Toto je originál recept na Americké cookies. Proto se v receptu vše uvádí na šálky - tzv. CUP
Jen u másla jsem to odvážila, abyste měli jasně dáno, kolik ho máte dát přesně.
V domácích potřebách a i jinde se dá koupit celá sada odměrek, kde máte jasně napsáno, jestli je to celý CUP a nebo jen jeho 1/3 , 1/4 , 1/2 .....
V některých sadách jsou i odměrky na lžičky.
Nejprve si dejte rozehřát
troubu na 175°C a přichystejte si pánev na máslo.
Zhruba tak dvě lžíce másla si nechte stranou a zbytek dejte na pánev. Pozvolna ho rozpusťte tak jako když děláte přepuštěné máslo, ale nechte ho více ztmavnout.
(oříškové máslo)
Když k němu přičichnete, tak musí krásně vonět po oříšcích. Přendejte ho do mísy a zašlehejte k němu i zbytek másla.
Přidat můžete i oba cukry a metličkou vše důkladně promíchejte.
Postupně zašlehejte i vejce se žloutkem navíc, vanilkou a solí.
(máslo s cukrem)
(máslo s cukrem a vejcem)
Šlehejte nejlépe ručně metlou cca 30 vteřin a minutku dvě nechte hmotu odpočinout. Znova intenzivně vyšlehejte a opět nechte odpočinout. Tak to je třeba směs propracovat zhruba 3 - 5 x.
Mouku si promíchejte se sodou a prosejte ji do mísy, kde ji už gumovou stěrkou krásně zapracujete.
Směs svou barvou i konzistencí připomíná základ na medovník.
Přisypte i čoko vločky a pokud chcete, tak i opražené ořechy a nebo vločky.
V Americe nabírají směs naběračkou na zmrzlinu, ale sušenky mají potom velikost kola od vozu.
Nemám ráda tak velké sušenky, a proto dělám kuličky velikosti menšího golfového míčku.
Počítejte s tím, že sušenky se hodně rozjedou a tak potřebují kolem sebe hodně místa.
Na plech se mi jich vleze 10 kousků.
Pokud chcete mít i čoko vločky na povrchu, pár jich tam zapíchněte.
Vložte plech do trouby a pečte 10 minut.
Po vytažení jsou ještě měkké, ale nechte je cca 5 minut na plechu a pak je přendejte na mřížku a nechte úplně vychladit.
Takto připravené sušenky vám v dóze vydrží teoreticky i několik týdnů. Prakticky vám je sežerou ještě dřív, než dopečete poslední plech
Dobrou chuť!