Korpus: | |||||
špaldová mouka typ 1050 Lidl | 300 g | máslo | 150 g | vejce | 1 ks |
cukr krystal | 80 g | sůl | špetka | studená voda | 50 ml |
Náplň: | |||||
jablka | 600 g | vanilkový cukr | 1 ks | mletá skořice | 2 lžičky |
smetana 30% | 250 ml | vejce | 2 ks | cukr krystal | 20 g |
Jablka k podzimu prostě patří. Tento koláč jsme si doma naprosto zamilovali - původní recept je od Kluků v akci. Já si recept trochu poupravila, myslím i zjednodušila - hlavně tedy ubrala cukr a přidala skořici. Přiznám se, že nikdy nestačí ani vychladnout - vlažný je naprosto božský, což s kombinací chladnějších dnů je prostě neodolatelné.
S mouky, cukru, vajíčka, másla, vody a soli vytvoříme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočívat v lednici. Z těsta vyválíme plát (kruh) o velikosti koláčové formy - já použila 30 cm průměr. Formu vyloženou pečícím papírem obložíme těstem, včetně postranních stěn.
Jablka si očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky jablek naklademe do kruhu na těsto a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Necháme asi 10 minut zapéct v předehřáté troubě na 175 stupňů. Mezitím si připravíme přeliv. Smetanu rozšleháme s vejci a cukrem. Tímto přelivem zalijeme rozpečený koláč a pečeme ještě cca 25 minut dozlatova.
Podáváme nejlépe ještě vlažný.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI