Ingredience: | |||||
velká vejce | 4 ks | cukr krupice | 180 - 200 g | rostlinný olej | 80 ml |
bílý jogurt | 125 g | mascarpone | 250 g | polohrubá mouka | 250 g |
prášek do pečiva | 15 g | sůl | špetka | citronová kůra | dle chuti |
vanilka | dle chuti |
Mascarpone u nás v posledních letech hodně zdomácnělo, některé dezerty už si bez něj ani neumím představit. A to teď nemám vůbec na mysli tiramisu. Já osobně ho mám radši za studena, ať už v podobě krému, nadýchané pěny nebo v nepečeném cheesecaku. Tentokrát jsem udělala výjimku a zkusila ho pěkně "za tepla", překvapivě v bábovce.
Bábovka je díky mascarpone krásně jemná a vláčná, získala si mě na první kousnutí. A to nejsem zrovna bábovkový typ. V krku se vám určitě nezadrhne a skvěle bude chutnat i další dny. Myslím, že by šla snadno připravit i jako mramorová. Tak co, zkusíte taky šoupnout mascarpone do bábovky?
Nenechte se zmást velikostí bábovky na fotografiích, připravila jsem ji totiž na zkoušku jen z poloviční dávky a je opravdu hodně malá.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, střední bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou.
Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak postupně zašlehejte olej, jogurt a mascarpone. Přidejte citronovou kůru a vanilku.
Nakonec vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Těsto promíchejte hezky do hladka a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut. Špejlí si ověřte, že je propečená.
Bábovku nechte chvilku chladnout ve formě, teprve pak opatrně překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat.
Inspirace z webu conlaszarpasenlamasa.es
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI