Bábovka s vaječným likérem zpět

Ingredience:
vejce (žloutky a bílky zvlášť)5 kscukr krystal250 golej250 ml
vaječný likér250 mlhldká mouka300 gkypřící prášek do pečiva1 ks
sůl špetka
Poleva:
vaječný likér40 gbílá čokoláda100 g
vejce (žloutky a bílky zvlášť) 5 ks, cukr krystal 250 g, olej 250 ml, vaječný likér 250 ml, hldká mouka 300 g, kypřící prášek do pečiva 1 ks, sůl špetka, vaječný likér 40 g, bílá čokoláda 100 g

Příprava

Co jiného upéct v předvánočním čase, než bábovku s vaječným likérem. Na adventní neděli je to dezert přímo jako stvořený. Bábovka krásně voní, je příjemně vláčná a navíc i politá vaječným likérem s bílou čokoládou. Garantuju vám, že i prsty si budete oblizovat.

V mixéru šleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej a vaječný likér, oboje lijeme tenkým pramínkem. Nakonec zapracujeme mouku, kypřící prášek a sůl, vymícháme hladké těsto. Bílky ušleháme na tuhý sníh a natřikrát je stěrkou opatrně vmícháme do těsta.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme dozlatova, zhruba 40-60 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku. Vychladlou bábovku přelijeme polevou.

Na polevu si v mikrovlnce ohřejeme vaječný likér téměř k bodu varu a přelijeme jím na kousky rozlámanou čokoládu. Necháme chvíli stát a rozmícháme dohladka. Poleva má být poměrně hutná, aby z bábovky všechna nestekla dolů.

2019-12-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI