jméno a příjmení | Iveta Ondruchová |
znamení | vodnář |
motto | Kdybych uměla slovy vyjádřit lítost, kterou jsem pocítila, když jsem "Otevřela oči", celý svět by plakal... |
sny a cíle | Založit psí útulek a starat se o nechtěné, opuštěné a osamělé psí duše. Věnovat jim lásku, kterou si zaslouží. A dalším malým snem je útulná restaurace,kde by mohli všichni ochutnat naší domácí kuchyni ;-) |
blog |
Vaření miluji již od dětství. Díky mé mamince vařím intuitivně, bez receptů a bez přemýšlení co s čím kombinovat. A díky lásce ke svým pejskům a všeobecně ke všem zvířatům jsme se s přítelem rozhodli spojit svůj život s veganskou stravou a všeobecně žít v tomto duchu. Myslím si, že to bylo to nejlepší rozhodnutí v našem životě. Rozmanitost této stravy je nekonečná. Kuchyň neustále rozšiřujeme a objevujeme stále nové a nepoznané...
Určitě jste již viděli nějaký pořad o složení pečiva v českých obchodech nebo četli složení baleného pečiva. Věřím, že jste nebyli nadšení. Je smutné jak se vše "vylepšuje". Když už pečivo, tak domácí. Máte tak jistotu co jíte. Pečený rohlíček doma obsahuje jen mouku, droždí, cukr, sůl, olej a vodu. Nic více, nic méně.
Raw pohanková kaše patří mezi velice rychlé u chutné snídaně. Dá se připravit v mnoha podobách a příchutích. Stačí, když máme doma jakékoliv ovoce, oříšky a sirup.
Stačí nám 3 ingredience, které jsou téměř vždy v každé kuchyni, a za chvilinku si můžeme dopřát tuto lahodnou polévku.
Mrkvička je skvělým zdrojem beta-karotenu (rostlinné barvivo). Karoteny jsou výborné antioxidanty. Pokud organismu chybí antioxidanty, zvyšuje se riziko vzniku rakoviny a klesá celková obranyschopnost organizmu. Mrkev obsahuje rozpustné i nerozpustné vlákniny, které pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru. Tyto vlákniny příznivě působí na vyprazdňování, čímž odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku nádorových onemocnění zažívacího traktu. Mrkev působí močopudně. Mrkev patří mezi zásadotvorné potraviny. A díky dobrému zdroji provitamínu A a karotenu pomáhá se zrakovými problémy.
Při zvýšené konzumaci mrkve může dojít ke zbarvení kůže do oranžova, což doma pozorujeme zejména u našich psích slečen.
Polévku můžeme ještě dochutit citronovou šťávou, mrkvička je totiž velmi sladká.
Pohankové muffinky se staly u nás doma závislostí. Nejen jako dezert, když vás honí mlsná, ale i bez výčitek, jako dobrá snídaně s hrnkem dobrého kakaa.
Na tyto muffinky není potřeba žádný olej ani cukr. A přesto jsou vláčné a lahodné. Základem těsta je pohanka, vlašské ořechy a banány. Krém je zhotoven z Hrašky vanilky, takže muffinek je i bohatý na bílkoviny. Krém si navíc můžete dochutit dle libosti. Můžete ho nechat vanilkový nebo přidat kakao, skořici či kávu.
Co takhle majonézu bez cholesterolu a bez sóji??? Co takhle majonézu s dostatkem bílkovin??? Je to tak jednoduché a velmi chutné.
Stačí nám na to pár běžných surovin, které jsou vždy v kuchyni, Hraška a černá sůl. Tato majonéza vám poslouží jen tak na chleba nebo jako skvělý základ jakékoliv pomazánky. Výborně dochutí a spojí všechny těstovinové a zeleninové saláty. Vynikající je do bramborového salátu. Mňam... Prostě kamkoliv.
Tyto placičky jsou velice jednoduché a opět nám postačí jen pár ingrediencí, a to Hraška, kukuřice, jarní cibulka a kayenský pepř.
Kayenský pepř používáme u nás v kuchyni velice často. Nahradil u nás běžný mletý pepř. Samozřejmě čerstvě mletý pepř 4 barev používáme stále, ale klasický mletý černý již nikoliv.
Kayenský pepř jsou mleté sušené chilli papričky. Označení pepř vzniklo v minulosti chybným překladem slova pepper, které znamená paprika nikoliv pepř. Tento pepř se doporučuje používat místo klasického. Neusazuje se na sliznicích, proto nedráždí a je daleko zdravější. Kayenský pepř je velmi jemně mletý, proto s ním pepřete opatrně, lehce byste přepepřili. Pálivá složka se nazývá kapsaicin. Tato složka vyvolává pocit pálení při styku se sliznicí. Kayenský pepř má termoregulační účinky, které jsou základem pro spalování tuku. Dále uvolňuje dýchací cesty (uvolňuje hleny). Dokáže ničit viry a baktérie.
O Hrašce se zmiňuji velice často a používám ji ještě častěji. Lichotí mi, že je to český výrobek, ještě více, že je to bezlepková směs a její využití je naprosto neomezené. A copak to vlastně je? 70% tvoří žlutý hrách, dále směs bezlepkových obilovin (kukuřice, jáhly, rýže) a česnek. Hraška je dochucená solí a směsi koření, to vše bez konzervantů a umělých ochucovadel. Více o Hrašce zde. Seženete ji v každé zdravé výživě, či větším supermarketu.
Pokud vám nebude stačit placičky okořenit jen kayenským pepřem, klidně použijte koření, které máte rádi. Při pečení placiček můžete přihodit do trouby i brambory zakápnuté olejem, dochucené oreganem a solí. Placičky pečte v troubě, při pokusu placičky smažit na oleji v pánvi se rozpadaly.
Když nevím co uvařit k obědu, cizrna na paprice je vždy dobrá volba. Ať už vařím oběd jen pro nás, nebo i pro hosty, vždy si všichni pochutnáme. A pokud zrovna nemám doma cizrnu, tak se dá snadno nahradit i velkými bílými máslovými fazolemi.
Rychlá a hustá gulášová polévka na kterou nám postačí jen dobré brambory, mrkvička a Hraška. Zbytek už je jen o koření.
Kombinace čokolády a banánů mě snad nikdy neomrzí. A pokud máte rádi čokoládový puding, tak neváhejte a dort si upečte.
Kdo by neměl chuť si dát burger??? Burgery se dají naplnit čímkoliv a výsledek je pokaždé vynikající. Stačí jen trošku fantazie a skvělá večeře je na světě.
Doma pečené pečivo je pro nás samozřejmostí. Většinou pečeme celozrnné kváskové chlebíky, ale je-li chuť, přijde na řadu i droždí.
Pro návštěvu, pro pohodový večer u filmu nebo když je chuť, tak i k obědu. Ano i my si pečeme doma pizzu. Většinou jí teda peču pro radost příteli, ale tvrdit že ji nejím, nebo mi nechutná nebudu. Je totiž skvělá!!! Až moc.
Neodolatelná koprová omáčka určitě nadchne všechny. Podávala jsem ji na oslavě mých krásných 30-tých narozenin a chutnala naprosto všem.
Velmi jsme si oblíbili krémové polévky. Jejich příprava je náramně snadná a výsledek je vždy perfektní. Většinou stačí jen 3 suroviny, koření a polévka je na světě. Nejlepší na tom je, že v těchto mixovaných polévkách skryjete zeleninu, kterou Vám třeba vybírají z talíře děti nebo chlapi.
Jedna z inspirací na zpracování přerostlých cuket je cukeťák. Jelikož máme zásobu cuket, pečeme tuto dobrotu často a v různých kombinacích. Cuketu není potřeba oškrábat ani vydlabat. Jen si ji nastrouháme na jemno a po 15 min vymačkáme přebytečnou vodu.
Také milujete houby na všechny způsoby??? Pokud jste ještě nezkoušeli portobello žampióny určitě neváhejte. Jsou výborné v burgerech, plněné, smažené i v omáčkách. Jsou velmi šťavnaté, masité až krémové. Prostě neodolatelné.
Po týdenním uležení v lednici máme hotovo. Nachystáme si oblíbený zeleninový salát, grilovanou a kvašenou zeleninu, domácí pečivo a s chutí vše zbaštíme.
Tato výborná hrášková polévka nikdy nezklame. Je velmi chutná a nádherně jednoduchá.
Raw pohanková kaše patří mezi velice rychlé u chutné snídaně. Dá se připravit v mnoha podobách a příchutích. Stačí, když máme doma jakékoliv ovoce, oříšky a sirup.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI