Ingredience: | |||||
vejce (žloutky a bílky zvlášť) | 5 ks | cukr krystal | 250 g | olej | 250 ml |
vaječný likér | 250 ml | hldká mouka | 300 g | kypřící prášek do pečiva | 1 ks |
sůl | špetka | ||||
Poleva: | |||||
vaječný likér | 40 g | bílá čokoláda | 100 g |
Co jiného upéct v předvánočním čase, než bábovku s vaječným likérem. Na adventní neděli je to dezert přímo jako stvořený. Bábovka krásně voní, je příjemně vláčná a navíc i politá vaječným likérem s bílou čokoládou. Garantuju vám, že i prsty si budete oblizovat.
V mixéru šleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej a vaječný likér, oboje lijeme tenkým pramínkem. Nakonec zapracujeme mouku, kypřící prášek a sůl, vymícháme hladké těsto. Bílky ušleháme na tuhý sníh a natřikrát je stěrkou opatrně vmícháme do těsta.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme dozlatova, zhruba 40-60 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku. Vychladlou bábovku přelijeme polevou.
Na polevu si v mikrovlnce ohřejeme vaječný likér téměř k bodu varu a přelijeme jím na kousky rozlámanou čokoládu. Necháme chvíli stát a rozmícháme dohladka. Poleva má být poměrně hutná, aby z bábovky všechna nestekla dolů.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI