Bábovka ze zakysané smetany zpět

Ingredience:
vejce3 kscukr krystal1 hrnek (250 ml)olej1/2 hrnku
mléko1/2 hrnkuzakysaná smetana1 kelímek (200g)polohrubá mouka2 hrnky
kypřící prášek do pečiva1 kssůl špetkakakao na vaření2 lžíce
vejce 3 ks, cukr krystal 1 hrnek (250 ml), olej 1/2 hrnku, mléko 1/2 hrnku, zakysaná smetana 1 kelímek (200g), polohrubá mouka 2 hrnky, kypřící prášek do pečiva 1 ks, sůl špetka, kakao na vaření 2 lžíce

Příprava

Opět recept z kategorie "v lednici jsem objevila něco s končící dobou spotřeby", tentokrát kelímek zakysané smetany. Zapátrala jsem nejdřív u sebe na blogu a poté zavolala mamince. Maminky ví vždycky nejlíp. Třeba že s jednou smetanou se dá upéct báječně vláčná bábovka. Jo, a taky je to super tip na snídani pro školáky, ať se jim lépe začíná nový školní rok. Když už dneska máme první školní den.

PS: Upéct tuhle bábovku je vážně jednoduché, jenom si dejte pozor, abyste jako já nezapomněli do těsta přidat kypřící prášek. Došlo mi to, až když jsem formu s těstem dala do trouby. Takže vám rovnou můžu napsat, že rozhodně není dobrý nápad rozmíchat kypřící prášek v trošce mléka (nechtěla jsem, aby v těstě udělal hrudky). Začal totiž pěnit a bublat. I tak jsem ho ale nějak do toho těsta vmíchala. Proto taky ta moje bábovka není zrovna mramorová... A že se i přesto povedla vyklopit a všem chutnala, tomu říkám zázrak.

V mixéru šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej, mléko a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek a sůl. Na mramorovou bábovku si polovinu těsta odlijeme do jiné misky a pečlivě promícháme s kakaem.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto (já jsem nejdřív nalila světlé, navrch tmavé a pak ho několikrát projela špejlí, aby se obě barvy lehce promísily) a pečeme dozlatova, zhruba 40 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku.

2019-09-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI