Korpus: | |||||
špaldová hladká mouka (můžete i jinou zdravou) | 1 a 1/4 hrnku | řepkovýolej | 1/4 hrnku | rostlinné mléko (dala jsem mandlové) | 3/4 hrnku |
jablečný ocet | 2 lžičky | jedlá soda | 1 lžička | prášek do pečiva | 3 lžičky |
přípravek no egg | dle libosti | škrob (kukuřičný nebo bramborový) | 3 lžičky | sůl | špetka |
vanilkový bio cukr (mám z třtinového) | 1 balíček | třtinový cukr může být i méně (měla jsem jej namletý na jemno) | 1 hrnek | vanilková esence / nebo vanilka | 2 lžičky |
Náplň: | |||||
kokosový krém (dobře vychladit) | 1 plechovka | vanilkový cukr | dle chuti | kokosová esence (nemusí být) | 1 lžička |
citronová šťáva | trošku | ztužovač šlehačky (nemusí být, ale je to lepší) | dle uvážení | ||
Ovocná náplň: | |||||
jahody, maliny - lesní směs (měla jsem mraženou) | dle potřeby | ||||
Krém na povrchu dortu: | |||||
čokoláda ritter sport marcipan (koupíte v Tescu) | dle potřeby | 100% kakao | dle chuti a intenzity | sojová smetana na vaření | dle potřeby |
trošku veg čokoládového pudinku | pokud chcete více husté | rostlinný margarín (používám alsan) | 1/4 kostky | rostlinné mléko | 4 lžíce |
plátky kokosu | dle potřeby | maliny (může být i jiné ovoce, nebo oříšky) | dle potřeby |
Chtěla jsem si ještě užít poslední zbytky sluníčka a udělat něco co mi tu pohodu zpříjemní, miluji maliny, jahody, borůvky a všechno tyhle malé zobací plody, proto jsem je s velkou chutí zakomponovala do tohoto dortu.
Určitě jej můžete využít i jako narozeninový dort, nebo prostě jen tak, když chcete mít hezký odpoledne, nebo jako já snídani :o))
Dělala jsem jako zkušební verzi z menší dávky.
Postup:
Mixovací metlu na krém jsem dala do mrazáku zchladit. V míse jsem si připravila mléko, olej, ocet, vanilkovou esenci, cukr, vše jsem mixovala do hladka, v druhé míse smícháte mouky, kypř. prášek, škrob, sůl, sodu, postupně sypete do mokré směsi a promícháváte v hladké těsto. Pokud by bylo moc hutné, přidáte více mléka. Připravíte formu na menší dortík, nebo menší kulatý pekáček, já vymazala a vysypala kokosem, vlijete těsto a dáte do vyhřáté trouby cca. 170° péct 30min. záleží dle vaší trouby, zkoušejte, dokud se těsto nelepí na špejli. Po upečení chvíli nechat stát, poté vyklopit a dát chladit na mřížku. Po úplném vychladnutí rozkrojit na polovinu.
Na krém jsem oddělila kokosový krém od kokosové vody, nalila jsem rovnou do mísy, ve které mixuji ( opravdu musí být hodně vychlazený), vynadala jsem metlu z mrazáku a mixovala chvíli do mírného zhoustnutí, poté přidala citronovou šťávu,vanilkový cukr, kokosovou esenci, ztužovač, kdo chce, může přidat i hrstku strouhaného kokosu je to také výborné. Mixovat do zhoustnutí a poté dát chladit do lednice.
Ovoce jsem rozvařila s troškou třtinového cukru a nechala vychladnout.
Na čokoládový krém jsem si vlila půlku sojové smetany alprosoya do kastrůlku, přidala čokoládu a nechala rozpustit, přidala jsem ještě cca 2 lžíce kvalitního kakaa (nemusí být) a trošku pudinku, nechala provařit a vychladnout.
V míse jsem rozšlehala margarin alsan a mandlové mléko (rostlinné) přidala postupně čokoládový vychladlý krém, šlehala jsem do krémové konzistence, opět i tento krém dala chladit do lednice.
Rozkrojený dort jsem nejdříve potřela ovocem, potom druhou vrstvu celým kokosovým krémem, přiklopila, ještě zahladila zbytkem krému a dala takto chvíli chladit. Nakonec celý krém potřete a zahladíte čokoládovým krémem, boky jsem zdobila plátky kokosu, ale určitě jdou i jiné variace (oříšky atd.) a nakonec tečka maliny (nebo opět vámi zvolené ovoce), dort je díky kokosovému krému lehký a vláčný, tak snad bude chutnat :o)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI