"Mega" ovocný dort zpět

Ingredience na světlý korpus:
žloutky4 kscukr200 gvoda10 lžic
olej8 lžicpolohrubá mouka300 gprášek do pečiva1 ks
bílky4 ks
Korpus tmavý:
žloutek6 kscukr200 gHolandské kakao Carla60 g
voda8 lžicpolohrubá mouka140 gprášek do pečiva2 ks
bílek6 ks
Krém banánový:
máslo250 gtvaroh1 vaničkavanilkový cukr1 ks
cukr moučka3 lžícemléko500 mlbanánový puding2 ks
cukr2 lžíce
Krém jahodový:
máslo250 gtvaroh1 vaničkavanilkový cukr1 ks
cukr moučka3 lžícemléko500 mljahodový pudink2 ks
cukr2 lžícejahodové aroma1 kapka
Želatina:
dortové želé čiré1 ksvoda200 mlcukr2 lžíce
jahodové aroma1 kapka
žloutky 4 ks, cukr 200 g, voda 10 lžic, olej 8 lžic, polohrubá mouka 300 g, prášek do pečiva 1 ks, bílky 4 ks, žloutek 6 ks, cukr 200 g, Holandské kakao Carla 60 g, voda 8 lžic, polohrubá mouka 140 g, prášek do pečiva 2 ks, bílek 6 ks, máslo 250 g, tvaroh 1 vanička, vanilkový cukr 1 ks, cukr moučka 3 lžíce, mléko 500 ml, banánový puding 2 ks, cukr 2 lžíce, máslo 250 g, tvaroh 1 vanička, vanilkový cukr 1 ks, cukr moučka 3 lžíce, mléko 500 ml, jahodový pudink 2 ks, cukr 2 lžíce, jahodové aroma 1 kapka, dortové želé čiré 1 ks, voda 200 ml, cukr 2 lžíce, jahodové aroma 1 kapka

Příprava

Máte rádi ovocné dorty? Pokud ano, tak tento je přímo pro vás! Nejen že je s kupou ovoce na povrchu, ale i pudingové krémy uvnitř dortíku jsou ovocné, takže se skvěle propojuje ovocná chuť. Tento obří dort je skvělý na rodinné oslavy, ale pokud jej chcete jen tak ke kafíčku, tak postačí udělat z poloviční dávky. 

Korpus světlý:
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a nakonec ručně vmícháme sníh z bílků.

Korpus tmavý:
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme kakao, vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec ručně vmícháme tuhý sníh z bílků.

Krém banánový:
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Nezapomeneme na puding položit potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí škraloup. Pak si vyšleháme cukr moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

Krém jahodový:
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Nezapomeneme na puding položit potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí škraloup. Pak si vyšleháme cukr moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

Želatina:
Viz postup níže.


Celý postup na přípravu dortu:

První den si upečeme korpusy (na plechu 35x24 cm) a přes noc je necháme přikryté fólií v igelitové tašce.
Druhý den dokončíme dortík. Nejprve si připravíme krémy. Já jsem jeden krém použila dovnitř dortu (jahodový) a druhý krém sem použila na potření celého dortu (banánový). 
Tmavý a světlý korpus rozkrojíme na dvě části. Jednu část tmavého korpusu dáme na tác a natřeme krémem. Poté promažeme světlý korpus potřeme domácí rybízovou marmeládou, krémem a položíme na první vrstvu tmavého korpusu. Poté již zase natřeme krémem a přiklopíme druhou půlkou tmavého korpusu. Celý dort potřeme krémem a necháme v lednici ztuhnout.

A teď je ta chvíle pro naší fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici hezky navršíme na dort. Teď si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařicí). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Mezitím co se dort chladil, tak jsem si ustřihla pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku jsem si změřila na dortu. Rozehřála jsem si čokoládovou Polevu v sáčku od mé milované čokoládovny Carla – tentokrát jsem vyzkoušela citrónovou, protože se výborně hodí k ovocnému dortu v kombinaci s cukrářskou polevou tmavou. Jen bych ráda upozornila, že bílá poleva, či citrónová se musí v horké vodě rozpouštět pozvolna – nesmí se vařit voda… Jakmile byla rozehřátá, tak jsem ustřihla roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkala polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepit na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložit do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečící papír a máme hotovo.


Dobrou chuť!

2017-09-04 Dezerty

Poznámka

Váha 6100 g, rozměr 26 x 36 cm, výška 14 cm.

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídladezerty
Receptostatní
Složitost receptutěžká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI