Typická anglická pekárna se neobejde bez klasického pečiva. Spousta nejen sladkých dobrot, kterým lze jen stěží odolat.
Když vejdete do místní pekárny, neliší se. Dýchne na vás stejná vůně čerstvého pečiva jako u nás. Mezi vůněmi lze také jednoduše rozeznat kávu. V téměř každé místní pekárno-cukrárně je možné si vzít kávu s sebou. Ve většině případů je velmi chutná.
Dál je v nabídce spousta druhů chleba, ale kdybyste čekali stejnou konzistenci, jako u našeho, tvrdě narazíte a máslo si nerozetřete bez toho aniž byste chleba neroztrhali na cucky. Zato ho pečou na spoustu způsobů: světlý, tmavý, celozrnný, makový, česnekový, cibulový, sýrový nebo rozmarýnový, ořechový, sladový či špaldový. Výroba chleba je tu odlišná, těsto nekyne, Angličané používají sodu a tím získají jimi požadovanou konzistenci těsta a mohou péct. Chléb je vláčný a měkký. Ale doporučuji ho sníst, co nejdříve, protože druhý den už bude gumový a pak bohužel hned ztvrdne. Konzistenci a chuť těsta bych přirovnala k naší housce. Když jsem u housek, je tu možnost si vybrat z různých slaných pletenců i bulek. V tomhle se nabídka od naší neliší.
Mě většinou zaujme pult se sladkým. Od té doby, co jsem tady, si ráda dám cokoliv, co je z čokolády, protože některé jejich pastelové cukroví, které je možné koupit snad všude, mi nahání hrůzu. Jen stěží odolávám místnímu „brownie“, to je čokoládová kostička vyráběná z pravé belgické čokolády. Kdo si bude chtít tuto pochoutku dopřát, bude moci, protože vám brzo připravím recept. Ze sladkých dobrot je toho v nabídce dost. Sladké koblihy, croissanty, dortíky, karamelové kostky a různé druhy sladkého pečiva vyráběného z listového těsta.
Ale v žádné „cornwallské“ pekárně nebude chybět tzv. Cornish Pasty. Pod Cornish Pasty si představte plněnou kapsu.
Kapsa je místní pochoutka, která navázala na středověk, kde se pro přenášení jídla využívaly nádoby z těsta udělané, a které měly i víko z těsta. V Cornwallu, pro místní horníky, kteří často pracovali s jedovatým materiálem, a měli ustavičně špinavé ruce, vymysleli plněné kapsy. Kapsa je větší pyroh a má tlustý okraj, za který horník kapsu držel a po jídle ho vyhodil.
Tradiční náplň kapsy tvoří hovězí maso, brambory, tuřín a cibule. Do kapes se postupně začaly dávat různé náplně, které jsou ovlivněné i ročním obdobím. Kapsy se plní kuřecími, zeleninovými směskami i různými steaky. Ve Vánočním čase si můžete dopřát kapsu plněnou kachnou. Na výběr je mnoho druhů, místní lidé jsou na tuto pochoutku náležitě pyšní. Mě osobně chutná, ale setkala jsem se i s rozdílnými názory, kdy lidem vadí rozmočené těsto. Já to v tomto případě přecházím a nejraději si dám kapsu či rovnou koláč s hovězím. V případě, že budete mít někdy na cestách příležitost, určitě ochutnejte.
Z Bristkých ostrovů posílám moc pozdravů a chystám pro vás další zajímavé reportáže ze života v Anglickém Cornwallu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI