Ingredience: | |||||
cukr krystal | 170 g | hladká mouka | 300 g | změklé máslo | 190 g |
skořice | 1 lžíce | vejce | 2 ks | zakysaná smetana | 300 ml |
sůl | špetka | kypřící prášek do pečiva | 3 lžičky | velké broskve, nakrájené na mesíčky | 2 - 3 ks |
Před dvěma týdny jsme jeli na výlet do Brna, trhy na Zelňáku jsem prostě nemohla vynechat. Nejraději bych koupila úplně všechno, protože nás ale čekal celý den ve městě a skoro hodinová cesta zpátky, vzala jsem aspoň broskve. Už od pohledu vypadaly sladce a šťavnatě, cedule slibovala, že půjdou lehce od pecky, a bylo to tak. Pekla jsem ten týden velký dort a na oslavu přijela i moje rodina, takže broskve nakonec putovaly do rychlé buchty na snídani, pár kousků koláče pak odcestovalo až na sever Čech. Všem moc chutnalo. Mimochodem, poslední broskev stále čeká v ledničce a stále vypadá sladce a šťavnatě. Zelňák je prostě nej.
V míse zpracujeme cukr, mouku, máslo a skořici na hrubou drobenku, 1 hrnek odebereme stranou. Vajíčka prošleháme se smetanou a vmícháme do zbylé směsi. Nakonec přidáme sůl a kypřící prášek a umícháme husté těsto.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, povrch uhladíme a poklademe broskvemi, každý měsíček vmáčkneme do těsta, slupkou nahoru. Broskve posypeme odloženým hrnkem moučné směsi/drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 45-60 minut (podle velikosti formy - pekla jsem v menší formě, o průměru 20 cm, takže těsto bylo poměrně vysoké, asi 1 hodinu).
Inspirace: www.tidymom.net
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI