Ingredience: | |||||
pokrájené ovoce | 4 šálky | kůra z 1 BIO citronu | dle chuti | citronová šťáva | 1 lžíce |
třtinový cukr | 1/2 šálku | pšeničná celozrnná mouka | 1/4 šálku | máta | dle chuti |
Drobenka: | |||||
pšeničná celozrnná mouka | 3/4 šálku | ovesné vločky | 3/4 šálku | třtinový cukr | 1/2 šálku |
mletá skořice | 1/2 lžičky | sůl | 1/4 lžičky | sekané ořechy (vlašské, mandle, lískové, pekanové...) | 1/4 šálku |
vanilkový extrakt | 1 lžička | kostky studeného másla | 1/2 šálku | vanilková zmrzlina | dle chuti |
Crumble je tradiční Britský moučník, který největší popularity dosahoval za druhé světové války. Tehdy byl oblíbený pro svoji jednoduchost a hlavně pro nenáročnost na suroviny.
V době přídělových lístků nebylo možné péct koláče z velkého množství mouky, cukru a másla.
Ovoce jaké použijete, záleží jen na vás a na sezóně. Crumble může být jak z jednoho druhu ovoce, tak i jejich kombinací. Vynikající je rebarbora a jablko, nebo lesní plody.
Já ráda přidávám rebarboru téměř do všech kombinací. Její pikantní chuť prostě miluji.
Použít můžete ale i mražené ovoce, i když ta chuť už nebude taková jako u sezónního.
Celý recept se dá odvážit na šálky, hrnky a nebo lžíce. K ničemu nebudete potřebovat váhu a vše můžete, dá se říct, tak nějak odhadnout.
Já mám skleněnou formu 27 cm a tak jako měřítko mám šálek na kávu.
Ovoce promíchejte v míse s první částí receptu. Rovnoměrně rozprostřete na dno formy.
Ze zbylých surovin v téže misce vytvořte prsty drobenku, kterou navršte na ovoce.
Pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut.
Crumble se podává horký s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Jak vidíte, tak recept je velmi jednoduchý a rychlý stejně tak jako jhuť!e krátký a stručný můj recept.
Dobrou chuť!
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI