Babiččiny makové buchty s ovocným rozvarem zpět

Těsto:
hladká mouka500 gvlažné mléko250 mlrozpuštěné máslo150 g
droždí1 kostkažloutky2-3 kstřtinový cukr3 pol. lžíce
sůl špetkahladká mouka na posyp olej na potírání
Nádivka:
Mletý mák180 gskořice špetkamoučkový cukr3 pol. lžíce
rumová tresť1 kapkamléko na povaření lžíce povidel
Ovocný rozvar:
švestek200 gbrusinky1-2 lžícesolamyl
voda
hladká mouka 500 g, vlažné mléko 250 ml, rozpuštěné máslo 150 g, droždí 1 kostka, žloutky 2-3 ks, třtinový cukr 3 pol. lžíce, sůl špetka, hladká mouka na posyp , olej na potírání , Mletý mák 180 g, skořice špetka, moučkový cukr 3 pol. lžíce, rumová tresť 1 kapka, mléko na povaření , lžíce povidel , švestek 200 g, brusinky 1-2 lžíce, solamyl , voda

Příprava

Babiččiny buchty! Už jen ten název vám napoví, že zde se žádné "višni na víně" nedočkáte. Domácí recepty prostě vítězí.

Mák smícháme se skořicí, cukrem a špetkou rumu a tresti. Vlijeme mléko a mícháme do husté kaše pár minut. Necháme vychladnout.

Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek, necháme jej vzejít na teplém místě cca 5-7 minut.
Do misky prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, žloutky a vše smícháme s kváskem. Vypracujeme těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Jakmile se začnou na těstě dělat bubliny, těsto posypeme moukou a přikryjeme utěrkou a dáme cca na hodinku na teplé místo vykynout.

Když těsto nabude minimálně dvojnásobného objemu, tak z něj ukrajujeme kousky a na vále uděláme malé placičky, které plníme nádivkou z máku, rozvařených švestek či povidel. Můžete použít též lučinu, tvaroh a vanilkový cukr. Dobře placičky s náplní uzavřeme a spojem dolů poklademe na plech, vymazaný olejem. Každou buchtu potřeme z boků olejem, aby se buchty k sobě nelepily, neboť nám na plechu ještě chvíli kynou.

Buchty nakonec potřeme olejem a dáme péci do rozehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Pečeme 15-20 minut.

Kdo má rád švestky, může rozvařit švestky, které se hodí k máku, nebo jiné ovoce. Smícháme je jen s troškou vody a rozvaříme vše do konzistence rosolu. Přidáme kvůli barvě lžičku nebo dvě divokých brusinek. Nakonec zamícháme podle chuti cukr a v trošce vody smícháme solamyl, který pak vmícháme k rozvaru.

Buchty posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozvarem. Moc dobroučké.

2015-02-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI