Ingredience: | |||||
hladká mouka | 400 g | cukr krystal | 50 g | čerstvé droždí | 20 g |
vlažné mléko | 200 ml | sůl | špetka | citronová šťáva | 1 lžíce |
kůra z 1/2 citronu | dle chuti | žloutek | 2 ks | rozpuštěné máslo | 50 g |
sušené brusinky, předem namočené | 50 - 100 g | 1 rozšlehané vejce s 1 lžící smetany | na potření |
O své lásce ke sladkým chlebíčkům jsem se tu zmiňovala už několikrát, brusinkový mezi nimi bezkonkurenčně vede. Kynuté těsto je sice na přípravu o něco málo složitější než prosté smíchání všech ingrediencí, zato se vám odvděčí kyprou a nadýchanou strukturou připomínající vánočku. S lehce nakyslými brusinkami místo rozinek. Někdy si do těsta ještě přidám plátky mandlí a to je teprve lahoda. Když nad tím přemýšlím, je to jeden z mála receptů, ke kterým se se železnou pravidelností vracím, peču ho několikrát do roka. Pravda, doma mu tak neholdují jako já, ale to mi vůbec nevadí. Pokud ho náhodou nestíhám sníst, nakrájím ho na plátky a zamrazím na horší časy. Většinou je do týdne z mrazáku pryč.
Nejdříve si připravíme kvásek. Do mísy dáme lžíci cukru a mouky, rozdrobíme droždí a přilijeme 100 ml mléka, vidličkou vše rozmícháme dohladka a necháme asi 20 minut kynout. Poté opatrně přisypeme mouku, cukr, sůl, citrónovou šťávu a kůru, přidáme žloutky rozmíchané ve zbylých 100 ml mléka a rozpuštěné máslo. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a nelepivé těsto. Nakonec do těsta zapracujeme brusinky, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, zhruba na hodinu.
Vál si lehce poprášíme moukou, těsto rozdělíme na 6 kousků, vytvarujeme z nich malé bochánky a naskládáme je jeden za druhým do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček. Necháme je 15 minut kynout, nejlépe přikryté utěrkou.
Troubu předehřejeme na 200°C. Chlebíček potřeme vajíčkem a pečeme dozlatova, asi 45 minut. Pokud zlátne příliš rychle, zakryjeme ho alobalem. Necháme vychladnout ve formě.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI