Batátové sušenky pro děti od 7 měsíců zpět

Ingredience:
batáty (cca 1 středně velký)300 ghladká špaldová mouka180 ghladká žitná mouka100 g
přepuštěné máslo50 gvejce1 ks
batáty (cca 1 středně velký) 300 g, hladká špaldová mouka 180 g, hladká žitná mouka 100 g, přepuštěné máslo 50 g, vejce 1 ks

Příprava

Není v nich ani gram přidaného cukru či jiného sladidla, a přesto jsou příjemně sladké, k čemuž jim pomáhá batát. Zároveň jsou i měkké, takže ideální pro malé děti.

Batáty nakrájejte na menší kostky a uvařte do změknutí. Poté nechte vychladnout a rozmačkejte. K batátovému pyré přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké, mírně gumové těsto. Vyválejte jej na plát silný zhruba 3 - 5 mm a vykrajujte tvary, případně jen jednoduše nakrájejte na čtverečky (můžete upéct nakrájenou placku, nemusíte čtverečky nikam přemísťovat). Pečeme na 180°C (horkovzduch) přibližně 10 minut do zlatova. Během pečení se mohou sušenky trošku nafouknout. 

Pokud budete sušenky připravovat pro starší či dospělé, můžete je mírně dosladit cukrem. Doporučuji přibližně 40 g. U nás doma ale sušenky chutnají daleko více v základní podobě. Můžete je i posypat skořicí či jinak ozdobit. 

Dětská specifika: 

  • Nemám ráda podávání sladkostí dětem do 1 roku, tedy ve věku, kdy ještě nemají ustálený jídelníček. I přesto si o sladkosti pro tyto malé děti píšete, a právě proto jsem vymyslela tyto sušenky.
  • Pokud tedy uznáváte mlsání před prvním rokem, jsou tyto sušenky ideální varianta, neboť neobsahují žádný cukr a jsou krásně měkké. Surovinově se hodí od zavedení lepku.
2018-04-16 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin upečete cca 50 sušenek (dle velikosti).

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI