Basbousa zpět

Sirup (ater):
cukr1 hrnekvoda1 hrnekcitronová šťáva pár kapek
esence z růží pár kapek
Moučník:
krupice1 hrnekkokos1 hrnekkokosový krém1 hrnek
mléko1/4 - 1/2 hrnkurozpuštěné máslo (nejlépe ghee)70 gprášek do pečiva1 lžička
pražené kousky mandlí na ozdobu
cukr 1 hrnek, voda 1 hrnek, citronová šťáva pár kapek, esence z růží pár kapek, krupice 1 hrnek, kokos 1 hrnek, kokosový krém 1 hrnek, mléko 1/4 - 1/2 hrnku, rozpuštěné máslo (nejlépe ghee) 70 g, prášek do pečiva 1 lžička, pražené kousky mandlí na ozdobu

Příprava

Představte si to nejsladší, co jste kdy v životě ochutnali. Přimíchejte k tomu pár lžic cukru navíc a celé to polijte cukerným sirupem. Přesně taková je Basbousa, krupicový koláč vonící kokosem.

V arabském světě se cukrem rozhodně nešetří, většina moučníků je velmi sladkých. Věřte mi, hladina cukru v krvi vám prudce stoupne již při prvním soustu. Navíc obliba polévání sladkých jídel cukerným sirupem s příměsí esence z růží či pomerančového květu je u Arabů všeobecně známá. Má nejen chuťový význam, ale vzhledem k teplému počasí, které u nás během roku máme, také udrží cukroví déle čerstvé. Cukr působí jako konzervant a cukroví se nekazí.

Já jsem pro tentokrát omezila množství cukru na "minimum". Do těsta jsem nepoužila žádný, pouze jsem celý moučník přelila sirupem.

Všude platí: hrnek = 250 ml

Cukr, vodu a růžovou esenci smícháme, přivedeme k varu, zakápneme citronovou šťávou a svaříme na sirup, což trvá přibližně 15 minut. Poté necháme vychladnout.

Krupici, kokos a prášek do pečiva smícháme, přilijeme rozpuštěné máslo, kokosový krém a promícháme. Nakonec přidáme dle potřeby mléko, těsto by mělo mít kašovitou konzistenci.

Formu na pečení 20 x 28 cm vytřeme máslem, pomocí stěrky do ní přendáme těsto a při 180 stupních (horní a dolní ohřev) asi 30 minut pečeme. Ke konci pečení zapneme na pár minutek gril, aby povrch koláče hezky zezlátl.

Ještě horký moučník poléváme připraveným sirupem a ozdobíme praženými mandlemi.

2013-11-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI