Ingredience: | |||||
hladká mouka | 320 g | moučkový cukr | 120 g | vanilkový cukr | 1 ks |
celá vejce | 2 ks | máslo | 150 g | smetana | 100 ml |
sůl | špetka | citron - kůra z něj | 1 ks | kypřící prášek do pečiva | 1/2 ks |
marmeláda nebo džem | dle chuti | žloutky na potření | 2 ks | tuk | na vymazání plechu |
Vendulka si přála koláč s marmeládou, vybrala si višňovou a na mě bylo vybrat recept. Tak jsme společně upekly babiččin mřížkový koláč. S těstem se nejen hezky pracuje, ale i díky smetaně v těstě je krásně vláčný, takže mohu všem vřele doporučit!
Nejprve si vymažeme plech tukem. Pak dáme na vál mouku, kypřící prášek, cukr moučka, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a promícháme. Do sypké směsi uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme smetanu a přidáme změklé máslo. Zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 30 minut v lednici odpočinout. Poté si těsto rozdělíme. 1/3 si odložíme vedle a zbývající 2/3 těsta rozválíme na plechu, nebo rukou vymačkáme tak, abychom pokryli celé dno plechu a udělali i malý okraj. Vyválený plát těsta potřeme džemem. Poté si pomoučníme vál a vyválíme placku, ze které nakrájíme pruhy. Plátky naklademe na připravený plech s těstem potřeným džemem do tvaru ozdobné mřížky na koláči. Nakonec potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 35 minut do zlatova. Plech na koláč použitý na pečení je o velikosti 38 x 30 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI