Borůvkové lívanečky zpět

Ingredience na lívanečky:
hladká mouka200 gkypřící prášek do pečiva1 sáčeksůl1 špetka
mléko300 mlvejce1 ksmáslo rozpuštěné a zchladlé50 g
vanilkový extrakt1 lžičkačerstvé / mražené borůvky2 hrsti
Na krém:
polotučný tvaroh100 gmascarpone100 gsmetana ke šlehání50 g
pistáciové máslo1-2 lžícecukr moučka; dle potřeby
Na ozdobu:
pistácie1 hrstborůvky1 hrst
hladká mouka 200 g, kypřící prášek do pečiva 1 sáček, sůl 1 špetka, mléko 300 ml, vejce 1 ks, máslo rozpuštěné a zchladlé 50 g, vanilkový extrakt 1 lžička, čerstvé / mražené borůvky 2 hrsti, polotučný tvaroh 100 g, mascarpone 100 g, smetana ke šlehání 50 g, pistáciové máslo 1-2 lžíce, cukr moučka ; dle potřeby, pistácie 1 hrst, borůvky 1 hrst

Příprava

Poprvé jsem zkusila do těsta na lívance přidat nějaké ovoce a byl to rozhodně dobrý nápad. Z Jeseníků jsem si minulý víkend dovezla borůvky nasbírané přímo v lese, moc jich sice nebylo, protože víc jsme trhali do pusy než do kelímku, ale i tak nebylo nad čím váhat. K lívanečkům to tentokrát chtělo něco lepšího než marmeládu, ušlehala jsem jednoduchý krém ze zbytku mascarpone, tvarohu a trochy smetany (to aby byl lehký a nadýchaný) a přidala pistáciové máslo. Zelená a modrá k sobě totiž báječně ladí, nemyslíte?

V míse smícháme mouku, kypřící prášek a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem a vanilkou a přilijeme k sypké směsi, důkladně promícháme metličkou. Poté přilijeme máslo a rychle vymícháme těsto. Nakonec opatrně vmícháme borůvky, aby se nepomačkaly.

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.

V misce smícháme tvaroh, mascarpone, smetanu, pistáciové máslo a cukr a ručním mixérem rychle vyšleháme na krém.

Hotové lívanečky zdobíme krémem, borůvkami a kousky pistácií.
2020-10-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravysmažení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI