jméno a příjmení | Tereza Krejčí |
znamení | kozoroh |
koníčky |
fotografie, cestování, vaření, design, sport |
sny a cíle | někdy si říkám, že můj sen je mít sen (nějaký hodně veliký), ale spíše bych řekla, že je to hlavně zdraví a spokojenost mojí rodiny |
blog | majoliecuisine.blogspot.cz |
Dobré a kvalitní jídlo, to já můžu! Možná za to může moje láska k Francii a také fakt, že jsem tam několikrát nějakou dobu žila. Od té doby, co mám dítě, začala jsem doma každý den vařit, ale nějak mi scházelo nadšení. Všichni ale věděli o mé vášni pro dobré jídlo, dostávala jsem proto pořád spoustu kuchařek. Jednou jsem si řekla, že je strašná škoda, že podle nich vlastně moc nevařím....jako kuchař - řekla bych začátečník, jsem se rozhodla, že tedy zkusím uvařit celou kuchařku, kterou si zrovna vyberu. Ale bylo mi jasné, že budu potřebovat povzbuzení a motivaci, jinak to nevydržím....a tak vlastně vznikl můj blog a díky němu i to správné nadšení pro věc.
Tento recept je vhodný jako předkrm nebo svačinka a pro mě je to od teď nerozlučná dvojka. Z předchozího receptu mi zbyl mangold i sýr a tak vznikl tento recept. Chtěla jsem ochutnat uvařený mangold a opečený sýr. Obojí je výborné. Baby mangold tedy vařit není potřeba, je proto možné zvolit i variantu s čerstvým mangoldem a opečeným sýrem.
Ovesnou kaši mám k snídani moc ráda, poslední dobou jsem si hodně oblíbila fermentovanou verzi, která je s čerstvým ovocem a golden berries opravdová lahůdka. Jakou kombinaci s ovesnou kaší máte nejraději vy?
K přípravě tohoto předkrmu či fingerfood jsem se inspirovala v Alnatura kuchařce. Zaujala mě kombinace cuket a kozího sýra, navíc v chlazené variantě. Chuťovka je to příjemná a bude se hodit také ke grilovačce. Pokud není kozí sýr váš oblíbený, můžete použít smetanový sýr a bude to také výborné.
Moje super oblíbená dvojka - avokádo a vajíčko. Je to kombinace, kterou si ráda dávám k snídani, ale někdy i k večeři. Nedávno jsem zjistila, že celkem dost lidí nemá rádo/nejí avokádo, jak jste na tom vy?
Oblíbená polévka, kterou nelze vynechat, jarní, voňavá, skvělá a rychle připravená. Je také váš favorit?
Na tento recept jsem narazila v kuchařce Detox - recepty a rady a hned jsem věděla, že ho budu chtít ochutnat. Automaticky jsem pesto osolila, ačkoliv v receptu vůbec sůl není, cože je pro mě nezvyk, ale detox je detox. Nicméně si myslím, že mimo detox je možné polévku i pesto mírně osolit. Koriandr je aromatická bylinka, kterou mám moc ráda, dodá jídlu svěží a přitom plnou chuť. Výborný je do salátu, k vajíčku a v polévce je také moc dobrý.
Hummus je zkrátka moje srdcovka, jednou za čas. S čerstvou zeleninou, ale ještě jsem ho nikdy nezkoušela připravit doma. Dnes konečně ano a mám tady pro vás recept, tak doufám, že vám bude chutnat.
O tom, že mám chia semínka moc ráda jsem se vám tady asi už zmínila. Ráda je přidávám, kam to jen jde, ale asi nejvíce mi chutnají právě v této variantě. Tato kombinace - chia, maliny, kiwi je poměrně častá, často jsem na ni narazila a není se čemu divit, protože skvěle chutná i vypadá.
Barvené dorty a potravinářská barviva moc nemusím. Ale! Chtěla jsem už hrozně dlouho vyzkoušet recept na Red velvet cheesecake, který zkrátka obarvený je a nevím jak a čím jinak barvivo nahradit. S tekutým barvivem jsem pracovala poprvé v životě a toto je také vhodné na rozprašování airbrush. S barvou se pracovalo pohodlně a dobře, je k zakoupení ZDE. Hlavně mě ale v této souvislosti zajímá VAŠE zkušenost s potravinářskými barvivy, používáte je a která? Uvítám veškeré zkušenosti a tipy ohledně toho jak a čím barvit, případně co nejpřírodněji.
Jakmile přijde jaro mám hned chuť někam vyrazit, na různé výlety nebo i delší oddych, máte to tak také? Třeba Itálie, po té se mi moc stýská, nejvíce jsem byla nadšená z návštěvy Říma, který ve mně zanechal spoustu úžasných vzpomínek. Chtěla bych ještě také objevit Miláno, Benátky, Veronu a více jih, pobřeží Kalábrie, Sardinii, Sicilii, je toho plno to vám povím. Kterou část Itálie máte nejraději vy?
Když už člověk cestuje, vždy je fajn se před cestou pořádně připravit, souhlasíte? Já mám nyní velikou radost, že jsem navázala spolupráci s cestovní kanceláří Radynacestu.cz kde každý zapálený cestovatel nalezne plno skvělých tipů (nejen) na cesty, určitě k nim na stránky jukněte! S radostí vám také budeme společně přinášet prověřené recepty z různých částí světa, které z cest přivezou samotní průvodci od domorodců a začneme právě v Itálii, jejíž kuchyni miluju!! Těstoviny Pasta alla Norma mě opravdu svou jednoduchou, ale zároveň vyváženou chutí naprosto nadchly a dokonce je jedla i moje 5ti letá (téměř vše odmítající jíst) dcera. Cestování prochází žaludkem, pojďme tedy společně vyzkoušet tento sicilský recept!
A proč se jim říká „alla Norma“? Je tím vzdáván hold nejhezčí opeře hudebního skladatele a rodáka z Catanie Vincenza Belliniho s názvem La Norma. Když je pro místní něco skutečně pěkné, ohromující a úžasné, řeknou, že je to „una Norma“. A prohlásil to i autor komedií Nino Martoglio nad talířem s těstovinami připravenými s rajčaty, lilkem a ricottou, které mu neobyčejně zachutnaly.
Taky se vám stává, že najednou dostanete na něco chuť a musíte to hned připravit? A co teprve, když na to doma jsou i potřebné ingredience! A tak vznikl tento recept. Poháry jsou báječný dezert, lehčí varianta s tvarohem, trochu vydatnější s mascarpone. A mimochodem karamel i mandlový posyp jsou téměř dokonalý doplněk jakékoliv zmrzliny - ideálně domácí
Dostala jsem chuť na hřejivou krémovou polévku a naštěstí jsem zrovna doma měla máslovou dýni, která je stále v obchodech v dobré kondici, a tento recept mi opravdu zachutnal, ačkoliv totiž kombinace dýně - kokosové mléko zní divně - ano taky jsem se nejprve zarazila, tak jsou to chutě, které se skvěle doplní a výsledek je opravdu vynikající. Plusem budiž také to, že je tato polévka určitě dietní, takže pokud si hlídáte linii, je to správná volba. Dříve jsem vždy do dýňové polévky dávala cibuli, ale polévka pak získá úplně jinou chuť a je taková těžší, proto myslím, že přesedlám na tento recept.
Blíží se svátek zamilovaných a recept na dort se vždy hodí. zkuste ho zkrátka upéct někomu, koho máte rádi, ať už je či není Valentýn. Jukněte i na tyto recepty na creme brulée a kávový crémet, skvělý je také tento dortík, všechny se jako s láskou upečený dárek také hodí a věřím, že si pochutnáte.
Božsky krémová a jemná pěna, přitom s výraznou kávovou chutí, pokud jste někdy váhali, zda ji vyzkoušet, tak už neváhejte a určitě vyzkoušejte.
Tento dort si jistě také zamilujete, není přeslazený, je krásně vláčný a navíc je bezlepkový, s fíky chutná naprosto výborně, ale doplnit ho můžete o jakékoliv měkké oblíbené ovoce.
Věděli jste, že červenou barvu rajčatům dodává lykopen, který je velmi prospěšným antioxidantem a jeho využitelnost v těle se zvyšuje tepelnou úpravou, zejména s přidáním olivového oleje? Proto vás tolik zásobuji recepty na tepelně upravená rajčata, ale vlastně nejen proto, je to také proto, že jsou tak moc dobrá. Je nějaký recept z rajčat, který by vás opravdu hodně zajímal? Napište mi do komentářů a já ho pro vás najdu a připravím. Chystám se určitě ještě na domácí rajčatovou omáčku a domácí kečup.
Tato rychle připravená pomazánka je ideální svačinka nebo lehká večeře, díky avokádu je velmi jemná, ředkvičky se k ní výborně hodí a chuť dobře doplní. Které pomazánky jsou vaše oblíbené?
S cuketou znám perník, který je velmi oblíbený a tak jsem chtěla vyzkoušet i bábovku a mohu říct, že je fajn, hezky vláčná a není přeslazená, tvarohovou vrstvu je možné vynechat a také to bude výborné. A jak jste na tom vy, znáte pečení s cuketou, zkoušeli jste, máte rádi?
Tentokrát jsem si vzpomněla na recept na tuto roládu, respektive na bezlepkové vaječné těsto. Díky tomu, že v "piškotu" není mouka není suchý a kombinaci smetana, ovoce a čokoláda mám ráda. Jaké sladké kombinace chutnají vám?
Trochu jsem se zde inspirovala v kuchařce What Katie Ate, kterou mám moc ráda a tak nějak je mi jasné, že máme s Katie stejné chutě, jistě nejsem sama. Pokud máte raději výslednou chuť kuskusu více orientální, je dobré vejce vynechat a přidat více máty a citronu, a kdo nemá rád mátu může ji nahradit bazalkou.
Čokoládová pěna je dezert, který jsem ochutnala poprvé ve Francii, protože je to tak trochu dezert národní, ale v rodině, kde jsem bydlela, jsme ho vlastně nikdy nepřipravovali, to spíše čokoládový dort. Tento recept nicméně mám z Francie, tak by snad bylo možné prohlásit, že je to ta pravá čokoládová pěna. Stále je ale (i pro mě) otázka, jestli je lepší recept na pěnu bez smetany nebo se smetanou. Myslím, že mám vlastně ráda obě varianty....
Nepečený jsem zkoušela poprvé. Chuťově je naprosto delikátní, jen se mi zdálo, že nedržel dostatečně rychle tvar, v receptu je na vychlazení 8 hodin, ale ve skutečnosti drží ideálně tvar až po 24 hodinách. Problém byl také trochu s oddělením dortu od formy, protože sušenky hodně ztuhnou, ale já mu vše odpouštím, protože je to veliké pochutnání.
Tento recept je výborný, těstoviny u mě nikdy nezklamou, navíc zapečené s bešamelem a se sýrem!
Tento koláč je jednoduše vynikající. Jen příště nechám fenykl déle restovat, aby nebyl malinko tužší, ale jinak skvělé!
Pokud rádi dáváte jedlé dárky (třeba na Valentýna), tak tento dort je ideální kandidát. Ale nejen v tento den, příležitostí se určitě najde spousta...u nás doma je to evergreen, který jsem teď tak trochu oprášila a mírně doplnila a asi už ho od teď budu péct pořád. Pozor - je tak výborný, že si budete chtít pořád přidávat!
Tento recept je u nás v rodině hrozně populární a často je pečeme "jen tak", protože na ně prostě máme chuť, ale výborně se hodí také na jakékoliv oslavy. Obměnila jsem je nyní na variantu twister a přidala jsem tymián.
Zlatá pokladnice našich rodinných receptů je sešit po mojí prababičce. Jakožto selka, vařila určitě neustále a také já si některá její jídla pamatuji, byla výborná kuchařka. Na sešitu je jisté opotřebení dost znát a někdo (možná sama prababička) jej dal do desek s názvem POJISTKY. Tak mi to připadá trefné, že vlastně ty recepty jsou takové pojistky, které nás zachraňují.
Tento recept je jednoduše geniální. Příprava je rychlá, a když se povede piškot, tak je vlastně vyhráno. Trochu jsem jen změnila recept na krém, který je původně máslový, ale já jsem zkusila variantu s mascarpone, s nímž je krém tak trochu božský, není příliš sladký a je krásně krémový.
Recepty na mazance jsou odlišné v každé rodině, ale základ je většinou podobný. Já jsem zkusila v tomto receptu opět trochu změnu - použila jsem třtinový cukr místo normálního a asi to není úplně šťastná volba, protože chuť je trochu karamelová a sladší, ale také to asi bude otázka zvyku.
Velikonoce bez nádivky to si tedy vůbec neumím představit. A už vůbec ne bez té naší. Určitě máte také tu NEJ, tak mi napište Vaše vychytávky a obměny, budu se těšit. Mějte krásnou sváteční neděli!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI