Čirokovo-arašídové sušenky s chia semínky zpět

Ingredience:
čirokové zrno100 garašídové máslo125 gkokosový cukr / panela70 g
sůl špetkachia semínka2 lžíce
čirokové zrno 100 g, arašídové máslo 125 g, kokosový cukr / panela 70 g, sůl špetka, chia semínka 2 lžíce

Příprava

Recept na super jednoduché sušenky na cestě! A možná taky trochu zdravé, ale to záleží na úhlu pohledu. Např. nedávno některé články absolutně shodili arašídové máslo pro možný obsah aflatoxinů, který dozajista nepřispívá našemu zdraví. Pokud tedy nemáte přístup ke kvalitnímu arašídovému máslu nebo podezříváte mírnou reakci, zkuste třeba mandlové nebo kešu. A sušenky budou pokaždé jiné!

Vím, že někteří z vás se možná také trochu osypou nad přidaným kokosovým cukrem, ale já si z něj vrásky nedělám. Je momentálně asi nejoblíbenější formou i mezi výživovými guru a díky ceně máte jistotu, že takového cukru nikdy nespotřebujete moc:)). Ale není žádný problém nahradit třeba sušenými datlemi, které recept přirozeně prosladí. Pak už jen přidáme chia semínka, která jsou v poslední době velmi opěvovaná (pozor při nízkém tlaku!) a protizánětlivý čirok. Sušenky jsou nejlepší ještě ten stejný den, ale nějaký pátek vám vydrží (v lednici ještě déle, tedy pokud je dřív nesníte). Já jsem tedy měla co dělat, abych nesnědla těsto ještě dříve, než jsem sušenky dopekla. Těsto je totiž bez vajec a nemusíte se bát ochutnat (a dosladit jen podle své chuti).

Čirokové zrno dobře propláchneme a namočíme alespoň dvě hodiny předem do vody/případně přes noc. Slijeme, zalijeme vodou a necháme na mírném plameni vařit příbližně 1 hodinu do změknutí.

Troubu předehřejeme na 190°C. K lehce vychladlému čiroku přidáme arašídové máslo, cukr a chia semínka, a tyčovým mixérem promícháme (lehce, abychom nerozmixovali všechna zrna). Pomocí dvou kávových lžiček formujeme na plech hromádky, které rozplácneme navlhčenými prsty na sušenky. Pečeme 13-15 minut (čím delší, tím křupavější), po vytažení budou sušenky měkké (rozpadnou se, kdybychom je chtěli sejmout hned), necháme je kompletně vychladnout na plechu (a oni prostě ztuhnou, takže se na začátek neděste a dejte jim čas). Pak už jen mlsáme. Dobrou chuť.

2015-05-25 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte cca 36 sušenek.

Autor:

Počet porcí
36
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI