jméno a příjmení | Tereza Furiel |
znamení | váhy |
koníčky | Gastronomie (a vše, co si pod tím představíte), můj blog, cestování, filmy a seriály, hudba, procházky po Oslu a dalších krásných místech, focení každé maličkosti, co mě zaujme :) |
motto | "Vaše budoucnost není dána tím, co se děje. Vaše budoucnost je dána tím, jak zareagujete na to, co se děje." Eckhart Tolle |
facebook blog youtube |
Sweet melange sweetmelange.cz Sweet Melange sweet_melange |
Jmenuju se Tereza. Nevím, jak přesně prezentovat „sebe samu“, a tak to prostě nechám plynout …
Narodila jsem se na Hané, v Prostějově, ale vždycky jsem tak nějak cítila, že v České republice žít nebudu. Že se ale jednou dostanu do norského Osla, to mě nenapadlo nikdy. Skandinávie mě totiž nikdy nelákala ani jako turistku. Krásně to celé ale vyjadřuje výše uvedené „motto“, či „citát“ od Eckharta Tolleho – moje budoucnost se odvíjela od toho, jak jsem zareagovala na to, co se dělo. :)
A tato „přítomnost v budoucnosti“ je krásná … v Oslu jsem se taky poprvé naplno ponořila do pečení a vaření a … v jiné oblasti bych už asi pracovat nechtěla. Tak jako většina nadšených pekařek a pekařů mám sen otevřít si vlastní cukrárnu / kavárnu, péct v ní samé delikatesy a povídat si se zákazníky. Nijak na to nespěchám, věřím, že postupnými kroky na to jednou dojde.
Můj blog „sweet melange“ je taková směsice receptů a příhod z mého života. Není ale úplně zaškatulkovaný do kolonky „food“ a nebo „life“. Je prostě takový, jaký je :).
Jsem ostuda. Docela velká. Asi před měsícem, když jsem byla doma, mi přišly na zkoušku čtyři druhy olejů z Bohemia Olej. Pár dní před tím jsem z Bohemia Olej dostala email, jestli bych s nimi (s těmi oleji) chtěla vyzkoušet nějaké recepty. Chtěla jsem a moc ráda souhlasila s posláním, protože i přesto, že jsem o nich až do té doby neslyšela, zaujal mě například jejich youtube, kde najdete i spoustu video receptů a navíc druhy olejů, které vyrábějí a prodávají mi přišly dost zajímavé...
Jenže ... jsem prostě pomalá a tak jsem se k prvnímu receptu dostala až dnes. A to ještě náhodou. Jsem totiž sama doma a tak jsem si byla číst venku a v kině. Po cestě domů jsem se stavila v Grønlandu, v asi nejznámějším a nejlepším oslovském obchodu s ovocem a zeleninou. Borůvky, maliny i jahody mají teď v sezóně skoro zadarmo a ostatní zelenina a ovoce jsou taky za pár korun. Dneska jsem k tomu všemu přihodila ještě fetu... A když jsem přišla domů, "zrodil" se nápad na salát, který by Radan pravděpodobně nejedl, ale pro mě je jak stvořený. Je v něm všechno, co mám ráda. Rukola, celozrnné těstoviny, rajčátka, jahody, maliny, feta ... A pro dnešek ještě olej z lískových ořechů. Vlastně jsem tam původně chtěla dát hroznový olej, ale nakonec jsem si říkala, že nádech ořechů se k salátu bude hodit. A hodil.
Salát je díky rukole lehounce nahořklý, těstoviny jsou neutrální, feta slaná, ovoce a rajčátka sladké a olej to celé spojil výrazně oříškovou chutí. Přesto se chutě vůbec nebily. A tak jsem si říkala, že vám předám inspiraci. Takovou malou. A nakonec ho možná příště připravím i Radanovi.
V minulém článku jsem ptala o tom, jak za mnou byla moje maminka Lenička na návštěvě v Oslu a dnes bych ráda přidala jeden z receptů, které jsme si vařili. Lenička takové zeleninové směsi vaří už roky. Této říká "hanácká" prý proto, že narozdíl od té francouzské, kde se každá zelenina dělá zvlášť a různě dlouhou dobu, tady je to všechno tak nějak naházené od oka (i když taky postupně) a hlavně se to celé vaří a dusí až úplně doměkka. A hlavně je do toho dá dát skoro cokoliv. Asi není třeba k tomu dodávat cokoliv jiného, tady je recept, jaký jsme "vymyslely" včera.
Včera jsem po zhruba dvou měsících zase na týden zavítala domů a hrozně jsem se na to těšila už několik dní předtím. Nejen kvůli tomu, že zase vidím svou rodinku (což je super, samozřejmě! :)).
Přemýšlela jsem o tom, že si asi spoustu z vás musí myslet, že jen vkuse jím sladké a na žádná "normální" jídla už nezbývá místo. No .. upřímně, sladkého peču a pak i jím dost. Až moc.
Mám pocit, že jsem žemlovku měla snad jen párkrát v životě. Určitě v jídelně na základce (a musím říct, že mi celkem chutnala) a od Leničky si ji pamatuju tak jednou (ale nechci jí křivdit!).
Na hřebenatky (moc mi "nevyhovuje" tento český název, tak to budou prostě scallops) koukám kdykoliv kolem nich projdu v obchodě už dobré dva roky, tedy od doby, co jsem do Osla začala jezdit.
Od té doby, co žiju v Oslu, jsem se zamilovala do ryb snad ještě víc než kdy předtím. Hlavně do lososa.
Jednoduché, rychlé, křehké a vynikající košíčky provoněné vanilkou a směsí ořechů.
Kdo miluje vepřové maso a chuť domácích tortil, určitě se nadchne.
Dnešní těstovinová kombinace byla víceméně improvizace, ale je fakt, že základy tohoto receptu mám "osvojené" už dlouho - vařím často těstovinová jídla (v blízké budoucnosti se pokusím o domácí těstoviny, ale tady v Norsku na to nemám dobré podmínky), pravidelně používám žampiony, sójovou omáčku, italské koření (které nám z Itálie vozí kamarád a já si ho přivezla do Norska), sušená rajčata a v Norsku i lososa. A tak jsem tyto ingredience dala dohromady. A tady je výsledek :).
Před pár dny jsem zkoušela poprvé připravit čokoládovou pěnu. Už jsem se na ni chystala několikrát, ale nakonec jsem čokoládu vždycky jen pekla v podobě různých dortů.
Nejčastěji sleduju „Děvče u plotny“, pro tu skandinávskou atmosféru, který ten blog (a jeho autorka) v sobě má, vizuálně mě naposledy nadchnul blog „cake days“... a úplně nejčastěji sleduju „Z ghetta blog“ a hlavně slečnu, co za ním stojí (tedy nejen blog, ale i facebook a instagram), protože Verča „jídlem a vším okolo toho“ prostě žije a to je inspirující a motivující :)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI