Vendula Svobodová z blogu Koncept DoGa

Vendula Svobodová z blogu Koncept DoGa zpět

jméno a příjmení Vendula Svobodová
znamení střelec
koníčky vaření, cestování, čtení, háčkování
sny a cíle Jíst sladké a nepřibírat na váze! Procestovat kus světa a naučit se plánovat jídelníček tak, aby se žádné jídlo nevyhazovalo.
web
fb
Koncept DoGa - domací gastronomie
Koncept DoGa facebook

Ahoj jsem Vendula a vystudovala jsem Bc. stupeň Chemie a technologie potravin při Mendelu v Brně. Následně jsem se uchytila jako technolog výroby potravin, pracovala jsem na vývoji receptur masných výrobků a zavařenin. Letos se opět vracím na svou Alma mater abych si doplnila další vzdělání a zároveň, abych měla více času na to, proměnit koncepty receptů na blogu v uveřejněné články. 

Fotogalerie
Recepty kuchaře
Tapioca puding s kokosovým mlékem a marakujou - bezlepkový, bezlaktózový, veganský

Tapioca puding s kokosovým mlékem a marakujou - bezlepkový, bezlaktózový, veganský

K tomuto pudingu jsem poprvé našla cestu před 2 lety v práci. Zpočátku na mne působil celkem nedůvěryhodně a vzhledově připomínal spíš nějaký druh kaviáru, podobně jako chia-puding, nakonec jsem se ale odhodlala a zkusila ho poté, co jeden zákazník v pátek odpoledne nakoupil snad 8 balení a řekl, že původně ho kupovali domů dceři, která drží má alergii na laktózu, ale nakonec začal tenhle tapiokový podivín chutnat celé rodině.
V tu dobu byl relativně levnou, chutnou a rychlou svačinou v době krátké pauzy. V momentě kdy jsem přestala působit na jednotlivých prodejnách, ale spíš v kanceláři a ve výrobě, jsem zjistila že se prodává už i u nás doma v Hustopečích ve zdravé výživě. Cena byla pořád velmi přijatelná. Letos ale výrobce cenu poměrně dost zvedl, a to na takovou výší že už mi přišla přemrštěná.
Tak jsem koupila tapiokové perličky a puding konečně zkusila i doma. V obchodě přidávají obvykle konzervované ovoce nebo čokoládu, já rády přidávám šťavnaté a lehce nakyslé sezonní, nebo (pokud si chci vyhodit z kopýtka) marakuju alias passionfruit alias mučenku.

Marakuja je exotické ovoce, které nádherně voní, trochu jako "tutti frutti" a podle stupně zralosti je lehce nebo velmi kyselé a lehce nasládlé. Je to to ovoce, které ve vietnamských bistrech dostanete v pomerančové freshi. Kupuji ho obvykle v Makru, občas se ale podaří sehnat v akci (naprosto nárazově a nepředvídatelně) za pár korun v Tescu nebo v Albertu, stoprocentně seženete v Brně na Olomoucké a v Praze v Sapě. Obvykle stojí zhruba 50-60 Kč/4ks.

Kokosové mléko už je dneska celkem snadno dostupné ve větších supermaketech, ve zdravých výživách, nejlevněji samozřejmě v asijských potravinách. Většinou kupuju značku AROY-D. Mimo tenhle recept určitě upotřebíte do indických curry, kde utváří skvělou jemnou chuť.

10.11.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Kuře s lilkem, batáty a arašídovým máslem, inspirované Afrikou - African chicken peanut stew

Kuře s lilkem, batáty a arašídovým máslem, inspirované Afrikou - African chicken peanut stew

Občas hledám recepty, do kterých bych využila arašídové máslo, protože ho máme doma pořád dostatek. A při hledání jsem narazila na zajímavé, Africkou kuchyní inspirované dušené kuře s lilkem a batáty. Nejdřív jsem se těšila, při vaření jsem pak dost pochybovala, protože mi moc nechutnalo, ale nakonec jsem byla mile překvapená, jak dobře chutnalo. 

Pokud jste překvapeni kde, beru zásoby arašídového másla, kdysi jsem o tom psala tady. A pokud o něj třeba máte zájem, mrkněte na FB Másložrout oříškový, který krom oříškového prodává ještě mandlové, kešu, lísko-ořechové a pistáciové. Pro další recepty s arašídovým máslem můžete mrknout sem.

Do receptu je třeba uzená paprika (koupila jsem v Marks and Spencer, ale seženete v každém dobrém obchodě s kořením), ale pokud ji nemáte, troufnu si říct že není zcela klíčová. Pokud máte čas nazbyt, můžete kuře připravit na grilu a získá tak také lehce nakuřovanou chuť. 

Zároveň se nakonec přidává čerstvý koriandr, skvělá bylinka, kterou však nemá každý rád. Já osobně jsem si na něj chvilku zvykala, teď ho miluju, nicméně mi právě dorůstá letošní 3 dávka v květináči a zatím jsou to malinké rostlinky, takže jsem si na fotkách dovolila nahradit ho petrželkou. 

22.9.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Rajčatovo kokosová polévka s chilli a zázvorem

Rajčatovo kokosová polévka s chilli a zázvorem

Tuhle polévku jsem poprvé ochutnala u nás na Vinopě v rámci jejich vitální kuchyně. Pátrala jsem po receptu, protože mi nečekaně velmi zachutnala, Nicméně místní kuchyně se o svá tajemství nedělí. Nevadí, pátrala jsem a zkoušela a nakonec jsem zjistila že Gordon Ramsay uvařil v podstatě totožnou polévku, asi tolik k výrobnímu tajemství místní restaurace. 

Je zajímavé, že ačkoliv kombinace chutí zní šíleně, výsledný pokrm však chutná velmi lahodně. Na začátku cítíte rajčata a zázvor, později chuť přechází do jemných tónů kokosového mléka a štiplavosti chilli a ve finále to spolu skvěle ladí. 
22.12.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Arašídové sušenky

Arašídové sušenky

Další skvělé využití arašídového másla je jako součást těchto super-křupavých sušenek. Můžete trošku zaexperimentovat s poměrem másla a cukru spolu s teplotou a ovlivnit tak křupavost/vláčnost sušenek. My jsme měli s tímto postupem velice křehké a křupavé sušenky.  


Vzhledem k tomu, že u sušenkového těsta není třeba vysoce kvalitní pružný a tažný lepek, naopak u nich chceme, aby při pečení příliš nenabyly na objemu, je povoleno a doporučeno experimentovat z různými typy muk - zkuste přidat třeba špaldovou, pohankovou, ječnou. 

Zároveň si do sušenek můžete přidat i ořechy, semínka, sušené ovoce či kousky čokolády. 
Recept který uvádím je v podstatě na poloviční dávku sušenek - víc si netroufám v jedno-dvoučlenné domácnosti péct, protože jsem si jistá, že by dvojitá dávka zmizela se stejnou rychlostí, jako jedna dávka. 

Mimochodem, do receptu používám 100% arašídové máslo (viz zde a taky zde hnedka v úvodech), které si objednáváme po kilovkách z UK, máme jich momentálně docela dost, ve variantě smooth i crunchy, a kromě arašídového máme také kešu a jedno máslové. Pokud má kdokoliv zájem, ozvěte se na FB do zprávy, nebo na email konceptdoga@gmail.com a do předmětu můžete napsat peanut butter.
7.8.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Koláč z křehkého těsta s karamelem, čokoládou a mořskou solí

Koláč z křehkého těsta s karamelem, čokoládou a mořskou solí

Kvůli tomuto koláči jsem letos na Hafofestu byla terčem spoustu smutných a trochu vyčítavých pohledů. Nestihla jsem ho totiž připravit - což po jeho loňském úspěchu byl opravdu problém. Každou chvíli někdo chodil a ptal se: "Není už náhodou ten karamelový?" Doufala jsem totiž že ho ještě na poslední chvíli stihnu napéct, ale nepovedlo se. 
To je tak, když máte na přípravu vyhrazený celý týden po večerech a na konci týdne dokonce 2 dny dovolené, a nakonec půl týdne trávíte na služebce, takže vám najednou zbudou POUZE ty dva dny dovolené, a najednou musíte hodně počítat, abyste v domácnosti s jednou troubou upekli 20 cheesecaků, 10 slaných koláčů, 10 bananabreadů, a další dobroty. A tak karamelový koláč prostě nebyl. Ale slíbila jsem, že recept uveřejním, aby si ho zklamaní návštěvníci mohli zkusit alespoň doma. Trvalo mi to sice nehorázně dlouho, ale konečně, tady je recept. Mimochodem fotky jsem dělala pozdě večer, takže focení z okna bylo trošku adrenalinovým zpestřením nedělního večera.

Krusta je klasické křehké těsto (shortcrust), doporučuji si máslo vychladit v lednici, nakrájet na kostičky a pak opět vychladit v lednici, nebo klidně i v mrazáku. K ruce se též chystám vodu s ledovými kostkami, aby byla opravdu hodně studená. Nejlépe se dělá ve foodprocesoru - tedy v mixéru s otočnými noži, jenž je většinou součástí vybavení všech tyčových mixérů. ěsto lze připravit i ručně, ale pak je dobré si zmrzlé máslo rychle nastrouhat na hrubém struhadle a těsto velmi rychle zpracovat ve vychlazené kovové míse. Teplé ruce ho většinou velmi rychle zahřejí. Když musím, většinou aspoň ze začátku zpracovávám těsto stěrkou a šťouchadlem na brambory.

Slaný karamel je dobré si připravit předem dle tohoto receptu, využijete skoro celé množství (pokud budete ochutnávat, tak vypusťte slovo skoro). 

Pokud nejste příznivci netradičního, místo vločkové soli můžete koláč posypat třeba ořechy, nebo ničím. Nebo ořechy zakomponujte do karamelové vrstvy. Já si dovedu živě představit, že pokud bych si chtěla přivodit infarkt, dala bych do karamelu ještě sekané makadamové ořechy. ve finále by to už nemělo příliš daleko k milionářskému shortbreadu

7.8.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Slaný cuketový koláč

Slaný cuketový koláč

Slaný cuketový koláč patří taktéž do řady výrobků připravovaných na Hafofest. Je to také příjemný a chutný způsob, jak zužitkovat letní úrodu cuket. A když zrovna nerostou ty na zahrádce, směle sáhněte po malých cuketách z obchodu. U těch nemusíte obvykle ani vydlabávat semena, neboť jsou dostatečně měkká. 
Tento koláč si v podstatě můžete dochutit čím je libo. Snadno a ochotně z něj lze vytvořit vegetariánskou verzi. A pokud by člověk experimentoval s hraškou, tak pravděpodobně i veganskou.
Chutná dobře teplý i studený, jen ho nezapomeňte osolit (jako já včera), pak je to nic moc.

Recept mám původně od babičky, nicméně jsem všechny ochucovací přísady trošku transformovala, protože nemám ráda syrovou papriku, pečená syrová rajčata mi také nic moc neříkají a měkký salám si dám tehdy, pokud je to italská mortadela, nikoliv bratislavský točeňák.  Takže v mém podání žádné papriky, rajčata sušená a kvalitní klobáska, taky občas přidávám vařenou cizrnu nebo quinou.

7.8.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Meruňkový džem / marmeláda / extra-džem

Meruňkový džem / marmeláda / extra-džem

Podle platné legislativy EU se ovocné pomazánky, které neobsahují určitý podíl citrusů (aspoň 20%) nesmí nazývat marmelády. A dobré ovocné pomazánky s vysokým podílem ovoce jsou správně "extra džemy". Silně ovšem předpokládám, že tak hloupě ukotvené i v národní legislativě máme jen my, a že nikde jinde se na tom tolik nebazíruje. Nicméně když tou školou člověk jednou prošel, už to v sobě má napořád, a proto se dnešní recept nejmenuje jednoduše meruňková marmeláda.

7.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Okurková limonáda

Okurková limonáda

Další vlna veder dorazila na Moravu, a tak pospíchám s dalším, relativně snadným a rychlým recept na osvěžující nápoj. Pro některé to bude možná podivná kombinace, ale věřte, že voda s louhující se okurkou má opravdu příjemné tonizační účinky. Ne nadarmo se okurky přidávají také do ginu s tonikem. A když je to navíc třeba ještě OMG (nebo dokonce OMFG) od Žufánků - hmmmm.

7.8.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Gratinované brambory s brokolicí

Gratinované brambory s brokolicí

vegetariánský recept

Nedávno si moje sestra chtěla v Lidlu koupit hotové, mražené zapačené brambory s brokolicí a sýrem. Málem mi kleplo, když si takovou věc můžem snadno připravit doma, a bude to chutnat asi tak o 1000% procent lépe. Nic proti Lidlu, sama tam často a celkem ráda nakupuji a s kvalitou jsem většinou spokojená, ale koupě tohoto mi prostě přišla jako totální barbarství. 

7.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
zpět na home stranu
Články
Jahody

Jahody

Na přelomu května a června je vždycky čas jahod. U nás doma to znamená pobrat všechny volné nádoby a vyrazit do Šakvic k Jakubčíkům na samosběr. Stejně jako asi půlka našeho okresu. Začli včera a dneska po poledni už jsme při odjezdu míjeli pořádnou zástavu aut podél pole. 

7.8.2015 více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI