Citronovo-mandlový koláč zpět

Ingredience:
vejce3 kscukr krystal200 ghladká mouka150 g
prášek do pečiva1 balíčekmandlová mouka100 glikér Amaretto3 lžíce
tvaroh100 gjemně nastrouhaná kůra ze dvou citronů dle chutišťáva z 1/2 citronu dle chuti
vanilkový prášek špetkarozpuštěné máslo100 g
Krém:
zakysaná smetana1 kelímektvaroh100 gcukr moučka1 lžíce
želatina3 plátky
vejce 3 ks, cukr krystal 200 g, hladká mouka 150 g, prášek do pečiva 1 balíček, mandlová mouka 100 g, likér Amaretto 3 lžíce, tvaroh 100 g, jemně nastrouhaná kůra ze dvou citronů dle chuti, šťáva z 1/2 citronu dle chuti, vanilkový prášek špetka, rozpuštěné máslo 100 g, zakysaná smetana 1 kelímek, tvaroh 100 g, cukr moučka 1 lžíce, želatina 3 plátky

Příprava

Už nějakou dobu mám v hlavě tadyten koláč. Voní po citronu a po mandlích a vypadá jako zasněžená louka. A tu srnku jsem si prostě nemohla odpustit.

Koláč je krásně vláčný díky tvarohu a díky mandlím má zase zajímavou strukturu.

Postup:

  1. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem - dno i boky (z pečicího papíru vystřihněte dva pruhy stejně vysoké jako forma, vnitřek formy potřete máslem a pak vyložte pruhy papíru, které se díky máslu neodlepí)
  2. V misce smíchejte mouku, prdopeč, mandle a vanilku.
  3. V jiné misce šlehejte vejce a cukr do nadýchané pěny. Přidejte suché ingredience, citronovou kůru i šťávu, Amaterro a tvaroh a vše pořádně zašlehejte. Nakonec přidejte máslo a ještě jednou zamíchejte.
  4. Těsto nalejte do formy a pečte na 180 minut asi hodinu. Nechejte vychladnout, ale nevyndávejte z formy.
  5. Až je koláč upečený a vychladlý, udělejte krém. Připravte si želatinu podle návodu na obalu. Smíchejte smetanu, tvaroh a cukr a přidejte rozpuštěnou želatinu. Nalejte na koláč, který je stále v dortové formě a díky papíru se k ní teď nepřilepí.
  6. Nechejte ztuhnout alespoň dvě hodiny a pak odstraňte formu. Doporučuji nechat v lednici přes noc, koláč bude vláčnější.
2015-03-13 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI