Borůvková buchta se zakysanou smetanou a citronovým krémem zpět

Ingredience:
vejce (bílky a žloutky zvlášť)4 kscukr krystal250 gvoda100 g
olej100 ghladká mouka250 gpečící prášek1/2 sáčku
sůl špetkalemon curd (citronový krém)3 vrchovaté lžícezakysaná smetana2 kelímky
smetana ke šlehání1 kelímekcukr moučkacca 2 lžíceborůvky dle potřeby
vejce (bílky a žloutky zvlášť) 4 ks, cukr krystal 250 g, voda 100 g, olej 100 g, hladká mouka 250 g, pečící prášek 1/2 sáčku, sůl špetka, lemon curd (citronový krém) 3 vrchovaté lžíce, zakysaná smetana 2 kelímky, smetana ke šlehání 1 kelímek, cukr moučka cca 2 lžíce, borůvky dle potřeby

Příprava

Tahle buchta u nás doma nesměla chybět žádné léto. Jakmile se ve městě objevil stánek s borůvkami, bylo jasné, co se vzápětí objeví na stole. Brávali jsme ji s sebou k babičce na zahrádku, slunce svítilo a na podnose se na nás přímo smála nadýchaná, vláčná žluťoučká buchta z domácích vajíček, běloskvoucí krém posázený korálky borůvek, zalitý lesklou želatinou. Mizela ze stolu rychlostí blesku, zpátky domů jsme nikdy nevezli ani kousek. I po letech je to první recept, který hledám v notýsku, když začnou dozrávat borůvky.

Navrch buchty patří čirá želatina, já jsem ji tentokrát vyměnila za osvěžující citronový krém. S borůvkami si krásně notuje, barevně i v chuti.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky utřeme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, přidáme vodu, olej, mouku a prášek do pečiva. Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh, stěrkou opatrně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme dozlatova, asi 12 min. Necháme vychladnout.

Smetanu s cukrem ušleháme dotuha, vmícháme zakysanou smetanu (1 vrchovatou lžíci si dáme stranou) a rozetřeme na vychladlý korpus.

Lemon curd smícháme se lžící zakysané smetany na lehce tekutý krém. Lžičkou naneseme na buchtu úzké pruhy asi 4 centimetry od sebe. Obráceným koncem lžičky projedeme skrz pruhy napříč, vždycky jednou zleva doprava, poté zprava doleva. Tím nám vznikne efektní mramorování (viz poslední obrázek). Posypeme borůvkami.

2016-07-25 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI