Těsto (plech cca 35x40cm): | |||||
vejce | 3 ks | krupicový cukr | 1 hrnek | vanilkový cukr | 1 sáček |
polohrubá mouka | 1 hrnek | hladká mouka | 1,5 hrnku | mletý mák | 1/4 hrnku |
prášek do pečiva | 1 sáček | citron - nastrouhaná kůra | 1 ks | citrony - šťáva z nich | 2 ks |
mléko | 1,5 hrnku | olej | 1/2 hrnku | ||
Krém: | |||||
mascarpone | 1 kelímek (200g) | smetana | 1 krabička (250ml) | moučkový cukr | 1/3 hrnku (80g) |
měkký plnotučný tvaroh | 2 vaničky (500g) |
Znáte takové ty staré dobré hrníčkové kuchařky? Moje mamka po nich často sáhla, když šla péct nějaký dobrý koláč nebo bábovku. Tu mimochodem z hrníčkové kuchařky dělám i já, proto se mi tenhle recept nevykouří z hlavy, ani když mě o půlnoci vzbudíte – 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 kypřící prášek…kakao… Ty recepty se totiž skvěle pamatují, proto je má dost lidí v oblibě a hlavně se nezdržujete vážením.
I tento recept jsem vymyslela tak, abyste si mohli od vážení odpočinout. Někdy jsou ty nejlepší věci úplně snadné. Někdy dokonce překvapím sama sebe. V tomhle případě rozhodně. Koláč sice není zdravý, jako je řada moučníků, které si doma peču, ale za to je velice vláčný a šťavnatý. Pokud hřešíte, mělo by to alespoň stát za to!
Už samotný piškot má jemnou texturu. Ve spojení s krémem se koláč rozplývá na jazyku. Nenašla jsem nic, co bych v receptu ubrala, nebo přidala. Hotový zázrak. Doufám, že si na koláči pochutnáte stejně tak i vy.
1. Vejce ušlehejte s oběma cukry do pěny. Smíchejte obě mouky, kypřící prášek, mák a citronovou kůru. Do mísy nalijte mléko, olej, citronovou šťávu, promíchejte a zapracujte moučnou směs. Těsto nalijte na vysoký plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte 30 minut. Nechte vychladnout.
2. V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou a polovinou moučkového cukru. Zašlehejte tvaroh a zbytek cukru.
Koláč ozdobte krémem. Uchovávejte v lednici.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI