Ingredience: | |||||
pokrájená tmavá čokoláda, ideálně 70% cacaa | 1 a půl hrnku | cukr moučka | 1 hrnek | vejce (bílky a žloutky zvlášť) | 6 ks |
sůl | špetka | máslo včetně 5 g na vymazání formy | 90 g | čerstvé ovoce na ozdobu | dle chuti |
cukr moučka na ozdobu | 1 lžička |
Tento dort si jistě také zamilujete, není přeslazený, je krásně vláčný a navíc je bezlepkový, s fíky chutná naprosto výborně, ale doplnit ho můžete o jakékoliv měkké oblíbené ovoce.
Troubu předehřejte na 180 st horní/dolní pečení. Nad vodní lázní nechejte rozpustit čokoládu a máslo, jakmile je konzistence spojená a hladká dejte stranou zchladnout. Oddělte žloutky od bílků a jakmile je čokoládová směs zchladlá promíchejte ji se žloutky, dejte stranou. V míse vyšlehejte tuhý sníh z bílků a špetky soli, přidejte cukr a opět prošlehejte, směs musí být opravdu pevná. Nyní velmi opatrně do čokoládové směsi přidávejte postupně vyšlehané bílky. Jakmile je směs spojená a hladká máte hotovo. Otevírací formu na dort vymažte máslem a přelijte do ní těsto, dejte péct do trouby na 180 st. Po cca 40 minutách zkoušejte stav (špejlí) a dort hlídejte, aby se vám nepřipálil. Dort je po vyjmutí z trouby hodně nafouknutý, ale postupně splaskne, což je v pořádku. Nechejte ho zcela vychladnout ve formě a poté opatrně vyjměte. Podávejte ozdobený čerstvým ovocem a posypaný cukrem moučka, na talíři k němu můžete přidat také trochu čerstvě ušlehané smetany.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI