Ingredience: | |||||
hladká mouka | 500 g | cukr krystal | 10 lžiček | cukr na kvásek | 2 lžičky |
žloutek | 3 ks | olej | 200 ml | mléko | 250 ml |
droždí | 50 g | sůl | špetka | moučkový cukr | na posypání |
Tvarohová náplň: | |||||
měkký tvaroh | 250 g | vanilkový cukr | 1 balíček | žloutek | 1 ks |
moučkový cukr | dle chuti | (pokud je hotová náplň příliš řídká, přidáme jednu až dvě lžičky vanilkového pudinkového prášku) | |||
Povidlová náplň: | |||||
povidla | dle potřeby | rum | trochu | mletá skořice | špetka |
(pokud jsou povidla moc řídká, můžeme je zahustit strouhaným perníkem nebo strouhanými piškoty) | |||||
Maková náplň: | |||||
již hotový mletý mák | dle potřeby | moučkový cukr | dle chuti | mletá skořice | špetka |
švestková povidla | trochu | ||||
Drobenka: | |||||
hrubá mouka | 200 g | cukr krupice | 100 g | máslo | 100 g |
Jako od babičky, co vám budu vyprávět. Je tu první z receptů, které mi babička Růženka předala. A je naprosto bezkonkurenční. No vážně :)
Z kvásku, dvou lžiček krystalového cukru, 50 ml vlažého mléka a dvou lžiček mouky zaděláme kvásek. Mouku smícháme se solí a cukrem. Pak přidáme žloutky, mléko, olej a vykynutý kvásek.
Těsto propracujeme nejdříve měchačkou a potom ručně. Posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout nejméně hodinu.
Pak na pomoučeném válu tvoříme kuličky (já je odvažuji, aby byly koláče stejné, dělám je o hmotnosti 40 g, upečené mají v průměru asi 8 cm). Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Skleničkou s rovným dnem (průměr dna asi 2,5 - 3 cm) vytvoříme střed koláčku a plníme vybranou nádivkou. Koláče necháme ještě dokynout asi 20 minut. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a koláče posypeme drobenkou. Tu vytvoříme smícháním všech surovin.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 15 - 20 minut. Potom pocukrujeme moučkovým cukrem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI