, pozor na to. Přítel stále cítí fazolovou příchuť a vyhýbá se mu obloukem. Ozkoušejte tedy recept v menším množství nejprve pouze pro sebe, než ho naservírujete například důležité návštěvě. Komu ovšem zachutná ten už ho za klasické brownies vymění jen těžko.
Pokud chcete navýšit množství bílkovin, doporučuji recept od Katy Veganza a její proteinové brownies. Je to velmi sympatická, šikovná slečna a moc ráda ji sleduji na Instagramu i na Youtube. Doporučuji se mrknout.
Krásné ráno, když jsem vyráběla kokosové mléko, zbylo mi moučky tak akorát na další pečení. Pustila jsem se tedy rovnou do dalšího experimentu! Protože tvarohové moučníky jsou jedny z mých nejoblíbenějších, vznikl tento kakaový koláč z pohankové mouky a kokosu. Jestli ho chcete mít ještě lepší než my, použijte dvojitou dávku tvarohového krému. Já to rozhodně pro příště v plánu mám!
Ačkoli jsem si tento koláč pekla k dnešní snídani, nevydržela jsem a spořádala všechny okraje už včera večer. Nenajdete v něm žádné závratné množství cukru, lepek ani ztužené tuky. Pro mě skvělá zdravá snídaně před cestou na přednášky. Jeho příprava je navíc extra jednoduchá.
Přivolejte si ještě dnes trochu léta s touto raw zeleninovou polévkou.
Jestli si chcete dopřávat a zároveň si hlídáte příjem bílkovin a sacharidů, je pro Vás tato vegan verze pizzy ideální. V jedné porci přijmete nejen bílkoviny, ale i kvalitní sacharidy a zeleninu. Jako pravá italská sice nechutná, ale proč ji nevyzkoušet...
Původně jsem měla v plánu si dnes zacvičit nebo se proběhnout, uklidit tu, nakoupit, číst, zkrátka být super aktivní a sršet energií. Jenže v otupělém polospánku mimo úklidu a čtení v metru ani jedna činnost navíc nepřicházela v úvahu. Aby po mně aspoň něco zůstalo (minimálně do středeční snídaně) pustila jsem se do pečení fit ovesného jablečného koláče a do jeho nekončící ochutnávky... Jednoduchý je opravdu jako facka! Tak na co čekat? Vyzkoušejte ho se mnou.
Od dovolené v Malajsii jsem si oblíbila ostré chutě! Sice bych mohla dát vzpruhu svému egu a tvrdit, že dnes jde o velmi složitý a náročný recept, ale udělám opak. Sladká chilli omáčka je ve skutečnosti jedna z nejjednodušších, což jde proti její ceně v obchodech. Ještě úplně nevychytala poměr voda:ocet, ale Vy budete jistě úspěšnější! Ochutnávat v průběhu vaření v tomto případě nebude ta nejoblíbenější činnost na světě, ale vyplatí se. Vyberte nejsilnějšího jedince!
Na rozdíl od chilli omáčky bylo udělat několik málo knedlíčků vyslovený workout. Válčila jsem s ručním válečkem a vytvořila si docela solidní bicepsy. Stálo to za to!
Výjimečná rána si žádají výjimečné snídaně. Nejsem jedním z nadšenců té anglické, popravdě ani jiné slané, klobáskové nebo paštikové. Raději se zaplácnu pořádnou pyramidou čokoládové neřesti. A proč si ji neudělat například dnes v pohádkově zasněženou neděli?
Lívance z kefírového těsta jsou poměrně syté. Naše varianta s čokoládovým fudge, banány a čokoládou nepatří zrovna mezi dietní. Spíš by se hodila jako energetická zásoba před závody vzpěračů. Pokud jste na sebe po Vánocích a silvestrovském veselí přísnější, naservírujte si lívanečky jen s ovocem a oříšky. Pusťte uzdu své fantazii a rozmazlujte se zdravějšími variantami. Přeji Vám pohodové ráno!
Po Vánocích a Novém roce moje tělo volá po očistě zeleninou a ovocem. Nemusím být 100% raw vegan (člověk co jí pouze rostlinné produkty, které nebyly vystaveny teplotě vyšší než 42 °C), aby mě salát ze syrové brokolice učaroval. Doufám, že jste nespotřebovali veškeré rozinky na vánočku v prosinci! Do salátu s nimi rozhodně nešetřete.
Jak jste strávili první adventní neděli?
U nás v obývacím pokoji už na věnci z dřevěných větviček plápolá první bílá svíce. První ve znamení proroků, kteří předpověděli příchod Ježíše. Druhou sváteční neděli zapálíme svíčku symbolizující Ježíškovy jesličky (tzv. betlémskou svíci), třetí pastýřskou a poslední andělskou svíci. Tyhle tradice mám moc ráda. Zastavím se a přemýšlím, co jsem udělala, nebo naopak neudělala, a zda jsem se sebou spokojená. S posledním bodem jako každá žena stále bojuji. Místo pohybu, který jsem si naordinovala, jsem dnes střídala učení s hraním Travianu a mícháním ovocné směsi na pekáči v troubě. Pustili jsme se totiž s maminkou do pečeného čaje! A po ochutnání je nám jasné, že jsme ho udělali příliš málo. S kořením nešetřete - každý šálek provoní celý dům.
Vsadím se, že do konce prosince tu nezbyde jediná sklenička!
Pomalu nastoupil podzim, který je v oblasti sezónních surovin jedním z mých nejoblíbenějších období! Sklidili jsme jablka, hrušky, dýně, nasázeli několik posledních cibulek tulipánů a teď už budeme jen napjatě čekat až se zbarví lesy a napadne první sníh. Venku začíná být po ránu opravdová kosa! A co si dát k horkému čaji ráno v posteli? Já využila sklizená jablka a upekla klasický štrůdl s vlašskými ořechy a skořicí. Kdo by odolal?! Odvezla jsem si ho s sebou na kolej, kde se po něm jen zaprášilo! Ořechy jsou samozřejmě nástavba, kterou lze vynechat či nahradit rozinkami.
Bytem se line makovo-kakaová vůně a jsem trochu nervózní. Dnes peču dort pro mojí 22 letou velkou ségru! V bytě je prázdno, mám klid na práci a taky potřebné soukromí. Bude to malé překvapení pro oslavence! Škoda. To načasování mi moc dobře nevyšlo. Přijíždí o 20 minut dřív a já jí vyháním z kuchyně: "Sorry, dělám tu něco tuze tajnýho". Nejlíp se vymlouvá, když říkáte pravdu. Rychle rozehřát čokoládu, symetricky vyrovnat jahůdky, se kterými jsem se dělala poslední 1 a 1/2 hodiny... Hotovo. Poslední fotky před improvizovaným bílým pozadím a už jen pogratulovat. Představuji Vám svůj piškotový dort s falešnými jahůdkami, které mi (Bůh ví proč) nikdo nevěřil, že jsem dělala sama.
Vám se jistě povedlo vypěstovat i větší kousky. Nebojte se je použít jako pečenou přílohu nebo vyzkoušejte dýňovou polévku. Možná hokaido nezachutná všem hned, ale zaručeně napodruhé propadnete jejímu oranžovému kouzlu jako já. A pozor. Světlým náčiním raději dýńová jídla nemíchat. Mohlo by se stát, že bude mít navždy oranžový nádech. Jinak s její přípravou určitě nebude žádný problém. Je to jedna z nejjednodušších omáček vůbec!
Mám pro vás další zdravý recept, který se hodí jak na oběd tak k večeři. Brokolicových salátů je mnoho: s rajčaty, majonézou, jogurtovým dipem... Všechny jsou samozřejmě dobré, ovšem tento má něco navíc. Je zdravý, dalo by se říci až dietní a plný vitamínů. Pokud si chcete připadat ještě zdravější, přikusujte k němu celozrnný chléb. Také se dá doplnit nakládanou kukuřicí, což jistě nemusí být špatné. Já jsem ji vynechala, protože načínat kvůli sobě velkou konzervu sweet kukuřice mi přišlo jako plýtvání...
Také jste v dětství milovali sladké obědy? Já je naprosto zbožňovala. Krupičná kaše, ovesná kaše, jahodové knedlíky, borůvkové "blbouny" a nudle s mákem. Kdykoli bylo jedno z těchto jídel na výběr ve školní jídelně, měla jsem jasno. Teď mě chytla znovu nostalgická nálada a výsledkem byl dnešní recept. Trochu zdravější varianta klasického meruňkového nákypu!
Když se řekne Itálie, tak nás všechny napadne pizza, špagety, rizoto, víno a já nevím co ještě. Je to prostě národ se skvělou kuchyní, nádhernou přírodou a přátelskou duší. Proto jsem z kuchařky Lidl Romana Pauluse a Marcela Igňačáka vylovila recept, který je mi blízký a sympatický - Rizoto se sýrem Grana Padano. Dělaly se nám boule za ušima!
Počasí je čím dál horší a já konečně přicházím se svým jahodovým receptem. Jsem louda. Určitě jste ho potřebovali tak před týdnem, když jste měli jahody pomalu i v polévce. Naštěstí jich ovšem není tolik zapotřebí. Otrhejte poslední na vlastní zahrádce, vykupte supermarket a pouliční prodejce. Tenhle cheesecake s jahodovou čepičkou je zkrátka k sežrání...
A jestli nemáte jahody, dejte tam třeba borůvky. Když nemáte borůvky, dejte tam maliny. No a jestli nemáte maliny... tak tam nedávejte nic! I tak bude vynikající a jednodušší na přípravu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI