jméno a příjmení | Veronika Svitáková |
znamení | Býk |
koníčky | rodina, vaření a pečení, hudba, relax v přírodě |
sny a cíle | Abych byla já a moje rodina šťastná a zdravá. Nic důležitější není. |
|
https://www.facebook.com/Veganskecoolinarium/ |
V životě máme každý svou roli. A není to jen jedna role na celý život, vystřídáme jich hned několik a můžeme jich mít i více současně. Moje nynější role jsou: máma, zamilovaná manželka a veganka. Pak si sem tam třeba střihnu nějakou tu vedlejší roli, ale tyhle 3 jsou hlavní a všechny je miluju. A ke všem těmhle rolím se krásně hodí čas strávený v kuchyni. Všichni jíme a jinak to ani nebude. Hlavní důvod proč jsem ale začala zveřejňovat své recepty je ten, že chci ukázat jak dobrá a přitom nenáročná jídla si může každý z nás uvařit. Veganství není o buzerování okolí a salátu od rána do večera. Je to o lásce a účtě ke zvířatům a životu samému. A co se týče jídla, jako veganka jsem si otevřela mnoho dalších dveří a chutí, které jsem dříve neznala.
Je to snadné, vegan může být každý!
Tentokrát se s vámi podělím o jeden z mých oblíbených moučníků. Je to vlastně úplně jednoduchá buchta na plech - drobenkový koláč s tofutvarohem. Ale zatraceně dobrá!
Úplně jsem vám sem zapomněla přidat recept na tuhle rychlou a superjednoduchou žampionovou omáčku, se sójovými nudličkami. Jak se říká, lepší pozdě než nikdy. Takže ji tu máme.
Milovníci slaných koláčů, si zde u toho receptu přijdou na své. Vegetariáni, ještě víc. Můžete podávat, jako předkrm nebo se salátkem, jako hlavní chod.
Pokud jste milovníci quinoi nebo červené řepy, jste tu správně. Tento vegetariánský burger, si zamilujete!
Pomalu jsou tu Velikonoce a internet postupně zaplavují beránci. Tak abych nebyla pozadu, podělím se s vámi o hrnkový recept na čokoládovo-kokosového. Je to vlastně takové univerzální bábovkové těsto, které si podle potřeby vždy upravíme, takže je chuť pokaždé trošku jiná.
Celkem často se setkávám s otázkou, co z hlívy? Popravdě taky toho z ní doma moc nevaříme, guláš a paštika to jistí. Občas to chce ale nějakou obměnu. A když je k té obměně příloha jako cmunda (nebo taky bramborák) bez oleje, nemůže odmítnou snad vůbec nikdo. Jinak teda je za mě hlíva jedna z nejlepších hub, je to jedna z hub, na kterých jsem se vlastně učila houby jíst. Je ale potřeba umět si s ní trošku poradit, když se špatně upraví může být dost tuhá a to není u dobrého jídla zrovna žádoucí. Důležité je, před úpravou z hlívy odřezat konce (spodek té bílé části), protože to je ta nejtužší část z celé houby. (U tohohle receptu je to ale zrovna celkem jedno.) No a pak už se s ní poperete celkem snadno.
Jako asi většina veganů, kteří se stali vegany z morálních pohnutek, mám občas chuť na nějakou tu prasárničku, která standardně není zrovna vegan. Vrátit se k pojídaní zvířat nebo jejich „produktů“ ale nepřichází v úvahu a je potřeba si trošku namáhat šedou kůru mozkovou. Když se ale chce, vše jde. A tak si klidně i kytkožrout jako já může dopřát třeba utopence. Tyhle jsou tak důvěryhodní, že zmátli i pár nekytkožroutů. Myslím, že i vás příjemně překvapí.
Máte rádi červené zelí? Je super že? A co teprve hanácký salát, kde je zelíčko v hlavní roli. Minulý rok jsem na salát recept přidávala na blog, teď jsem si s ním ještě trošku pohrála a je tu vylepšená verze. Z uvedeného množství surovin je asi 1,25 kg salátu. Já to ale klidně spráskám sama!
Taky občas sledujete v televizi někoho jak se cpe, nebo zrovna něco vaří a říkáte si „Tohle musím zkusit!“? Mě se to stává celkem často, jídlo mám opravdu ráda a vždy když se mi podaří veganská dobrota, která chutná i neveganům, mám ohromnou radost. Díky pořadu Peče celá země jsem objevila několik sladkostí, které prostě musím zveganizovat. Jednou z nich jsou velikonoční Jidáše. Tohle pečivo je pro mě celkem novinkou, jinak je to ale tradiční pečivo. Jejich tvar má připomínat svinutý provaz, na kterém se Jidáš oběsil, když zradil Ježíše. Podle tradice se Jidáše potřené medem jedí za úsvitu na Zelený čtvrtek. Mají tak zajistit pevné zdraví a ochránit před nebezpečím. Jidáše jsou opravdu výborné pečivo z kynutého těsta, které ještě horké na plechu potřete sirupem, nebo poprášíte moučkovým cukrem.
A ať už Vám pevné zdraví zajistí, nebo ne, určitě si na nich pochutnáte a dostane do sebe pořádnou dávku energie.
Domácí pečivo je prostě bezva věc. Víte co, je uvnitř. Je vždy čerstvé. Je vegan. Je prostě výborné a dokonalé.
Tyhle housky jsou taková podzimní záležitost. Trouba příjemně prohřeje domek, bylinky se všude rozvoní a dýně tomu dodá tu správnou barvu podzimu. K dokonalosti chybí už snad jen nějaký dobrý salát nebo zeleninový burger dovnitř housky.
Před pár lety jsem byla na výletě s kamarádkou. A protože to byl celkem dlouhý a náročný den, zašli jsem si spolu na oběd. Každá jsme směřovali svůj výběr jídla úplně jiným směrem. O to víc mě pak ale zarazilo, co jí to vlastně přinesli. Na talíři měla celkem nevzhlednou, zato ale obrovskou palačinku, naplněnou špenátem.
Tahle rychlovka se skvěle hodí pro ty, kteří si na sladké nijak moc nepotrpí. Stejně tak ale potěší sladkomily a pivaře. Kombinace ovoce a piva by se na první pohled mohla zdát dost zvláštní, ale opak je pravdou a ananas s pivem krásně hraje dohromady. Když se přidá i dip, vznikne prostě něco náramně dobrého.
Máte rádi neobvyklé kombinace? Tak to si na tomhle květáku rozhodně pochutnáte.
Květák, česnek a pomeranč s cukrem se k sobě kupodivu skvěle hodí a v puse vytvoří úplnou harmonii.
Kdo nezkusil, nepochopí!
Socca je vlastně takový slaný koláč, nebo možná palačinka z cizrnové mouky. Já ji ráda dělám slabou a přikusuji ji k polévkám nebo hummusu.
Udělat si ji ale klidně můžete i mnohem silnější a dát si ji jen tak.
Rychlá, levná a výborná pomazánka pro růžový start dne. Ano, ta barvička je prostě bezva…
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI