Maliny jsou lehce nakyslé, takže dobře ladí se sladkou chutí čokolády. To mě také přivedlo k téhle kombinaci brownies s malinovým krémem, díky kterému jsou jemnější a chuť čokolády není tak výrazná. Spoustě lidí přijdou totiž brownies samy o sobě až moc čokoládové.
Recept na brownie se nijak zásadně neliší, jednoduše vše smícháte v jedné míse a rozdělíte do košíčků. Doporučuji použít kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Jako první si ale musíme připravit malinové pyré, které musí být studené, abychom ho mohli vyšlehat s mascarpone a smetanou. Pyré si můžete připravit i několik dní předem.
Malinové pyré:
Maliny dejte s cukrem do kastrolku a nechte chvilku povařit. Ještě teplé přepasírujte přes síto, abyste odstranili zrníčka. Z uvedeného množství malin vznikne asi 120 - 140 g pyré, hodně záleží kolik vody maliny pustí a jak intenzivně budete pasírovat. Přikryjte folií a dejte chladit do lednice.
Cupcakes:
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffinky vyložte papírovými košíčky nebo použijte silikonové.
Čokoládu nasekejte a společně s máslem rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Směs promíchejte do hladka a nechte trochu zchladnout. Pak přisypte cukr a dobře promíchejte, můžete použít ruční šlehač. Vmíchejte vejce, jedno po druhém, každé vždy dobře zašlehejte. Přidejte vanilku. Nakonec vsypte prosátou mouku se solí a dobře promíchejte. Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Středy cupcakes by měly zůstat ještě lehce vlhké. Nechte ve formě chvilku vychladnout, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Než cupcakes vychladnou, připravíme si malinový krém:
Mascarpone promíchejte s malinovým pyré a cukrem. Pak vlijte smetanu a společně vyšlehejte do tuhého krému. Ke konci je lepší šlehat pomalu, abyste nepřešlehali. Dle chuti můžete přisladit.
Krém přendejte do zdobicího sáčku a nastříkejte na vychladlé cupcakes. Můžete ozdobit nasekanou čokoládou nebo čerstvými malinami. Cupcakes chutnají skvěle hned po upečení, ale i další den.