Samotná sice nemají žádnou chuť, ale tím, že na sebe vážou tekutinu, pěkně nabobtnají, jogurt i smoothie zahustí a taky mi pak svou strukturou připomínají kousky malin. A hlavně obsahují spoustu vápníku, vlákniny, proteinů atd. Ovšem pudink jenom ze semínek? Aby to zas nedopadlo, jak když jsem dělala banánové lívanečky jenom z banánů a vajíčka, které sice po upečenívypadaly krásně lívanečkově, ale chutnaly prostě jako míchaná vajíčka s banánem, brrrr. Chia pudink mě ale mile překvapil. Ne, opravdu nechutná jako klasický pudink ze žloutků, mléka a kukuřičného škrobu (někdy jsou taková pojmenování spíš na škodu, protože pak očekáváme něco, co tam není). Chia pudink je prostě lahodný, osvěžující dezert. A záleží jen na vás, čím si ho ochutíte. Ten můj voněl po mandlovém mléce a byl jemně kyselkavý díky malinám a černému rybízu.
Mandlové mléko nalijeme do misky, přisypeme chia semínka a důkladně promícháme. Přikryjeme víčkem nebo fólií a necháme odležetminimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Během té doby semínka nasají veškerou tekutinu, nabobtnají a tím získají konzistenci podobnou pudinku.
Tip: Zhruba po hodině můžeme směs ještě jednou promíchat, semínka mají někdy tendenci klesnout na dno nebo naopak zůstanou plavat na hladině.
Hotový pudink znovu promícháme, osladíme, rozdělíme do dvou skleniček a dozdobíme ovocem a mandlemi.