Ingredience: | |||||
vejce (velikost M) | 2 ks | cukr krupice | 1/2 - 3/4 hrnku | rostlinný olej | 1/4 hrnku |
mandlová mouka (jemně mleté loupané mandle) | 1 hrnek | kukuřičný škrob | 3 lžíce | kakao | 1/3 hrnku |
jedlá soda | 1/2 lžičky | podmáslí | 3/4 hrnku | ||
Skořicový krém: | |||||
zakysaná smetana 16-18% tuku | 400 g | smetana ke šlehání 35-40% | 180 - 200 g | cukr krupice | 2 - 3 lžíce |
skořice | 1/2 lžičky |
Bezlepkový korpus peču pravidelně a recept na blogu se těší velké oblibě. Takže jsem si řekla, že zkusím připravit i bezlepkové cupcakes. V mém podání jsou to tedy spíše cupcakes bez mouky, protože stejně jako u korpusu i tady jsem nahradila klasickou mouku mletými mandlemi.
Těsto i výsledné dortíky jsou samozřejmě trochu jiné, než z klasické mouky. Těsto je řidší a při pečení tolik nevyběhne do výšky. Nicméně chuťově jsou moc dobré. Doplnila jsem je krémem ze zakysané smetany ochuceným špetkou skořice, který kakaové těsto příjemně doplňuje.
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffiny vyložte papírovými košíčky.
V míse smíchejte mandlovou mouku, kakao a jedlou sodu. Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr a vejce do husté pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Střídavě přimíchejte kakaovo-mandlovou směs a podmáslí, směs na třikrát, podmáslí na dvakrát. Těsto dobře promíchejte a rozdělte do připravených 12 košíčků. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut, špejlí si ověřte, že jsou propečené.
Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Po úplné vychladnutí ozdobte krémem.
Skořicový krém
Zakysanou smetanu nechte vykapat v plátnu nebo v kávovém filtru. Můžete nechat přes noc v lednici, ale stačit bude i pár hodin. Objem smetany se po odkapání zmenší, ale bude hezky hustá.
Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuha a po částech opatrně vmíchejte do odkapané zakysané smetany. Použijte stěrku, nikoliv šlehač či robot.
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na vychladlé dortíky. Ozdobte dle fantazie. Já jsem udělala ze zbytku čokoládové ganache malé kuličky a obalila ve směsi kakaa a skořice.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI