Ingredience: | |||||
mleté vlašské ořechy | 100 g | hladká pohanková mouka | 250 g | Ghí | 70 g |
vanilkový lusk | 1 ks | med | 1 vrchovatá lžíce | žloutek | 1 ks |
vejce | 1 ks |
To jako vážně, opravdu už jsou za měsíc zase Vánoce? Sice jsem už koncem září zaregistrovala vánoční sortiment v obchodech a občas na mě vykouklo vánoční osvětlení na ulici, ale tak nějak naplno jsem si to uvědomila až teď. Lidé v mém okolí už mají nakoupenou polovinu dárků, napečené čtyři druhy cukroví a já ještě ani neuklidila podzimní kabát do skříně. Vánoce jsou pro mě jedny z nejkrásnějších svátků vůbec! Miluju tu vůni jehličí na stromku, vůni hořících svíček a dohořívajících prskavek. A samozřejmě vůni cukroví, bez něj by Vánoce nebyly úplné.
Letos jsem se rozhodla trošku experimentovat a potěšit vás tak trošku nevšedními a snad i krapet zdravějšími recepty na vánoční cukroví. Jako první se s vámi podělím o skvělé ořechové rohlíčky, které jsou slazené jen troškou medu, ale přesto chutnají naprosto báječně. Díky vlašským oříškům a domácímu ghí naprosto úžasně voní a doslova se vám rozplynou na jazyku. A víte, co je naprosto skvělé? Jejich variabilita, z jednoho těsta můžete vykouzlit hned několik druhů cukroví a budete u svého okolí za superženy. Stačí část obalit v moučkovém cukru, část promazat oříškovým máslem a zbytek promazat marmeládou a polít hořkou čokoládou.
Vlašské ořechy nameleme a smícháme je s pohankovou moukou. Vanilkový lusk podélně rozřízneme ostrým nožem a tupou hranou vyškrábneme semínka, která přihodíme k mouce s ořechy. Přidáme změklé ghí (můžete použít i klasické máslo), vrchovatou lžíci medu, jeden žloutek a jedno celé vejce.
Začněte těsto zpracovávat v míse vařečkou, a ve chvíli, kdy se všechny ingredience začnou spojovat, vysypeme těsto na vál a důkladně ho zpracujeme rukama. Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho nejlépe přes noc odležet.
Druhý den vyndáme těsto z ledničky, ještě jednou ho prohněteme a můžeme začít plnit formičky. Já použila tvar rohlíčků, ale použít můžete libovolný tvar kovových formiček. Z těsta vždy vytvoříme menší kuličku, kterou vtlačíme do formičky, tak aby těsto vyplnilo celou její plochu. Takto připravené je skládáme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na 160 stupňů. Pečeme přibližně 10 minut do zezlátnutí. Hotové, ještě teplé rohlíčky vyklopíme z formiček.
Po upečení nechte rohlíčky ideálně týden dva na chladném místě odležet. Pak už se do nich můžete s chutí pustit. Skvělé jsou jen tak samotné, ale pokud by na vás byly málo sladké, obalte je v moučkovém cukru nebo slepte oříškovým máslem a marmeládou.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI