Bezlepkový ořechový dort s nugátovým krémem zpět

Korpus:
kokosový tuk113 gkokosový cukr100 gtřtinový cukr100 g
podmáslí240 mlvejce2 ksrýžová mouka250 g
holandské kakao5 gnasekané vlašské ořechy hrstbezlepkový prášek do pečení1 balíček
sůl špetka
Krém:
nízkotučný tvaroh250 gmascarpone250 gměkký lískooříškový nugát200 g
ořechy na ozdobeníAmaretto4 lžíce
kokosový tuk 113 g, kokosový cukr 100 g, třtinový cukr 100 g, podmáslí 240 ml, vejce 2 ks, rýžová mouka 250 g, holandské kakao 5 g, nasekané vlašské ořechy hrst, bezlepkový prášek do pečení 1 balíček, sůl špetka, nízkotučný tvaroh 250 g, mascarpone 250 g, měkký lískooříškový nugát 200 g, ořechy na ozdobení, Amaretto 4 lžíce

Příprava

Občas mě to chytne a mám potřebu zkoušet upéct něco bez lepku. Jenže to bych nebyla já, abych místo osvědčených receptů nezačala experimentovat. Většinou tyto pokusy nedopadají nejlépe. Buď zklame chuť, nebo konzistence. Tentokrát bych ale řekla, že se výsledek podařil. No a teda hlavně ta kombinace s nugátovým krémem, to je něco!

Korpus

1. Kokosový tuk (použila jsem tvrdý kokosový tuk v kostce, který jsem rozpustila) vyšlehejte spolu s obě cukry - nejlépe šlehejte v kuchyňském robotu se šlehacím nástavcem.

2. Přidejte podmáslí a vejce. Opět nechte robot pracovat.

3. Mouku, kakao, sůl, prášek do pečení a ořechy společně smíchejte a přidejte do robotu. Nechte jej pracovat na vyšší otáčky, dokud se směs nespojí v tekuté těsto. 

4. Dortovou formu vytřete kokosovým olejem, vysypte směsí rýžové mouky a kakaa a vlijte do ní připravené těsto.

5. Pečte na 175°C zhruba 30 - 35 minut. Zda je korpus hotový, otestujte pomocí špejle. Pokud je po vytažení z dortu čistá, korpus je hotový.

Krém

1. Tvaroh a mascarpone krátce vyšlehejte, aby se spojili.

2. Přidejte nakrájený nugát (k dostání např. ZDE) a šlehejte, dokud se do krému zcela nezapracuje. 

3. Pokud je krém málo sladký, můžete přidat další nugát či cukr. Nugát je sám o sobě však dost sladký a takto by měla být sladkost krému dostatečná.

Dokončení

1. Hotový a vychladlý korpus polijte připraveným Amarettem, aby navlhl.

2. Pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou naneste nugátový krém na povrch korpusu. 

3. Nakonec ozdobte nasekanými vlašskými a pekanovými ořechy.

TIPY

  • Při zdobení si korpus obraťte vrchní stranou dolů. Spodní strana je krásně rovná a dortík bude vypadat estetičtěji.
  • Po politím Amarettem můžete horní část korpusu ještě potřít nugátem nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou a troškou másla. 
  • Pokud nemáte nugát, zkuste použít lískooříškovou pomazánku, případně ořechové máslo s cukrem a rozpuštěnou čokoládou. 
  • Dortík je ideální sníst do dvou dnů.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-04-17 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI