Sirup (ater): | |||||
cukr | 1 hrnek | voda | 1 hrnek | citronová šťáva | pár kapek |
esence z růží | pár kapek | ||||
Moučník: | |||||
krupice | 1 hrnek | kokos | 1 hrnek | kokosový krém | 1 hrnek |
mléko | 1/4 - 1/2 hrnku | rozpuštěné máslo (nejlépe ghee) | 70 g | prášek do pečiva | 1 lžička |
pražené kousky mandlí | na ozdobu |
Představte si to nejsladší, co jste kdy v životě ochutnali. Přimíchejte k tomu pár lžic cukru navíc a celé to polijte cukerným sirupem. Přesně taková je Basbousa, krupicový koláč vonící kokosem.
V arabském světě se cukrem rozhodně nešetří, většina moučníků je velmi sladkých. Věřte mi, hladina cukru v krvi vám prudce stoupne již při prvním soustu. Navíc obliba polévání sladkých jídel cukerným sirupem s příměsí esence z růží či pomerančového květu je u Arabů všeobecně známá. Má nejen chuťový význam, ale vzhledem k teplému počasí, které u nás během roku máme, také udrží cukroví déle čerstvé. Cukr působí jako konzervant a cukroví se nekazí.
Já jsem pro tentokrát omezila množství cukru na "minimum". Do těsta jsem nepoužila žádný, pouze jsem celý moučník přelila sirupem.
Všude platí: hrnek = 250 ml
Cukr, vodu a růžovou esenci smícháme, přivedeme k varu, zakápneme citronovou šťávou a svaříme na sirup, což trvá přibližně 15 minut. Poté necháme vychladnout.
Krupici, kokos a prášek do pečiva smícháme, přilijeme rozpuštěné máslo, kokosový krém a promícháme. Nakonec přidáme dle potřeby mléko, těsto by mělo mít kašovitou konzistenci.
Formu na pečení 20 x 28 cm vytřeme máslem, pomocí stěrky do ní přendáme těsto a při 180 stupních (horní a dolní ohřev) asi 30 minut pečeme. Ke konci pečení zapneme na pár minutek gril, aby povrch koláče hezky zezlátl.
Ještě horký moučník poléváme připraveným sirupem a ozdobíme praženými mandlemi.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI